• Ingen resultater fundet

Samarbejde mellem produktionsskoler og andre kompetencegivende uddannelser

I dette kapitel beskrives typer og omfang af samarbejde med andre kompetencegivende uddannel-ser end tekniske skoler. Der er overvejende tale om en analyse på aggregeret niveau – opbrydnin-gen på andre variable følger i senere kapitler.

5.1 Typer af samarbejde

Af tabel 13 fremgår det, hvilke kompetencegivende uddannelser andre end tekniske skoler, som produktionsskolerne har samarbejde med. I alt har 63 ud af de 93 skoler, som har besvaret spør-geskemaet, angivet, at de har mindst ét samarbejde med andre kompetencegivende uddannelser end tekniske skoler. De konkrete tal for, hvor mange samarbejder skolerne har med de forskellige skoler, fremgår af tabellen, men hvor følgende pointer skal trækkes frem her:

• De skoler, der er flest samarbejdsaktiviteter med, er HF, VUC og lign. (17 skoler ud af de 93 skoler angiver, at de har et brobygnings-/kombinationsforløb, 37 skoler at de har en an-den type af samarbejde) eller Handelsskoler (henholdsvis 13 og 37 skoler).

• Vurderet på det samlede antal samarbejder, er det mindst udbredt at samarbejde med PGU’er (2 skoler angiver, at de har et samarbejde om brobygnings-/kombinationsforløb, 14 at de har en anden form for samarbejde) og landbrugsuddannelser (henholdsvis 9 og 12 skoler).

• Samarbejdet med SOSU og PGU har i højere grad karakter af andet samarbejde end bro-bygnings-/kombinationsforløb.

Tabel 13. Samarbejde med andre kompetencegivende uddannelser. Procent og antal.

Anm: Alle produktionsskoler er inkluderet i procentueringsgrundlaget, idet det antages, at hvis en forstander har svaret

”uoplyst”, så har skolen ikke nogle af de pågældende samarbejder. 30 skoler har ”uoplyst” i alle svar.

Spørgsmålsformulering: For hver af de uddannelsesinstitutioner, der er listet i tabellen nedenfor, bedes du angive, om din skole indgår i A) brobygnings-/kombinationsforløb, B) andet samarbejde6

6 Forud for spørgsmålet gik følgende instruktion: De næste spørgsmål handler om det samarbejde, din produktionsskole har med andre kompetencegivende uddannelsesinstitutioner end tekniske skoler. Vi minder om, at vi med samarbejde tænker både på

4) brobygnings- eller kombinationsforløb

S

SFFII--SSUURRVVEEYY

Samarbejde mellem produktions(høj)skoler og tekniske skoler. Fremsendt af SFI-SURVEY til EVA den 29. november 2005. 23

5.2 Sammenhæng mellem samarbejde med tekniske skoler og andre kompetence-givende uddannelser

Hensigten med dette afsnit er at undersøge, hvor mange skoler der har samarbejde med både tekniske skoler og andre kompetencegivende uddannelser, og hvor mange der kun har et samar-bejde med enten tekniske skoler eller andre kompetencegivende uddannelser.

Tabel 14. Sammenfald mellem samarbejde med tekniske skoler og andre kompetencegivende uddannelser.

Procent og antal.

Både teknisk skole og anden kompe-tencegivende uddannelse

59 47

I alt 100 pct. 80

*) Pct. angiver procent af total, dvs. skoler som har samarbejde med en teknisk skole eller en anden kompetencegivende uddannelse, N=80.

Spørgsmålsformulering: jf. tabel 1 og tabel 13.

64 skoler har samarbejde med en teknisk skole (jf. tabel 1), og 63 skoler har samarbejde med en anden kompetencegivende uddannelse (jf. afsnit 5.1). Af tabel 14 fremgår det, at 80 skoler har samarbejde med enten en teknisk skole eller en anden kompetencegivende uddannelse eller beg-ge. Hvis vi tager afsæt i, at de 93 skoler, som har svaret på spørgeskemaet, har svaret korrekt og fyldestgørende, betydet det, at der er 13 skoler, som ikke har nogen form for samarbejde med hverken tekniske skoler eller andre kompetencegivende uddannelser.

Af de 80 skoler, som har mindst ét samarbejde med enten en teknisk skole eller en anden kompe-tencegivende uddannelse, er der 47 skoler (59 pct.), som har et samarbejde med både tekniske skoler og andre uddannelser, 17 skoler (21 pct.) angiver, at de kun har et samarbejde med tekni-ske skoler, og 16 skoler angiver, at de kun har et samarbejde med andre kompetencegivende ud-dannelser. Har en skole et samarbejde, er det mest typiske altså at have et samarbejde med både en teknisk skole og en anden kompetencegivende uddannelse.

og

5) andre forsøgsordninger, der har til formål at kvalificere eleverne til at gå i gang med/gennemføre grundforløbet på en teknisk skole

og

6) andet samarbejde eller netværk på ledelses- eller medarbejderniveau, fx samarbejde mellem vejledere eller spar-ringsnetværk.

Du skal kun tænke på nuværende samarbejde, ikke samarbejde der er afsluttet eller under opbygning.

