• Ingen resultater fundet

3   STRATEGISK ANALYSE AF AMBU

3.3   A NALYSE AF INTERNE FORHOLD

3.3.2   SWOT‐analyse

3.3.1.6 Sag om patentkrænkelse 

Ambu har siden efteråret 2005 været involveret i en sag om påstået patentkrænkelse. Virksomheden har ikke mistet omsætning, men der har været ekstraordinære store udgifter til advokat- og patentbistand. Det er ikke muligt at udlede omkostningerne til bistand fra tidligere regnskaber, men omkostningerne for 2008/09 forventes at være på 15 mio. kr.87.

Hvis Ambu taber sagen, imod forventningerne, ligger kravet på cirka tre mio. Euro alt for højt og LMA vil ikke kunne kræve så stort beløb vurderer Ambus advokater. Hvis LMA taber, skal de ikke betale Ambus advokatomkostninger andet end få hundredetusinde kroner88.

LMA har både lagt sag an mod Ambu i USA samt i Tyskland, Holland og Frankrig. Det Europæiske Patentkontor ugyldiggjorde LMAs patent i 2008, hvilket LMA har anket. Anken kan tage to til tre år, og derefter kan LMA fortsætte med sagsanlæg i Holland og Frankrig, såfremt der gives medhold i anken.

En domstol i USA afgjorde at Ambu ikke krænker patentrettighederne for så vidt angår tre ud af fire produkter. Det sidste produkt, AuraFlex, er endnu ikke behandlet ved domstolen, men udgør en relativ lille del af erstatningskravet i søgsmålet.

Samtidig har Ambu været nødsaget til at sagsøge LMA for falsk markedsføring og unfair konkurrence, da LMA påstod i 2004/05 i markedsføringsmateriale til det tyske marked at Ambus produkter var risikable at benytte. Ambu fik nedlagt fogedforbud i retten dengang, men oplevede samtidig en kort salgsnedgang, som Ambu søger erstatning for sideløbende med patentsagen89. Sagen vedrørende AuraFlex og falsk markedsføring starter den 7. december 2009.

Ved de kvartårlige webcast med præsentation af regnskabet, er det værd at bemærke diverse analytikeres kritiske spørgsmål vedrørende patentsagen. Dette er et emne der både i webcastet og flere artikler, optager analytikerne. Det skyldes naturligvis at det er ekstraordinære omkostninger, som har varieret betydeligt over forløbet, og som kan fortære op imod 20 pct. af driftsoverskuddet.

I denne værdiansættelse forventes det, at Ambu går fri af alle beskyldninger som følge af Det Europæiske Patentkontors afgørelse samt domsafsigelsen i USA. Derfor vil overvejelserne i budgetteringsfasen kun gå på eventuelle reguleringer for ekstraordinære omkostninger som konsekvens af de høje advokatlønninger. Som nævnt kan disse omkostninger historisk ikke udskilles som separate poster.

Figur 13 - SWOT analyse for Ambu

Interne Forhold

Styrker Svagheder

• Stærk brand identitet/image

• Ikke cyklisk virksomhed

• Ny ambitiøs ledelse med international erfaring.

• Ejerforhold: langsigtet profitmaksimering, ingen fjendtlig takeover

• Lave produktionsomk. og øget

konkurrenceevne med produktion i Asien

• Leverandørernes lave forhandlingsstyrke

• Øget fokus på F&U med ny struktur

• Effektivisering af IT-struktur blandt andet med nyt ERP-, forecasting og PLM-system

• Reduktion i antallet af varenumre med cirka 15 pct.

• Dybt og specialiseret sortiment med produkter af høj kvalitet

• Vidensleverandører: Medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere (fagfolk fra hospitaler og universiteter m.v.)

• Logistik: Manglende centrallager i Europa

• Højere enhedsomkostninger end

konkurrenter såfremt de også producere i lavtløns-områder

• Smalt sortiment ift. nogle konkurrenter

• Ejerforhold: Begrænset likviditet i aktie og attraktivitet, især for udenlandsk investor

• Følsomhed overfor svingninger i valutakurser: USD og

Eksterne forhold

Muligheder Trusler

• Mulige akkvisitioner

• Vækstmarkeder og nye kontorer: Kina, Rusland, Østeuropa og bestemte forretningsområder i USA/Europa

• Intensivering af salgsstyrke og distributionsnetværk

• Produkter med højt vækstpotentiale: Sleep og aScope

• Stigning i livsstilssygdomme,

ældrebefolkning og brug af engangsudstyr

• Neurology og Resp. Care er attraktive vækstmarkeder

• Kunders øget forhandlingsstyrke (både i USA og Europa)

