• Ingen resultater fundet

Livslang læring skal understøtte den fjerde industrielle revolution og  digitaliseringen

In document Rapport om kvalificeret arbejdskraft (Sider 29-33)

Digitaliseringen og automatiseringen er i gang med at forandre vores måde at drive virksomhed og forretning på. Det gælder i hele landet og på tværs af brancher. Den digitale omstilling skaber uanede muligheder for danske virksomheder for at øge deres produktivitet og konkurrenceevne. Men for at virksomhederne kan høste gevinsterne af digitalisering, kræver det, at virksomhederne har tilstrækkelig adgang til medarbej-dere med stærke digitale kompetencer. Anvendelsen af ny teknologi skal blandt andet være med til at gøre den enkelte medarbejder mere produktiv og skal samtidigt mulig-gøre, at eksisterende medarbejderressourcer anvendes på en ny og effektiv måde.

En analyse udarbejdet af World Economic Forum viser, at godt fem millioner arbejds-pladser på verdensplan forventes tabt i perioden frem mod 2020 som direkte eller indirekte konsekvens af den teknologiske udvikling. Udviklingen vil få visse jobtyper til at „boome“, mens andre vil være truet af overflødiggørelse. Det forventes at give en stigende efterspørgsel efter kompetencer, der ikke modsvares af arbejdskraft fra de job, der overflødiggøres. Det forventes derfor også at blive markant sværere at rekrut-tere kvalificeret arbejdskraft på en række områder fremover, hvilket vil medføre yder-ligere ubalancer.30

Fremtidsudsigterne varierer, alt efter hvilken industri og region der er tale om. Sær-ligt arbejdsopgaver udført af ufaglærte medarbejdere forventes at blive automatise-ret, eksempelvis ved hjælp af avancerede robotter og digitale platforme. Til gengæld vil job, som forudsætter et højt videnniveau og social interaktion samt ledelsesarbej-de, være i lavere risiko for at blive automatiseret.31 Livslang læring og opkvalificering af den eksisterende arbejdsstyrke får dermed afgørende betydning, når vi skal løse morgendagens digitale udfordringer. Endvidere er det væsentligt, at virksomhederne er gode til at fastholde og udvikle medarbejdere med meget efterspurgte kompeten-cer. Fastholdelse af virksomhedernes talenter kan nemlig være helt afgørende for, at virksomhederne har de nødvendige kompetencer til rådighed.

Aktuelt er der mange tilbud om voksen- og efteruddannelse . Det kan dog være svært for både virksomheder og medarbejdere at navigere i og vurdere tilbuddene i forhold til de kompetencer, der er brug for på de enkelte branche- og teknologiområder. Et mere fleksibelt voksen- og efteruddannelsessystem kræver en større grad af fleksibi-litet i udbud, tid, sted og indhold for at imødekomme virksomhedernes funktionelle og kommercielle behov. Problemstillingen adresseres i den nyligt indgåede trepartsaftale fra august 2016, hvor der nedsættes en ekspertgruppe om voksen-, efter- og videreud-dannelse, der skal tilvejebringe den nødvendige viden og komme med løsningsmodel-ler til indretning af et fremtidigt VEU-system. Danmarks Vækstråd bakker op om den nedsatte ekspertgruppe og opfordrer til en bred dialog om indsatsen. Det er vigtigt, at arbejdet med at sikre et voksen- og efteruddannelsessystem med større

fleksibili-30 World Economic Forum (2016), The Future of Jobs“.

31 McKinsey & Company (2016), Future of Work – MGI findings and MCG reflections“.

> 28

tet i udbud, tid, sted og indhold, omhandler virksomhedernes behov for alle typer af arbejdskraft, herunder også medarbejdere med videregående uddannelse.

Digitaliseringen af undervisningen er ligeledes et centralt indsatsområde, eksempelvis i form af e-læring. Der bør i stigende grad anvendes digitale læremidler på især efter-uddannelsesforløb, for at sikre at de studerende har et bredere kendskab til moderne IT-redskaber.

Et godt eksempel: Strategisk kompetenceudvikling hos Niebuhr Gears

Den midtjyske tandhjulproducent, Niebuhr Gears, har længe arbejdet med oplæring og omskoling af medarbejdere. Omstillingen fra standardproduktion til i stigende grad at levere kundespecifikke og specialtilpassede produkter har medført et øget behov for at rekruttere medarbejdere med specialistkompetencer samt at opkvalificere den eksisterende medarbejderstab fra ufaglært til faglært niveau.

Ved på et tidligt tidspunkt at gøre uddannelse og opkvalificering af medarbejderne til et centralt element i virksomhedens forretningsstrategi har det været muligt løbende at udvikle de efterspurgte kompetencer. Niebuhr Gears har ligeledes arbejdet målret-tet med at rekruttere højtkvalificerede specialistmedarbejdere fra andre større indu-strivirksomheder, hvilket peger på, at antallet af højtspecialiserede medarbejdere skal øges i samarbejde mellem virksomheder og relevante uddannelsesudbydere, da antal-let af talenter skal øges, medmindre manglen blot skal flytte sig fra virksomhed til virksomhed .

De strategiske rekrutterings- og udviklingsinitiativer er således samlet under initiati-vet „Niebuhr Academy“, som består af fire elementer: Uddannelsesnetværket, Lærlin-geprogrammet, Fra ufaglært til faglært samt Intern/ekstern uddannelse. Ifølge virk-somheden har akademiet vist sig at være en stor succes og haft en positiv indvirkning på virksomhedens rekrutteringsgrundlag og fastholdelsesgrad.32

32 REG LAB (2016), „Kvalificeret arbejdskraft – fremtidens store udfordring for dansk erhvervsliv“.

29 >

Danmarks Vækstråd anbefaler:

• At voksen- og efteruddannelsessystemet indrettes på en mere fleksibel og overskuelig måde, og som er tilpasset erhvervslivets dynamiske behov, her-under at der sikres bedre samarbejde mellem udbyderne af VEU, samt at der gøres en særlig indsats for at sikre forsyningssikkerhed på såvel AMU som på videregående VEU.

• At der i stigende grad anvendes digitale læremidler på efteruddannelsesfor-løb, for at sikre at studerende har et mere indgående kendskab til moderne IKT-redskaber. Samtidig skal det understøttes, at undervisere på voksen- og efteruddannelsesforløbene har de nødvendige kompetencer, for at sikre høj faglig kvalitet .

• At videregående voksen- og efteruddannelse skal bidrage mere til at sik-re kompetencer på mangelområder. I forlængelse af tsik-repartsaftalen om til-strækkelig og kvalificeret arbejdskraft og praktikpladser bør der sættes fokus på, hvordan særligt efter- og videreuddannelse, i højere grad end til-fældet er i dag, kan bidrage til at sikre virksomhederne med den arbejdskraft, de mangler, ikke mindst blandt små og mellemstore virksomheder.

31 >

III. Bedre service til virksomhederne

Bedre koordination af den virksomhedsrettede indsats skal få flere 

In document Rapport om kvalificeret arbejdskraft (Sider 29-33)