• Ingen resultater fundet

OM DE UNDERSØGTE BEVOKSNINGERS VANDFORBRUG

In document DET FORSTLIGE FORSØGSVÆSEN I DANMARK (Sider 190-200)

/ . Om den anvendte beregningsmetode.

I et par tidligere arbejder har forfatteren anvendt grundsvingninger og nedbørsdata til beregning af bevoksningers vand-forbrug (Holstener-Jørgensen, 1959 a og 1959 b ) . I et tredie ar-bejde (Holstener-Jørgensen, 1959 c) er det på basis af de data, som er publiceret i de to nævnte beretninger, foreslået i højere grad end hidtil at benytte grundvandstandsmålinger til løsning af vandbalanceproblemer. På svære lerjorder med højtstående grundvand er den anvendte metode nem og billig at arbejde med.

De nævnte arbejder var baseret på relativt få iagttagelser, idet undersøgelserne k u n omfattede fire bevoksninger. Der var derfor grund til at gøre nærværende undersøgelse så omfattende, at den også k u n n e tjene til at belyse denne side af sagen. Det er grunden til, at grundvandspejlets bevægelser blev fulgt gennem vinteren 1959/60.

Metoden, som benyttes ved beregningen af bevoksningernes vandforbrug, er baseret på følgende tankegang:

Før vækstperioden begynder, er jorden vandmættet. Grund-vandstanden er lig med den højeste, stabile vandstand undtagen i kortere perioder, efter at der er faldet nedbør eller smeltet sne.

I sådanne perioder er grundvandstanden højere, og der sker en afstrømning gennem de øvre, grovporerige horisonter til grøfter og via disse til hovedvandløb og havet.

I løbet af vækstperioden tømmes jorden delvis for vand i rodrummet, og nedbøren bruges ligeledes helt, hvis arealet er bevokset med skovtræer og anden vegetation med et nogenlunde dybt rodrum, og hvis vækstperioden ikke er meget nedbørsrig.

Samtidig sænkes grundvandspejlet.

Når vækstperioden slutter, fyldes jordmagasinet påny. Fyld-ningen sker fra oven, idet de øverste jordlag mættes til fuld,

na-turlig vandkapacitet, før der siver vand til de dybere lag. Først, n å r hele jordlaget over grundvandspejlet er fyldt til naturlig vandkapacitet, vil grundvandspejlet begynde at stige. Ved fuld, naturlig vandkapacitet forstås i denne forbindelse en tilstand, hvor jordvandet over grundvandspejlet er i balance med grund-vandspejlet. Når denne tilstand er nået, skal der, navnlig for de dybere lags vedkommende, k u n tilføres små nedbørsmængder for at give store grundvandstigninger (jfr. behandlingen af <p =

„spezifische Wasserlieferung" på side 367). Det vil derfor ofte forekomme, at grundvandet stiger fra sin dybeste stand til for-årsvandstanden i løbet af ganske få dage. Det ses f. eks. meget typisk på figur 1 d, side 279.

Når grundvandet har nået sin højeste, stabile stand, vil yder-ligere nedbør strømme af, bortset fra de små mængder vand, som fordamper i det sene efterår og om vinteren. I denne af-strømningsperiode er den aktuelle fordampning iøvrigt lig med den potentielle fordampning, som er lille.

Det aktuelle vandforbrug i en bevoksning er den nedbørs-mængde, som er faldet i perioden fra den dag i foråret, hvor sid-ste højesid-ste, stabile vandstand er registreret til den dag efter vækstperioden, hvor grundvandet p å n y n å r højeste, stabile vand-stand. Hvis m a n vil beregne vandforbruget for et helt hydrologisk år (f. eks. 1/4—1/4), m å der hertil lægges den nævnte fordamp-ning i afstrømfordamp-ningsperioden.

Ved ovennævnte tankegang er der helt set bort fra en dybt-gående grundvandsafstrømning. Hvis en sådan forekommer, m å den trækkes fra det vandforbrug, som er beregnet ved en metode som ovenstående. For den del af Bregentved-området, som er undersøgt, er der tidligere gjort rede for, at en sådan afstrøm-ning ikke k a n påvises ved hjælp af de indsamlede data, og at den, hvis den overhovedet forekommer, k u n andrager nogle få m m nedbør pr. år.

