• Ingen resultater fundet

Påvirkninger i kabelkorridoren

8 Vurdering af påvirkninger

8.4 Påvirkninger i kabelkorridoren

Aktivitet Påvirkning Intensi-tet

Rummelig udstræk-ning

Sandsyn-lighed Varighed Påvirk-ningsgrad

Marsvin

Under-vandsstøj fra nedriv-ning

TTS Medium

Regio- nal/Natio-nal

Lav Kortvarig Ingen/Lille

Adfærds-ændringer Medium

Regio- nal/Natio-nal

Medium Kortvarig Lille

Habitat-ændringer Habitattab Lav Ikke

vig-tig Lav

Perma-nent Ingen

Sediment-spild

Adfærds-ændringer Lav Lokal Medium Kortvarig Ingen Sæler

Under-vandsstøj fra nedriv-ning

TTS Medium

Regio- nal/Natio-nal

Lav Kortvarig Ingen/Lille

Adfærds-ændringer Medium

Regio- nal/Natio-nal

Medium Kortvarig Lille

Habitat-ændringer Habitattab Lav Ikke

vig-tig Lav

Perma-nent Ingen

Sediment-spild

Adfærds-ændringer Lav Lokal Medium Kortvarig Ingen

vurderes graden af forstyrrelse at være lav. Sæler derimod hører bedre end mar-svin ved de lave frekvenser, og der kan forekomme forstyrrelser på grund af an-læg af kabler. Selve anan-lægget af kabler i kabelkorridoren forventes at tage få uger og derfor er den potentielle påvirkning kortvarig.

Det forventes at der vil blev anvendt både små hurtige skibe samt større mere langsomme skibe under anlæg af kabler. Som beskrevet i afsnit 6.2.1.2, så er skibsstøjen mest dominerende ved de lave frekvenser, men der vil også fore-komme undervandsstøj ved de højere frekvenser, hvor marsvin hører godt. Derfor vil både sæler og marsvin kunne påvirkes af undervandsstøjen fra anlægsskibene.

Derudover vil selve tilstedeværelsen og manøvrering af skibet kunne forstyrre de marine pattedyr. Graden af forstyrrelse afhænger af antallet af skibe, der anven-des samt varigheden af kabelnedlægningen. Som nævnt i afsnit 6.1.1.5, ligger Af-landshage Vindmøllepark i et ret trafikeret område og i nærheden af hovedskibsru-ten til Østersøen, og det forventes derfor, at baggrundsstøjniveauet er forholdsvis domineret af lavfrekvent skibsstøj med eller uden vindmølleparken. Derfor vil den relativt lille stigning i skibe under kabelnedlægningen ikke ændre betydeligt på støjbilledet i området. Størsteparten af undervandsstøjen forventes at være uden for det frekvensområde, hvor de marine pattedyr hører bedst, og vil være sam-menlignelig med almindelig skibstrafik fra større skibe (Sveegaard, Teilmann, &

Tougaard, Marine Mammals in the Swedish and Danish Baltic Sea in Relation to the Nord Stream 2 Project, 2017). Den lavfrekvente støj vil blande sig i det sam-lede støjmønster i området.

Luftbåren støj fra anlægsarbejdet vil potentielt kunne påvirke sæler, der opholder sig på hvilepladser på land. Da afstanden til den nærmeste kendte sælbanke er mere end 10 km, og da anlægsaktiviteterne i forbindelse med kabellægningen ikke omfatter meget støjende aktiviteter såsom nedramning eller lignende, er det der-for usandsynligt, at sælerne på hvile- og ynglepladserne der-forstyrres af kabelned-lægningen.

Forstyrrelser på grund af lysforurening ved kabelnedlægning om natten er sam-menlignelig med generel lysforurening fra skibe om natten. Graden af forstyrrelse vurderes derfor at være lav. I betragtning af, at tætheden af marsvin i området er relativ lav i området, samt at der ikke er placeret hvile- og ynglepladser i umiddel-bar nærhed af kabelkorridoren, vurderes det, at der ikke vil forekomme nogen form for negativ påvirkning på de marine pattedyr på grund af lysforurening.

