• Ingen resultater fundet

Mobilt udstyr og interaktive tavler kan skabe nye læ- læ-ringsarenaer

In document It i skolen (Sider 43-46)

5 Skolernes anvendelse af it i

5.8 Mobilt udstyr og interaktive tavler kan skabe nye læ- læ-ringsarenaer

It i skolen 43

5.8 Mobilt udstyr og interaktive tavler kan skabe nye

44 Danmarks Evalueringsinstitut

det mobile it-udstyr i højere grad gør computeren til et naturligt undervisningsredskab for lærer-ne. Men på nogle af de deltagende skoler ønsker lærerne og skoleledelsen at bevare it-lokalerne fordi de oplever at driftssikkerheden er større på de stationære computere end på de bærbare computere. Atter andre ser it-lokalet som en nødvendighed i forbindelse med at de skal holde prøver som terminsprøver, afgangsprøver og nationale test, fordi man her kan samle mange ele-ver ad gangen. Her har de it-baserede prøele-ver og test altså fået skolerne til at bibeholde de tradi-tionelle it-lokaler.

Interaktive tavler understøtter spontan anvendelse af it i undervisningen

Det er hurtigere og nemmere at anvende it i undervisningen når der er en interaktiv tavle i klasse-værelset, i stedet for at læreren skal medbringe en projektor og starte en computer op og evt.

rode med højtalere. Med en interaktiv tavle kan eleverne og læreren lettere og mere spontant anvende it i undervisningen.

Nogle af skolerne har valgt at udstyre alle klasselokaler med interaktive tavler, mens andre pri-mært har interaktive tavler i faglokaler og på lærerværelset. Det nævnes dog på en skole hvor de interaktive tavler ikke er tilgængelige i de almindelige klasselokaler, at lærerne ikke anvender tav-lerne når de så får adgang til dem, fx i et faglokale. Grunden til dette er ifølge lærerne at de ikke er vant til at anvende dem og derfor ikke er fortrolige med teknikken. En skole har netop valgt ikke at anskaffe interaktive tavler endnu fordi de foretrækker at kunne udstyre hele skolen på én gang i stedet for kun at anskaffe et par enkelte interaktive tavler ad gangen med risiko for at de kun i begrænset omfang vil blive anvendt.

Når de interaktive tavler er tilgængelige i klasselokalerne, har mange af lærerne også taget dem i brug i undervisningen. Med en tavle i klasseværelset er der umiddelbart adgang til projektor, computer og højtalere, så en hel klasse på samme tid kan se og høre hvad der sker; man kan fx se præsentationer eller videoklip hjemmesider. Den interaktive tavle giver dog også mulighed for at eleverne eller læreren direkte kan interagere med indholdet på skærmen, fx dreje og spejle fi-gurer i geometriundervisningen. Der er imidlertid også en skole hvor der er interaktive tavler i alle klasselokaler, men hvor de kun anvendes i meget begrænset omfang. Mange af lærerne føler sig ikke trygge ved at tage tavlerne i brug og lader derfor være på trods af at de har deltaget i et kursus i at anvende dem.

It i skolen 45

Mere konkret og visuel matematikundervisning med interaktive tavler

På Hvidebækskolen anvender en lærer den interaktive tavle i matematikundervisningen i indskolingen. Læreren skriver i selvevalueringsrapporten at den interaktive tavle gør under-visningen mere konkret og visuel fordi eleverne fx kan arbejde med at addere og subtrahe-re ved disubtrahe-rekte at ”flytte penge” på tavlen.

De af lærerne der anvender interaktive tavler, fremhæver at når de alligevel forbereder sig med brug af it, så er det også lettere at gennemføre undervisningen når der er en interaktiv tavle i klasselokalet. Det betyder nemlig at de slipper for at tage kopier, skrive sig igennem deres noter på tavlen og hente en projektor hvis de vil vise noget fra computeren. Dette påpeges særligt på en skole hvor alle lærerne har fået bærbare computere stillet til rådighed.

Men lærerne fortæller også at det er lettere i undervisningen at søge spontant efter opdateret eller uddybende information om et emne der dukker op, fordi den interaktive tavle er umiddel-bart tilgængelig i klassen. Endelig peger en af lærerne på at det er en fordel at kunne skabe sammenhæng i et undervisningsforløb over flere lektioner ved fx at kunne gemme et koordinat-system som klassen har arbejdet med i en matematiktime.

Adgangen til interaktive tavler er dog ikke en garanti for at it anvendes i undervisningen. Skal de interaktive tavler give værdi til undervisningen, forudsætter det at lærerne oplever at de er klædt på til at tage dem i brug, og at skolekulturen og skolens ledelse støtter anvendelsen. Desuden kan det have en positiv virkning at tavlen er umiddelbart tilgængelig, dvs. at den er tændt hele dagen. Det betyder nemlig at læreren ikke skal begynde timen med at starte udstyret op, men at hun kan gå direkte til undervisningen med it på lige fod med den traditionelle kridttavle.

Eleverne vil gerne anvende de interaktive tavler

En elev på en af de deltagende skoler fortæller at tavlen er ”[…] lærerens ting”, og at eleverne ikke må anvende tavlerne fordi man på skolen er bange for at eleverne vil ødelægge dem. På an-dre skoler må eleverne godt anvende de interaktive tavler, fx til at høre musik på i frikvartererne, og her er det erfaringen blandt lærerne og eleverne at det sikrer engagement, og at der faktisk ikke udøves hærværk på tavlerne.

Anvendes de interaktive tavler overvejende af læreren, er der risiko for at tavlen anvendes til en-vejsundervisning hvor læreren viser og formidler, mens eleverne modtager. Dermed udnyttes de nye muligheder for nye arbejdsformer og øget interaktion eleverne og tavlen imellem ikke.

46 Danmarks Evalueringsinstitut

Erfaringerne fra de deltagende skoler viser desuden at det giver mulighed for hurtig support til lærerne når eleverne må anvende tavlerne, da eleverne så har erfaring med at anvende tavlerne og kan hjælpe lærerne hvis der er problemer. Nogle af lærerne fortæller at elevernes interesse og iderigdom i forhold til de interaktive tavler inspirerer og understøtter deres brug i undervisningen, mens enkelte andre lærere ikke er trygge ved at lade eleverne føre an eller hjælpe, og disse lære-re nævner elevernes intelære-resse som et plære-res som begrænser lælære-rernes lyst til at anvende it.

Anskaffelse af interaktive tavler står øverst på skoleledernes ønskeseddel Undersøgelsen Digitale læringsressourcer i folkeskolen og de gymnasiale ungdomsuddan-nelser (DREAM og Læremiddel.dk, 2009) viser at interaktive tavler er den læringsressource som flest skoleledere ville indkøbe hvis de fik en særbevilling på 50.000 kroner, og det er også den læringsressource som skolelederne generelt ønsker at anskaffe i de kommende år. 77 % af skolelederne vil investere i interaktive tavler som dermed prioriteres højere end bl.a. bøger.

5.9 Forberedelsen af undervisningen bliver lettere for nogle

In document It i skolen (Sider 43-46)