• Ingen resultater fundet

Samlet tilfredshed med uddannelsen

Evalueringen har, siden de første studerende gennemførte modul 1 i efteråret 2007, vist, at de studerende samlet set er tilfredse med uddannelsen. Denne løbende tilfredshed fremgår af figur 7.1. Tages et gennemsnit over hele uddannelsesperioden fra modul 1 til 6, angiver 29 % af de studerende, at de er meget tilfredse, og 64 % at de er tilfredse.

Dermed angiver 93 % af de studerende i gennemsnit over uddannelsen 6 moduler, at de er tilfredse med uddannelsen. Det vurderes af evaluator som en klar indikation på, at uddannelsen er en succes.

Fra modul 5 til 6 er andelen af studerende, der er meget tilfredse med uddannelsen, næsten fordoblet, så der er 44 %, der er meget tilfredse med uddannelsen. Dette er den største andel af meget tilfredse studerende, der har været i evalueringsperioden. En for-klaring på dette kan være, at de studerende efter afslutningen af uddannelsen i højere grad har haft mulighed for at se, hvordan uddannelsen har påvirket dem, og at der er stor tilfredshed med måden, hvorpå dette er sket. De studerendes tilfredshed med ud-dannelsen er også et forhold, der var fokus på kvalitativt, hvoraf det fremgik, at hoved-parten af de studerende er tilfredse. Tekstboksen nedenfor er et eksempel på, hvad der er afgørende for tilfredsheden med uddannelsen.

Figur 7.1: Hvor tilfreds er du samlet set med din uddannelse indtil videre?

Kilde: Oxford Research 2010, spørgeskemaundersøgelse med studerende modul 1, 2, 3, 4, 5 og 6.

n = 80 (E07-M1), 61 (E07-M2), 49 (E07-M3), 57 (E07-M4), 48 (E07-M5) og 34 (E07-M6).

29%

63%

9%

33%

62%

3% 2%

67%

8% 2%

23%

72%

5%

69%

6%

2%

44%

50%

6%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

Meget tilfreds Tilfreds Utilfreds Meget utilfreds E07-M1 E07-M2 E07-M3 E07-M4 E07-M5 E07-M6

50

Evaluator ønsker i denne sammenhæng at understrege, at ovenstående citat fungerer som et udmærket og repræsentativt eksempel på de studerendes tilfredshed med ud-dannelsen. Dette både i form af en generel opkvalificering på området og en opnåelse af ny viden omkring, hvordan børne- og ungeområdet bredt set fungerer. Derudover viser eksemplet også, hvordan uddannelsen har medvirket til, at de studerende har fået mere arbejdsglæde og anser sig selv som bedre sagsbehandlere, end inden de startede på uddannelsen. Specielt fordi de studerende nu i højere grad er mere opmærksomme på at definere, hvad der ligger inden for deres rolle, og hvad der ikke gør. Det giver ro og overblik. Evaluator hæfter sig ved, at de studerende ikke kun generelt er tilfredse med uddannelsen, men at de er tilfredse med meget forskelligartede aspekter af uddannelsen og dennes påvirkning på deres arbejdsliv.

For nogle studerende har uddannelsen betydet så meget, at de er blevet motiveret til mere uddannelse og læring. Evaluator har således talt med flere studerende, der har overvejet at tilmelde sig Masteruddannelsen i udsatte børne- og ungeområdet, fordi de gerne vil lære mere på området, jf. tekstboksen.

Som en yderligere nuance på de studerendes tilfredshed med uddannelsen er de stude-rede løbende i evalueringen blevet spurgt, om de vil anbefale uddannelsen til andre. Ud-viklingen i de studerendes svar på dette spørgsmål fremgår af figur 7.2. Figuren viser, at der gennem hele uddannelsen har været en stor andel af studerende, der vil anbefale uddannelsen til andre. Således har andelen af studerende, der svarer i høj grad, ikke været under 50 % i løbet af uddannelsen, mens andelen, der svarer i nogen grad, bevæ-ger sig mellem 39 % og 22 %.

