• Ingen resultater fundet

- Interview med infrastrukturchef Glen Oxfeldt, ATP

In document Cloud computing i danske virksomheder (Sider 95-99)

ligger her med alle medarbejdere her, men hvis vi sad rundt omkring i landet og både data og service lå ude i skyen, ville der også være færre servere, fordi man ville kunne tilgå det alle steder fra, uden jeg skulle holde et eller andet system kørende her i huset.

Hvad er jeres overvejelser om outsourcing af it?

Vi outsourcer kapacitet, server og storage, og mainframe. SAP har vi også outsourcet, det er jo en applikation. Typisk er der blevet outsourcet, fordi vi ikke kan opretholde den kritiske masse på forskellige områder. På mange områder er der en mand, der dækker det, og han kan ikke være der hele tiden, så vi bør have to eller tre, og det kan vi ikke, så vi outsourcer til nogen, der har kernekompetencerne. På et tidspunkt kom der krav om flere datacentre, så vi har to eller tre datacentre, og det valgte vi at købe ude i byen. Vi forsøger at holde en vis viden i forhold til de systemer, vi har outsourcet, inside stadigvæk, men det er en grænse, der hele tiden er i spil. Vi har ingen udviklere, og det har vi så alligevel lidt. Mainframe-udviklerne er smidt ud af huset, og så er der sneget decentrale Java-folk ind ad bagdøren. De udvikler ikke, men tilretter kun, for vi prøver at købe standardsystemer. Et af de områder, der fylder meget hos os, er testere. På de gamle systemer sidder udviklerne hos IBM, på de nye system køber vi bare fra leverandørerne.

Hvor ser du forskellen på traditionel it-outsourcing og cloud computing?

Indtil videre har det været sådan, at jeg har afleveret noget fysisk og håndfast til en leverandør og sagt, at du skal tage dig af det her fremover. Med cloud computing er det mere ovre i det uhåndgribelige; software, hvor jeg slet ikke tænker på, hvad der ligger bag ved af hardware. men dybest set er der ikke nogen forskel, for jeg kunne havde smidt det ud i skyen og få det der i stedet. Typisk vil jeg nok tænke på cloud computing og i første omgang bruge det på det, jeg kalder commodities som mail eller Office, hvor det ikke giver nogen konkurrencemæssig fordel eller bagdel at bruge det. Hvis jeg var et forsikringsselskab og alle forsikringsselskaber i Danmark brugte samme system ude i skyen, ville jeg nok tænke over, om man ville miste forretningsfordele.

Er der noget, særligt tiltaler dig ved cloud computing i forhold til traditionel outsourcing?

Det tiltaler mig at tage hyldevarer. Der er nogen, som prøver at opfatte Office-pakken som hyldevare, og det er den ikke helt alligevel, for vi tilretter på den alle måder og kanten. Vi

prøver at købe det, som det er bygget, og ikke ændre meget. Vi går i stigende grad væk fra tilpasning og over mod standardløsninger.

Hvad er dine tanker om standardiserede it-ydelser kontra skræddersyede løsninger?

Jeg vil helst købe standardiserede løsninger og på nogle få områder kunne man sige, at vi vil lave en skræddersyet løsning. Jeg vil nok ikke kunne komme igennem med det i

organisationen, men jeg vil nok kunne finde opbakning, specielt hvis man kunne bakke det økonomisk op. Når jeg kigger tilbage på de projekter, jeg har været med i, hvor man køber software hjem og siger det er meget fint, men vi skal lige rette lidt, så står man tilbage med noget, som ikke fungerer ordentligt, for det er ikke bygget til den måde at køre på. Hvis software fungerer på en måde, så skal vi tilrette os, ellers giver det ikke mening at købe det.

Det er en udbredt holdning i organisationen.

Hvilke juridiske problemstillinger er du særligt opmærksom på i forbindelse med it-outsourcing?

Vi er underlagt krigsparagraffen, som vi kalder den. Vores data må ikke ligge i udlandet, det skal ligge på en server, der står på dansk grund. Vi var faktisk ude at undersøge for nylig, om det kunne lade sig gøre at købe Lotus Notes som cloud computing. IBM kan garantere, at data ikke kommer til at ligge i Danmark, og så kan vi ikke bruge det. De har typisk et center i USA, Indien og måske Tyskland, men ikke Danmark. En anden paragraf er, at hvis folk sidder i udlandet, må de ikke se data her i landet. Dem, vi har haft siddende i Indien, må kigge på konstruerede data. Vi har været i udbud et halvt års tid, fordi den kontrakt, vi har med IBM, udløber. Det betyder, at kun firmaer i Danmark må byde på det materiale, vi udbyder i EU, og så er antallet af bydere begrænset. Ikke engang nordiske virksomheder, som måske har datacenter i Sverige, må være med.

Vurderer du, at de juridiske problemstillinger vil være anderledes med cloud computing?

Sådan som vi gør i dag og den kontrakt. jeg har med IBM, kan jeg gå hen i hylden og hente en meter med kontraktuelle forhold ned med IBM. Jeg har en ide om, at med cloud computing drejer det sig kun om få sider, jeg så kan acceptere eller lade være. Med cloud computing har jeg en bedre ide om, hvad jeg får. Vores nuværende kontrakter er meget omfattende og lægger tit op til fortolkning. Jeg ville bekymre om sådan noget som data. Hvis jeg kunne

bruge noget a la Google Docs og kan dele dokumenter derude, hvad sker der så med mine data, hvis der skete noget i verden - krig eller datacenteret i USA gik ned. Hvordan skal jeg få fat i mine data igen?

Hvad tror du det vil betyde for jeres organisation, hvis I vælger at gøre brug af cloud computing?

Jeg kan ikke lige se, der skulle være den store forskel. Ikke andet end at vi ville være underlagt en leverandør, som vi egentlig ikke kender og kan ændre på åbningstider og hvornår de laver backup. Det vil være mere vagt, og hvad kan jeg så stille af juridiske krav. I dag, hvis tingene ikke foregår ordentligt, så kommer vi med krav om bod, og så sidder vi og slås hver måned om, hvor meget de skal betale tilbage.

Hvad tror du det vil betyde for jeres it-afdeling, hvis I vælger at gøre brug af cloud computing?

Jeg tror det ville betyde dybest set færre mennesker eller også skal de lave noget andet. Der vil være lettere håndtering af applikationer til brugere. Vi bruger rigtig meget tid på at stille applikationer til rådighed. I dag har vi mange flere opgaver end vi har folk, så jeg kunne godt bruge dem til noget mere fremadrettet end bare vedligeholde og lægge patches på og rette software til. Jeg kunne frigøre noget arbejdskraft hos dem, jeg har i dag, til noget mere fremadrettet, så det kunne give mere værdi.

Hvordan ser du tidshorisonten for cloud computing?

For det her firma ligger det lidt ude i fremtiden. Det skal have bevist sin styrke og at det holder og leverer varen. Men hvis jeg skulle starte et mindre firma i dag, ville jeg gøre alt for at satse på Openoffice og nogle ting, man kan hente ude i skyen.

Er der andre aspekter, vi ikke har fået med?

Jeg adskiller mellem private clouds og offentlige clouds. Hvis jeg kunne lægge Office-pakken som privat sky og kunne holde styr på data, så ville jeg være med til det. Hvis man kunne styre at softwaren blev hentet ude i skyen, men data lå lokalt. Gartner snakker meget om private clouds uden at komme ind på, hvordan de er sat op.

In document Cloud computing i danske virksomheder (Sider 95-99)