• Ingen resultater fundet

Kommunale udfordringer og understøttelsesbehov: Et samlet overblik

4 Centrale indsatsområder på voksensocialområdet

4.2 Kommunale udfordringer og understøttelsesbehov: Et samlet overblik

4.2.1 Gennemsnitlige grader af udfordringer og understøttelsesbehov på tværs af målgrupper

Figur 4.2 samler resultaterne i kapitel 3 for at give et overblik over de kommunale udfordringer og understøttelsesbehov på voksensocialområdet. Den vandrette akse viser gennemsnittet for størrel-sen af kommunernes oplevede udfordringer i arbejdet med hver af de ni undermålgrupper, mens den lodrette akse viser den gennemsnitlige størrelse af kommunernes oplevede understøttelsesbe-hov for hver af de ni undermålgrupper.

På baggrund af undersøgelsens resultater er det ganske tydeligt, for hvilke målgrupper kommunerne oplever de største udfordringer. Længst mod højre i figuren finder vi målgrupperne på området for borgere med psykiske vanskeligheder. Det er samtidig også på dette område, at behovet for ekstern understøttelse er størst, som vi kan se ved, at målgrupperne er placeret øverst. Omvendt er det på området for borgere med handicap, at kommunerne oplever de relativt mindste udfordringer i deres arbejde og mindst behov for ekstern understøttelse. De andre områder ligger omkring midten. Det er også tydeligt, at der er en sammenhæng mellem størrelsen af udfordringerne og størrelsen af understøttelsesbehovet, idet målgruppepunkterne falder på en diagonal linje i figuren. Dette under-støttes også af, at sammenhængen mellem udfordringernes størrelse og behovet for understøttelse viste sig signifikant for hver af undermålgrupperne i målgruppeafsnittene i kapitel 3. De målgrupper, hvor den kommunale arbejdsudfordring er størst, er samtidig de målgrupper, hvor kommunerne op-lever størst behov for ekstern understøttelse fra Socialstyrelsen eller andre aktører.

Forskellen mellem de overordnede områder dækker imidlertid over en række forskelle mellem de specifikke målgrupper på hvert område. På området for borgere med psykiske vanskeligheder op-lever kommunerne de største udfordringer i arbejdet med målgrupperne af borgere med svære psy-kiske diagnoser og borgere med komplekse diagnoser og bi-problematikker (borgere med flere for-skellige problemstillinger, der skal håndteres samtidigt (fx en psykisk lidelse og samtidigt misbrug)).

Omvendt angiver kommunerne, at de oplever den laveste grad af udfordringer i arbejdet med mål-gruppen af borgere med fysiske handicap, mens der opleves noget større udfordringer og under-støttelsesbehov i arbejdet med de voksne med kognitiv funktionsnedsættelse.

Trods disse forskelle er det værd at fremhæve, at kommunerne samlet set oplever udfordringer i arbejdet med alle de undersøgte målgrupper. Kommuner oplever som minimum mindre udfordringer i arbejdet med samtlige målgrupper, og for størstedelen af målgrupperne oplever kommunerne sna-rere ret store udfordringer. Det ses ved, at målgruppepunkterne mindst ligger omkring mindre fordringer (2) på den vandrette akse, og ved, at størstedelen faktisk ligger tættere på ret store ud-fordringer (3). Der opleves således reelle udud-fordringer på tværs af voksensocialområdet, men de er større i arbejdet med nogle målgrupper end i arbejdet med andre.

Figur 4.2 Oversigt over kommunale udfordringer og understøttelsesbehov for alle ni målgrupper

Note: Punkterne viser den gennemsnitlige størrelse af kommunernes udfordringer på skalaen 1-4 og det gennemsnitlige behov for understøttelse på skalaen 1-4 for hver af målgrupperne. Høje værdier betyder, at hhv. udfordringer og understøttelses-behov er større.

Gennemsnittet er beregnet på baggrund af følgende kodning: Meget store udfordringer og meget store behov for telse =4, ret store udfordringer og ret store behov for understøttelse=3, mindre udfordringer og mindre behov for understøt-telse=2, slet ingen udfordringer og slet ingen behov for understøttelse =1.

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse gennemført af VIVE maj og juni 2018.

4.2.2 Særlige udfordringer hos kommunerne: Koordinering mellem sektorer er den største udfordring

De kommunale udfordringer på voksensocialområdet, ser ud til at være drevet af nogle specifikke problemstillinger. Tabel 4.1 sammenfatter resultaterne om de specifikke målgruppeudfordringer på tværs af voksensocialområdet. Billedet er helt entydigt, at kommunerne har særlige udfordringer med koordinering på tværs af sektorer. Det kan eksempelvis være i koordineringen med behand-lingspsykiatrien ved udskrivning af en borger, koordineringen med sundhedsvæsnet i forhold til bor-gere med somatiske vanskeligheder, eller koordineringen af en helhedsorienteret indsats på tværs af social-, sundheds- og beskæftigelsesområdet. På tværs af voksensocialområdets målgrupper fremhæver respondenterne også i de åbne svarkategorier i spørgeskemaundersøgelsen, at koordi-neringen på tværs af sektorområder og fagligheder udgør en helt central udfordring, som kommu-nerne endnu ikke har fundet løsningen på.