Grundlaget for metoden er, at m a n nøje får registreret, hvor-n å r højeste, stabile vahvor-ndstahvor-nd passeres uhvor-nder gruhvor-ndvahvor-ndspejlets bevægelser op og ned. Det kræver anskaffelse af et større antal selvregistrerende instrumenter, hvis m a n vil have helt eksakte mål for et større antal brønde. I praksis kan m a n imidlertid gøre det, at m a n måler grundvandstanden f. eks. med 14-dages inter-valler. Grundvandstandene lægges op på datopapir, og når for-bindelseslinien mellem to punkter skærer niveauet for højeste,

stabile vandstand, anvender m a n skæringspunktets dato som skæringsdato for nedbørssummen, som angiver bevoksningens vandforbrug.

En sådan fremgangsmåde giver selvsagt en vis spredning p å beregningsresultaterne for en række bevoksninger. For eksempel kan det forekomme, at den „rigtige" skæringsdato ligger n æ r ved den ene eller den anden måledag. Det medfører, at en betyde-lig del af 14-dages periodens nedbør fejlagtig indregnes eller udelades i nedbørssummen.

En anden spredning på resultaterne får man i de år, hvor højeste, stabile vandstand først nås i løbet af vinteren. Her vil stigningen ofte komme i forbindelse med smeltning af mere eller mindre svære snelag. Disse snelag er eventuelt summeret nedbør fra en længere periode, og der må gennemføres et betydeligt analysearbejde, hvis m a n vil undersøge, hvor Meget vand et restsnelag indeholder, n å r højeste, stabile vandstand er nået. I nogenlunde normale år med hensyn til nedbør nås højeste, sta-bile vandstand her i landet før sneperioden (se Holstener-Jør-gensen, 1959 a ) . I tørkeår som 1959 er det ikke tilfældet; men i vinteren 1959/60 vekslede frost og tø så ofte, at de helt store spredninger som følge af lange, snerige frostperioder er undgået.

Hvor der er mulighed for snefygning, vil der lokalt k u n n e ophobes betydelige snemængder, som ikke står i forhold til den nedbør, som stedet har fået efter nedbørsmålingerne på en nær-liggende nedbørsstation.

Endelig må det nævnes, at m a n m å vente at få de bedste resultater, hvis nedbøren bestemmes nær ved grundvandsbrøn-den. Hvis m a n anvender en nedbørsstation, som ligger langt fra målebrønden, vil der være en vis uoverensstemmelse mellem nedbøren ved målebrønden og nedbøren på nedbørsstationen.

Det fremgår, at der er en hel serie faktorer, som k a n forår-sage fejl på opgørelsen af bevoksningers vandforbrug. Ved den foreliggende undersøgelse er som mål for højeste, stabile vand-stand anvendt vandvand-standen d. 21/4 1959. Der er foran i beretnin-gen (side 297—299) gjort rede for, hvor godt denne vandstand kan antages at være i overensstemmelse med den rigtige højeste, stabile vandstand.

Der er, som det fremgår af hovedtabel I, målt vandstande med intervaller på ca. 14 dage i hele den periode, hvor jorden efter sommertørken efterhånden p å n y bliver mættet med vand.

T a b e l 2 4 . Oversigt over n e d b ø r i forsøgsområdet.

Table 2 4 . A survey of the precipitation in the experimental area.

Haslev Tureby Karise Middel Middel 1886-1925 mm mm mm mm Haslev

mm

Mean Mean 1886-1925

April

Datoen, hvor højeste, stabile vandstand er nået efter vækstperio-den, er bestemt grafisk som ovenfor beskrevet.

For alle brøndene h a r de anvendte nedbørssummer været middeltallet af summerne for Meteorologisk Instituts stationer Karise, Tureby og Haslev. Stationerne dækker undersøgelses-området godt, idet stationerne Haslev og Karise ligger lige ved disse byer, som er indtegnet p å figur 2. Stationen Tureby er pla-ceret på skovfogedstedet i Grevindeskovens vestkant (se figur 2 ) .

