• Ingen resultater fundet

Oplysningsgrundlag for tilsynet

7 Oplysningsgrundlaget i tilsynet og udveksling af oplysninger mellem

7.1 Oplysningsgrundlag for tilsynet

7.1.1 Oplysninger ved tilsyn med anbragte børn og unge

I tilsynet med børn og unge anbragt uden for hjemmet anvender stort set alle kommunerne barnets handleplan, oplysninger fra skole/institution og oplysninger fra barnets forældre som udgangspunkt for tilsynet, jf. tabel 7.1.

Tabel 7.1 Oplysningsgrundlag for det personrettede tilsyn

Antal Procent

Oplysninger fra handleplanen 9 90

Tilsynsrapport fra driftsorienteret tilsyn 0 0

Oplysninger fra skole/institution 8 80

Oplysninger fra barnets forældre 10 100

Udtalelse fra anbringelsesstedet 10 100

Andet 0 0

Antal kommuner der har besvaret 10 -

Note: Der har været mulighed for flere svarmuligheder, hvorfor procenterne ikke summer til 100.

Ingen kommuner oplyser, at de anvender tilsynsrapport fra det driftsorienterede tilsyn med plejefamilien eller opholdsstedet/institutionen.

Silkeborg Kommune uddyber ved interviewet, at oplysningsgrundlaget afhænger af anbringelsessted. Hvis barnet er anbragt på institution/opholdssted, så indhentes en statusrapport om barnet inden mødet. Hvis barnet er anbragt i plejefamilie, så indhentes der udtalelse fra for eksempel skole, daginstitution og biologiske forældre.

8 ud af de 10 kommuner svarer, at de aldrig indhenter oplysninger fra den kommune, som har godkendt anbringelsesstedet i de tilfælde, hvor barnet er anbragt i en anden kommune. Frederiksberg Kommune og Morsø kommune oplyser, at de ofte indhenter oplysninger fra anden kommune, jf. tabel 7.2.

Tabel 7.2 Oplysninger fra den godkendende kommune

Antal Procent

Ja, der indhentes altid oplysninger 0 0

Ja, der indhentes ofte oplysninger 2 20

Nej, der indhentes aldrig oplysninger 8 80

I alt 10 100

Til dette uddyber kommunerne, at de forventer, at der er den nødvendige godkendelse, og at de vil blive kontaktet, hvis stedet ikke opfylder betingelserne for at have børn anbragt.

Greve Kommune uddyber for eksempel, at godkendende kommunes registrering og oplysningerne på Tilbudsportalen er nok til, at de stoler på stedet.

”Stedet er godkendt i Tilbudsportalen, der er udarbejdet kontrakt med formål, økonomi, som er godkendt af nærværende kommune.” (Greve Kommune)

Andre kommuner bemærker, at de indhenter oplysninger, hvis sagsbehandleren bliver opmærksom på, at der kan være problemer på stedet.

7.1.2 Oplysning ved driftsorienteret tilsyn med plejefamilier

Udover den generelle godkendelse benytter stort set alle kommunerne tidligere

tilsynsrapporter som udgangspunkt for at føre driftstilsyn med plejefamilier. Herudover anvender en mindre del af kommunerne handleplaner for de børn og unge (hvis det er børn anbragt af egen kommune), som er anbragt på stedet samt information fra andre kommuner, der aktuelt benytter familien, jf. tabel 7.3.

Tabel 7.3 Oplysningsgrundlag for tilsynet

Antal Procent

Tidligere tilsynsrapporter 8 80

Handleplaner for de børn og unge, som er anbragt på stedet 4 40

Ansættelsesaftale 3 30

Information fra andre kommuner, der aktuelt benytter plejefamilien 4 40

Den generelle godkendelse 10 100

Andet 1 10

I alt 10 -

Note: Der har været mulighed for flere svarmuligheder, hvorfor procenterne ikke summer til 100. Jammerbugt Kommune noterer under ”andet”, at der udføres notat vedrørende tilsyn i plejefamiliesagen.

