• Ingen resultater fundet

Opsamling og vurdering – børn med særlige behov

In document Læreplaner i praksis (Sider 45-49)

6 Børn med særlige behov

6.6 Opsamling og vurdering – børn med særlige behov

Børn med særlige behov var, hvis man ser på bemærkningerne til det første lovforslag om pæda-gogiske læreplaner, hele afsættet for den nye lovgivning. Læreplanerne skulle sikre at man i dag-tilbuddene eksplicit formulerede hvordan disse børn skulle få det ekstra løft der kunne hjælpe dem op på omgangshøjde med deres kammerater inden de skulle i skole.

Evalueringen viser at læreplanerne ikke i sig selv bidrager til at der sættes fokus på børn med sær-lige behov. Mange læreplaner nævner ikke disse børn, og de der gør, beskriver en indsats for dem som ikke er relateret til læreplanens læringsmål, metoder og aktiviteter for børnegruppen som sådan.

46 Danmarks Evalueringsinstitut Konsulenter og pædagoger finder ikke at læreplanerne er et brugbart redskab til indsatsen for børn med særlige behov. De arbejder med inklusion, med støttepædagoger og med læring for børn med særlige behov, men de kan ikke beskrive denne indsats inden for rammerne af lære-planen. At skulle behandle en gruppe børn særskilt i læreplanerne ses også som modstridende med inklusionstankegangen. Der er altså opmærksomhed på børn med særlige behov i det pæ-dagogiske arbejde, men det håndteres på andre måder. Alligevel mener over tre fjerdedele af de pædagogiske konsulenter at læreplanerne har givet mere fokus på hvordan børn med særlige behov får de bedste pædagogiske rammer. Formentlig skyldes det at de også profiterer af nye eller anderledes indsatser for den samlede børnegruppe.

Læreplaner i praksis 47

7 Systematik

Dagtilbudsloven indeholder bestemmelser om processer der skal sikre at daginstitutionerne arbej-der systematisk med de pædagogiske læreplaner. Dels er det fastsat i loven at arbej-der i den pædago-giske læreplan skal opstilles eksempler på metoder og aktiviteter man vil anvende. Dels skal lære-planen indeholde en beskrivelse af hvordan man i daginstitutionen vil arbejde med dokumentati-on og evaluering af det pædagogiske arbejde.

Bestemmelserne om de processer der skal gennemføres i daginstitutionerne i relation til de pæ-dagogiske læreplaner, afspejler tankerne bag ”kvalitetscirklen”: Processen indledes med fastsæt-telse af mål og beskrivelse af metoder og aktiviteter i den skriftlige læreplan, herefter følger pæ-dagogiske aktiviteter, indsamling af data (dokumentation) og evaluering af processen. Denne evaluering skal så føre til fastsættelse af nye mål. Dette illustreres i figuren herunder.

Pædagogisk læreplan, læringsmål

Pædagogiske aktiviteter

Dokumen-tation Evaluering

fastsættelse og af nye mål

48 Danmarks Evalueringsinstitut Daginstitutionernes beskrivelser af læringsmål og arbejdet med læring i den pædagogiske praksis er beskrevet i kapitel 5, Læring for alle børn. I dette kapitel belyser vi institutionernes arbejde med metoder og aktiviteter, dokumentation og evaluering − elementer der skal bidrage til at indfri dagtilbudslovens intention om en mere systematisk tilgang til det pædagogiske arbejde.

7.1 Lovgivningsmæssige krav

Den pædagogiske lærepIan skal, som nævnt i kapitel 5, Læring for alle børn, indeholde mål for børnenes læring. Det fremgår af dagtilbudslovens § 8, stk. 3, at ”den pædagogiske læreplan skal beskrive relevante pædagogiske metoder og aktiviteter, der iværksættes for at nå målene (…)”.

Vejledningen (2008) uddyber dette:

Den pædagogiske læreplan skal indeholde beskrivelser af, hvilke metoder og aktiviteter der kan anvendes for at opnå læringsmål, som er opstillet i den pædagogiske læreplan. De pædagogiske metoder og aktiviteter er den pædagogiske indsats, som den enkelte med-arbejder og medmed-arbejdergruppen sætter i værk og understøtter hver dag i dagtilbuddet.

Der er ikke krav om, at alle relevante pædagogiske metoder og aktiviteter beskrives, men læreplanen skal indeholde typiske eksempler på metoder, aktiviteter og situationer, som dagtilbuddet vil benytte, for at læringsmålene opnås. (s. 215).

I I gang med pædagogiske læreplaner defineres metoder som ”fagligt begrundede fremgangs-måder og handlinger, som den professionelle foretager sig for at indfri læringsmålene”, og aktivi-teter som ”fagligt begrundede konkrete handlinger, der sættes i værk sammen med børnene” (s.

19). Dette uddybes sådan at beskrivelsen af metoder skal kunne svare på spørgsmålene: ”Hvilke metoder kan vi anvende for at lede børnene frem mod læringsmålet?” og ”Hvad kan vi realistisk gennemføre i vores dagtilbud?”, mens beskrivelsen af aktiviteter skal kunne svare på spørgsmå-lene: ”Hvad vil vi gennemføre?” og ”Hvornår/hvordan og af hvem skal aktiviteterne gennemfø-res?” (s. 21). I en hverdagsforståelse af de to begreber kan det være vanskeligt entydigt at skelne mellem metoder og aktiviteter. Eksempelvis kan ”ture i skoven” opfattes både som en aktivitet og som en metode til at opnå motion og bevægelse, kendskab til naturen osv. I analysen af lære-planerne bruger vi den forståelse som I gang med pædagogiske læreplaner lægger op til, nemlig at metoder er beskrivelser af handlinger der er oplistet i tilknytning til læringsmålene, mens det er aktiviteter hvis det fremgår hvornår de skal gennemføres og eventuelt af hvem og hvordan – altså hvis de er konkret planlagt.

For at kunne afgøre om de valgte aktiviteter bidrager til at indfri de mål man har sat for børnenes læring, skal aktiviteterne evalueres. På baggrund af den viden evalueringerne giver, kan det

pæ-Læreplaner i praksis 49 dagogiske personale løbende udvikle og forbedre praksis. Den pædagogiske læreplan skal derfor beskrive hvordan man evaluerer og følger op i det enkelte dagtilbud (§ 8, stk. 3).

2008-vejledningen slår fast at det skal fremgå af læreplanen hvordan det dokumenteres, evalue-res og følges op på at målene for arbejdet med læring nås, og at disse opgaver også konkret va-retages. Vejledningen I gang med pædagogiske læreplaner forklarer at evaluering i forbindelse med den pædagogiske læreplan er en ”systematisk vurdering af, om de anvendte metoder og aktiviteter bidrager til at indfri de opstillede mål”.

En systematisk evaluering forudsætter indsamling af data om de pædagogiske aktiviteter og bør-nenes læring. Vejledningen I gang med pædagogiske læreplaner (s. 22-24) beskriver det på den måde at dokumentation i en evalueringssammenhæng er det materiale der indsamles for at kun-ne belyse et udsnit af det pædagogiske arbejde – og det som arbejdet resulterer i. Dokumentati-onen skal kunne bruges til at reflektere over, analysere og vurdere en ”nærmere bestemt del” af det pædagogiske arbejde. Vejledningen understreger også at indsamling af dokumentation ikke i sig selv er ensbetydende med at man har foretaget en evaluering.

7.2 Beskrivelser af metoder, aktiviteter, dokumentation og

In document Læreplaner i praksis (Sider 45-49)