• Ingen resultater fundet

Påvisning af BAT/BEP .1 Generel filosofi

In document ESIA MAERSK OIL DBU (Sider 167-172)

Tyra Facilities - Cleared for removal

Deskriptor 11 Energi, herunder

9. MAERSK OILS MILJØSTANDARDER OG -PROCEDURER

9.4 Påvisning af BAT/BEP .1 Generel filosofi

I henhold til OSPAR-konventionen fra 1992 skal de kontraherende parter anvende de bedste tilgængelige teknikker (BAT) og den bedste miljøpraksis (BEP), herunder ren teknologi, hvis det er relevant, i deres indsats for at forebygge og eliminere havforurening.

I henhold til definitionen i OSPAR-konventionen forstås ved BAT det seneste udviklingsstadium i processer, faciliteter eller driftsmetoder, der angiver en bestemt forholdsregels egnethed i praksis til at begrænse udledninger, emissioner og affald. BEP defineres som anvendelse af den bedst egnede kombination af miljøforanstaltninger og -strategier.

Det følger heraf, at BAT og BEP for en bestemt kilde ændres med tiden som følge af teknologiske fremskridt, økonomiske og sociale faktorer og ændringer i den videnskabelige viden og

forståelse.

BAT er også gennemført ved EU-direktiv 96/61/EF og EU-direktiv 2010/75/EU. Den danske lov om beskyttelse af havmiljøet refererer til BAT og BEP (§3). BAT-princippet er illustreret i Figur 9-1.

Figur 9-1. Illustration af den bedste tilgængelige teknik /156/

Det er Maersk Oils mål at gennemføre BAT- og BEP-principperne som et led i indsatsen for at minimere de potentielle virkninger på miljøet af dets aktiviteter i Nordsøen. Det betyder, at miljøhensyn inddrages allerede i planlægningsfasen. BAT-/BEP-princippet er anvendt i

konstruktionen og driften af Maersk Oils anlæg og procesudstyr og ved udvælgelse af materialer og stoffer.

Eksempler på, hvordan Maersk Oil anvender BAT og BEP, omfatter foranstaltninger, der har til formål at:

• forbedre energieffektiviteten

• overvåge og minimere emissioner

• optimere brug og udledning af kemikalier med henblik på nul-udledning

• støtte udviklingen af kemikalier med mindre virkning på miljøet

• bruge effektivt udstyr til test af brønde

• løbende revidere og vurdere projekter og anvendt udstyr.

9.4.2 Behandling af produceret vand 9.4.2.1 Nuværende system

TYRA-anlægget er udstyret med teknologi, som f.eks. hydrocykloner til behandling af produceret vand, og som er inkluderet i OSPAR-dokumentet "Background Document concerning Techniques for the Management of Produced Water from Offshore Installations" fra 2013, som giver oversigt over BAT for håndtering af produceret vand. Figur 9-2 og Figur 9-3 viser en oversigt over systemet til produceret vand for Tyra Øst og Vest.

Figur 9-2. Oversigt over systemet til produceret vand for Tyra Øst

Figur 9-3. Oversigt over systemet til produceret vand for Tyra Vest

I den aktuelle udledningstilladelse anfører Maersk Oil en række initiativer, der skal forbedre miljøindsatsen på TYRA. Dette omfatter optimeringen af procedurer og udstyr. Den nyeste udledningstilladelse kan sammen med listen over initiativer fås ved direkte henvendelse til Miljøstyrelsen.

Som en del af disse initiativer blev der inden iværksættelsen af Tyra Future-projektet foretaget en vurdering af muligheden for at ændre centrifugerne på Tyra Øst og Tyra Vest for at forbedre resultatet af behandlingen af produceret vand. En BAT-undersøgelse med henblik på

modernisering af det eksisterende behandlingsanlæg til produceret vand på Tyra indgik i denne vurdering. Undersøgelsen blev gennemført inden iværksættelsen af Tyra Future-projektet. Den vurderede en lang række teknologier baseret på OSPAR-baggrundsdokumentet vedrørende teknologier til behandling af produceret vand: centrifuger, hydrocykloner i kombination med CFU eller alternativt forskellige filtreringsteknologier, f.eks. valnøddeskalfiltrering, TORR™-enhed, Pall Coalescer, Mare’s Tail® og Macro Porous Polymer Technology (MPPE).