Månedsnedbøren for de tre nævnte stationer er anført i tabel 24, som altså giver en vis mulighed for at skønne over nedbørs-variationen.

Det bemærkes, at der er en temmelig god overensstemmelse mellem de tre stationers nedbør i vækstperioden. Den største variation forekommer i juli, hvor Karise h a r fået en særlig lille nedbør. Ved at summere nedbøren for de enkelte stationer for månederne maj-september (begge incl.), nås følgende værdier:

Haslev. 162 mm, Tureby: 170 mm, Karise: 107 mm. Middelvær-dien er 143 mm. Man vil forstå, at der kan forekomme fejl på vandforbrugsberegningerne, som k a n blive af størrelsesordenen 40—50 mm, først og fremmest på flader med fladt rodrum, hvor grundvandet stiger tidligt efter vækstperioden. Nedbørstallene

1959 til disse datoer.

Table 25. A survey of interpolated dates at which highest stable water-table was reached during the winter of 1959/60, together with

the rainfall from 21st April, 1959, till each of these dates.

Finde Træart Dato Flade Træart Dato Nedbørs-nr. sum, m m Nedbørs-nr. sum, m m Plot no. Tree-species Date Rainfall, mm Plot no. Tree-species Date Rainfall, mm

1 bøg 2.1.

for Karise viser, at der i december er faldet 10—20 m m mere på denne station end på de to andre, i j a n u a r 6—7 m m mere og i februar 30—40 m m mere. Det betyder, at en del af fladerne, nem-lig hvor r o d r u m m e t er dybt, og hvor grundvandet stiger sent, bliver behæftet med mindre fejl end de førnævnte 40—50 m m . Alt i alt ses der ikke at være grund til at forsøge at korrigere for fejl. Korrektionen kræver et godt kendskab til de faktorer, som influerer på nedbørsfordelingen i et landskab som det under-søgte. Inspektion af nedbørstallene i 1959/60 for et større antal stationer end de tre, som er anvendt, h a r ikke givet indtryk af, at der findes meget klare lovmæssigheder, og det falder udenfor opgavens r a m m e r at gennemføre et større studium af den nor-male nedbørsfordeling i området.

Opmærksomheden skal henledes på, at højeste, stabile vand-stand ikke er nået i alle bevoksninger i foråret 1960. Endvidere erindres der om, at flade 26 (bøg) er udskudt ved beregningen af vandforbrug (se s. 360).

På det foreliggende grundlag er der altså beregnet „aktuelle vandforbrug" for de undersøgte bevoksninger. Tabel 25 giver en oversigt over de interpolerede skæringsdatoer og de beregnede vandforbrug for alle bevoksningerne. I det følgende gøres der nærmere rede for resultaterne for de enkelte træarter.

2. Vandforbruget i bøgebevoksningerne.

Det må antages, at vandforbruget i en bevoksning er korrele-ret med, hvor dybt rodsystemerne går ned i jorden. Det er tidli-gere antaget og begrundet, at 20/8-vandstanden er et udtryk for det effektive r o d r u m i bevoksningen. Det falder derfor naturligt at sætte det beregnede vandforbrug i de enkelte bevoksninger i relation til 20/8-vandstandene i de samme bevoksninger. Det er gjort i figur 74.

Figuren viser, at der er en meget klar sammenhæng mellem 20/8-vandstandene og de beregnede vandforbrug. P å figuren er bøg = beech

eg = oak

rødgran = Norway spruce sitka = sitka spruce el = alder

ask = ash

ær = sycamore poppel = poplar kirsebær = cherry avnbøg = hornbeam jap. lærk = Japanese larch

mm

-400.

-300

-200

-100 ri. S

-1.4 -1.3

--12

'-1.1

-1.12 1

• •

/ *

1

• • • ' r

• •

• • s •

i

i

• •

•-' • ,• •

®

i

-100 200 300

Fig. 74. Beregnet vandforbrug (mm) i bøgebevoksningerne lagt op over 20/8-vandstandene (cm). Flade 18 er fremhævet ved en cirkel.

