• Ingen resultater fundet

12 Bilag B - Hesselø Layout (område F)

12.1 Havbundsscreening af Hesselø område F

12.1.2 Resultater

Siden den seneste finscreening af Hesselø-området er der i vinteren 2020 og som-meren 2021 henholdsvis indsamlet geofysiske og geotekniske data inden for Hes-selø-området /1/, /2/. De geotekniske boringer dannede grundlag for en korrek-tion af den konceptuelle model i forhold til tykkelserne af de holocæne, senglaciale og glaciale moræneaflejringer. Boringer (BH) og CPT'er, de seismiske linjer (2D og 3D-UHRS) og subbottom profiler (SBP) fra forundersøgelsen er inddraget i nærværende finscreening. De dybeste af de nye boringer i Hesselø-området når en dybde af over 70+ m under havbunden. Afhængig af placeringen af boringerne, indikerer flere af disse (f.eks. CB3a-BH, CB4-BH og CB10a-BH) lerede glaciale aflejringer i bunden af boringerne. Andre boringer (f.eks. CB5-BH, CB6-BH og CB8-BH) når siltede aflejringer fra Kridt i en dybde af op til ca. 55 meter under

havbunden. Boringerne indikerer, at de prækvartære aflejringer ligger højere i den sydlige del af Hesselø-området.

I forhold til styrkerne i de overvejende lerede lag, der dominerer de geotekniske boringer i Hesselø-området, varierer dybden, hvori der opnås en mellem til høj styrke i leret (svarer til en udrænet forskydningsstyrke på 40-150 kPa). Borin-gerne CB5-BH, CB6-BH, CB7-BH, CB8-BH, CB10a-BH, CB11-BH, CB13-BH, CB15-BH viser, at mellem til høj styrke i den centrale del af Hesselø-området opnås mellem 20-35 meter under havbunden. Herunder opnås generelt høje til meget høje styrker i leret (svarer til en udrænet forskydningsstyrke på 75-300 kPa). For placering af boringer og havbunds CPT'er, se Figur 12-3.

Boring CB6-BH, der ligger i den sydvestlige del af Hesselø-området, opnår en mellem til høj styrke ca. 35 meter under havbunden /1/, mens der længere mod vest, baseret på geomodellen /4/, er mellem 40-60 meter til lag med stor styrke.

I den nordlige del af Hesselø-området (nord for en stor gennemskærende kanal med 100+ m til lag med store styrker) findes 3 boringer (CB4-BH, CB9-BH og CB12). CB4-BH opnår meget høje styrker i ler fra ca. 35 m, CB9-BH opnår høje styrker i ler fra 40 m og CB12-BH opnår høje til meget høje styrker i ler fra ca. 30 m under havbunden /1/ (Figur 12-3).

Figur 12-3 Placeringen af geotekniske boringer og havbunds-CPT inden for Hesselø-området /1/. Tykkelsen af bløde sedimenter under havbund er taget fra tolkningen fra den geologiske model /4/.

Der er udarbejdet et tykkelseskort af jordlag med lav styrke i forbindelse med den detaljerede geologiske model for området /4/ (Figur 12-3). Det ses, at der i den

sydøstlige del af Hesselø-området er et område med op til ca. 30 meter tykkelse af lerlag med lav styrke og i nogle områder mindre end 20 meter. Det ses også, at det sydvestlige område generelt har lag med lav styrke med en tykkelse på 50-60 meter. Lokalt i den centrale og østlige del af Hesselø-området, findes områder med mindre end ca. 30 meter tykkelse af lag med lav styrke.

Der er i forbindelse med de geotekniske undersøgelser i 2021 blevet udarbejdet opdaterede kort for havbundssedimenterne og substrattyperne i Hesselø-området /2/. Den nye model er opdateret med boringer, CPT'er, grab samples og geofysi-ske data og har en højere detaljegrad end GEUS' overordnede model af havbunds-sedimenter, der dækker hele Danmark /3/ (Figur 12-4).

Der er derudover udarbejdet et kort over substrattypen med inddeling efter stan-dardsubstrattyper, der overordnet varierer mellem siltet blød bund og sandet fast bund (Figur 12-5). Den tidligere GEUS-model der var brugt for Hesselø ved fin-screeningen i 2020 var mindre detaljeret og hele området var på dette kort tolket som 'dyndet sand'. Havbundssedimentkortet og substrattypekortet er dog kun in-dikativ for den øverste ca. 1 meter af sedimenterne på havbunden og har derfor overordnet set kun betydning for eksportkabelruten.

