• Ingen resultater fundet

Overordnet peger KORAs undersøgelse på, at Region Syddanmark tog relevante hensyn til de særlige forhold på markedet for ambulanceoperatører og gennem markedsdialog og delvis re-organisering af området fik muliggjort konkurrence. Endvidere har regionen på flere måder søgt at balancere hensyn til målsætningerne om økonomisk effektivitet/konkurrence, forsy-ningssikkerhed og kvalitet i forberedelsen af udbuddet og synes ikke at have løbet unødige risici i tilrettelæggelsen af udbuddet. Overordnet set forekommer regionens udbudsmateriale at være hensigtsmæssigt udarbejdet. Der er dog enkelte elementer, som kan have bidraget til at fordyre tilbudsgivningen og implementeringen for leverandørerne, men ikke noget, som for-klarer de efterfølgende implementerings- og driftsvanskeligheder.

Regionens uddannelseskrav forekommer lave, når kontraktens længde tages i betragtning.

Dette er heller ikke en forklaring på de efterfølgende implementerings- og driftsvanskeligheder, men er et væsentligt opmærksomhedspunkt i et længere tidsperspektiv. Fremadrettet kan re-gionen desuden overveje at tydeliggøre, hvordan tilbudsgivere skal angive den tilbudte mand-skabsdimensionering for at bidrage til at forebygge fortolkningsvanskeligheder.

Tilbudsvurderingen synes at have fulgt regionens egne retningslinjer og principper i udbuds-politikken. På baggrund af KORAs undersøgelse synes regionen generelt at have foretaget ri-melige og relevante overvejelser i valget af leverandør, herunder relevante tiltag for at vurdere, om tilbuddet fra BIOS var realistisk. Fremadrettet vil det være relevant for regionen at benytte en form for kontrolbud eller kontrolberegning i udbud på det præhospitale område.

Hovedudfordringen i udbudsprocessen handlede om mandskabsrekruttering. KORAs undersø-gelse peger på, at regionen gennem udbudsprocessen foretog flere relevante tiltag for at imø-degå denne udfordring. Regionen informerede tilbudsgivere om tidligere erfaringer med ny-etablerede leverandører i andre regioner, indskærpede to gange loyalitetsforpligtelsen over for Falck i implementeringsperioden og én gang i driftsperioden, foretog en tæt opfølgning på BIOS’ aktiviteter sidst i implementeringsfasen og en – mere end forventelig – opfølgning i driftsfasen.

Region Syddanmark stillede krav om, at leverandørerne skulle fremlægge milepælsplaner for personale, herunder rekrutteringsplaner for ambulancebehandlere, ambulanceassistenter og paramedicinere senest fire måneder efter kontraktunderskrift. Set i lyset af udfordringerne med mandskab i tidligere udbud i andre regioner og regionens udsigt til at tiltrække tilbud fra nye leverandører, kunne det formentlig have været en fordel at stille krav, som muliggjorde en tidligere opfølgning på dette punkt. Det skal også ses i lyset af, at regionens udbud blev tilrettelagt på en måde, så der blev forudsat større mandskabsbehov, end der var ansat af regionens eksisterende leverandør på det pågældende tidspunkt.

Fremadrettet bør regionen tydeliggøre i kontrakter med leverandører, hvad forpligtelsen til at medvirke loyalt til at sikre overgangen til en ny leverandør mere præcist dækker over. Det er nødvendigt at præcisere, hvem der bærer hvilket ansvar, og hvilke konsekvenser utilstrækkelig overholdelse skal medføre, hvis regionen fremadrettet skal sikres bedre mulighed for at stille konkrete krav og følge op herpå. Desuden synes der på baggrund af erfaringerne fra det på-gældende udbud at være behov for mere information til tilbudsgivere om danske arbejdsmar-kedsforhold og arbejdsmarkedet for ambulancemandskab. Derudover forekommer det relevant for regionen at indtænke tid og ressourcer til håndtering af eventuelle klagesager i forbindelse med planlægningen af fremtidige, store udbud.

Informationslæk bidrog til at vanskeliggøre udbudsprocessen. Selvom regionen og offentlighe-den har en interesse i løbende at vurdere, om der sker misligholdelse af kontrakter, så har regionen som samlet organisation et ansvar for at holde fortrolige dokumenter fortrolige.

Endelig kan det bemærkes, at Region Syddanmark i det aktuelle udbud opnåede positive erfa-ringer med at afsætte tid og ressourcer til dialog med potentielle tilbudsgivere samt andre regioner forud for udbuddet. Fremadrettet kan regionen overveje muligheder for også at etab-lere kommunikationsplatforme med arbejdstagersiden (fx via hjemmesider eller gå hjem-mø-der) for at bidrage til at imødegå eventuel mytedannelse.

Litteratur

Bekendtgørelse af færdselsloven 2017, LBK nr 38 af 05/01/2017. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Available:

https://www.retsinforma-tion.dk/forms/R0710.aspx?id=185819 [2017, 13.02.2017].

Denzin, N.K. 2009, The Research Act. A Theoretical Introduction to Sociological Methods, Al-dineTransaction, New Brunswik N.J.

Kammeradvokaten 2014, Notat om unormalt lavt bud i relation til Region Syddanmarks ud-bud af ambulancetjenesten, præhospitale støtteenheder og liggende sygetransport, Ad-vokatfirmaet Poul Schmith, København.