Eksempel på studerende med stor tilfredshed med uddannelsen

- ”Jeg føler mig opkvalificeret efter at have gået på uddannelsen. De forventninger, jeg havde til uddannelsen, er blevet indfriet. Jeg er blevet klogere, og jeg føler mig bedre funderet på området, og jeg forstår bedre, hvordan tingene fungerer på området. Jeg får også større ar-bejdsglæde af at gå på arbejde, og jeg har fundet ud af, at mit arbejde passer mig rigtig godt.

Derudover er jeg også blevet en bedre sagsbehandler, fordi jeg bliver mere konkret og af-grænset i forhold til min rolle som sagsbehandler. Det giver overblik og ro – og det er nemme-re. Jeg kender mit arbejdsfelt bedre, end jeg gjorde før, og er derfor også i stand til at afgræn-se det” (studerende).

Studerende der overvejer masteruddannelsen

- ”Jeg har overvejet Masteruddannelsen, og det handler om inspiration og lyst til at lære mere fra denne uddannelse. Det er vigtigt, at vi i vores arbejde ved, hvad der virker og hvad der ikke virker. Evidens og evaluering af vores arbejde er meget vigtigt. Vi kunne fx sagtens lave ef-fektevaluering i afdelingerne” (studerende).

51 Efter modul 6 er der fortsat en stor andel af de studerende, der i høj grad vil anbefale uddannelsen til andre. Næsten 2/3 (63 %) svarer, at de i høj grad vil anbefale uddannel-sen til andre, mens 26 % i nogen grad vil anbefale uddanneluddannel-sen til andre. Evaluator vur-derer, at de studerende efter modul 6 i højere grad er bevidste om, hvad det kræver at gå på uddannelsen, og hvad udbyttet er. Derfor er det positivt, at der er så store andele af de studerende, der vil anbefale uddannelsen til andre. Som det er beskrevet i evalue-ringens hovedrapport fra januar 2010, er der også flere kolleger til de studerende, der er blevet inspireret af de studerendes uddannelsesforløb.

Af figur 7.2 hæfter evaluator sig ved, at 11 % af de studerende i mindre grad vil anbefale uddannelsen til andre. Det kan begrundes i to forhold: manglende vikarpuljemidler og deraf øget arbejdsbyrde i uddannelsesperioden og studerende, der er leverandører og deraf ikke oplever alle dele af uddannelsen lige relevant for dem. Andre forhold er, at nogle på grund af private eller arbejdsrelaterede forhold oplever, det er hårdt at veksle mellem arbejde og uddannelse uge for uge. Disse forhold udfoldes yderligere i det føl-gende afsnit ”udbytte vs. indsats”, men det anses af evaluator som plausible forklaringer på, hvorfor 11 % af de studerende i mindre grad vil anbefale uddannelsen til andre. Det skal stadig fremhæves, at ni ud af ti studerende (89 %) i nogen grad eller høj grad vil anbefale uddannelsen til andre.

7.1 Udbytte vs. indsats

Et markant fokus i denne sidste fase af evalueringen af diplomuddannelsen på børne- og ungeområdet omhandler det udbytte, som de studerende får af uddannelsen. Her skal det specifikt i forhold til udbytte handle om, hvorvidt den indsats, som de studerende lægger i uddannelsen, står mål med det udbytte, som de oplever, at de får ud af uddan-nelsen.

Figur 7.2: I hvilken grad vil du anbefale uddannelsen til andre?

Kilde: Oxford Research 2010 spørgeskemaundersøgelse, studerende modul 1, 2, 3, 4, 5 og 6.

n = 79 (E07-M1), 59 (E07-M2), 50 (E07-M3), 56 (E07-M4), 48 (E07-M5) og 34 (E07-M6).

Note: På ingen af de først 4 moduler er svarkategorien “slet ikke” blevet anvendt. På modul 5 har en person svaret ”slet ikke”.