Figur 12-4 Havbundssedimentkort ved Hesselø-området. Det opdaterede kort fra for-undersøgelserne ved Hesselø /2/ er lagt oven på det overordnede hav-bundssedimentkort for hele Danmark /3/.

Figur 12-5 Opdateret kort over substrattyper for Hesselø-området /2/.

Både hvad angår de geologiske informationer om lagene under havbunden fra de geotekniske boringer, styrkerne i de lerede sedimenter, havbundssedimenterne og substrattyperne kan det opdaterede datagrundlag for Hesselø-området yderli-gere anvendes for Hesselø Udvidet Syd-området. Da meget af informationen lig-ger på grænsen mellem de to områder, kan der ekstrapoleres ind i Hesselø Udvi-det Syd så data fra Hesselø-områUdvi-det indgår i vurderingen af Hesselø UdviUdvi-det Syd.

Et syd-nord-orienteret konceptuelt profil af geologien er vist på Figur 12-6. Hav-bundssedimentet i Hesselø-området består primært af holocænt dyndet sand og ler med en vurderet tykkelse på 2-10 m. Under dette findes senglaciale, lerede aflejringer med tykkelser på 25-90 m og glaciale moræneaflejringer med en tyk-kelse på 10-100+ m. Generelt har den kvartære lagpakke en meget kompleks opbygning og er præget af tydelige gletsjerrelaterede deformationer fra seneste istider. Prækvartæroverfladen består i området af marine sand- og lersten fra Jura og Nedre Kridt og vurderes at ligge under kote -75 m (≥50 m under havbunden).

Prækvartæroverfladen ligger tættest på havbunden i den sydlige del af området.

Figur 12-6 Konceptuelt geologisk profil for Hesselø-området fra syd til nord /4/. Enhe-derne (units) svarer til følgende sedimenttyper: Unit A, B, C = Holocænt siltet, sandet ler og siltet sand; Unit D1, D2, E1, E2 og F svarer til Sen Weichsel siltet, sandet, gruset ler; Unit G svarer til Weichsel siltet, sandet ler og sand; Unit H svarer til Weichsel til tidligere Pleistocænt siltet, sandet, gruset ler og leret, siltet sand; Unit I svarer til Jura eller Tidlig Kridt ler- eller siltsten.

Dybden fra havniveau til oversiden af bæredygtige lag ligger mellem ca. 45 m – 200 m. Dybest er det i den nordvest-sydøst-gående kanalstruktur i den nordlige del af Hesselø-området.

På baggrund af nuværende vidensniveau kan Hesselø-området opdeles i to un-derområder. Det er i denne finscreening for Hesselø-området antaget, at den maksimale dybde til bæredygtige lag er 60 m for fundering af havvindmøller på monopæle. På Figur 12-7 er der vist et kort, hvor områder med mindre end 60 m fra havniveau til overside af bæredygtige lag er vist med grøn, mens områder med mere end 60 m fra havniveau til overside af bæredygtige lag er vist med rød.

Det er generelt i den sydlige del at dybden til overside af bæredygtige lag er indenfor antagelsen på maksimalt 60 m. Derudover er der tre mindre områder langs den nordøstlige grænse, der opfylder antagelsen. Samlet dækker det grønne område ca. 20 % af Hesselø-området (ca. 50 km²). Det vurderes at der for Hes-selø-området bør indtænkes andre fundamentstyper end monopæle, hvis hele arealet skal udnyttes.

Syd Nord

Figur 12-7: Dybde under havniveau til overside af bæredygtige lag.

Der er i forbindelse med en geofysisk kortlægning af Hesselø-området identificeret flere områder med akustisk blanking, hvilket kan indikere shallow gas /2/, /4/.

Dette kan ses i hele området, men er mest udbredt i den centrale og nordlige del af Hesselø-området (Figur 12-8). Flere geotekniske undersøgelser er dog nødven-dige for at fastlægge karakteren af hvert område med tolket shallow gas.

Figur 12-8 Seismisk sektion fra Hesselø-området. Akustisk blanking ses i midten af figuren og er en indikation på forekomst af shallow gas /2/.