• Ingen resultater fundet

Kompetencer opnået på MMT – dimittendernes vurdering

Kapitel 3. MMT’eres kompetencer

3.2. Kompetencer opnået på MMT – dimittendernes vurdering

Det er:

At analysere og vurdere samspillet mellem marked, organisation og teknologi,

At anvende relevante teorier og metoder med henblik på at træffe beslutninger vedrørende udvikling og indførelse af ny teknologi,

At planlægge og lede teknologiske udviklings- og forandringsprojekter under hensyntagen til økonomiske, miljømæssige og organisatoriske forhold.

22

Resultatet fremgår af nedenstående tabel, men kan også genfindes i bilagsrapporten tabel 17.

I hvilken grad vurderer du, at uddannelsen lever op til formålet om at give dig evnen til:

I høj grad

I nogen grad

I mindre

grad Slet ikke Ved ikke Total DTU (N=101)

At analysere og vurdere samspillet mellem

marked, organisation og teknologi 66,3% 31,7% 2,0% 0,0% 0,0% 100%

At anvende relevante teorier og metoder med henblik på at træffe beslutninger vedrørende udvikling og indførelse af ny teknologi

47,5% 46,5% 5,9% 0,0% 0,0% 100%

At planlægge og lede teknologiske udviklings- og forandringsprojekter under hensyntagen til økonomiske, miljømæssige og organisatoriske forhold

63,4% 33,7% 2,0% 1,0% 0,0% 100%

AAU (N=79)

At analysere og vurdere samspillet mellem

marked, organisation og teknologi 78,5% 19,0% 2,5% 0,0% 0,0% 100%

At anvende relevante teorier og metoder med henblik på at træffe beslutninger vedrørende udvikling og indførelse af ny teknologi

71,8% 26,9% 1,3% 0,0% 0,0% 100%

At planlægge og lede teknologiske udviklings- og forandringsprojekter under hensyntagen til økonomiske, miljømæssige og organisatoriske forhold

61,5% 33,5% 3,4% 0,6% 0,0% 100%

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse gennemført af Oxford Research 2005

Som det ses, er den overordnede holdning blandt dimittenderne, at uddannelsen i høj grad lever op til de overstående formål. Der er et udslag i relation til dimittenderne fra DTU, hvad angår ”at anvende relevante teorier og metoder med henblik på at træffe beslutninger vedrørende udvikling og indførelse af ny teknologi”, hvor færre har svaret

”i høj grad”, som det er tilfældet for AAU. Dette falder i tråd med den tidligere be-skrivelse af forskellen mellem de to uddannelser, hvor DTU betegnes som mindre teknologi-tung. Ydermere ses en forskel i antallet, der svarer ”i høj grad” til, hvorvidt uddannelsen sætter dem i stand til analysere og vurdere samspillet mellem marked, organisation og teknologi, hvor flere AAU dimittender svarer ”i høj grad”.

For at afdække, om dimittenderne med uddannelsen har fået større ansvar, samt om deres ansvarsområde er ændret, er der i spøgeskemaundersøgelsen spurgt ind til, om dimittenderne har fået mere lederansvar, personaleansvar, om deres arbejdsopgaver er blevet af mere overordnet strategisk karakter, og om de i højere grad arbejder med virksomhedens økonomi som følge af MMT-uddannelsen.

Overordnet bør det nævnes, at dimittenderne fra AAU i højere grad svarer, at MMT-uddannelsen har haft positiv indflydelse på de fire områder, end det er tilfældet for dimittenderne fra DTU. Derudover viser svarene, at det først og fremmest er i relati-on til øget lederansvar og arbejdsopgaver af mere overordnet strategisk karakter, at dimittenderne er styrket. 80% af dimittenderne fra AAU og 72 % fra DTU er af den opfattelse, at uddannelsen har betydet, at deres arbejdsopgaver i højere grad er blevet af mere overordnet strategisk karakter, idet de har svaret ”i høj grad” eller ”i nogen grad” til dette spørgsmål. Samtidig svarer 71 % af dimittenderne fra AAU og 62 % fra DTU, at de har fået mere lederansvar.

