• Ingen resultater fundet

KAPITEL II: Strategisk- & Regnskabsanalyse

3.4 SWOT

Indkøb & Forsyninger

Tesla benytter sig af tusindevis af komponenter, leveret fra mere end 300 leverandører fra over alt i verden185. Det er derfor vigtigt at fastholde et godt samarbejde med sine leverandører, for ikke at opleve problemer i forsyningen af reservedele og komponenter, der kan forsinke produktionen.

Som tidligere nævnt er det langt hen ad vejen den samme process og den samme værdikæde, der bliver benyttet ved Tesla’s køretøjer og deres andre produkter. Batteridesignet og mange store komponenter er de samme på tværs af produkttyperne, hvilket gør det muligt at benytte de samme leverandører, opnå stordriftsfordele og dermed sænke omkostningerne.

Tesla har succes med at rekruttere talentfulde medarbejdere, hvilket resulterer i ovenstående pointer. Dette skyldes delvist gode lønninger sammenlignet med konkurrenterne.

I samarbejde med Panasonic og andre samarbejdspartnere er Tesla i gang med at færdigbygge Gigafactory 1, der har til mål bl.a. at producere batterierne brugt i Tesla’s produkter så billigt som muligt. Dette sætter Tesla i en konkurrencemæssig fordel, at priserne på køretøjerne dermed kan være konkurrencedygtige.

Med stor succes har Tesla benyttet medierne og word-of-mouth konceptet som

markedsføring, hvilket har resulteret i lave salgs fremmende omkostninger, der igen kan hjælpe Tesla med at holde sig konkurrencedygtige.

Historisk set, er det svært at benægte at Elon Musk har været en styrke for Tesla, at have med ombord, og det er muligt at Tesla ikke ville have opnået den succes de har opnået i dag, uden ham.

3.4.2 Weaknesses

Det ses desuden hvilke kompetencer Tesla mangler, eller hvad de gør dårligere end deres konkurrenter, der skader deres konkurrencesituation.

Tesla er et relativt ungt selskab, der har eksisteret i få år. I en kapitaltung branche med store investeringer i de tidlige år, betyder dette at det er Tesla ikke har opnået positive resultater endnu.

Desuden har Tesla, muligvis grundet deres korte levetid og manglende erfaring, oplevet problemer med deres produktion og levering af køretøjer, hvilket har skuffet investorerne og giver et dårligt indtryk hos forbrugerne.

Det ses i regnskabsanalysen, at Tesla har en høj finansiel gearing og har derfor en høj

kreditrisiko. Delvis grundet dette, har Tesla modtaget svage ratings fra Moody’s og Standard

& Poor’s.

Selvom Elon Musk historisk set har været en styrke for Tesla, har han over det seneste års tid været en ulempe for selskabet. Med hvad der virker som uovervejede, uerfarne og

uprofessionelle offentlige sager, har han over det seneste års tid skadet sin egen troværdighed og professionelisme samt Tesla’s image.

3.4.3 Opportunities

I ovenstående analyser er der blevet opstillet en række muligheder i markedet, som Tesla ikke kan påvirke, men som kan påvirke hvordan Tesla vil præstere i fremtiden positivt.

Bilmarkedet er en cyklisk industri, hvorfor bilsalget er afhængigt af hvordan økonomien udvikler sig. Prognoser siger, at den økonomiske fremgang forventes at fortsætte i de kommende år. Der forventes en lav og moderat fremgang i de kommende år, hvorfor det totale bilsalg også må forventes at stige i moderat tempo. Den øgede globale miljøbevidsthed og dermed regulering af benzin- og dieselbiler samtidig med subsidier for de miljøvenligere elektriske køretøjer forventes at skabe en gunstig situation for det elektriske marked, der gør det muligt for salget af de elektriske køretøjer at stige markant i de kommende år og tage en større markedsandel af det totale bilsalg.