Overordnet set vurderes intensiteten i forhold til støj fra kabelnedlægning og øget skibstrafik i kabelkorridoren som medium, da kun en begrænset andel (i værste tilfælde) af de marine pattedyr i området for kabelkorridoren vil blive påvirket.

Den rummelige udstrækning af påvirkningen vurderes at være lokal, da den po-tentielle påvirkning kun vil finde sted i umiddelbar nærhed af området hvor kablet nedlægges. Sandsynligheden for, at påvirkningen forekommer, er vurderet til lav, da kun en begrænset andel af de marine pattedyr forventes at blive forstyrret.

Selve kabelnedlægningen forventes at finde sted i løbet af få uger og varigheden er kortvarig.

Baseret på ovenstående vurderes den samlede påvirkning på marine pattedyr for-årsaget af støj fra skibe og kabelnedlægningsudstyr samt lysforurening at være in-gen (Tabel 8.25).

Påvirkning Intensitet Rummelig udstrækning

Sandsynlig-hed Varighed Påvirknings-grad Marsvin og Sæler

Støj og

lys-forurening Medium Lokal Lav Kortvarig Ingen/Lille

8.4.2 Sedimentspild

Det forventes, at kablerne lægges i en dybde på 1 til 1.5 meter under havbundso-verfladen. Under nedlægningen af kablerne vil der forekomme sedimentspild og en stigning i suspenderet sediment. Forøgelsen af sediment i vandfasen vil kun fore-komme i en kortvarig periode i det område, hvor kablet anlægges i havbunden.

Mængden af suspenderet sediment vil derfor være begrænset, og stigningen i se-dimentindholdet i vandfasen vil udelukkende ske i umiddelbar nærhed af kabelkor-ridoren. Påvirkningens karakter er sammenlignelig med påvirkningen i forbindelse med anlæg af fundamenter til vindmøllerne (beskrevet i afsnit 8.1.5). Intensiteten sedimentspild under kabelnedlægning vurderes at være lav. Den rummelige ud-strækning af forstyrrelsen vurderes at være lokal, og sandsynligheden for, at for-styrrelsen forekommer, er vurderet at være medium. Selve kabelnedlægningen forventes at finde sted i løbet af få uger og er dermed af kort varighed.

Den samlede påvirkning på marine pattedyr forårsaget af sedimentspild under ka-belnedlægning vurderes på baggrund af ovenstående at være ingen Tabel 8.26 .

Påvirkning Intensitet Rummelig udstrækning

Sandsynlig-hed Varighed Påvirknings-grad Marsvin og Sæler

Sediment-spild Lav Lokal Medium Kortvarig Ingen

8.4.3 Samlet påvirkning i kabelkorridor

Vurderingerne af påvirkninger på marine pattedyr som følge af kabelnedlægning er opsummeret i Tabel 8.27. Påvirkningerne på marine pattedyr er alle vurderet at være ingen eller ingen/lille.

Tabel 8.25 Påvirkning på ma-rine pattedyr i forhold til støj og lysforurening i kabelkorri-doren.

Tabel 8.26 Påvirkning på ma-rine pattedyr i forhold til sedi-mentspild i kabelkorridoren.

Aktivitet

Påvirk-ning Intensitet

Rummelig udstræk-ning

Sandsyn-lighed Varighed Påvirk-ningsgrad

Marsvin

Støj fra anlægsud-styr

Adfærds

respons Medium Lokal Lav Kortvarig Ingen/Lille

Sediment-spild

Adfærds

respons Lav Lokal Medium Kortvarig Ingen Sæler

Støj fra anlægsud-styr

Adfærds

respons Medium Lokal Lav Kortvarig Ingen/Lille

Sediment-spild

Adfærds

respons Lav Lokal Medium Kortvarig Ingen Tabel 8.27: Samlet påvirkning

på marine pattedyr under ka-belnedlægning.

9 Vurdering af påvirkninger på Natura 2000 og