• Ingen resultater fundet

JOBSØGNING

In document DISKRIMINATION AF FORÆLDRE (Sider 40-45)

Det fremgår af kortlægningen, at to tredjedele af de adspurgte (65 procent) har været til en eller flere jobsamtaler i undersøgelsesperioden, det vil sige siden år 2008. Der er tale om en ligelig fordeling mellem kønnene, idet 64 procent af mændene har været til samtale, mens andelen af kvinder er 66 procent. 12 procent af respondenterne svarer imidlertid, at de har undladt at søge job, fordi de venter barn.

35

Har du undladt at søge et job, fordi du (eller din partner) havde planer om at få barn eller ventede barn/var gravid i perioden 2008 og frem til nu? (Flere svar kan gives af hver respondent)

© TNS Gallup for Institut for Menneskerettigheder

I forhold til de respondenter, som har undladt at søge en stilling, springer det i øjnene, at næsten hver femte kvinde (18 procent) har valgt ikke at søge nyt job, mens hun er – eller har planer om at blive – gravid, hvilket hun primært

begrunder med en antagelse om, at hvis hun søger stillingen, så vil hun alligevel blive fravalgt, eller hun vil være til ulempe for arbejdsgiveren, hvilket hun ikke ønsker.42

Denne tilbageholdenhed er resultat af respondenternes egne valg og er dermed ikke problematisk fra et juridisk perspektiv. Men den udgør et

ligestillingsmæssigt problem, da den praktiske konsekvens ved, at markant flere kvinder end mænd lægger bånd på sig selv i forhold til jobsøgning, er, at kvinder bliver stillet dårligere end mænd.

4. 4. 1 JOB SA MT ALE

Jævnfør kapitel 2 om rapportens juridiske ramme anses det som værende en overtrædelse af ligebehandlingsloven, hvis arbejdsgivere stiller spørgsmål om graviditet under ansættelsessamtalen eller fremstiller interviewskemaer til brug ved ansættelsesinterview, der indeholder spørgsmål om graviditet. Derfor ser vi i

5%

Ja, fordi jeg tænkte, at det ville være en ulempe for arbejdsgiver

Ja, fordi jeg regnede med, at arbejdsgiver ikke ville vælge en ansøger, som var gravid/ventede

barn

kortlægningen nærmere på selve samtalesituationen i jobsøgningsprocessen – om end der ikke kan sættes lighedstegn mellem respondenternes oplevelser og overtrædelse af loven.

I forhold til jobsamtaler oplever omkring en ud af syv respondenter (14 procent) at blive spurgt, om de er gravide, venter barn eller planlægger at gå på

barselsorlov. Det hænder med andre ord relativt ofte, at ansøger bliver spurgt om graviditet og barselsplaner, når de kommer til jobsamtale.

Hvis du tænker tilbage på din jobsamtale/dine jobsamtaler, har du så oplevet, at du er blevet spurgt, om du venter barn/er gravid eller har planer om at få et barn?

© TNS Gallup for Institut for Menneskerettigheder

Der kan spores en lille forskel på andelen af kvinder og mænd, som skal forholde sig til dette spørgsmål, idet 16 procent af de adspurgte kvinder mod 12 procent af mændene oplever, at arbejdsgiver stiller spørgsmål om barselsplaner. Her er det værd at notere sig, at også mænd bliver bedt om at forklare om deres eventuelle planer, hvilket indikerer, at ikke kun kvinder oplever det at blive forældre som en potentiel barriere for udvikling af deres arbejdsliv og karriere.

14%

16%

12%

85%

82%

87%

1%

2%

1%

Total (n=1.028) Kvinder (n=522) Mænd (n=506)

Ja Nej Ved ikke

37

4. 4. 2 SPØRGSMÅL OM B ARS ELSPLAN ER

4 procent af de respondenter, som har været til jobsamtale, bliver spurgt, om de og deres partner eller ægtefælle har planer om at dele barselsorloven. Som det fremgår af figuren nedenfor, er der en forholdsmæssig markant kønsmæssig forskel i relation til andelen af kvinder og mænd, som oplever dette.

Har du været til en jobsamtale, hvor du blev spurgt, om du og din

ægtefælle/partner har aftalt at dele barselsorlov i forbindelse med graviditet?

© TNS Gallup for Institut for Menneskerettigheder

Flere mænd (6 procent) end kvinder (3 procent) oplever, at de ved jobsamtaler bliver spurgt, om de har planer om at dele barselsorloven med deres partner

4%

3%

6%

95%

97%

94%

0%

0%

1%

Total (n=1.028) Kvinder (n=522) Mænd (n=506)

Ja Nej Ved ikke

eller ægtefælle. Det, at flere mænd end kvinder bliver spurgt til planer om at dele barselsorloven, kan være udtryk for, at arbejdsgivere generelt regner med, at det som udgangspunkt er kvinden, der tager barselsorloven (jævnfør tidligere opgørelse fra Danmarks Statistik om fordeling af barselsorlov), hvorfor kvinder i mindre omfang bliver bedt om at forholde sig til spørgsmålet.

4. 4. 3 FRAVALG T I L JOB

At fravælge en ansøger til en stilling på baggrund af graviditet eller barselsorlov strider mod ligebehandlingsloven, som slår fast, at kvinder og mænd skal stilles lige ved ansættelser, forflyttelser og forfremmelser. Derfor spørger vi i

kortlægningen, om de to tredjedele af respondenterne, som har været til jobsamtale siden 2008, har oplevet at blive fravalgt til et job, fordi de ventede barn/var gravid eller planlagde at tage barselsorlov. Omkring 7 procent på tværs af køn svarer, at de er sikre på eller har mistanke om, at de er blevet fravalgt på dette grundlag. Dette bekræfter antagelsen om, at graviditet og planer om barselsorlov forringer jobansøgeres chancer for at blive ansat i en ny stilling.

Har du prøvet at blive fravalgt til et job, fordi du ventede barn/var gravid eller planlagde at tage barselsorlov?

© TNS Gallup for Institut for Menneskerettigheder

Blandt de adspurgte, som har været til jobsamtale, angiver hver tiende kvinde (10 procent), at hun er sikker på eller har mistanke om, at hun er blevet fravalgt til en stilling netop på grund af graviditet eller planer om barselsorlov. Blandt mændene er der tale om en lavere andel, nemlig 4 procent.

4. 4. 4 HOVEDP OI N T ER

• Næsten hver femte kvinde har undladt at søge arbejde, mens hun var eller forsøgte at blive gravid, fordi hun forventede, at arbejdsgiverne ikke ville ansætte en gravid ansøger, eller fordi hun ikke ønskede at starte en ansættelse med at være til ulempe for arbejdsgiveren.

7%

Ja, jeg er sikker på/har mistanke om dette Nej, det har jeg ikke Ved ikke/husker ikke

39

• Hver sjette kvinde, som har været til jobsamtale, oplever at blive spurgt, om hun er gravid eller har planer om at få et barn. Den tilsvarende andel af mænd er hver ottende.

• 10 procent af de kvinder, som har været til jobsamtale, er sikre på eller har mistanke om, at de efterfølgende ikke er blevet tilbudt stillingen, fordi de var gravide eller havde planer om barselsorlov.

• 6 procent af de mænd, som har været til jobsamtale, oplever, at de bliver bedt om at redegøre for deres planer om afholdelse af barselsorlov. Andelen af kvinder, som får samme spørgsmål, er 4 procent.

In document DISKRIMINATION AF FORÆLDRE (Sider 40-45)