• Ingen resultater fundet

-Del 1: Indledning

1.1. Baggrund, formål og opgave

I 2015 afsatte satspuljepartierne midler til at styrke behandlingsindsatsen over for unge i misbrug.

Formålet med initiativet var at udbrede virksomme behandlingsmodeller, så flere unge med et mis brug fik et målrettet, helhedsorienteret og effektivt behandlingstilbud, som støttede dem i at redu cere eller ophøre med deres forbrug af stoffer, styrke deres tilknytning til uddannelse og beskæfti gelse og forbedre deres relationer til familie og netværk. Derudover har initiativet haft til formål at styrke det metodiske og systematiske arbejde i den kommunale misbrugsbehandling1.

I et forudgående projekt ”Projekt Misbrugsbehandling til unge under 18 år” (2011-2014) blev be handlingsmodellerne U-turn København, U18 Aarhus og MST-SA (Multisystemic Treatment – Sub stance Abuse) udbredt til seks kommuner. Projektet blev evalueret af Det Nationale Forskningscen ter for Velfærd (SFI)2

Den daværende evaluering viste at:

• Andelen af unge, der havde brugt rusmidler, reduceredes for alle tre behandlingsmodeller.

• Der skete en ændring for de unge, mens de modtog behandling både i forhold til skolefravær, vennekontakt samt psykisk velbefindende og kriminalitet.

• Unge i højere grad efter behandlingen begyndte at være sammen med venner, som ikke brugte rusmidler.

• Andelen af unge, der havde haft besvær med at forstå, koncentrere sig eller huske de sidste 30 dage, samlet set faldt.

På baggrund af disse resultater blev det vurderet, at de tre modeller, som alle havde vist lovende re sultater, skulle udbredes i en række kommuner via en ansøgningspulje. Der var imidlertid ikke nogen kommuner, som søgte om at implementere MST-SA, og denne behandlingsmodel vil således ikke indgå i evalueringen eller blive beskrevet nærmere.

U-turn København og U18 Aarhus vil i det efterfølgende blive benævnt modelejere og deres model ler benævnt som kildemodellerne. Enkeltdele fra modellerne benævnes kerneelementer (f.eks. for ældresamarbejde og anonym rådgivning).

Modelejerne U-turn København og U18 Aarhus har haft til opgave at udbrede/implementere kerne

-kommuner (U18 Aarhus). Formålet med selve evalueringen har været at bidrage til øget viden om virkningen af de udbredte behandlingsmodeller for den enkelte unges….

- reduktion eller ophør med brug af rusmidler - deltagelse i skole/arbejde

- reduktion af eller ophør med kriminalitet - relationer til venner/familie

- trivsel, herunder særligt psykisk trivsel.

Evalueringen af U-turn- og U18-kommunerne skal derudover omfatte:

- Analyse af implementeringen af modellerne

- Måling af resultaterne af deltagelse i behandlingsmodellerne for de unge - Analyse af de enkelte delelementers rolle i modellerne samt deres bidrag til

de samlede resultater af modellerne - Registrering af data om borgerforløb.

1.2. De to modeller

U-turn er en helhedsorienteret behandlingsmodel, som udgøres af en åben, anonym rådgivning, indi viduel behandling, længerevarende behandlingsforløb og gruppebehandling, foruden tilbud til foræl dre, andre pårørende og fagfolk. Formålet er at hjælpe unge med at stoppe eller reducere deres for brug af rusmidler samt skabe muligheder for et mere stabilt skole- og arbejdsliv, et socialt netværk og fritidsaktiviteter. Målet er en generel normalisering af den unges liv, baseret på livsmuligheder, selvforsørgelse og et minimum af sociale problemer.

U18 er en behandlingsmodel, som udgøres af rådgivning, udredning og behandling foruden tilbud til forældre. Modellen har et helhedsorienteret fokus på den unges liv, såsom netværk, familie, skole og arbejde, hvor de unges generelle livsvilkår styrkes. Formålet er, at de unges trivsel og udvikling styr kes, og som en del af det reducerer eller stopper deres forbrug af rusmidler. Målet er, at de unge ser egne handlemuligheder, udviklingspotentiale og har gode livsbetingelser, herunder en styrket rela tion til de unges primære netværk (typisk forældrene).

-De to kildemodeller beskrives detaljeret i afsnittene U-turns og U18´s kildemodel i -Del 2.

1.3. Projektets forløb

Projektforløbet var fra starten opdelt i to runder, hvor første runde startede medio 2016 og anden runde medio 2017. I første runde havde Socialstyrelsen allerede ved tidspunktet for udbud af evalue ringsopgaven tilsagn fra fem kommuner, som ønskede at implementere to af modellerne. To kom muner ønskede at implementere U18-modellen, mens tre kommuner ønskede at implementere U-turn. De fem kommuner startede med at indskrive borgere i projektet fra starten af 2017. I anden runde startede kommunerne medio 2017 og skulle starte med at have borgere indskrevet fra januar 2018. To kommuner ansøgte om at implementere U-turn, mens tre kommuner ansøgte om at imple mentere U18. I stedet for de intenderede ni kommuner blev det således i alt ti kommuner, som del tog i herværende projekt, som i det følgende benævnes ”Udbredelsesprojektet”. To kommuner har samarbejdet og deltaget som én projektkommune, hvor de har delt alt og deltaget i alting sammen;

mens den daglige praksis har været hver for sig i deres lokale behandlingsinstitutioner.

Projektets forløb med de to runder af forskellige kommuner og opstart af borgerforløb i de to be handlingsmodeller kan illustreres som vist nedenfor:

Figur 1. Projektets model for indtag og opfølgning

2016 2017 2018 2019

3. kv 4. kv 1. kv 2. kv 3. kv 4. kv 1. kv 2. kv 3. kv 4. kv 1. kv 2. kv 3. kv 4. kv Start for

Runde 1

Runde 1 kommuner starter ind tag i januar 2017

Start for Runde 2

Runde 2 kommuner starter indtag i januar 2018

Opfølgning ved CRF tre og ni måneder efter indskriv-ning indtil 31/10 2019

Rap port/ana lyse

De to runder i projektperioden samt dataindsamling i begge forløb er foregået sideløbende med im plementering og undervisning i modellerne. Dette betyder, at implementeringen af indsatsen evalue res, mens den pågår. Dette har været rammen for initiativet via den politiske aftale, der ligger bag.

Modelejerne af U-turn og U18 har forestået undervisning, supervision og implementering i hele pro jektperioden. Data fra unge indskrevet i henholdsvis U18 Aarhus og U-turn København (kildemodel

-1.4. Målgruppen

Projektet rettede sig mod unge med et behandlingskrævende forbrug af stoffer. Aldersmæssigt ad skiller målgrupperne i U-turn og U18 sig som udgangspunkt. U-turn-behandlingsmodellen tilbydes unge under 25 år, mens U18 primært tilbydes unge mellem 14 og 17 år, hvilket kan udvides til 25 år, hvis et behandlingssted ønsker det.

Da projektet startede, blev det i praksis således, at fire kommuner (én U-turn, tre U18-kommuner) alene deltog med unge under 18 år, mens seks kommuner (fire U-turn, to U18) deltog med unge fra 15-25 år. For en nærmere beskrivelse af, hvilke unge der indgår i undersøgelsen, se afsnittet Hvem er de unge i Del 4: Hvem er de unge.

1.5. Læsevejledning

Rapporten er opbygget således, at Del 2: Evalueringsdesign og -metode præsenterer den teoretiske