• Ingen resultater fundet

Kildedata for møllerne

8 Menneskers sundhed og befolkning – støjpåvirkninger

8.2.1 Kildedata for møllerne

Der er i VVM-redegørelsen skitseret et forslag med 75 stk. 8 MW møller. I detailprojektet skal der etableres 72 stk. 8,4 MW møller med et andet opstillingsmønster. Der installeres en samlet effekt på 604,8 MW.

Siemens har oplyst nedenstående kildestyrker for alm støj (63 Hz - 8 kHz):

Kildestyrke 8,4 MW ved 6 m/s: LWA re 1pW = 110,5 dB(A).

Kildestyrke 8,4 MW ved 8 m/s: LWA re 1pW = 115,0 dB(A).

Kildestyrken for lavfrekvent støj (10-160 Hz) er oplyst til:

Kildestyrke 8,4 MW ved 6 m/s: LWA, LF re 1pW = 100,6 dB(A).

Kildestyrke 8,4 MW ved 8 m/s: LWA, LF re 1pW = 105,1 dB(A).

Kildestyrkerne er således lidt større end de forudsætninger, der ligger til grund for beregningerne i VVM-rede-gørelsen for 8-10 MW møller. Det er specielt kildestyrken ved 8 m/s, der er øget.

8.3 Miljøvurdering

Der er foretaget støjberegninger af detailprojektet med de angivne kildestyrker, jf. Bekendtgørelse nr. 1736 af 21. december 2015 om støj fra vindmøller.

Energi- og Miljødata (EMD) har for Vattenfall foretaget støjberegningerne med de justerede forudsætninger der er gældende for Vattenfalls detailprojekt. Der henvises til bilagsrapport (EMD International A/S, 2019a) I dette afsnit er resultaterne gennemgået og vurderet.

Figur 8.1 viser støjudbredelsen, hvor kurverne for støjgrænser ved boliger er vist.

8 MW 75 0 dB 2 dB

Vilkår 20 dB(A) 20 dB(A)

Figur 8.1 Støjkort for 72 stk. 8,4 MW møller ved vindhastighed på 6 m/s og 8 m/s alm. støj. Figuren viser hvor støjgrænserne overhol-des for hhv. boliger i det åbne land (rød kurve) og boliger i støjfølsomme områder (blå kurve). (EMD International A/S, 2019a) EMD har foretaget en beregning og vurdering af, om der findes møller på land, hvis støjbidrag skal inddrages

møllerne kan give et samlet akkumuleret støjbidrag, der overskrider støjgrænserne hverken for alm. støj eller for lavfrekvent støj.

Figur 8.2 viser støjudbredelsen for møllerne ved en vindhastighed på hhv. 6 m/s og 8 m/s. Der er vist kurver for hhv. 24/29 og 22/27 dB(A), svarende til 15 dB(A) lavere end støjgrænsen ved bolig på land. Såfremt støjbi-draget ligger mere end 15 dB under støjen fra andre møller vil møllernes støjbidrag ikke være betydende i for-hold til overfor-holdelse af støjgrænserne og der vil dermed ikke være risiko for, at støjgrænserne ved boliger kan blive overskredet for det samlede støjbidrag fra alle møller.

Begge kurver falder ude på havet mere end 3 km fra kysten. Støjbidraget ved kysten vurderes ud fra figuren at være på ca. 20 dB(A) eller lavere. Beregningerne er således stort set identiske med forudsætninger og resulta-ter i VVM-redegørelsen og støjgrænserne kan overholdes med stor margin.

Som det er tilfældet i VVM-redegørelsen er der i de opdaterede beregninger – som nævnt ovenfor - ikke foreta-get beregninger af det akkumulerede støjbidrag fra havmøllerne ved Krigers Flak og vindmøller på land. Dette skyldes, at støjbidraget er så langt fra grænseværdierne, at der ikke vil være noget kumulativt bidrag, (støjbi-draget er mere end 15 dB under støjgrænserne), der kan betyde at det samlede støjniveau fra detailprojektet sammen med andre vindmøller vil kunne overskride støjgrænserne.

Der er ved beregningerne forudsat, at der ikke er tydeligt hørbare toner i støjen fra havmøllerne. På baggrund af bl.a. den store afstand og de lave støjbidrag vurderes det, at der ikke vil forekomme toneindhold i støjen af en sådan karakter, at der skal tildeles et 5 dB genetillæg ved beregningerne.

