• Ingen resultater fundet

UdviklingsMål og Virkemidler 2008-2011

1. Institutprofil og strategi

1.1 Faglige profil og strategi

BYG•DTU er et universitetsinstitut inden for byggeri og anlæg (Civil Engineering).

Instituttets mission er undervisning, forskning, innovation og myndighedsbetjening.

Instituttet bidrager gennem byggeteknisk vidensudvikling til social og kommerciel værdiskabelse.

Instituttets vision er at blive et af Europas førende byggetekniske institutter og en foretrukken samarbejdspartner for virksomheder og myndigheder nationalt såvel som internationalt.

Instituttets strategi for 2003-8 findes på www.byg.dtu.dk. De strategiske mål fra 2003 vil være nået med udgangen af 2007.

Denne UMV for 2008-10 er første skridt i udvikling af en ny strategisk plan. UMV-en beskriver særlige igangværende og nye større initiativer, og den beskriver derfor ikke resultater eller videreførelse af almindelige institutaktiviteter.

Der er ved udarbejdelsen af UMV ikke taget stilling til de organisationstilpasninger der vil ske i grænsefladerne til øvrige institutter som følge af fusionsprocessen. Instituttet imødeser at der vil ske justeringer i forhold til det nye IPL og det nye MEK.

1.2 Strategiske udviklingsområder

Instituttet har siden etableringen i 2001 gennemført en række aktiviteter inden for prioriterede udviklingsområder. Hvert udviklingsområde etablerer en ny platform på vejen til realiseringen af visionen:

2001-03: Rammer og resurser

Handlinger: Fusion af institutter. Etablering af basis- og projektorganisation og centraliserede administrative, regnskabs- og IT-systemer. Udpegning af institut-, sektions-, forsknings- og studieledere. Implementering af DTUs ledelsesmodel: UMV, handlingsplan, årsrapport. Vedtagelse af Strategi 2003-08.

Resultater: En velfungerende organisation og en fælles identitet.

2003-06: Generationsskifte

Handlinger: Økonomisk betinget stabsreduktion efterfulgt af et stort generationsskifte. Ansættelse af 4 professorer, 11 lektorer, 8 adjunkter og 10 TAP har skabt et nyt institut.

Resultater: En VIP-gruppe med bedre aldersfordeling, international baggrund, et stort forskningspotentiale og meget stærk erhvervsbaggrund herunder flere med erfaring med myndighedsbetjening. En TAP-gruppe som svarer til instituttets tekniske og administrative mål.

2004-07: National positionering

Handlinger: Etablering af nye industrikontakter og udpegning af advisory board.

Afholdelse af aftagerseminarer. Netværk med Realdania, Kuben og andre fonde.

Masteruddannelserne i brand og byggeledelse. ARTEK. Mere end 30 eksterne lektorer.

Etablering af forskerskolen IRS@BYG. To industrinetværk: LavEbyg, C-Prosam. NanoByg.

Ledelse af Dansk Facilities Management Netværk. I 2007: B150 arrangementer.

Resultater: Forbedret eksternt image. BYG•DTU har fået status som den danske bygge- og anlægssektors foretrukne forskningspartner. Kraftig vækst i indgåede erhvervs- og samfinansierede phd-kontrakter, otte kontrakter alene i 2006.

2001-08: Uddannelsesrevision

Handlinger: Etablering af uddannelserne Arktisk Teknologi i 2001 og Architectural Engineering i 2002. Revision af studieplaner i dialog med aftagere og øvrige uddannelser i Danmark og EU. Implementering af Bolognadeklarationen. Kandidatuddannelse på engelsk. I 2007-8: Indføre CDIO. Indgå uddannelsesaftale med Faculty of Civil Engineering and Geodesy, TUM. Etablere kandidatuddannelse i Architectural Engineering.

Resultater: Velstrukturerede uddannelser med klare kompetenceprofiler gennem koordinerede anbefalede studieforløb. Stigende rekruttering både af danske og udenlandske studerende. Anerkendelse af uddannelsernes kvalitet hos aftagere.