23 50 % fra AAU og 44 % fra DTU svarer, at uddannelsen har været med til at give dem et større personalesvar, mens 47 % fra AAU og 35 % fra DTU angav, at de i højere grad arbejder med virksomhedens økonomi.

Overstående vidner om, at uddannelsen reelt har indflydelse på en række af dimitten-dernes overordnede arbejdsopgaver. Dette er også at spore i de gennemførte fokus-gruppeinterview, hvor det begge steder blev fremført, at uddannelsen havde været med til at styrke dem som leder. ”MMT har styrket mig som leder. Jeg har fået større forståelse for, hvordan man sikrer en rød tråd gennem ens virksomhed og får de enkelte dele til at hænge sammen”. Desuden beretter dimittenderne om, at de følte sig mere sikre i deres daglige arbejde. ”Det er en meget anvendelsesorienteret udannelse. MMT er en MBA, som faktisk kan anvendes”.

I relation til de ledelsesmæssige kompetencer, svarer 76 % af alle dimittenderne fra AAU og 64 % fra DTU, at uddannelsen i høj eller nogen grad har gjort, at de er blevet bedre til at skaffe de nødvendige ressourcer for at gennemføre arbejdsopga-verne, mens 77% af respondenterne fra AAU og 79 % fra DTU svarede, at uddan-nelsen i høj eller nogen grad har gjort dem bedre til at tackle modsatrettede krav fra direktion og fra medarbejdere. En mindre andel svarer, at de er blevet bedre til at gennemføre job-ændringer, som er upopulære (56 % fra AAU og 62 % fra DTU), mens 65 % af dimittender fra AAU angiver, at de er blevet bedre til at formidle bud-skaber der er upopulære. Dette gør sig gældende for 72 % af dimittenderne fra DTU.

Uddannelsen har for flere af dimittenderne været med til at forøge deres evner til at løse forskellige problemstillinger fremgår også af spørgeskemaet, hvor der er blevet spurgt til, i hvilket omfang uddannelsen har været med til at forøge dimittendernes evner, inden for områder som forståelsen af komplekse problemstillinger og at an-vende og lede kompetenceudvikling.

Der er især nogle områder, som skiller sig positivt ud. Således svarer mange af dimit-tenderne, at de er blevet bedre til at forstå den forretningsmæssige værdi af virksom-hedens teknologiske kompetencer (65 % fra DTU og 68 % fra AAU svarer ”i høj grad”), at de er blevet bedre til at skabe sig en forståelse for komplekse problemstil-linger (53 % fra DTU og 75 % fra AAU svarer ”i høj grad”), at de er blevet bedre til at forstå de organisatoriske konsekvenser af teknologiske forandringer (47 % fra DTU og 71 % fra AAU svarer ”i høj grad”), samt at de er blevet bedre til at træffe beslutninger af forretningsmæssig betydning (64 % fra DTU og 60 % fra AAU svarer

”i høj grad”).

Dette forhold genfindes også i fokusgrupperne, hvor deltagerne peger på, at uddan-nelsen har bibragt dem en mere teoretiske tilgang og forståelsesramme, som de kan holde praktiske problemstillinger op imod. Med andre ord, er de blevet bedre i stand til at forstå og analysere problemfelter, som de støder på i deres arbejde.

Også her fremgår det, at MMT på AAU har et mere produktorienterende fokus, idet flere af dimittenderne her end på DTU svarer, at uddannelsen har forbedret deres evner til at lede processer, med det formål at udvikle nye produkter og servicer.

Det mere produktorienterede fokus på AAU kan dog ikke kvalificeres yderligere i fokusgrupperne, da begge fokusgrupper netop fremhæver koblingen til teknologi som et positivt særkende ved uddannelsen.

24