Figur 8.2 Støjkort for 72 stk. 8,4 MW møller ved vindhastighed på 6 m/s og 8 m/s alm. støj. Figuren viser hvor støjbidraget ligger 15 dB under støjgrænserne. (EMD International A/S, 2019a)

Figur 8.3 og Figur 8.4 viser de tilsvarende figurer for lavfrekvent støj som for almindelig støj. For lavfrekvent støj gælder den samme støjgrænse indendørs (20 dB(A)) ved alle boliger. Figurerne viser det beregnede lavfre-kvente indendørs støjbidrag fra vindmølleparken.

Figur 8.3 Støjkort for 72 stk. 8,4 MW møller ved vindhastighed på 6m/s og 8 m/s lavfrekvens støj, indendørs. Kurven viser hvor støj-grænsen på 20 dB(A) er overholdt. (EMD International A/S, 2019a)

Figur 8.4 Støjkort for 72 stk. 8,4 MW møller ved vindhastighed på 6 m/s og 8 m/s lavfrekvens støj, indendørs. Kurven viser 5 dB(A).

Ved støjbidrag under 5 dB(A) giver detailprojektet ikke et betydende bidrag til det samlede støjbidrag. (EMD International A/S, 2019a)

Som det fremgår af Figur 8.4 ligger støjkurven for 5 dB(A) omkring kysten inde på land ved Møn. Ved 8 m/s går den lige ind over Møn. Ved støjbidrag mindre end 5 dB(A) vil Kriegers Flak møllerne ikke give et støjbidrag, der sammen med andre møller vil medføre overskridelser af støjgrænsen på 20 dB(A). I VVM-redegørelsen er der beregnet et støjbidrag på ca. 2 dB(A) ved kysten. Beregningsresultaterne for detailprojektet viser således højere støjbidrag end beregnet i VVM-redegørelsen, men overholder støjgrænsen på 20 dB(A) med stor margin.

EMD har foretaget beregninger af støjbidraget for lavfrekvent støj fra detailprojektet inklusive møller på land, ved den bolig på land der potentielt udsættes for det største støjbidrag, og hvor der også vil være en bidrag fra eksisterende møller på land. Støjbidraget fra detailprojektet er beregnet til 3,8 dB(A) og det samlede støjbidrag er beregnet til 4,0 dB(A) med de eksisterende møller inkluderet. Støjgrænsen på 20 dB(A) er således overholdt med stor margin.

Da der ikke er andre møller på land, der i området på spidsen af Møn vil give et støjbidrag, der ligger tæt på grænseværdien, vil der således ikke være risiko for at støjgrænserne overskrides ved etablering af detailprojek-tet.

Kildestyrkerne for lavfrekvent støj er ca. 3 dB højere for detailprojektet ved 8 m/s sammenlignet med kildestyr-ken forudsat i VVM redegørelsen. Beregninger for støjudbredelsen ved vindhastighed på 6 m/s viser stort set identiske resultater for de nye beregninger sammenholdt med resultaterne i VVM-redegørelsen. Bemærk at støjkurverne gælder indendørs, idet der er korrigeret med dæmpning på ca. 20 dB(A) for støjreduktion i boli-gen, jf. bekendtgørelse nr. 1736 af 21. december 2015 om støj fra vindmøller.

Beregningerne viser, at møllerne kan overholde støjgrænserne med stor margin, idet grænsen på 20 dB(A) lig-ger ca. 10 km fra kysten.

Der er som nævnt ikke foretaget beregninger for almindelig støj (63 Hz – 8 kHz) af det akkumulerede støjbi-drag fra havmøllerne ved Krigers Flak og vindmøller på land. Dette skyldes at støjbistøjbi-draget er så langt fra græn-seværdierne, at der ikke vil være noget kumulativt bidrag (støjbidraget er ca. 15 dB under støjgrænserne), der kan betyde, at det samlede støjniveau fra vindmøller vil kunne overskrides støjgrænserne.

8.4 Konklusion

Samlet set vurderes den luftbårne støj i forbindelse med driften af havmølleparken på havet at medføre en ube-tydelig påvirkning af befolkningen.

Det skal bemærkes, at den lavfrekvente støj ved specielt 8 m/s er højere end i VVM-redegørelsen, men støj-grænserne vil stadig blive overholdt og støjen fra møllerne vil ikke bidrage til det kumulerede støjbidrag på land.

Det ændrede opstillingsmønster og de justerede kildestyrker vil således kun medføre små ændringer i støjbi-draget og ikke give nogen ændring i de vurderinger, der er foretaget i VVM redegørelsen.