• Ingen resultater fundet

7 Træning og aktiviteter i hverdagen (modul 3)

8.3 Opsamling på modul 5

De forhold, hvor fagpersonerne oplever bedst samarbejde med familierne, er omkring fælles forståelse af, hvordan forældrene kan inddrages og, fælles defineret mål vedrørende barnet med CP.

9 På forkant med skolestart (modul 6)

HEC har på baggrund af en interviewundersøgelse fundet frem til, at familier der har et barn med CP, oplever et trivselsdyk – bl.a. efter barnets skolestart. Derfor har de valgt at fokusere på dette emne i modul 6 som et eksempel på en betydningsfuld overgang fra en del af det of-fentlige system til et andet (Bøttcher & Dammeyer 2013).

Formålet med modulet på forkant med skolestart er at skabe størst mulig kvalitet og kontinui-tet i indsatsen på institutions- og skoleområdet for børn med CP og sikre overlevering af viden fra førskoletilbud til skoletilbud.

Da modulet dels er rettet mod en mindre del af projektets samlede målgruppe, dels har fokus på en mere snæver problemstilling, har det fyldt mindre end de øvrige moduler i projektet og tilsvarende mindre i dataindsamlingen til den eksterne evaluering. Kapitlet om modulet er der-for et der-forholdsvis kortfattet afsnit sammenlignet med de øvrige modulkapitler.

I kapitlet beskrives modulet samt nogle få citater fra forældrenes og HECs tovholder refleksio-ner over modulet. På grund af den sparsomme empiri er det ikke muligt at sammenfatte, hvil-ken betydning modulet har haft for familier og fagpersoner, som det har været tilfælde i de øvrige modulkapitler.

Modul 6: På forkant med skolestart

Figur 9.1 Modul 6: På forkant med skolestart

Note: Tabel klippet fra HEC intern evalueringsrapport. Figuren illustrerer de planlagte elementer i modulet.

Kilde: Helene Elsass Center 2015.

Viden om pæd. og neuro.

psyk. udfordringer i forhold til CP

Viden om specifikke, usynlige, kognitive udfordringer ved CP

Viden om belastnings-symptomer

Viden om synet og CP

Viden om kognition og kommunikation i relation til CP

Praktisk-pædagogiske refleksioner i forhold til inklusion/eksklusion

Vidensdeling og refleksion

Modul 6 består af tre produkter:

To temadage med efterfølgende overgangs-eksperimentarier

Udvikling af produkter (På forkant-materiale)

Forældretemadage

Tjekliste

Overgangs-eksperimentarium

Peer exchange videoklip

Proces – samarbejde Produkter

Viden

På forkant med skolestart

Målgruppe:

Fagfolk

HECs tovholder for dette modul fortæller, at modulet har to ben. Det ene er et forsøg på at synliggøre de ”usynlige handicaps”, der ofte udvikles i forbindelse CP. Diagnosen stilles ofte på baggrund af motoriske udfordringer, hvilket betyder, at man ofte glemmer de kognitive udfor-dringer, som eventuelt følger med. Fagpersoner klædes via modulet på til at være opmærk-somme på de forhold, man ikke kan se med det blotte øje.

Det andet ben omhandler forældrenes oplevelse af, at viden går tabt, når de skifter fra én sek-tor til en anden. De fortæller, at de har erfaring med at skulle starte forfra og genfortælle deres historie igen og igen. De oplever, at barnets udvikling forsinkes, fx i forhold til faglighed, fordi der ikke er forståelse for og viden om at komme problemstillinger for barnet i forkøbet, men at der ventes, til problemerne er opstået. Ønsket er at fastholde en opmærksomhed på overblik, viden og koordinering ved overgange fra en sektor til en anden.

Modulet har derfor fokuseret på viden og pædagogik om overgangen fra børnehave til skole og på at koordinere viden fra eksperter, som allerede er omkring barnet, og sende denne videre til folkeskole eller specialskole.

Målet har været, at både forældre og skole skal være på forkant med de udfordringer, der kan være i skolestarten og forberede hinanden ved at mødes, inden barnet med CP begynder i sko-le.

Sådan som HEC allerede har dokumenteret, kan dette forebygge et trivselsdyk samt forbygge egentlige psykiske lidelser (angst og depression). Dette kunne også gælde andre børn med særlige behov.

Deltagelse i på forkant med skolestart (modul 6)

På Regionshospitalet Herning deltog henholdsvis 20 og 23 deltagere i forældretemadage-ne.

I Region Hovedstaden deltog henholdsvis 15 og 18 forældre i forældretemadagene.

Odense Kommune deltog ikke i modul 3 og 6 og havde derfor ikke tilbud om temadage til forældre. Ekstraordinært blev der alligevel afholdt en temadag en hverdagsaften med oplæg om kommunens og regionens tilbud samt oplæg om neuroplasticitet, sansebear-bejdning og kognition i relation til CP. 22 deltog på temadagen, hvoraf 12 var forældre, der alle havde været på camp

Kilde: (Helene Elsass Center 2015).

9.1.1 Modulets udvikling og indhold

Modulet indeholdt eksperimentarier for skolestart, fagperson- og forældretemadage samt ud-vikling af checkliste til børnehaver og skoler medhenblik på at lave den-gode-på-forkant-med-skolestart.

I eksperimentariet for skolestart har en børnehave filmet et barn, der skal starte i skole, og filmet overgangen, altså både i henholdsvis situationer, som barnet finder velkendte og trygge, og i situationer, som barnet finder nye og ukendte. Eksperimentariet har været med til at ud-vikle en model for en ”videocase” til brug for modtagerskolen.

De teoretiske oplæg for fagpersoner omhandlede følgende emner:

• Neuroplasticitet og læring

• Pædagogiske og neuropsykologiske udfordringer, der relaterer sig til CP

• Specifikke ”usynlige”, kognitive udfordringer ved CP

• Belastningssymptomer hos børn med CP i almentilbuddet

• Synet og CP

• Kognition og kommunikation i relation til CP

• Praktisk-pædagogiske refleksioner i forhold til inklusion/eksklusion

• Vidensdeling og refleksion mellem deltagerer i forhold til ‘en på forkant praksis’

Temadage for forældre

Forældre i projektet blev tilbudt to temadage som beskrevet i modul 3, som omhandlede føl-gende emner:

• CP generelt

• Neuroplasticitet

• Psykologiske og sociale aspekter

• Kognition og CP

• Sansebearbejdning

• Aktivitet, Leg og læring

• Naturlige sorgreaktioner

• Embodiment

• Viden om netværksgrupper og lokalidræt/sportsarrangementer (Helene Elsass Center 2015)

9.2 Forældre og fagpersoners oplevelse overgangen til skole for