• Omfattende godkendelsesprocesser: FDA (USA) og CE-mærkning (EU)

• Sundhedsreform i USA

• Økonomisk recession med færre elektive operationer

• Indgreb overfor aktieklasser

• Genbrug af engangsudstyr i Østeuropa og Asien

• Tvist om patentkrænkelse

Kilde: egen tilvirkning

Ambus brand identitet er afgørende for virksomhedens position på markedet. Brand identiteten er produktet af Ambus interne styrker (og svagheder). Den igangværende flytning af produktionen til

Kina og Malaysia har været en nødvendighed for Ambus konkurrenceevne og overlevelse på markedet. Konkurrenceevnen har været afgørende for at følge markedsvæksten og i nogen grad erobrer markedsandele på delmarkeder med øget konkurrenceintensitet. Den øgede

konkurrenceintensitet skyldes hovedsageligt kunders tendens til gruppering i

indkøbssammenslutninger på det Nordamerikanske marked og med voksende tilbøjelighed på det Europæiske marked.

Det Nordamerikanske marked er kun svagt ramt, da kun nogle elektive operationer fravælges pga.

frygt for at miste job eller mangel på penge som følge af arbejdsløshed. Samtidig er intensiveringen af Ambus salgsstyrke slået igennem må markederne, og dermed udlignes effekten i USA. Det nye salgskontor i Kina, som er under etablering, forventes at blive en succes på et marked i høj vækst.

Forhandlingsstyrken blandt Ambus leverandører er lav, modsat kunderne, som følge af råvarernes homogenitet og den globale handel.

For yderligere at minimere omkostningerne og forberede organisationen på vækst, er en ny IT infrastruktur implementeret med ERP systemet, Movex, som platform. Samtidig er

udviklingsafdelingen blevet omstruktureret gennem de seneste år med en effektiv geografisk opdeling af udviklingsopgaverne, hvilket forventes at øge produktiviteten. F&U omkostningerne udgør en mindre del af omsætningen gennem de seneste fem år, men ligger stadig på niveau med branchegennemsnittet. Ratioen forventes ikke at falde yderligere, men vil enten stige eller stabilisere sig grundet den nye strategis fokus på produktudvikling.

Der er stort vækstpotentiale i Respiratory Care og Neurology segmentet. Det nyudviklede anæstesiprodukt, aScope, har mulighed for at blive en stor succes alt efter hvordan markedet modtager det og den igangværende omkostningsanalyse på Rigshospitalet udmunder. Sleep produkterne er integreret i Ambus produktprogram, og forventes at bidrage positivt til Neurology segmentet. Dog findes der endnu ingen finansielle nøgletal eller målsætninger for området.

Betingelserne for en fortsat vækst blandt de eksisterende produkter er også gunstige idet der over de næste årtier vil forekomme markant stigning i livsstilsygdomme og den ældre del af befolkningen.

Samtidig har der været en større konverteringsbølge fra flergangs- til engangsprodukter i målgruppen. Denne er dog afmattet, men stadig aktiv.

Investeringer i nye materielle anlægsaktiver, så som grunde, bygninger og produktionsanlæg og inventar, forventes at være aftagende fra 2011. På det tidspunkt forventes langt størstedelen af produktionen i Kina og Malaysia at være på plads, efter godt og vel 10 år med udflytning fra Danmark. Disse omstruktureringer har påvirket investeringsaktiviteten og dermed det frie cash flow, som alt andet lige bør ligge på et højere niveau fra 2011.

Der skal dog forventes yderligere køb af produkter eller akkvisitioner da dette er et centralt punkt i den nye strategi. Uden yderligere viden herom kan der dog ikke tages forbehold for sådanne aktiviteter i budgettet.

Eksterne trusler, så som sundhedsreformen i USA, EU indgreb overfor aktieklasser og genbrug af engangsudstyr i Østeuropa samt Asien, forventes ikke at spille en større rolle for Ambus potentiale.

Lars Marcher forventer ikke sundhedsreformen får betydelig indvirkning på Ambus salg, EU har for

nu opgivet at harmonisere aktieklasserne blandt medlemslandene og genbrug af engangsudstyr forventes kun at forekomme i lille omfang.

Endelig er der, som nævnt tidligere, mere afklaring omkring LMAs søgsmål i USA hvor en domstol i juni 2009 frifandt Ambu på de behandlede punkter. Der afventes endnu nogle mindre domsafsigelser i USA samt en vigtige afgørelse i Europa. Dermed kan Ambu forvente yderligere ekstraordinære omkostninger til advokatbistand. I sagens natur vides ikke hvor meget.