Også omlægningen til tidlig og forebyggende indsats nævnes generelt som en central kilde til ud-fordringer i arbejdet på voksensocialområdet. Af de åbne svarkategorier i

spørgeskemaundersøgel-Svære psykiske lidelser

Sociale udfordringer Komplekse diagnoser og biproblematikker

massiv hjælp. Dette både i forhold til borgere, som udskrives fra behandlingspsykiatrien, borgere som er kendt fra børnesocialområdet, sofa-surfere, der har været hjemløse et stykke tid, før det blev et problem, og psykisk sårbare unge, som man ofte har kendskab til i uddannelses- og beskæftigel-sessystemet, før man får kendskab til dem på socialområdet.

I forhold til, at borgerne på voksensocialområdet bliver ældre, ligger der også nogle konkrete udfor-dringer i at finde de rette indsatser og i at løfte kompetence- og vidensniveauet hos fx de fagprofes-sionelle. Her består udfordringerne som nævnt mere konkret i, at der er behov for tilbud, der både kan varetage plejebehov og en specialiseret pædagogisk indsats, samt at ændringer i borgernes somatiske tilstand kræver koordinering på tværs af fagligheder, hvilket udfordrer en helhedsoriente-ret og sammenhængende indsats.

Tabel 4.1 Specifikke målgruppeudfordringer for voksensocialområdets målgrupper (gennemsnit for graden af specifikke udfordringer i aspekter af arbejdet med voksensocialområdets målgrupper)

Udsatte borgere Stigende alder på voksensocialområdet

Anm.: I tabellen er de tre største specifikke udfordringer for hvert målgruppeområde markeret med nuancer af rød, hvor det mør-keste felt illustrerer, hvor udfordringerne er størst.

Note: Gennemsnitsstørrelsen af syv specifikke udfordringer på områderne for borgere med psykiske vanskeligheder, borgere med handicap, udsatte voksne borgere, og i forhold til at borgere på det samlede voksensocialområde bliver ældre. Tabellen er sorteret efter billedet på området for borgere med psykiske vanskeligheder.

Respondenter, der svarer ved ikke er frasorteret. Gennemsnittet er beregnet på baggrund af følgende kodning: Meget store udfordringer = 4, ret store udfordringer = 3, mindre udfordringer = 2, slet ingen = 1.

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse gennemført af VIVE maj og juni 2018.

4.2.3 Forskelle i størrelsen på oplevede udfordringer på tværs af kommunerne

Resultaterne af analyserne gælder for kommunerne generelt. Selvom der er spredning i kommuner-nes udfordringer og understøttelsesbehov, så er der meget små forskelle på fx store og små kom-muner eller mellem komkom-muner under større og mindre ressourcepres. Det er kun i forbindelse med, at voksensocialområdets målgrupper bliver ældre og får flere somatiske vanskeligheder, at der er bemærkelsesværdige kommuneforskelle (se afsnit 3.6.2).

Litteratur

Amilon, A., Cramer Jensen, D. & Jørgensen, T. (2016), Lovende praksis på det specialiserede so-cialområde (Kort & Klart). København: SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd & So-cialstyrelsen.

Anckar, C. (2008), On the Applicability of the Most Similar Systems Design and the Most Different Systems Design in Comparative Research. International Journal of Social Research Methodo-logy, 11(5): 389–401.

Benjaminsen, L., Grønfelt, S.T. & Flensborg Jensen, M.C. (2018), Kompleksitet i borgersager og i opgaveløsningen i socialpsykiatrien. En kvalitativ undersøgelse i fire kommuner. København:

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Børne- og Socialministeriet (2017), Socialpolitisk Redegørelse 2017. København: Børne- og So-cialministeriet.

KL (2017), Fælles om fremtidens Socialpolitik. KL-udspil. København: KL - Kommunernes Lands-forening.

KL, Børne- og Socialministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet & Finansministeriet (2017), Sty-ring af det specialiserede voksenområde – værktøjer og cases. København: KL, Børne- og So-cialministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Finansministeriet.

Kommunaløkonomisk Forum (2017), Fremtidens velfærd. Konferenceprogram.

Leerch, B.L. (2002), Asking questions: Techniques for Semistructured Interviews. Political Science and Politics, 35(4): 665-668.

Socialstyrelsen (2018), Oplæg til prioritering for UIP 2019. Odense: Socialstyrelsen.

Økonomi- og Indenrigsministeriet (2018), Bekendtgørelse af lov om forpligtende kommunale sam-arbejder, LBK nr. 423 af 30/04/2018 (Gældende).