• Ingen resultater fundet

Kumulative effekter

In document Kriegers Flak Havmøllepark (Sider 128-131)

4. Fisk

4.5 Kumulative effekter

Effekten af flere menneskabte påvirkninger af det marine miljø inden for samme geogra-fiske område kan medføre, at de samlet set har en større påvirkning end hver for sig.

Etableringen af havmølleparken på Kriegers Flak skal derfor ses i sammenhæng med de øvrige anlægsaktiviteter i området, Figur 4-33.

Der er udpeget et råstofindvindingsområde midt i forundersøgelsesområdet for Kriegers Flak Havmøllepark. Råstofindvindingsområdet optager en stor del af området mellem den østlige og den vestlige del af havmølleparken. Hertil kommer, at en havmøllepark på tysk territorium (Baltic II) er under opførelse umiddelbart SØ for den danske havmølle-park. Endelig er det planlagt at opføre en havmøllepark på svensk territorium umiddel-bart øst for den danske havmøllepark. Råstofindvinding til den planlagte Femern Bælt-forbindelse tænkes gennemført i råstofindvindingsområdet inden for tidsrummet juni 2016 - november 2018, altså til dels overlappende med anlægsperioden for Kriegers Flak Havmøllepark, der forventes afsluttet ca. 1 år senere.

Figur 4-33. Placering af andre projekter der kan medføre en kumulativ effekt på fisk og fiskeri.

Etableringen af den tyske Baltic II og den svenske havmøllepark vil betyde en yderligere belastning med støj, suspenderet stof, elektromagnetisme samt

forstyrrel-ser/restriktioner i forbindelse med havmølleparkernes anlæg og drift. Etableringen af Baltic II er påbegyndt og forventes afsluttet senest i 2015. Det er endnu ikke besluttet om/hvornår den svenske park skal realiseres. De tidsforskudte anlægsarbejder betyder, at der ikke vil forekomme nogen forstærket belastning med støj, suspenderet sediment og forstyrrelser i øvrigt, men at byggeaktiviteterne i og omkring flakket vil strække sig over en længere årrække.

De kumulative effekter i driftsfasen fra de tre havmølleparker vurderes som ubetydelige, da udbredelsen af både støj og elektromagnetisme begrænser sig til et område mindre en 10 meter fra henholdsvis mølletårnene og kablerne. Der forventes derfor ingen sy-nergi-påvirkning de tre havmølleparker, da afstanden imellem dem er for stor.

Sedimentspild og omlejring af sedimenter forventes især, hvis det vælges at anvende gravitationsfundamenter ved etablering af havmølleparken. En eventuel samtidig aktivi-tet i råstofindvindingsområdet centralt i forundersøgelsesområdet vil give anledning til en kumulativ effekt i form af en samlet set øget mængde suspenderet sediment. Sedi-mentet vil sprede sig over et større område, og i et eventuelt længere tidsrum, end det ville være tilfældet alene fra den danske havmøllepark. Langt størstedelen af effekten vil hidrøre fra råstofindvindingen, og den samlede effekt vurderes ikke, at ville adskille sig fra vurderingen af effekten af råstofindvindingen alene, som lyder på en effekt af mindre betydning for fisk (Fehmarn A/S, 2013B). Den kumulative effekt er således ubetydelig.

Eksportkablerne fra havmølleparkerne på Kriegers Flak vil krydse tværs over den vestlige Østersø mellem Danmark, Tyskland og Sverige. Omkring kablerne vil der etableres et elektromagnetisk felt, som dog forventes at ville være så svagt og af så ringe udstræk-ning, at en effekt på fisk, ud over eventuelt på bruskfisk, som imidlertid ikke er talrige i området, ikke er at forvente.

De nye fundamenter og erosionsbeskyttelsen på både tysk og dansk side forventes at blive koloniseret relativt hurtigt, da store områder på Kriegers flak består af hårdbund og sten (rev) med flora og fauna knyttet til denne type bundsubstrat. Der forventes der-for ingen kumulativ effekt på koloniseringshastigheden, da hårdbund i der-forvejen udgør en væsentlig del af flakket.