På figuren er endvidere indlagt en datolinie lor perioden 1.12.1959 til 1.5.1960. Ved hjælp af denne kan man skønne over, hvornår 21/4-vand-standen er nået påny efter vækstperioden for de enkelte bevoksninger.

Fig. lit. Computed water consumption (mm) in the beech stands superimposed on the 20/8-water-tables (cm). Plot no. 18 has been set off by a circle. Furthermore, a date-line for the period 1st December, 1959, through 1st May, 1960, has been inserted in the figure. From this it is possible to estimate for the individual stands when the

21/4-water-table was reached again after the growing season.

indtegnet en frihåndsudjævningskurve. Spredningen omkring denne er lille.

Kun et punkt, flade nr. 18, falder udenfor dette snævre bælte.

Forfatteren kan ikke give nogen sikker forklaring på, at denne flade skiller sig ud fra de andre. Der ses dog ikke at være tungt-vejende grunde til en specialundersøgelse på den.

Det indtegnede kurveforløb støttes af forholdene i bevoks-ningerne af de øvrige træarter.

Kurven viser, at jo dybere 20/8-vandstanden er, desto større er vandforbruget. Det vil sige, at jo dybere r o d r u m m e t er, desto større er vandforbruget. I praksis betyder det, at bøgebevoksnin-gers vandforbrug stiger med alderen, idet r o d r u m m e t bliver dy-bere, når bevoksningerne bliver ældre. Der er imidlertid ikke proportionalitet mellem rodrumsdybde og vandforbrug. Mervand-forbruget er faldende for hver 10 cm, 20/8-vandstanden bliver dybere. Kurven for bøgebevoksningerne benyttes i det følgende til sammenligning med de øvrige træarter.

mm

-400

-300

-200

-100

rl.S

-1.4

•1.3

-'-1.2

'•1.1

-1.12

T "I I

• • • •• • •

• _——

• • • m • • • " • *»

^ ' '

• S

/ • •

/ / / / /

' . /

-i ' -i

L l i l _

O 100 200 300

Fig. 75. Beregnet vandforbrug (mm) i egebevoksningerne lagt op over 20/8-vandstandene (om). Udjævningskurven for

bøgebevoksnin-gerne er indtegnet stiplet. Se iøvrigt teksten til fig. 74.

Fig. 75. Computed water consumption (mm) in the oak stands super-imposed on the 20/8-water-tables (cm). The freehand curve for the beech stands has been entered as a dotted curve. See also the text of

Fig. 74.

Det forstlige F o r s ø g s v æ s e n . XXVII. H. 3. 27. o k t o b e r 1961. 13

3. Vandforbruget i egebevoksningerne.

I figur 75 er det beregnede vandforbrug i egebevoksningerne lagt op over 20/8-vandstandene. Udjævningskurven fra figur 74

(bøgebevoksningerne) er indtegnet stiplet.

Det første, m a n bemærker i denne figur, er, at m a n ved en frihåndsudjævning af punktsværmen ville have fået en kurve, som lå lidt højere. E n sådan udjævningskurve ville have fået nogenlunde samme form som bøgekurven. Der kan dog ikke på-vises nogen signifikant forskel i kurveniveauet mellem eg og bøg.

Den formodede forskel kan testes ved et ^2-test. Det antages, at bøgepunkternes fordeling omkring kurven i figur 74 er den teoretisk rigtige fordeling. Der er 11 punkter, som ligger over eller på kurven, og 11 punkter, der ligger under kurven. Flade 18 er med i denne beregning. Fordelingen er altså en 1:1 fordeling.

Egepunkterne fordeler sig med 18 punkter over og på bøge-kurven og 9 punkter under bøge-kurven. Testet giver følgende værdi:

tf = 3.00,

og den svarer til, at der er en sandsynlighed på mellem 90 % og 95 % for, at der er en forskel mellem de to fordelinger. Den gennemsnitlige forskel mellem egebevoksningernes vandforbrug og vandforbruget i bøgebevoksningerne kan altså ikke tillægges større vægt.