Almindelig udslusning til tekniske skoler indgår ikke i definitionen af samarbejde.

S

SFFII--SSUURRVVEEYY

Samarbejde mellem produktions(høj)skoler og tekniske skoler. Fremsendt af SFI-SURVEY til EVA den 29. november 2005. 24

Afspejler dette sig også, når man har elever, der deltager i brobygnings-/kombinationsforløb? Er det mest typisk at have elever involveret i forløb på tekniske skoler alene, andre uddannelser alene eller begge typer af kompetencegivende uddannelser? Af tabel 14.a. fremgår det, at 8 skoler (15 procent af skoler, som har elever, der deltager i et brobygnings-/kombinationsforløb) kun har elever der deltager i brobygnings-/kombinationsforløb med tekniske skoler, 26 skoler (50 pct.) har kun elever, der deltager i forløb med andre kompetencegivende uddannelser. Endelig er der 18 skoler (35 pct.), der har elever involveret i forløb med både tekniske skoler og andre kompetencegivende uddannelser.

Tabel 14.a. Sammenfald mellem samarbejde og elever involveret i brobygnings/kombinationsforløb. Procent og antal.

Elever indskrevne i brobygnings-/kombinationsforløb

Procent *) Antal

Kun teknisk skole 15 8

Kun anden kompetencegivende uddannelse

50 26

Både teknisk skole og anden kompe-tencegivende uddannelse

35 18

I alt 100 pct. 52

*) Procent angiver procent af total, dvs. skoler som har elever, der deltager i et brobygnings-/kombinationsforløb enten med en teknisk skole eller en anden skole.

Spørgsmålsformulering: jf. tabel 1 og tabel 13.

S

SFFII--SSUURRVVEEYY

Samarbejde mellem produktions(høj)skoler og tekniske skoler. Fremsendt af SFI-SURVEY til EVA den 29. november 2005. 25

5.3 Vurdering af hvor mange elever der kan deltage i brobygnings-/kombinationsforløb

Formålet i dette afsnit er at præsentere forstandernes vurderinger af, hvor stor en andel af deres skoles elever der kan indgå i et brobygnings-/kombinationsforløb. Til dette formål inkluderer spør-geskemaet et spørgsmål, der lyder: Hvor stor en andel af skolens elever vurderer du vil kunne ind-gå i et brobygnings-/kombinationsforløb? Dette spørgsmål var placeret til allersidst i den sektion, som vedrørte samarbejdsaktiviteter med andre kompetencegivende uddannelser. Der kan derfor være usikkerhed om, hvorvidt forstanderne kun tænkte på brobygnings-/kombinationsforløb med andre skoler end tekniske skoler, eller om de også tænkte på tekniske skoler. Eftersom 15 skoler, som kun har angivet, at de har brobygnings-/kombinationsforløb med tekniske skoler og ikke med andre skoler, har svaret på spørgsmålet, tyder det på, at en stor del også har tænkt på tekniske skoler. Med dette forbehold viser tabel 15, at 20 forstandere ikke har svaret på dette spørgsmål (der både udgøres af personer, som har svaret, at de ikke har noget samarbejde med kompeten-cegivende uddannelser, og personer der har svaret, at de har det). Af de skoler, som har besvaret spørgsmålet, er der kun en meget lille andel, som vurderer, at ingen elever vil kunne indgå i et brobygnings-/kombinationsforløb (4 pct.). Den højeste andel, som én skole nævner, er, at 75 pct.

af skolens elever vurderes at kunne deltage i et forløb. Men ellers falder andelene i nogenlunde lige store grupper på ca. 20-30 pct: 26 skoler vurderer, at 5-15 pct. af skolens elever vil kunne ind-gå i et brobygnings-/kombinationsforløb, 24 skoler angiver 20-25 pct. af eleverne, og 20 skoler vurderer, at 30-75 elever, vil kunne indgå i et forløb.

Den gennemsnitlige andel, som skolerne nævner, er 24 pct. Elever, og den andel, der nævnes af flest skoler (16 skoler), er, at 10 pct. af eleverne vil kunne indgå i et forløb. 59 pct. af skolerne (sva-rende til 43 skoler) angiver en vurdering på under 25 pct. af eleverne. 11 pct. (8 skoler) vurderer, at 50 pct. af eleverne vil kunne indgå i et brobygnings-/kombinationsforløb. 5 pct. (4 skoler) vurderer, at mere end 50 pct. kan indgå.

Tabel 15. Hvor mange elever vurderes at kunne deltage i brobygnings-/kombinationsforløb. Procent og antal.

Elever i procent af alle elever Procent Antal

Ingen 4 33 3

5-15 pct. 36 22 6266

20-25 pct. 33 22 4244

30-75 (max) pct. 27 22 0200

I alt 100 pct. 77 3733

Anm: Procentueringsgrundlaget udgøres af svarpersoner, som har besvaret spørgsmålet.

Spørgsmålsformulering: Hvor stor en andel af skolens elever vurderer du vil kunne indgå i et brobygnings-/kombinationsforløb?

S

SFFII--SSUURRVVEEYY

Samarbejde mellem produktions(høj)skoler og tekniske skoler. Fremsendt af SFI-SURVEY til EVA den 29. november 2005. 26