• Ingen resultater fundet

3 Frit valg af leverandør i Danmark

3.1 Regler i frit valg-ordningen

Kommunerne har inden ordningens ikrafttræden 1. januar 2003 skullet ud-arbejde materiale, der beskriver kvalitetsstandarder i kommunen, kvalitets-krav til leverandører og prisen for forskellige ydelser (fx praktisk bistand, personlig pleje og en madportion). Kommunerne kan vælge mellem en

»godkendelsesmodel« og en »udbudsmodel«. De fleste kommuner har valgt godkendelsesmodellen, som betyder, at kommunen skal godkende private leverandører, der opfylder kommunens kvalitets- og priskrav. Det er en forudsætning for ordningen, at der er en adskillelse af de kommunale myndigheds- og leverandøropgaver.

Beboere i plejehjem og lignende boligenheder er ikke omfattet af ret-ten til selv at vælge leverandør af serviceydelser.

Modtagere af hjælp fra forskellige ydelseskategorier, fx både person-lig og praktisk hjælp, kan vælge forskelperson-lige leverandører til at varetage hjælp fra de forskellige ydelseskategorier. Kommunalbestyrelsen må ikke indføre begrænsninger i modtagerens valgfrihed, fx i form af begrænsnin-ger på, hvor ofte en modtabegrænsnin-ger må skifte leverandør. Der skal dog fastsættes frister for varsel om skift af leverandør.

Kvalitetsstandarden skal bruges til at formidle de politiske målsæt-ninger, kommunalbestyrelsen har truffet beslutning om for ældreplejen i kommunen. Den skal kunne bruges som grundlag for den daglige indsats i

form af visitation til ydelser og udførelse af visiterede ydelser. Borgerne skal kunne bruge kvalitetsstandarden til at orientere sig om serviceniveauet i kommunen og dermed få kendskab til, hvilken hjælp de kan forvente fra kommunen, hvis de får behov for personlig eller praktisk hjælp eller for kommunal genoptræning eller vedligeholdelsestræning. Kvalitetsstandar-den skal endvidere indeholde de kvalitetskrav, kommunalbestyrelsen har fastsat for leverandørerne.

Det er en kommunal myndighedsopgave at træffe afgørelser om hjælp i henhold til serviceniveauet, at sikre, at hjælpen leveres i henhold til afgø-relsen, og at sikre grundlaget for en systematisk revision af de politisk ved-tagne kvalitetsstandarder.

Godkendelsesmodel

Hvis kommunalbestyrelsen vælger at anvende den såkaldte godkendelses-model, har alle leverandører, der opfylder de fastsatte kvalitets- og pris-krav, ret til at blive godkendt som leverandør i kommunen. Der skal fast-sættes kvalitets- og priskrav for forskellige ydelseskategorier. Leverandø-rer kan søge om godkendelse inden for én eller flere ydelseskategorier, og der kan ikke stilles krav om, at en leverandør skal kunne levere alle typer af ydelser (praktisk hjælp, personlig pleje i hverdagstimerne, personlig ple-je på øvrige tider, måltider leveret til hple-jemmet, måltider uden levering til hjemmet). En godkendt leverandør inden for en kategori skal til gengæld levere ydelser til alle, der vælger leverandøren inden for denne kategori.

Udgangspunktet for fastsættelse af kravene vil være de krav, der stilles til den eller de leverandører, der hidtil har leveret ydelserne. Kommunalbesty-relsen kan dog træffe beslutning om at ændre serviceniveauet i kommunen, hvilket kan betyde, at også kravene til leverandørerne ændres.

Udbudsmodel

Hvis kommunalbestyrelsen ønsker at give modtagere af personlig pleje og praktisk hjælp frit leverandørvalg gennem den såkaldte udbudsmodel, skal kommunalbestyrelsen træffe beslutning om, hvorvidt udbuddet skal omfat-te en enkelt, flere eller alle ydelseskaomfat-tegorier. Der skal udarbejdes særligt udbudsmateriale for hver ydelseskategori. Et krav om, at levering af ydel-serne i plejehjem og lignende plejeboligenheder mv. skal med i udbuddet,

hvis den personlige pleje bringes i udbud, vil dog blive ophævet (lovfor-slag fremsat januar 2004).

Kommunalbestyrelsen skal vælge de leverandører, der har afgivet de økonomisk mest fordelagtige tilbud, og skal tilbyde kontrakt med to-fem leverandører. Prisen for ydelserne vil altså i dette tilfælde afhænge af de indkomne tilbud.

Kvalitetskrav

Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at fastsætte og offentliggøre kvali-tetskrav til leverandørerne af personlig og praktisk hjælp. Formålet med kvalitetskravene er at sikre en professionel, kvalificeret og værdig behand-ling af brugerne.

Kommunalbestyrelsen skal gennem kvalitetskravene skabe sikkerhed for, at leverandørerne kan efterleve de afgørelser, der er truffet om hjælp og hjælpens udførelse. Leverandøren skal bl.a. have et beredskab til at håndtere ferie- og sygdomsperioder blandt personalet og til at håndtere pludseligt opståede ændringer i behovet for hjælp hos brugerne. Kommu-nalbestyrelsen bør også stille krav om, hvor hurtigt leverandøren skal kun-ne påtage sig at levere til nye brugere. En leverandør kan ikke afvise at le-vere hjælp, de er godkendt til, til nye brugere.

Kommunalbestyrelsen kan endvidere stille krav om dokumentation af leverede ydelser og sikring af personalets arbejdsmiljø.

Priskrav

Kommunalbestyrelsen skal under godkendelsesmodellen fastsætte pris-krav, der skal stilles til alle leverandører af personlig og praktisk hjælp.

Priskravene udtrykker de omkostninger, den kommunale leverandørvirk-somhed har ved levering af personlig og praktisk hjælp i overensstemmelse med de stillede kvalitetskrav. Priskravene udgør afregningsgrundlaget til alle godkendte leverandører, der er indgået kontrakt med for levering af personlig og praktisk hjælp.

Priskrav fastsættes som hovedregel en gang om året og er inklusive transport. Ved opgørelsen af leverede timer hos modtageren indgår den tid, som anvendes hos modtageren, sammen med modtageren eller fx til ind-køb eller lignende aktiviteter, der forestås i hjemmet.

Priskravet til private leverandører skal fastsættes ud fra en kalkulation af de gennemsnitlige, langsigtede omkostninger ved den kommunale leve-randørvirksomhed af personlig og praktisk hjælp.

4 Udbredelse af frit valg i