4. Vandforbruget i rødgran- og sitkagranbevoksningerne.

I figur 76 er det beregnede vandforbrug i rødgran- og sitka-granbevoksningerne lagt op over 20/8-vandstandene. Signatu-rerne er de samme som på figur 30 (s. 332). Den stiplede kurve på figuren er bøgekurven, mens punktsværmen er frihånds-udjævnet ved den fuldt optrukne kurve.

Det fremgår, at udjævningskurven for disse nåletræbevoks-ninger ligger væsentlig højere end udjævningskurven for bøg.

Et x2-test afslører, at forskellen mellem træarterne er højt signi-fikant.

Der gås igen ud fra, at 1:1 fordelingen for bøgebevoksnin-gerne omkring bøgekurven er den teoretisk rigtige, og det under-søges, om nåletræbevoksningernes fordeling om bøgekurven k a n antages at være forskellig fra bøgefordelingen.

Af nåletræbevoksningerne falder 18 over (eller på)

bøge-mm

-400

-300 rf.S

•1.4

•1.3

-1.2 O

•1.12

-ZOO

-100

i i 1

O . . ^ / y

/ /

' /9

/

-1 l i

0 100 200 300 cm

Fig. 76. Beregnet vandforbrug (mm) i rødgran- og sitkagranbevoks-ningerne lagt op over 20/8-vandstandene (cm). Signaturer som på fig. 30, side 332. Punktsværmen er frihåndsudjævnet ved den fuldt optrukne kurve. Udjævningskurven for bøgebevoksningerne er

ind-tegnet stiplet. Se iøvrigt teksten til fig. 74.

Fig. 76. Computed water consumption (mm) in the Norway spruce and sitka spruce stands superimposed on the 20/8-water-tables (cm).

Signs as in Fig. 30, page 332. The cluster of points is free-hand cor-rected in the fully inked curve. The correction curve for the beech stands has been entered as a dotted curve. See also the text of Fig. 74.

kurven, mens 1 falder under bøgekurven. Den beregnede ^2 -vær-di bliver:

f = 15.211,

og den viser, at der er mere end 99.9 % sandsynlighed for, at de to fordelinger er forskellige.

Det indsamlede materiale viser altså, at der i nåletræbevoks-ningerne for samme effektive roddybde er brugt mere vand end i bøgebevoksningerne til at fylde jorden til den tilstand, som

den havde den 21/4 1959. Det må antages, at forskellen skyldes et større vandforbrug i nåletræbevoksningerne end i bøgebevoks-ningerne i perioden fra 21/4 1959 til dagen, hvor jordmagasinet er fyldt.

5. Vandforbruget i bevoksninger af de øvrige træarter.

Figur 77 viser vandforbruget i bevoksningerne af de øvrige træarter. Kurven for bøg er indtegnet stiplet. Det fremgår af fi-guren, at sammenhængen mellem vandforbrug og

20/8-vand-mm

-400

-300

-200

-100 -J-5

•1.4 -U

-1.2

'-1.1

•1.12

- i 1 r

• • • • € ) © • - • -f- •

/ •

/ • / / / / / • / <» 9

• ask o rede/

c er

• poppe/

o kirsebær + avnb eg *jap. lærk

i i .

100 200 300

Fig. 77. Det beregnede vandforbrug (mm) i bevoksninger af forskel-lige træarter (jfr. signaturerne) lagt op over 20/8-vandstandene (cm).

Udjævningskurven for bøgebevoksningerne er indtegnet stiplet. Se iøvrigt teksten til fig. 74.

Fig. 77. The computed water consumption (mm) in stands of various tree-species (cf. the signs) superimposed on the 20/8-water-tables (cm). The correction curve for the beech stands has been entered as a dotted curve. See also the text of Fig. 74. favnbøg = hornbeam;

ask = ash; rødel = common alder; ær = sycamore; poppel = poplar;

kirsebær = cherry; jap. lærk = Japanese larch).

In document DET FORSTLIGE FORSØGSVÆSEN I DANMARK (Sider 190-200)