• Ingen resultater fundet

Dokument udarbejdelse

In document Hovedopgave i HD R (Sider 64-69)

Kapital 10 Omdannelse fra personligt ejet til selskab

10.5 Dokument udarbejdelse

Da Mayas bestående virksomhed skal indskydes til et nystiftede anpartsselskab, skal der foreligge en åbningsbalance jf. SEL § 36, stk.3. Udover åbningsbalancen skal de følgende selskabsretlige do-kumenter udarbejdes jf. Selskabsloven ved stiftelsen af et anpartsselskab:

 Stiftelsesdokument jf. SEL §§ 25-27

 Vedtægter jf. SEL §§ 28 og 29

 Vurderingsberetning hvis der indskydes kapitalen med andre værdier end kontanter jf. SEL

§ 36

 Valg af ledelse og eventuelt revisor jf. SEL § 39

88Generationsskifte og omstrukturering, Søren Halling-Overgaard m. fl.

Side 64 af 81

 Registrering jf. SEL § 40

 Ejerbog jf. SEL § 50

10.5.1 Betingelser for skattefriomdannelse

Følgende betingelser skal overholdes for, at omdanne virksomheden efter omdannelsesloven. Hvis det senere i omdannelsesprocessen konstateres, at nogen betingelser ikke er overholdt, så vil om-dannelsen blive skattepligtig.89

1. Virksomheden skal være erhvervsmæssig.

2. Jf. VOL § 1 er det kun personligt ejede virksomheder, der kan omdannes efter lovens reg-ler, derfor skal der være tale om en personlig ejet virksomhed.

3. Ejeren skal på omdannelsestidspunktet være fuldt skattepligtig til Danmark

4. Det er kun hele virksomheder der kan omdannes. Her er der forskel imellem skattefri og skattepligtig omdannelse. Skattepligtig omdannelse kan man omdanne en del af virksom-heden, men i den skattefrie omdannelsen skal hele virksomheden indskydes. Der er nogle få aktiver, som kan holdes uden for virksomhedsomdannelsen. De er nævnt nedenunder.

10.5.2 Blandet benyttede aktiver

De aktiver som bliver benyttet både privat og erhvervsmæssigt kan holdes udenfor. Men som ho-vedregel skal alle aktiver indgår i omdannelsen.90

Mayas bil kan holdes udenfor, hvis der er godtgjort efter skattesatserne, men hvis refusionsmeto-den er anvendt, skal bilen med i omdannelsen.

10.5.3 Fast ejendom

Jf. VOL § 2, stk. 2, er det muligt at holde en fast ejendom uden for virksomhedsomdannelsen, da den kan betragtes som en selvstændig virksomhed. Hvis anskaffelsessum bliver negative, så skal ejendommen medtages ellers får ejerne 3 muligheder:91

1. Lad ejendommen indgå i omdannelsen 2. Behold ejendommen i privat regi

3. omdanne ejendommen til et særskilt selskab

89Erhvervsbeskatning, Michael Tell m. fl.

90Erhvervsbeskatning, Michael Tell m. fl.

91Generationsskifte og omstrukturering, Søren Halling-Overgaard m. fl.

Side 65 af 81 10.5.4 Hæftelse

En af fordelene ved omdannelsen af virksomhed til selskab for Maya kan være mindre hæftelse og dermed risikobegrænsning.

Det betyder, som sagt at et kapitalselskab er en selvstændig juridisk enhed, hvilket så betyder at anpartshavere, som udgangspunkt ikke hæfter for kapitalselskabets forpligtelser. Det eneste man hæfter for, er indskuddet.

Jf. SEL § 1, stk. 1 har man fuld ret til det overskud som er ens ejerandel, medmindre der er andet aftalt i selskabets vedtægter.

Hvis man som ejer indgår i selvskyldnerkaution for at kunne få finansiering til kapitalselskabet, betyder det at man kun hæfter overfor kautionerne. F.eks. hvis man har stillet kaution i banken, har det ingen effekt på andre kreditorer.92

10.5.5 Overskuds beskatning

Beskatnings regler i et kapitalselskab er mindre kompliceret i forhold til beskatningen i

virksomhedsskatteordningen. I Kapitalselskaber betales der også 22 pct. skat af det skattepligtige indkomst.

Når man driver virksomhed i selskabsform, er der ikke samme muligheder for at hæve beløb, som man ønsker. Dette er forskelligt fra virksomhedsskatteordningen. Har man brug for penge fra kapi-talselskabet skal de som udgangspunkt udbetales som løn eller som udbytte.

Her har Maya mulighed for eventuel at trække overskudslikviditet ud af selskabet som udbytte til en lavere beskatning end personbeskatning.

Det er også lettere at overdrage eller sælge virksomhed i selskabsform end i person regi. En af grundende er, at der er revisionspligt på de store selskaber og det er derfor nemmere at sælge, når der er foretaget revision for så mindsker tvivlsspørgsmålene.

Efter betalt virksomhedsskat skal det resterende overskud overføres til selskabet mod en tilsva-rende reduktion af anparternes anskaffelsessum.

10.5.6 Hensat til senere hævning på mellemregningskontoen

Mellemregningen på kr. 400.000 (er viste i nedenstående figur) må Maya vælge om hun vil lade indgå i omdannelsen eller holde helt udenfor inden opgørelsen af anparternes anskaffelsessum efter VOL § 2, stk.1.

Pengene er allerede beskattet og således hendes kvit og frit. Vælger hun at holde beløbet uden for omdannelsen, skal de medtages som et passiv i åbningsbalancen. Beløbene skal udbetales til Maya

92Erhvervsbeskatning, Michael Tell m. fl

Side 66 af 81 inden overdragelsen, og dermed har Maya efter dette tidspunkt ikke et tilgodehavende i selska-bet.