2007-10: Innovation

Handlinger: Etablere en BYG-innovationsenhed i IPU. Danne nationalt center for mekanisk konstruktions- og materialeprøvning med Risø, MEK, AU, FORCE. Ansætte leder af BYG•innovation gennem IPU. Aktiv markedsføring af instituttets innovationsresurser.

Resultater: Øget omsætning i innovationsaktiviteter, bedre incitamenter for VIP for innovationsaktiviteter, medfinansiering af forskningsinfrastruktur.

2008-11: Forskningskvalitet

Handlinger: Forskningsevaluering i 2007. Fokus på forskningskvalitet gennem styrket forskningsledelse. Reviderede forskningsplaner som led i udarbejdelse af ny strategi. Opprioritering og opkvalificering af ansøgningsarbejdet. Forskningsevaluering i 2011.

Resultater: Flere og bedre artikler. Større prestige. Bedre grundlag for uddannelse, innovation og myndighedsopgaver.

2009-12: International positionering

Handlinger: Udnytte stigende forskningsproduktion som platform for international positionering. Aktiv ledelsesdeltagelse i RILEM, CIB og andre internationale organisationer. Øget udveksling af videnskabelig stab med prestigeinstitutter. Aktiv markedsføring af kandidatuddannelserne.

Resultater: Godt internationalt image. Påvirke de internationale forskningsprioriteringer. 25% udenlandske kandidatstuderende og tilsvarende udveksling af danske studerende.

2009-12: Myndighedsopgaver

Handlinger: Etablere kontakter hos myndigheder med henblik på den situation som forventes at opstå i takt med at sektorforskningen konkurrenceudsættes.

Identificere myndighedsopgaver i EU regi.

Resultater: En væsentlig andel af myndighedsopgaverne varetages af BYG•DTU fra 2012.

1.3 Kvalitetssikring Uddannelse

Der holdes et undervisningsseminar hver 12.-18. måned med deltagelse af censorer og aftagervirksomheder, det næste afholdes den 29. august 2007.

Undervisningen benchmarkes gennem deltagelse i eksterne nationale og internationale netværk f.eks. Netværkerne ’Byggeri og Anlæg’, CDIO-organisationen og EUCEET.

Forskning

Forskningslederne sikrer, at forskning som hidtil er dokumenteret i rapporter og konferencebidrag fremover publiceres i prestigetidsskrifter. Projektbudgetterne skal tage højde herfor.

Administrative processer

Instituttet identificerer de vigtigste lokale arbejdsprocesser og udarbejder standard procedurer som dokumenteres i instituttets medarbejderhåndbog på Portalen.

Laboratorie- og værkstedprocedurer

Det er ikke resurseøkonomisk at opretholde en certificeret kalibrering på alle instrumenter hele tiden, derfor vil en systematisk og resurseøkonomisk kvalitetsplan blive udviklet af instituttets laboratorieudvalg.

1.4 Intern kommunikation og inddragelse

Til opfølgning og forankring af BYG•DTUs strategi benytter instituttet DTUs rullende årsplan. Årsplanen indgår løbende i ledelsens kommunikation med medarbejderne.

Kommunikationen understøttes af den årlige MUS med hver enkelt medarbejder, af sektionsmøder ca. en gang om måneden, morgenmadsmøder for hele instituttet en gang om måneden, og et årligt UMV-seminar for en bredere kreds af ledende medarbejdere.

I 2007 har instituttet iværksat en proces for revision af strategien som udløber i 2008:

Januar • Søhus-seminar for VIP, som start på processen

Marts-april • Fremtidsværksted faciliteret af Fremforsk, udarbejdelse af fremtidsscenarier for rammebetingelserne for de kommende 10-20 år.

April-maj • Sektionsbaseret dialog om UMV2008-11 Maj-juli • Selvevaluering af forskningen

Oktober-november • Ekstern forskningsevaluering ved peer-review panel Januar 08 • Strategiseminar for alle medarbejdere

Maj 08 • Ny strategi og UMV 2009-12