• Ingen resultater fundet

Risikoanalyse

In document Af Værdiansættelse (Sider 56-60)

56 af cementfabrikker. Til gengæld kan de være den bedste leverandør af kvalitet og jævnfør den stabile overskudsgrad, tyder det på, at differentieringsstrategien funge-rer, og de kan opretholde denne status omkring deres produkter.

57 På baggrund af FLS’ forretningsmodel med ejerskab i de forskellige led i værdikæ-den sikrer dette dem en naturlig spredning af deres risiko. Samtidig servicerer FLS et bredt spekter af virksomheder i forskellige størrelser og typer, så de ikke er afhængi-ge af enkelte kunder. Samtidig er FLS som en global aktør sikret en hvis risikospred-ning i forhold til geografisk lokale forhold.

Markedstrends

FLS markedssituation er præget af hård konkurrence både indenfor produktudvikling, men også på pris. FLS vil minimere disse risici ved at være den førende aktør i pro-duktudvikling. Samtidig skal værdikæden strømlines for at være konkurrencedygtig i produkter, services og pris.

Ansatte

De ansatte er virksomhedens vigtigste ressource. Det er derfor essentielt for FLS, at de kan beholde samt tiltrække de dygtigste ansatte, for fortsat at være på forkant med den teknologiske udvikling. For at sikre denne udvikling har FLS en række koor-dinerede initiativer vedrørende medarbejderforhold, udvikling og træning.

Social ansvarlighed og offentlig regulering

FLS møder stigende interesse fra såvel myndigheder, kunder, underleverandører samt NGO’er vedrørende social ansvarlighed og efterlevelse af gældende regler. In-ternationale initiativer følges, og FLS har en intern struktur til at sikre at disse stan-darder følges. Disse internationale initiativer vedrører hovedsagligt udviklingspro-grammer til de ansatte, for at sikre at koncernen følger et sæt af etiske regler lige meget hvor i verden, at virksomheden agerer. På baggrund af virksomhedens globa-le tilstedeværelse udsættes virksomhedens aktiviteter og indtjening for en række for-skellige ting, herunder politisk involvering i form af handelsbarrierer, skatter, valuta-restriktioner & krige. Løbende bliver disse risici vurderet, således at der kan træffes nødvendige foranstaltninger for at mindske risikoen.

Projekt risiko.

Hvert projekt som FLS er med i, er forbundet med risici. Disse risici påvirkes af både teknologiske, kommercielle og/eller geografiske omstændigheder. Der arbejdes der-for løbende på at identificere og vurdere de enkelte risikomomenter ved et projekt.

58 Formålet med løbende risikovurdering er at sikre, at den nødvendige information når de rette personer i rette tid, for at kunne træffe de mest hensigtsmæssige og nød-vendige beslutninger.

Produktion og værdikæde

Virksomhedens produktionsenheder skal være stabile og kunne levere tilbehør til projekter og kunder i en tilfredsstilende kvalitet og omfang. Dette bliver sikret ved standardiserede procedurer. Ovennævnte følges løbende via inspektionsprogrammer styret af eksterne specialister for herved at minimere risici og eventuelle tab.

Finansielle

Ledelsen i virksomheden bestemmer de overordnede rammer for styrring af de fi-nansielle risici, som virksomheden udsættes for. FLS politik er, at væsentlige finan-sielle risici skal identificeres og afdækkes tilstrækkeligt. Ligeledes skal alle kommer-cielle valuta- og renterisici afdækkes, senest ved kontraktens indgåelse.

Der oplyses i årsregnskabet for 2011, at virksomheden i 2010 og 2011 har opfyldt al-le finansielal-le forpligtigelser.

Valuta

Valutarisici stammer fra omveksling af fremtidige kommercielle og finansielle betalin-ger. Da FLS` s indtægter hovedsagligt stammer fra ordresalg, indgår betalinger i en lang række af forskellige valutaer. For at sikre sig mod valutarisici afdækker FLS sig ved brug af optioner samt valutakonti. Hovedvalutaerne til kommercielle formål er Eu-ro(cement) og US Dollars (mineral). Ændringer i de finansielle poster stammer ho-vedsagligt af realiserede og urealiserede gevinster/tab på terminskontrakter og valu-takonti.

Rente

Renterisikoen hos FLS vedrører de finansielle aktiver og virksomhedens forpligtigel-ser. Aktiverne består hovedsagligt af indestående i pengeinstitutter, forpligtigelserne er prioritetslån og banklån. Risikoen er, hvis renten ændres. Al FLS’ gæld er variabelt forrentet. Såfremt alle andre forhold er uændrede, så vil en rentestigning på 1 % be-tyde en årlig nettorenteindtægt på 1 mio. DKK.

59 FLS har fra perioden 2010 til 2011 oplevet en rentestigning på deres gæld, således i 2010 betalte man 1,2 % for prioritetsgæld i Euro og 1,8 % for banklån i Euro76 og i 2011 betalte man 1,6 % for prioritetsgæld i Euro, 2,5 % for banklån i Euro og 1,4 % for banklån i DKK77

Likviditet

FLS ønsker til enhver tid at have tilstrækkelig og fleksible likviditet til rådighed. Dette sikres bl.a. gennem cash-pool systemer i forskellige valutaer samt ved at have korte kreditfaciliteter med forskellige finansielle institutioner.

For supplerende likviditetsstyrring er der indgået forpligtende aftaler om kreditfacilite-ter (ex realkreditlån) på mere end 5 milliarder DKK med en gennemsnitlig løbetid på 4 år og 3 måneder.

Kredit

Kreditrisici stammer fra det store tilgodehavende som FLS måtte have med sine kun-der. Dette forsøges minimeret ved løbende at kreditvurdere kunderne. I 2011 udgjor-de ingen kunudgjor-der mere end 5 % af omsætningen. Foruudgjor-den kunudgjor-derne, så er udgjor-der også en kreditmæssig risiko på de finansielle partnere til FLS, som de benytter til at af-dække risici med ved hjælp af finansielle instrumenter. For at begrænse denne risiko mest muligt benyttes finansielle institutioner med højest mulig kreditværdighed.

Delkonklusion på risikoanalyse

Risikoanalysen viser, at FLS har et godt indgående kendskab til de nuværende og potentielle risici, som de kan forventes at blive påvirket af. De har løbende risikovur-deringer, som man forholder sig til og forsøger at afdække bedst muligt. Større risi-koeksponeringer besluttes af den kompetente koncernledelse. FLS benytter sig aktivt af finansielle instrumenter til afdækning af forskellige risici.

76 Jf. årsregnskabet for FLS for 2010 side 87

77 Jf. årsregnskabet for FLS for 2011 side 114

60

In document Af Værdiansættelse (Sider 56-60)