• Ingen resultater fundet

INSPIRATION TIL SPROGARBEJDET

På Læring og Udviklings hjemmeside www.aarhus.dk/l-u ligger forskellige inspirationsmaterialer, pædagogiske værktøjer og vejledninger. Det kan også give pædagogisk inspiration at dykke ned i nogle af de temabreve, som tidligere er blevet udgivet af Læring og Udvikling – måske er der emner og ideer, du har lyst at tage op igen?

Nedenfor kan du læse mere om nogle af de materialer, som Læring og Udvikling stiller til rådighed for sprogarbejdet på 0-3-årsområdet.

Dialogisk læsning for de mindste

Læring og Udvikling har i samarbejde med vuggestuer og dagplejere i Aarhus udviklet materialet

’Dialogisk oplæsning – leg og læsning for de mindste’. Tanken er, at materialet skal introducere

og inspirere vuggestuepædagoger og dagplejere til dialogisk læsning for de 1-3-årige. Målgruppen er primært børn med sproglige udfordringer, men alle børn kan profitere af, at der arbejdes med dialogisk læsning.

Materialet har ind til nu taget udgangspunkt i billedbøgerne ’Kaj læser bog’ og ’Lille krokodille og det flyvende tæppe’. I en lille kuffert ligger en af bøgerne samt konkreter og sange, som passer til bøgernes handling. Derudover medfølger et hæfte til hver bog med idéer til, hvordan man kan arbejde med bogen, og en DVD, der introducerer til metoden.

I december 2013 har Læring og Udvikling sendt to nye kufferter på gaden til dialogisk læsning for de mindste; de nye kufferter tager udgangspunkt i bøgerne Lili børster tænder, Anna børster tænder, Får Lille Krokodille en Ven? og Mimbo Jimbo.

Kontaktperson ved Læring og Udvikling er Anette Vistisen, 23 84 47 89, anv@aarhus.dk Bogkasser til udlån

I forbindelse med projektet ’Investering i børns fremtid’ er der udviklet en særlig systematiseret form for dialogisk læsning primært rettet mod 3-6-årige børn med dansk som andetsprog (læs mere om projektet i afsnit 13). På baggrund af erfaringerne fra projektet er der udviklet et hæfte, der omhandler dialogisk læsning med de 1-3-årige. Der er ligeledes sammensat en litteraturliste med bøger, der henvender sig til de 1-3-årige. Såvel hæftet som litteraturlisten er tilgængelige på BUportalen.

Læring og Udvikling har i forbindelse med Investering I Børns Fremtid etableret en række bogkasser, som hver indeholder et sæt med ti bøger til dialogisk læsning målrettet de 1-3-årige.

Der er til hver bog i kassen udarbejdet en bogforberedelsesfolder til brug for dialogen med børnene. Kasserne udlånes ligesom de øvrige sprogstimuleringsmaterialer via Center for Læring.

Du finder mere information om udlån af bogkasser og temakasser i det følgende afsnit.

Temakasser

Læring og Udvikling stiller en række temakasser til rådighed for det sprogstimulerende arbejde, der udføres i dagtilbuddene. Hver kasse har et overordnet tema; f.eks. et eventyr, en børnebog eller et bredere emne som f.eks. ’kroppen’ eller ’skovens dyr’.

Kasserne indeholder forskellige bøger og konkrete materialer samt forslag til lege og sange, som alle knytter sig til kassens tema. Kasserne indeholder herudover forslag til, hvordan man pædagogisk kan arbejde med temaet.

Temakasserne har til formål at give inspiration til og lette det daglige sprogarbejde.

Temakasserne kan desuden give idéer til, hvordan man kan anvende de materialer, der allerede er til stede i afdelingen. Ligeledes kan kasserne inspirere til, at afdelingen el. dagtilbuddet selv fremstiller eller sammensætter materialer til brug for det tematiske sprogarbejde.

I 2013 blev der lavet nye temakasser, som er specifikt rettet mod at understøtte sproget hos børn i dagpleje og vuggestue.

Alle temakasserne er placeret på Center for Læring. De kan rekvireres via hjemmesiden http://www.aarhus.dk/centerforlaering. Vælg ”Vejledning og booking” i menuen til venstre.

Kasserne kan lånes i op til syv uger ad gangen.

Temabreve og temaarrangementer Temabreve

Læring og Udvikling udsender to gange årligt temabreve om sprogstimulering af småbørn.

Temabrevene har særligt fokus på børn med sproglige udfordringer, men alle de beskrevne idéer i temabrevene kan også bruges generelt til sprogstimulering af alle børn.

Temabrevene udkommer i februar og august, og både det nyeste og de tidligere temabreve er tilgængelige på Læring og Udviklings hjemmeside.

Temaerne er tænkt som inspiration til det sprogpædagogiske arbejde i perioden frem til udsendelsen af næste temabrev, således at dagtilbuddene får både øget viden om og erfaring med de temaer, som tages op. Nogle af de emner, der er behandlet er f.eks.

’Forældresamarbejde om sprog’, ’Sproget i læreplanstema 5, Naturen og Naturfænomener’,

’Sprog & overgang til børnehave’, ”pædagogisk IT”, ”Rum til dialog” og senest ”Hej matematik” og

”Talrige Ord”.

Læring og Udvikling udarbejder temabreve (og temaarrangementer) for både 0-3-årsområdet og 3-6-årsområdet. De udkommer parallelt og kan have samme tema eller tematiske overlap. I tilfælde, hvor temabrevets emne er relevant at behandle på tværs af 0-6-årsområdet, udkommer temabrevet i én fælles udgave for 0-6-årsområdet.

Hvis I hos jer opnår gode erfaringer med et emne, en metode eller konkrete materialer, må I meget gerne give dette videre til jeres sprogkonsulent, så de gode erfaringer kan formidles til kommunens øvrige dagtilbud via temabrevene eller temaarrangementerne.

Temaarrangementer

Til hvert temabrev knytter Læring og Udvikling et temaarrangement for det pædagogiske personale, der beskæftiger sig med sprogstimulering på 0-6-årsområdet.

På temaarrangementerne deler en eller flere oplægsholdere med særlig ekspertise deres viden om det aktuelle tema. Tid og sted for arrangementerne oplyses i temabrevene og tilmelding sker via kursusbasen. Det er gratis at deltage.