Ingen af de ovennævnte filtreringsteknologier blev anset for at være egnet i forbindelse med nye Tyra Future-anlæg. Teknologier såsom TORR™-enhed eller Pall Coalescer eller MPPE er

modtagelige for blokeringer med faste stoffer og kræver et meget rent fødeflow og et finfiltreringstrin forud for behandlingsenhederne. Af andre ulemper kan nævnes:

- høj vedligeholdelsesgrad og høj OPEX

- tilføjelse af mere installationsudstyr betyder ofte højere OPEX og procesafbrydelser - teknologier, der sjældent benyttes i forbindelse med offshoreanvendelse.

Mare's Tail®, som blev udelukket af virksomheden på baggrund af en tidligere undersøgelse, der blev gennemført på begge Tyra-platforme, og som ikke påviste nogen mærkbar fordel, idet dråbestørrelsen var for stor til, at teknologien kunne have nogen effekt.

Centrifuger er en del af de eksisterende behandlingsanlæg til produceret vand på Tyra Øst og Vest. Det er en internt anerkendt, velkendt og gennemprøvet teknologi, som virksomheden har driftserfaringer med. Centrifugerne kan drives med små dråber uden opstrømshjælpemidler. En høj vedligeholdelsesgrad, hvilket reducerer tilgængeligheden af udstyr og medfører høje driftsomkostninger og et stort energiforbrug, betyder, at centrifuger rangerer under hydrocykloner.

9.4.2.2 Tyra Future genudviklet system

Teknologien, der identificeres som BAT, og som implementeres i Tyra Future-projektet, er baseret på hydrocykloner efterfulgt af induced gas flotation (IGF).

Det afhænger af det endelige valg af producent, om IGF skal gennemføres i et eller to trin.

Der skal være pumper til produceret vand til rådighed, som kan indsættes på et senere tidspunkt, hvis det påtænkes at reducere indløbstrykket.

Valget af teknologi suppleres af andre vigtige systemdesignprincipper, som indgår i det samlede systems funktionalitet. Det drejer sig eksempelvis om anvendelse af opvarmning til at

understøtte separationen og forhindre genanvendelse af strømme tilbage til separatoren.

En generel konfiguration over det genudviklede system til produceret vand for Tyra Future vises i Figur 9-4.

Figur 9-4. Oversigt over system til produceret vand for Tyra Future

9.4.3 BAT-undersøgelser vedrørende Tyra Future-genudviklingen

Der er gennemført BAT-undersøgelser (Best Available Technology) i forbindelse med Tyra Futures projektplanlægning og anlæggets design. Formålet med BAT-undersøgelserne er at sammenligne alternative designmuligheder og vurdere de valgte teknologier og den driftspraksis, der giver den bedste miljøbeskyttelse.

En BAT-undersøgelse for udledninger i atmosfæren indeholder en oversigt over kilder til de atmosfæriske udledninger, der forventes fra projektet, og en prognose for den atmosfæriske udledning baseret på maksimal driftskapacitet. Formålet med undersøgelsen er at minimere udledningerne til luften ved at optimere energiforbruget og energiproduktionen og ved at

minimere gasafbrændning og udluftning. Den forventede opdatering af "BAT Reference Document on Large Combustion Plants", som forventes i 2017, skal tages i betragtning, når den er

offentliggjort.

BAT-undersøgelser om udledninger til havet omfatter en oversigt over udledninger af produceret vand og en prognose for udledninger i havet baseret på den maksimale driftskapacitet. I henhold

en betingelse om et loft for olie udledt i produceret vand på 202 tons/år. For Tyra har mængden af produceret vand for de seneste 3 år været ca. 70.000 bwpd med et indehold af ca. 9 mg/l, resulterende i ca. 37 tons/år olie udledt med produceret vand. Mængden af produceret vand i forbindelse med olie- og gasproduktion på Tyra forventes at stige til ca. 115.000 bwpd. I

betragtning af at DUC bestræber sig på at bibeholde eller reducere den totale udledning af olie til miljøet, skal det nye procesanlæg til behandling af produceret vand på Tyra Future designes til at reducere olie-i-vand (OiW) indholdet til et månedligt gennemsnit på 6 mg/l. Pakken til behandling af produceret vand, der skal installeres i det genudviklede Tyra-behandlingsanlæg, udvikles til at kunne reducere olie-i-vand-koncentrationen helt ned til et månedligt gennemsnitsmål på maks. 6 mg/l.

