• Ingen resultater fundet

Risikovillige

In document Virketrang i Danmark (Sider 32-35)

Kulturlaget Risikovillige er sammensat af de to kulturindikatorer Moderne-Individorienterede og risikovillighed.

Kombinationen har vi givet navnet Risikovillige, fordi det omfatter både Det Moderne-Individori-enterede segment, som består især af personer med stort fokus på at gøre karriere, kombineret med en stor risikovillighed. Livsstile omkring Det Moderne-Individorienterede segment knytter sig til en vilje til at løbe en økonomisk risiko for at fremme karrieren. Dermed er dette kulturlag baseret på en særlig dynamik, hvor folk er meget fokuserede på at komme frem i karrieren, men ikke nødvendigvis har et højt uddannelsesniveau. Derfor har disse ofte også en højere indkomst.

Risikovillige som kultur er især rodfæstet i Nordsjælland og i Midt- og Vestjylland. Derimod er dette kulturlag i betydelig mindre grad til stede i Sønderjylland, på Djursland og på det meste af Sjælland samt ikke mindst på Lolland og Falster, se Figur 9.23.

Figur 9.23: Kort over kulturlaget Risikovillige

Kilde: Data fra Danmarks Statistik, Conzoom og Gallup, se bilag 3

Kortet viser i hvor høj grad kommunerne er præget af Risikovillige-kulturlaget. Jo grønnere farve, jo stærkere er Risikovillige-laget i kommunen. Jo rødere farve, jo svagere er Risiko-villige-laget i kommunen. Kulturlaget er blevet aggregeret fra postnummer- til kommuneni-veau.

Teknologisk Institut

60

9.6.2. Prøver nyheder før venner/bekendte

Prøver nyheder før venner/bekendte indikerer hvor stor en andel af befolkningen, der har svaret ”Enig” til spørgsmålet ”Jeg prøver nyheder før venner og bekendte”. Oplysningerne stam-mer fra en spørgeskemaundersøgelse fra Gallup. Det er her en indikator for, om man er på forkant med nye tendenser, se Figur 9.22.

Figur 9.22: Kort over hvor man prøver nyheder før venner/bekendte

Kilde: Teknologisk Instituts beregninger på baggrund af data fra Danmarks Statistik, se bilag 3

Kortet viser i hvor høj grad, kommunerne er præget af personer, der opsøger det nye/ny-heder. Jo grønnere farve, jo stærkere er søgen efter det nye i kommunen. Jo rødere farve, jo svagere er søgen efter det nye i kommunen.

Teknologisk Institut

63

9.7.1. Moderne-Individorienterede

Moderne-Individorienterede er en gruppering af de befolkningstyper, der både indeholder elementer af det moderne (typisk den yngre del af befolkningen, der søger at opbygge en kar-riere og sætte sit præg på erhvervslivet) og det individorienterede (en bredt sammensat gruppe, der er fokuseret på at klare sig selv). Moderne-Individorienterede er generelt kendetegnet ved dynamiske risikovillige med fokus på karrieren. Man har ikke nødvendigvis taget en akademisk uddannelse, men man har stadig oparbejdet et højt indkomstniveau. Følgende befolkningstyper kan betegnes som Moderne-Individorienterede:

Kollegium betegner unge, som er flyttet hjemmefra, er under uddannelse og har SU som primær indtægtskilde. Boligformen er oftest kollegier eller mindre lejligheder. Grup-pen er typisk at finde i de større universitetsbyer.

Første stop er unge, som er flyttet hjemmefra i mindre lejligheder, og man har typisk stiftet familie med en fast partner, som man muligvis har barn med. I forhold til Kollegium har første stop oftere en erhvervsfaglig baggrund.

Formue og formåen betegner midaldrende par, hvor børnene er flyttet hjemmefra.

Gruppen er velhavende, og formuen er skabt gennem høje indkomster og værdistigninger i boligen. Man er højtuddannet og besidder ofte stillinger som mellem- eller topledere.

Segmentet bor i større villaer i passende afstand fra bymidten.

Aktiv børnefamilie er voksne forældre med flere børn. Børnenes mange fritidsinteresser gør, at denne gruppe har den højeste bilrådighed i landet. Gruppen har en betydelig formue, hvorfor man har råd til at bo i større villaer.

Nybygger udgøres af par i 40’erne og 50’erne med hjemmeboende børn. Mange har en erhvervsfaglig uddannelse, mens andre har en mellemlang videregående uddannelse.

Boligen er typisk nyopført, og man bor i større boligkvarterer.

Landbruger udgøres af professionelle landmænd med egen aktiv bedrift. Gruppen består ofte af par i 40’erne og 50’erne med børn. Man har en høj indkomst og er blandt de mest formuende i landet. Landbruger kan findes over hele landet (Geomatic A/S, 2012).

Teknologisk Institut

62

På landsplan har kulturlaget Risikovillige en markant indflydelse på vækst – evnen til at tjene penge. Over hele landet fungerer laget som en positiv vækstfaktor. Især i København har Risi-kovillige en afgørende effekt på væksten, men kulturen er bare ikke særlig karakteristisk for København, se Figur 9.24.

