• Ingen resultater fundet

Den mest betydningsfulde virkning

4 Projekt UDENFOR fra tegnebræt til virkelighed

4.4 Den mest betydningsfulde virkning

-Tabel 4.5 Andelen af brugere, der anvendte andre indsatser før og efter deltagelsen i Projekt

UDENFOR

2016 2. halvår 2017 1. halvår 2017 2. halvår 2018 1. halvår

København 46 % 92 % 59 % 100 % 56 % 68 % 61 %* 61 %*

Aarhus 50 % - 50 % 75 % 100 % 100 % Nær ved alle Nær ved alle Note: *Der er ikke tale om en overlappende andel af brugere, der har anvendt andre tilbud før og efter deltagelsen i Projekt

UDENFOR

Kilde: Projekt UDENFOR s statusrapporter

Brugerne i København anvendte før deltagelsen i Projekt UDENFOR primært akutte sundheds- og psykiatritilbud samt andre lavtærskeltilbud. I statusrapporterne beskriver Københavnerdelen, at de gennem brobygning til relevante tilbud har sikret brugerne en relevant hjælp, fx hos udgående psy kiatri- og sundhedsteams og psykiatriske sengeafsnit. De observerer således et forbrug af andre tilbud, der mere specifikt tager hånd om brugernes udfordringer.

Der ses i tabellen et væsentligt fald i andelen af brugere, der anvender andre tilbud mellem 1. og 2.

halvår af 2017 for Københavnerdelen. For 2. halvår af 2017 samt 1. halvår af 2018 beskriver Projekt UDENFOR, at kontakten til en del brugere endnu er så skrøbelig, at de ikke har kunnet bygge bro mellem brugeren og andre relevante tilbud.

I Aarhusdelen opgøres det for de første to perioder som halvdelen, mens det i de sidste to opgøres som alle eller næsten alle, der anvender andre tilbud før samarbejdet med Projekt UDENFOR. Det kan tyde på, at der er en forskel i opgørelsesmetode, da Projekt UDENFPOR for de to første perioder skriver, at brugerne har anvendt andre NGO’ers tilbud, mens de for de sidste to perioder også an giver, at de har anvendt offentlige tilbud, fx psykiatriens. I de to sidste perioder, hvor stort set alle brugere både før og efter deltagelsen i Projekt UDENFOR har anvendt andre tilbud, beskriver Pro jekt UDENFOR i statusrapporterne, at de har hjulpet brugerne til at genetablere kontakten til rele vante tilbud eller til at øge samarbejdet med andre tilbud, og på den måde har de fået en udbygget kontakt til andre relevante tilbud.

-Figur 4.9 Illustration af, hvordan balancen mellem fire elementer former brugerens udbytte

Blive mødt med forventninger om at bidrage til byggeri og det sociale liv på byggepladsen

Frustrationer over en (menings-løst) langsommelig proces

Glæde og gejst over samt forvent-ning til at bygge og bebo eget hus Være skrøbelig og i en sårbar

livs-situation

For at kunne skabe den bedste, positive virkning skal tilbuddet formå at finde det rette balancepunkt i samarbejdet med brugeren. Det er positivt, at der stilles forventninger, og at man gives ansvar, forklarer brugeren – men man må som projekt ikke glemme, at brugerne er i en sårbar situation.

Brugeren fortæller fx, at han har oplevet så store forventninger til sig, at han i perioder har taget en maske af overskud på for at kunne magte at komme på pladsen og forsøge at leve op til forventnin gerne. Det var ved at knække ham. Han har til gengæld også gjort erfaringer med at håndtere situ ationen ved at sige fra og stille forventninger tilbage til projektet og blive imødekommet i disse, som har styrket ham.

I forhold til den anden akse – frustrationer til gejst – udtrykker han forståelse for, at processer kan være omstændelige. Omstændeligheden skal dog minimeres og vigtigst af alt, så må projektet ikke give brugeren falske forventninger til, hvad der skal ske. Det forudsætter naturligvis, at projektet selv har den fornødne struktur til at kunne præsentere brugerne for de rette scenarier.

Det er dog også i dette krydspres, at brugeren har fået et væsentligt udbytte af at deltage i projektet, forklarer han. Det har været (for) hårdt i perioder, men at han faktisk er kommet igennem det, har styrket ham og vil ruste ham til at klare udfordrende processer og relationer fremover, antager han.

Københavnerdelen

I Københavnerdelen har Projekt UDENFOR interviewet den bruger, der varetager stillingen Bruger i-arbejde i Locker Room, om, hvad i projektet, der har udgjort den mest betydningsfulde forandring for ham. Herunder videreformidler vi brugerens tanker.

Det at have fast arbejde har givet noget at stå op til og en væsentlig bedre økonomi. Han har således mere kontrol over sit liv, ikke mindst fordi han kan købe mad, når han er sulten, og betale for sit ophold på herberget, hvor han bor – og hvor han ikke ville kunne blive boende uden indtægten. Han har således opnået stabilitet i sit liv.

Han bruger cirka fem timer på sit værelse dagligt, ud over de timer, han sover der. Han forlader værelset om morgenen og tager på arbejde og kommer hjem ved aftenstid. Her bruger han tiden på at se TV og nyder, at han har et varmt sted at vende hjem til.

-Projekt UDENFOR erfarede, at brugeren passer sit arbejde med stor omhu og er meget selvkø rende, og har derfor givet ham et sæt nøgler til Locker Room, så han selv kan forvalte sin arbejdstid.

Brugeren fortæller, at han er glad for selv at kunne administrere sin arbejdstid, og at han trives rigtig godt med at have et konkret ansvarsområde.

Andre positive følger af at have et job og en adresse er, at han har fået et sundhedskort. Det har givet ham adgang til sundhedssystemet, som han på intet tidspunkt har mødt, mens han har levet som hjemløs. Han er blevet behandlet hos læge og på hospitalet og blev positivt overrasket over, at hans adgang til hjælp nu blev givet ”bare ved at køre sundhedskortet igennem en scanner!”. Med behandlingen er hans fysiske tilstand væsentlig forbedret.

Brugeren har således oplevet en række positive ting som følge af at få stillingen som Bruger-i-ar bejde. For det første en større kontrol over eget liv, som han forvalter til at skabe større stabilitet i sit liv. Han tager nu vare på sine basale behov og får den mad og søvn, han har behov for. Hertil kommer, at han har opnået adgang til sundhedsvæsenet og har herved opnået en bedre sundheds tilstand. Endelig er der samarbejdet med arbejdsgiveren – Projekt UDENFOR – hvorfra han mødes med tillid – og muligheden for at forvalte egen arbejdstid, hvilket igen giver brugeren større kontrol over eget liv og sandsynligvis også et styrket selvværd.

I det kapitel 5 følger en kort sammenfatning af projekterne, før vi i kapitel 6 ser på tværs af projek terne samt kommer med anbefalinger til lignende fremtidige projekter.