Udbetales beløbene ikke til Maya inden stiftelsestidspunktet, anses Maya for at have indskudt beløbet som egenkapital. Et sådant beløb er ikke skattepligtigt for selskabet idet beløbet allerede er beskattet tidligere hos Maya. Se VOL § 2, stk. 1, nr. 2, 4. pkt.

I kraft af at Mayas mellemregning herefter anses for indskudt som egenkapital, skal beløbet fjer-nes som gældspost i åbningsbalancen og således vil anskaffelsessummen for anparterne indirekte forhøjes med det tilsvarende beløb.

Det er vigtigt, at det bliver gjort i den rigtige rækkefølge, og at hævningerne kan dokumenteres af kontoudskrifterne. Det beløb, som ikke er overført til stifteren, vil indgå i selskabets egenkapital og vil kunne hæves som udbytte.

10.5.7 Goodwill

Goodwill og andre immaterielle, som har tilknytning til den omdannelse, skal altid medregnes. Det er altid problematisk at opgøre fastsættelsen af goodwill, da denne aldrig er indregnet i balancen før. Her er der tale om internt oparbejdet goodwill. Her har man derfor ikke en regnskabsmæssig værdi man kan benytte som salgssum. Til at løse problemet har skat lavet TSS-cirkulære 2000-10, som er en vejledning til, at fastsætte værdien af goodwill.93 Benyttelsen af cirkulæret til fastsæt-telse af værdien af goodwill, forhindre dog ikke SKAT i eventuelt at regulere den værdi man når frem til.

Skattemæssigt har værdiansættelsen af goodwill ingen betydning, da selskabet succederer i inde-haverens anskaffelsessum. Anparternes anskaffelsessum vil også være uændret, uanset hvilken værdi goodwill sættes til. Oparbejdet goodwill påvirker ikke anparternes anskaffelsessum, da for-tjenesten altid vil udgøre 100 pct. af handelsværdien.94

10.5.8 Udskudt skat

Der skal udarbejdes en åbningsbalance for virksomheden ved skattefriomdannelsen, lige som der skal gøres ved skattepligtigomdannelsen. Åbningsbalancen tager udgangspunkt i den personlige drevne virksomheds regnskabsbalance, hvorefter det reguleres til handelsværdier.

I den skattefrie omdannelsen er der ikke nogen ophørsbeskatning, derfor skal der afsættes ud-skudt skat i selskabets åbningsbalance. Den udud-skudte skat opgøres som forskellen mellem den regnskabsmæssige værdi og handels værdi på omdannelsestidspunktet.

93Genrationsskifte og omstrukturering, Søren Halling-Overgaard m. fl.

94Erhvervsbeskatning, Michael Tell m. fl., 2016

Side 67 af 81 Udskudt skat er den fortjeneste eller tab, som beregnes på omdannelsestidspunktet. Skattefri virksomhedsomdannelse sker med succession, derfor skal der indregnes udskudt skat, da det el-lers kan betyde, at det ikke er et retvisende billede af virksomheden. Derfor skal der indregnes udskudt skat i selskabets åbningsbalance, for at sikre det retvisende billede. Det er et krav i års-regnskabsloven, som et selskab skal overholde.

Udskudt skat indgår som et passiv i åbningsbalancen, og den skal ikke fratrækkes i anparternes anskaffelsessum.

10.5.9 Selskabets åbningsbalance

Der er ikke forskel imellem beregning af goodwill i den skattefrie virksomhedsomdannelse eller den skattepligtige virksomhedsomdannelse. I en skattefri omdannelse får ejerne ikke et

stiftertilgodehavende, som ved en skattepligtig omdannelse, hvorfor selskabets åbningsbalance bliver lidt anderledes.

Nedenunder er opstillet en åbningsbalance for den skattefrie virksomhedsomdannelse. I åbnings-balancen er indregnet den beregnede goodwill på kr. 3 mio, og selskabets nye bundne anpartska-pital på kr. 50.000.

Hensat til senere hævning og mellemregningskonto kan afsættes som et passiv i åbningsbalancen.

10.5.10 Anparternes skattemæssige anskaffelsessum

Anskaffelsessum opgøres af forskellen mellem handelsværdien og den regnskabsmæssige værdi, der realiseres ved et salg. Ved beregningen af den skattemæssige fortjeneste opgøres fortjenesten aktiv for aktiv.

Først beregnes den skattemæssige værdi af ejendommene til åbningsbalancen. Fast ejendom op-gøres som handelsværdien (ofte den seneste ejendomsvurdering) minus den skattepligtige fortje-neste. Den skattepligtige fortjeneste omfatter eventuelle genvundne afskrivninger på bygninger og installationer samt eventuel fortjeneste på den faste ejendom, ved omdannelse, opgjort efter EBL.

Altså der må først beregne eventuelle genvundne afskrivninger efter AL og avancer på ejendom-mene efter EBL.

Det er muligt at anvende de skattemæssige værdier og regnskabet sluttende af året, da omdan-nelsen efter VOL § 2, stk. 1, kan tillægges skattemæssig virkning op til 6 mdr. forud for omdannel-sestidspunktet.95

Beløbene fragår i anparterne anskaffelsessum i lighed med anden gæld. Det kan forklares med, at disse to poster anses som gæld til stifter, der blot skal udlignes inden stiftelsen.

95Undervisnings Materiale

Side 68 af 81

In document Hovedopgave i HD R (Sider 64-69)