57%

71%

60% 59% 56% 63%

39%

22%

28% 25% 38% 26%

4%

7% 12% 16%

4%

11%

0%

20%

40%

60%

80%

100%

E07-M1 E07-M2 E07-M3 E07-M4 E07-M5 E07-M6

I mindre grad I nogen grad I høj grad

52

I forhold til den indsats, som de studerende lægger i uddannelsen, der peger flere stude-rende på, at de bestemt har fået et stort udbytte af uddannelsen. Der er dog bestemte typer af studerende, der også peger på, at det er hårdt at gå på uddannelsen, og at visse dele af uddannelsen ikke er så relevant for dem, jf. nedenstående tekstboks.

Evalueringen peger dermed på, at studerende, der ikke får vikarpuljemidler, vurderer, at udbyttet har lidt sværere ved at stå mål med den indsats, de lægger i uddannelsen. Der-udover peger evalueringen på, at studerende, der er leverandører, kan få et mindre ud-bytte af uddannelsen, da dele af uddannelsen i mindre grad er målrettet den målgruppe.

Evaluator hæfter sig ved, at disse forhold ikke er nye i evalueringen, men er forhold, som tidligere er blevet berørt i delrapporter og i hovedrapporten fra januar 2010.

Evaluator glæder sig over, at den største andel af de interviewede studerende vurderer, at det udbytte, de studerende får af uddannelsen, står mål med den indsats, de investe-rer i uddannelsen. Derudover er beslutningen om tildelingen af vikarpuljemidler til be-stemte målgrupper på uddannelsen og inklusionen af forskelligartede målgrupper på uddannelsen et bevidst valg. Evalueringen påpeger således, at konsekvenserne af dette valg kan være studerende, der oplever, at de skal lægge mange kræfter i uddannelsen, men ikke helt får det forventede udbytte. Evaluator hæfter sig ved, at disse forhold kon-tinuert i evalueringsforløbet er blevet fremhævet som udfordringer ved uddannelsen.

7.2 Evaluators vurdering

Det er evaluators vurdering, at uddannelsen helt overordnet fungerer godt, og at de stu-derende i udpræget grad er tilfredse med uddannelsen.

Derudover hæfter evaluator sig ved følgende forhold:

 Andelen af studerende, der er meget tilfredse med uddannelsen, er forøget, efter de studerende har afsluttet uddannelsen.

 Uddannelsen er medvirkende til en generel opkvalificering af de studerendes kompetencer på området, men er derudover også medvirkende til at skabe mere arbejdsglæde for de studerende.

 De studerende vil efter endt uddannelse i højere grad anbefale uddannelsen til andre i forhold til tidligere på uddannelsen. Dette vidner om, at de studerende er blevet opmærksomme på de positive aspekter af den samlede uddannelse.

 De studerende angiver primært, at det udbytte, de har fået ud af uddannelsen, står mål med den indsats, som de har ydet. Der er dog visse typer af studerende Studerende om udbytte vs. indsats

- ”Jeg kan ikke se, hvor meget jeg har flyttet mig. Men jeg synes det er spændende at gøre min praksis anderledes og formidle. På den måde har jeg fået udbytte af det. Det har været hårdt, men godt” (studerende).

- ”Jeg har brugt mange ressourcer, men jeg sidder også på en post, hvor jeg ikke har fået kompensation. Jeg har ikke fået midler fra vikarpuljen, og det har jeg tydeligt kunne mærke.

Dette ville have gjort en forskel, og der er meget ekstra arbejde nu” (studerende).

- ”Jeg synes den tid og de ressourcer, jeg har brugt samlet på uddannelsen, har været i orden i forhold til udbyttet. Det kunne være rart, hvis de sidste moduler var ligeså relevante for min dagligdag, som de første tre var. Men jeg synes, at jeg har fået et rigtig godt udbytte af ud-dannelsen” (studerende, leverandør).

53 (leverandører), der angiver, at den indsats, de lægger i uddannelsen, ikke altid står mål med udbyttet. Dette fordi de ikke har mulighed for at blive aflastet på deres arbejdsplads via vikarpuljemidler, og fordi dele af uddannelsen i højere grad er målrettet myndighedssagsbehandlere end leverandører.

54