Risikovillige udgør en vækstfaktor, der i høj grad er baseret på driftige folk med en vilje til at satse økonomisk. Dette er altså en anden type vækstfaktor end Richard Floridas tanker om den kreative klasse og vækst gennem teknologisk udvikling. Dette kulturlag har en positiv effekt over hele landet, men det er ikke lige udbredt i alle dele af landet. Det er her bemærkelsesvær-digt, hvor meget mere Vestjylland og Nordsjælland er karakteriseret ved de Risikovillige.

Figur 9.24: Karakteristika af kulturlaget Risikovillige og dets betydning for vækst i forskellige landsdele

Kilde: Teknologisk Institut, egne beregninger

Note: ”Karakteristika” viser, hvor udbredt kulturlaget er i de forskellige landsdele. Jo større værdi, jo mere præger kulturlaget et givet område.

”Vækstkultur-effekt” angiver standardiserede Beta-koefficienter for, hvor stærkt Risikovil-lige-kulturlaget påvirker evnen til at tjene penge i forskellige landsdele på en skala fra -1 til 1. Positive værdier angiver en positiv betydning for væksten, mens negative værdier angiver en negativ sammenhæng. Hvis tallet er 0, er der ingen sammenhæng.

Kulturindikatorerne Moderne-Individorienterede og Risikovillighed præsenteres i det følgende.

Karakteristika Vækstkultur-effekt

Landsresultat -0,00 0,21

København og omegn -0,54 0,46

Nordsjælland 0,54 0,27

Sjælland -0,72 0,15

Fyn 0,04 0,02

Sydjylland 0,08 0,29

Østjylland 0,22 0,24

Vestjylland 0,79 0,31

Nordjylland 0,15 0,04

Teknologisk Institut

65

9.7.2. Risikovillighed

Risikovillighed er et mål for, hvorvidt befolkningen har været villig til at løbe en økonomisk risiko og dermed har kunnet fungere som en vækstdriver. Den økonomiske risikovillighed er målt som den andel af befolkningen, som enten har en formue på 10 millioner kroner – eller en tilsvarende gæld. Disse grænser er valgt, da man ikke formodes at kunne optjene en sådan formue eller gæld uden at have taget en økonomisk risiko undervejs. En gæld på 10 millioner betyder også, at vi får isoleret private investeringer i egen virksomhed fra personer med selv meget store privatøkonomiske problemer. Det er især personer på vestkysten samt i Nordsjæl-land, som har haft en stor økonomisk risikovillighed, se Figur 9.26.

Figur 9.26: Kort over Risikovillighed

Kilde: Teknologisk Instituts beregninger på baggrund af data fra Danmarks Statistik, se bilag 3

Note: Kortet viser befolkningsformue forhold. Den grønne farve indikerer en formue og/eller gæld på over 10 mio. kr. Jo grønnere farve, des større er andelen med enten en formue eller gæld på 10 mio. kr. Jo rødere farve, jo lavere er denne andel

Teknologisk Institut

64

Figur 9.25: Kommunale forskelle i befolkningsandel af Moderne-Individorienterede

Kilde: Teknologisk Instituts beregninger baseret på data fra Conzoom, se bilag 3

Note: Kortet viser i hvor høj grad, kommunerne har Moderne-Individorienterede i befolknin-gen. Den grønne farve indikerer en høj andel: Jo grønnere farve, des højere andel af Mo-derne-Individorienterede. Jo rødere farve, jo lavere andel.

Teknologisk Institut

67

På landsplan har Bohemer-laget en negativ indflydelse på evnen til at tjene penge, se Figur 9.28.

Særligt på Sjælland og øer påvirker Bohemer væksten negativt. Et højt niveau af foreningsliv og mange udøvende kunstnere er ikke i sig selv en garanti for væksten i et område. Eksempelvis har Lolland, Anholt og andre mindre øer både et aktivt foreningsliv og mange udøvende kunst-nere, uden at Bohemer-laget har bragt vækst til området. Kulturlaget er klart mest udbredt i Vestjylland, hvor den negative effekt også er markant mindre.

Figur 9.28: Karakteristika af kulturlaget Boheme og dets betydning for vækst i forskellige landsdele

Kilde: Teknologisk Institut, egne beregninger

Note: ”Karakteristika” viser, hvor udbredt kulturlaget er i de forskellige landsdele. Jo større værdi, jo mere præger kulturlaget et givet område.

”Vækstkultur-effekt” angiver standardiserede Beta-koefficienter for, hvor stærkt Risikovil-lige-kulturlaget påvirker evnen til at tjene penge i forskellige landsdele på en skala fra -1 til 1. Positive værdier angiver en positiv betydning for væksten, mens negative værdier angiver en negativ sammenhæng. Hvis tallet er 0, er der ingen sammenhæng.

Karakteristika Vækstkultur-effekt

Landsresultat -0,00 -0,22

København og omegn 0,26 -0,26

Nordsjælland -0,26 -0,36

Sjælland 0,07 -0,34

Fyn -0,58 -0,27

Sydjylland -0,39 -0,14

Østjylland 0,27 -0,11

Vestjylland 0,77 -0,08

Nordjylland 0,06 -0,01

Teknologisk Institut

66

In document Virketrang i Danmark (Sider 32-35)

RELATEREDE DOKUMENTER