Sorø Kommune har svaret, at de benytter informationer fra andre kommuner, som aktuelt benytter plejefamilien. Dette gælder dog alene i underretningssager og ikke generelt.

Der er specifikt spurgt til, om kommunerne har retningslinjer for at indhente oplysninger fra andre kommuner, som anvender anbringelsesstedet.

8 af de 10 spurgte kommuner har retningslinjer for dette, jf. tabel 7.4.

Tabel 7.4 Kommuner med retningslinjer for, at der skal indhentes oplysninger om plejefamilien fra andre anbringende kommuner

Antal Procent

Ja, kommunen har retningslinjer 2 20

Nej, kommunen har ikke retningslinjer 8 80

I alt 10 100

Note: De to kommuner er Aarhus og Vejle

Vejle Kommune har retningslinjer og bemærker, at indhentede oplysninger kan danne baggrund for tilsyn, som ligger udover det store årlige tilsyn.

7.1.3 Oplysningsgrundlag for det driftsorienterede tilsyn på opholdssteder og institutioner

Til brug for det driftsorienterede tilsyn med opholdssteder og institutioner, bruger alle kommunerne tidligere tilsynsrapporter og registreringer i tilbudsportalen. Den generelle godkendelse bruges af 8 kommuner, mens 7 kommuner anvender virksomhedsplaner.

Halvdelen af de adspurgte kommuner bruger oplysninger om børn og unge fra egen eller anden kommune, jf. tabel 7.5.

Tabel 7.5 Oplysningsgrundlag for tilsynet

Antal Procent

Tidligere tilsynsrapporter 9 100

Oplysninger om de børn og unge som kommunen selv har anbragt på

institutionen 5 55

Oplysninger om de børn og unge der er anbragt på institutioner i andre

kommuner 5 55

Virksomhedsplaner 7 77

Registreringer i Tilbudsportalen 9 100

Den generelle godkendelse 8 88

Andet 4 44

Antal kommuner der har besvaret 9 -

Note: Der har været mulighed for flere svarmuligheder, hvorfor procenterne ikke summer til 100. Spørgsmålet er besvaret af de 9 kommuner, som fører tilsyn med opholdssteder og institutioner.

Der er spurgt specifikt ind til, om kommunerne har retningslinjer for at indhente oplysninger fra andre kommuner, som anvender anbringelsesstedet.

De 4 kommuner der har markeret "Andet” har bemærket, at oplysningerne kan være:

• Fokusaftaler

• Budget

• Tilstandsrapporter

• Oversigter over de anbragte børn og personalelister

• Klager fra anbringende myndigheder eller forældre

• Andre henvendelser om indhold i tilbuddet

• Magtindberetninger

• Spørgeskemaer, som sendes til opholdsstederne inden tilsynet

• Relevante referater

• De af stedet udarbejdede politikker Silkeborg Kommune uddyber i interviewet:

”Vi har det princip hos os, at samarbejdet skal være styret af ét dokument. Så hvis der sker ændringer, så laver vi en ny godkendelse med det samme. Fordi vi hele tiden skal være sikre på, at dokumentet styrer vores tilsyn og vores samarbejde. Anbringende kommune skal kunne have tillid til, at barnet placeres rigtigt i forhold til stedets målgruppe og at den pædagogik, der er anført i godkendelsen, også er den de får på stedet.” (Silkeborg Kommune)

2 ud af 8 kommuner har svaret, at de har retningslinjer, mens de resterende 6 kommuner ikke har retningslinjer for dette jf. tabel 7.6.

Tabel 7.6 Kommuner med retningslinjer for, at der skal indhentes oplysninger fra andre kommuner, som anvender anbringelsesstedet

Antal Procent

Ja 2 25

Nej 6 75

I alt 8 100

Note: Hørsholm Kommune fører ikke tilsyn med opholdssteder eller institutioner og har derfor ikke besvaret spørgsmålet. Greve har ikke besvaret spørgsmålet.

Aarhus Kommuner har retningslinjer for at indhente oplysninger fra andre kommuner og bemærker, at retningslinjerne er indarbejdet i et koncept om oplysninger fra

samarbejdspartnere.