Prognoser siger desuden, at oliepriserne forventes at stige. Dette er en mulighed for Tesla, da traditionelle forbrændingsmotorer er afhængige af olie, og benyttelsesomkostningerne på disse derfor vil stige, hvilket vil sætte elbiler i en gunstig situation. Det er forventet, at elbiler i fremtiden vil have de laveste benyttelsesomkostninger, hvilket gør elbiler til et attraktivt alternativ overfor flere af de substituerende produkter. Dette skyldes bl.a. den teknologiske udvikling, der både gør batterierne billigere at producerer samt giver dem længere

rækkevidde.

3.4.4 Threats

Igennem de eksterne analyser ses nogle af de trusler, der kan påvirke Tesla’s fremtidige præstationer negativt.

Da Tesla er afhængig af diverse råmaterialer som aluminium, nikkel og stål, vil prisudviklingen påvirke Tesla’s fremtidige regnskaber på bundlinjen. Jo dyrere disse materialer bliver, desto større bliver Tesla’s produktionsomkostninger og dermed tilsvarende lavere bliver indtjeningen.

Desværre forventer prognoser, at der vil ske stigninger i alle tre materialer, hvorfor der kan forventes en stigning i Tesla’s produktionsomkostninger.

Også prisen på lithium forventes at stige i fremtiden, ligesom prisen er steget igennem de senere år. Dette skyldes en forventet stigning i efterspørgslen i fremtiden, hvilket ligeledes vil påvirke produktionsomkostningerne.

Økonomiske prognoser siger, at verdensøkonomien forventes at fortsætte sin stigning i fremtiden. Dette er som sagt positivt for Tesla, da bilmarkedet er cyklisk og bilsalget dermed også forventes at stige. Dog er dette blot prognoser, og derfor er der ingen sikkerhed for, at dette vil ske. Usikkerheden i prognoserne er derfor en trussel, da ringe økonomisk udvikling vil påvirke bilsalget, og dermed Tesla negativt.

Kina, der som sagt er det største markedet for elektriske køretøjer, og som er Tesla’s største eksportmarked forventes fortsat at være i højkonjunktur i de kommende år. Dog forventer prognoserne en faldende stigning i BNP end hvad der hidtil har været observeret i de senere år, og udviklingen i antal køretøjer i landet kan derfor være i risiko for at sænke farten.

Figur 2.7, SWOT (egen tilskrivning)

STRENGTHS WEAKNESSES

• Batteri rækkevidde

• Over-the-air software update (god teknologi)

• Vertikal integration

• Selvejede salgscentre og servicecentre

• Ansættelse af talent

• Gigafactory 1

• Lav batteriomkostning

• Lav SFO

• Elon Musk

• Kort levetid / historie

• Lang leveringstid

• Produktionsudfordringer

• Finansielle ressourcer

• Likviditetsrisiko

• Elon Musk

OPPORTUNITIES THREATS

• Større miljøopmærksomhed globalt

• Forbud imod benzin- & dieselbiler

• Politiske tiltag – initiativer for elbiler

• Økonomisk udvikling, Verden - lav, men moderat stigning

• Stigende oliepriser

• Teknologisk udvikling af batterier – billigere og bedre

• Udviklingen i Yen/USD

• Politiske tiltag – tilbagerulning af initiativer for elbiler (USA, Trump)

• Økonomisk udvikling, Kina - lavere

• Usikkerhed af økonomisk prognose

• Stigende råmaterialepriser

• Stigende lithium priser

4 Regnskabsanalyse

I det følgende afsnit, vil der blive opstillet en regnskabsanalyse. Formålet med denne analyse er at få en forståelse for Tesla’s regnskab og dermed selskabets værdi. Desuden danner regnskabsanalysen, sammen med den strategiske analyse, grundlag for den senere budgettering, der skal bruges til værdiansættelsen. Regnskabsanalysen vil indeholde en reformulering af resultatopgørelsen og balancen samt en rentabilitetsanalyse.

In document En værdiansættelse af Tesla, Inc. (Sider 49-53)