Klagenævnet for Udbud 2015, Kendelse: Falck Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum, Kø-benhavn) mod Region Syddanmark (Kammeradvokaten v/advokat Jens Bødtcher-Hansen og advokat Christian Clausen), J. nr.: 2014-8529. edn, Klagenævnet for Udbud, Køben-havn.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen 2017, Hvornår kan Klagenævnet tillægge en sag opsæt-tende virkning?. Available: - http://www.kfst.dk/Tender/Nyt-udbud/Fase-5/Hvornaar-

kan-Klagenaevnet-tillaegge-en-sag-opsaettende-virk-ning?tc=E64804368AC7488DAD37181E2A178253 [2017, 13.02.2017].

Kvale, S. 1997, Interview: en introduktion til det kvalitative forskningsinterview, Hans Reit-zel, København.

Region Hovedstaden 2014, Udbudsbetingelser vedr. EU-Udbud EU NR. 2014/S 123-219416 af ambulanceberedskab i Region Hovedstaden, Region Hovedstaden, Hillerød.

Region Hovedstaden 2009, En samlet orientering om udbudsforløbet vedrørende ambulance-kørsel og sygetransport i Region Hovedstaden. Notat af 31. jan. 2009, Region Hovedsta-den, Hillerød.

Region Midtjylland 2007, Notat om udbudsstrategi for EU-udbud af ambulancetjenesten. No-tat af 24 okt. 2007. Region Midtjylland, Viborg.

Region Nordjylland 2014, Udbudsmateriale: Udbud af ambulancetjenesten i Region Nordjyl-land 2014, Region NordjylNordjyl-land, Aalborg.

Region Syddanmark 27.08.2015, Region Syddanmark afdækker problemer med vagtplan.

Available: https://www.regionsyddanmark.dk/wm471184 [2017, 13.02.2017].

Region Syddanmark 2016a, Mail fra Helene Vestergaard til Falck af 4. juli 2016, Region Syd-danmark, Vejle.

Region Syddanmark 2016b, Referat af møde i Region Syddanmarks Præhospitale Udvalg d.

11. januar 2016 (bilag til punkt 3). Available: https://www.regionsyddan-mark.dk/wm478400.

Region Syddanmark 2016c, Referat af møde i Region Syddanmarks Præhospitale Udvalg d.

11. april 2016 (bilag til punkt 3). Available: https://www.regionsyddan-mark.dk/wm483300.

Region Syddanmark 2016d, Referat af møde i Region Syddanmarks Præhospitale Udvalg d. 7.

november 2016 (bilag til punkt 3). Available:

https://www.regionsyddan-Region Syddanmark 2015, Brev fra Per Busk til Allan Søgaard af 18. juli 2015, https://www.regionsyddan-Region Syd-danmark, Vejle.

Region Syddanmark 2014a, Evalueringsrapport: Udbud af ambulancetjeneste, præhospitale støtteenheder og liggende sygetransport i Region Syddanmark, Region Syddanmark, Vejle.

Region Syddanmark 2014b, Redegørelse til Regionsrådet vedrørende ambulanceudbud, Re-gion Syddanmark, Vejle.

Region Syddanmark 2014c, Redegørelsesdokument for konkurrenceparametre vedr. levering af ambulancetjeneste, præhospitale støtteenheder og liggende sygetransport, Region Syddanmark, Vejle.

Region Syddanmark 2014d, Udbudsmateriale: Offentligt udbud. Ambulancetjeneste, præhospitale støtteenheder og liggende sygetransport i Region Syddanmark, Region Syddanmark, Vejle.

Region Syddanmark 2014e, Udkast til kontrakt om levering af ambulancetjeneste, præhospi-tale støtteenheder og liggende sygetransport mellem Region Syddanmark og XXX. Re-gion Syddanmark, Vejle.

Region Syddanmark 2007a, Oplæg til Det særlige udvalg vedrørende tilrettelæggelse af akut-betjeningen vedrørende udbud af ambulancetjenesten i Region Syddanmark. Notat af 10. januar 2007, Region Syddanmark, Vejle.

Region Syddanmark 2007b, Udbudspolitik for varer og tjenesteydelser i Region Syddanmark.

Region Syddanmark, Vejle.

Rigsrevisionen 2013, Beretning om regionernes præhospitale indsats, Rigsrevisionen, Køben-havn.

Social- og Indenrigsministeriet 2008, Bekendtgørelse om kommuners og regioners beregning og afgivelse af kontrolbud. BEK nr 607 af 24/06/2008, Social- og Indenrigsministeriet, København.

Søgaard Larsen, A. 2015, Mail til regionen d. 5. september 2015, Falck, København.

SOS International 2014, Mail til Region Syddanmark d. 6 juni 2014 kl. 11:12, SOS Internatio-nal, København.

Sturgess, G.L. 2012, Diversity and Contestability in the Public Service Economy, NSW Busi-ness Chamber, Sydney.

Sundheds- og Ældreministeriet 2016a, BEK nr. 971 af 28/06/2016 (Gældende) Bekendtgø-relse om planlægning af sundhedsberedskabet. København: Sundheds- og Ældreministe-riet.

Sundheds- og Ældreministeriet 2016b, BEK nr. 431 af 18/05/2016 (Gældende) Bekendtgø-relse om ambulancer og uddannelse af ambulancepersonale m.v. København: Sundheds- og Ældreministeriet

Udbudsportalen 2017, Virksomhedsoverdragelsesloven. Available: https://udbudsporta-len.dk/virksomhedsoverdragelsesloven/ [2017, 13.02.2017].

Undervisningsministeriet 2017, Uddannelsesguiden. Redderuddannelsen.

Availa-ble: https://www.ug.dk/uddannelser/erhvervsuddannelser/teknologibyggeriogtrans-port/redderuddannelsen [2017, 16.02.2017].