Fastlæggelsen af designet for systemet til behandling af produceret vand og identificeringen af BAT har været en løbende proces, som startede i de meget tidlige stadier af Tyra Future-projektet.

Der har været en systematisk tilgang i forbindelse med valget af den rette teknologi til behandling af produceret vand og den bedste udstyrskonfiguration.

1) Kravet til ydeevne ved behandlingen af produceret vand i forbindelse med Tyra Future blev fastlagt på basis af historiske udledningsmængder og kvaliteten af det producerede vand fra Tyra.

2) Ydeevnen for de eksisterende behandlingsanlæg til produceret vand på Tyra blev kortlagt med henblik på at fastlægge karakteristika for de producerede væskers separationsevne.

3) Teknologier, der betragtes som relevante for offshorebehandling af produceret vand, blev evalueret under hensyntagen til den seneste udvikling på dette område, der er anført i OSPAR-baggrundsdokumentet vedrørende behandlingsteknologier for produceret vand.

BAT-undersøgelsen screenede et reduceret antal teknologier med udgangspunkt i, at den ovennævnte tidligere BAT-undersøgelse af behandlingsanlæggene til produceret vand på Tyra allerede evaluerede den lange liste af teknologier, der er nævnt i OSPAR-baggrundsdokumentet vedrørende behandlingsteknologier for produceret vand. BAT-undersøgelsen vurderede de tekniske forslag, der var modtaget fra tre forskellige potentielle producenter. Alle tre producenter bekræfter, at 6 mg/l er opnåeligt.

De teknologier, der blev præsenteret i de forslag, der blev evalueret i BAT-undersøgelsen, er:

- Hydrocykloner og Induced Gas Flotation (IGF): Denne kombination svarer til de allerede installerede behandlingssystemer til produceret vand på Maersk-platforme. Maersk har omfattende driftserfaringer med begge teknologier. Alle tre konsulterede producenter kan give en procesgaranti på 6 mg/l. Det kan være nødvendigt at anvende kemisk indsprøjtning af flokkuleringsmiddel og/eller andre kemikalier for optimal fjernelse af olie og suspenderede stoffer.

- Hydrocykloner, EPCON Dual CFU og afgasningsmidler (EPCON dual CFU og afgasningsmidler er i grunden to trin af IGF med et lettere forskelligt design): En producent bekræftede, at med disse 3 trin for behandling af produceret vand vil det være muligt at nå det månedlige gennemsnitsmål på maks. 6 mg/l OiW. Dette forslag omfattede innovative, kompakte flotationsenheder (EPCON Dual CFU) med høj ydeevne, som ville rense vandet yderligere.

Teknologien anvender brændgas til flotation. Brændgassen kan genvindes af genvindingsanlæg. Alternativt kan det være en mulighed at udskifte brændgassen med kvælstof. Dette kræver imidlertid meget ren kvælstof, hvilket er dyrt.

- Hydrocykloner og TORR™: En producent foreslog som alternativ teknologien TORR™.

Teknologien blev allerede evalueret i en tidligere BAT/BEP-undersøgelse, og det er ikke en foretrukken teknologi på grund af den høje vedligeholdelsesgrad og behovet for opstrømsfiltre til forbehandling af vandet. Den høje vedligeholdelsesgrad hænger

natur ændres sådanne materialers tilbøjelighed til oliedråber over tid. En sådan ændring fremskyndes af forekomsten af partikler. Dette afspejles ved, at underleverandøren anmodede om en filtrering på 15 mikrometer ved indløbet til TORR™-enheden. Et sådant krav er i realiteten ensbetydende med en helt ny proces. Dertil kommer, at TORR™ ikke har været anvendt intensivt på offshoreinstallationer.

- CTour™: Teknologien blev evalueret på grundlag af tilgængelige procesvæsker, og det blev konkluderet, at Tyra-kondensatet ikke er egnet til at blive anvendt uden

forudgående raffinering ved destillation, og indførelse af en destillationssøjle offshore foretrækkes ikke.

På baggrund af resultaterne af BAT-undersøgelsen kan det konkluderes, at hydrocykloner efterfulgt af IGF (induced gas flotation) er den bedste tilgængelige teknologi.

In document ESIA MAERSK OIL DBU (Sider 167-172)