Tabel 4-19. Oversigt over vurderingen af kumulative effekter.

Fisk – Kumulative effekter Receptorer

/påvirkning /kilde /aktivitet

Grad af forstyrrel-se

Vigtighed Sandsynlighed Varighed Påvirknings-grad

Fisk og fiskesam-fund

/Baltic II og den fremtidige Sven-ske

/Anlæg /kumulative

Lav Regional

inte-resse

Middel >50% Midlertidig 5-10år

Mindre

Argument Anlægsstøj

og/eller SS fra de tre parker vil fo-regå tidsforskudt og påvirkningerne på fisk herfra vil derfor ikke for-stærkes heraf.

Sammenlagt vil aktivitetsområ-det udgøre et stort areal - ca.

500 km2.

Der vil blive etableret to måske tre havmøllepar-ker med tilhø-rende kabler til land.

Konstruktio-nen af de tre parker vil til-sammen fore-gå indenfor 5-10 år.

Fisk og fiskesam-fund

/Baltic II og den fremtidige Sven-ske

/Driftsfasen – støj og elektromagne-tisme

/kumulative

Lav Regional

inte-resse

Lav <25% Midlertidig 5-10år

Ubetydelig

Argument Driftsstøj og elek-tromagnetiske felter vil kunne påvirke fisk og fi-skesamfundene meget tæt på hhv møller og kabler.

Der forventes in-gen synergi-påvirkning ved tre havmølleparker, da afstanden imellem dem er for stor.

Sammenlagt vil området udgøre et stort areal ca.

500 km2, men en effekt fra både støj og EMF vil kun ud-gøre en brøkdel af dette områ-de.

Der vil blive etableret to måske tre havmøllepar-ker med tilhø-rende et kab-ler til land.

Konstruktio-nen af de tre parker vil til-sammen fore-gå indenfor 5-10 år.

Fisk og fiskesam-fund

/ Sandindvinding Femern Bælt /Anlægsfasen - Sediment spild /kumulative

Lav Regional

inte-resse

Høj >75% Midlertidig 1-5år

Ubetydelig

Argument Da niveauet af Ved de lave Der vil blive

Konstruktio-Fisk – Kumulative effekter Receptorer

/påvirkning /kilde /aktivitet

Grad af forstyrrel-se

Vigtighed Sandsynlighed Varighed Påvirknings-grad

sedimentspild ved anlæggelse af havmølleparken er meget lille vil denne ikke bidra-ge væsentlig til en samlede effekt fra graveaktiviteterne i området.

koncentrationer der her er tale om vil sediment i vandsøjlen ik-ke have nogen indflydelse på fiskesamfundet.

etableret en havmøllepark på hver side af sandind- vindingsom-rådet.

nen af hav-mølleparken vil tage op til 5år. Råstof-indvindingen vil foregå fra og med 2016-2018.

4.6 0-Alternativ

Hvis Kriegers Flak Havmøllepark ikke bliver etableret forventes der fortsat at ville fore-komme ændringer i området, der vil kunne påvirke fisk og fiskesamfund. Påvirkningen forventes at komme dels fra opførelsen af havmøllepark Baltic II på den tyske del af flak-ket, men især fra sandindvindingen i den centrale del af forundersøgelsesområdet - på-virkningen fra disse aktiviteter er beskrevet og vurderet i de VVM-redegørelser der ind-går i grundlaget for godkendelserne af de nævnte aktiviteter, (IAFÖ, 2003) og (Fehmarn A/S, 2013B).

Konklusionen for så vidt angår fisk i VVM-redegørelsen for sandindvindingen er, at ind-vindingen, og den heraf følgende øgede koncentration af suspenderet sediment, samt den øgede skibstrafik vil medføre en periodisk reduktion i fiskebestandene i området.

Fjernelsen af den oprindelige havbund vil kunne betyde en ændring, eventuelt en reduk-tion, i mængden/sammensætningen af fødeorganismer for fisk. En retablering anslås at ville ske inden for en periode på 1-5 år.

4.7 Afværgeforanstaltninger

In document Kriegers Flak Havmøllepark (Sider 128-131)