• Ingen resultater fundet

Identifikation af regnskabsbruger

In document IFRS 16 LEASING (Sider 38-42)

Identifikation af regnskabsbruger er væsentlig for at vurdere, hvorledes implementeringen af IFRS 16 har betydet mere transparens og sammenlignelighed i regnskaberne.

Vi har med udgangspunkt i de udvalgte C25 selskaber oplistet de væsentligste interessenter. Denne liste skal ikke ses som en udtømmende fuldstændig liste, men blot som en konkretisering af de væsentligste interessenter, som vurderes at være relevante for vores opgave. Vi har gennemgået de respektive regnskabsbrugere, men henblik på at forstå deres krav og relationer til regnskabsaflægger.

Væsentlige interessenter

- Banker og pengeinstitutter - Leverandører

- Kunder - Medarbejdere - Aktionærer - Aktieanalytikere

2.6.1 Banker og pengeinstitutter

Banker og pengeinstitutters interesse i et selskab er, at de kan stille kapital til rådighed, for derefter at modtage en vis forrentning af den stillede kapital (udlån). C25 selskaberne er børsnoterede selskaber, og de har i større grad mulighed for at få kapitaltilførsel ved brug af andre metoder end ved finansiering gennem banker og pengeinstitutter. Det vurderes, at det er banker og pengeinstitutter, der har en interesse i at stille den nødvendige kapital til rådighed i tilfælde af, at selskaberne anmoder om det.

74 Den Europæiske Unions Tidende, 9.11.2017 IFRS 16 IFRS 16, afsnit 59

Side 38 af 92 I tilfælde af et selskab ønsker at finansiere en ny investering ved ekstern finansiering igennem en bank eller et pengeinstitut, vil denne tidshorisont formentlig have en længere løbetid, end det ses i mindre familieejede selskaber. Dette henledes til at banker og pengeinstitutterne er rimelige sikre på, at selskabet nok skal indfri deres forpligtelse ved en løbetid over flere år, da disse er de største danske selskaber. På trods af en lang tidshorisont vil bankerne og pengeinstitutterne dog stadig stille krav til selskabets kortfristede og langfristede aktiver og passiver samt dets cash flow, da de vil sikre sig, at selskabet kan betale deres kortfristede såvel som langfristede forpligtelser til banken i form af løbende renter og afdrag75.

Indregning af alle leasingkontrakter efter IFRS 16 betyder for bankerne, at de får et bedre indblik i selskabets finansielle stilling i forbindelse med optagelse af gæld samt til at vurdere selskabets likviditet for fremtidig betaling af renter.

2.6.2 Leverandører

Leverandørens funktion for et selskab er løbende at levere varer og tjenesteydelser mod en modydelse i form af kontanter eller andet vederlag. For selskaberne i C25 vil dette køb, med undtagelser, blive foretaget på kredit med en tidshorisont, som er kortere end et år76. Dermed har en leverandør en væsentlig interesse i, at selskabet kan indfri deres forpligtelser. I nogle tilfælde kan tidshorisonten være længere, som følge af at man har indgået en længerevarende aftale omkring levering af varer.

Strækker aftale sig over mere end et år, vil leverandøren også have en særlig interesse i selskabets langfristede forpligtelser.

Leverandører har i forbindelse med kreditgivning en interesse i selskabets finansielle stilling, da de skal være sikre på, at de kan få deres betaling. Indregning af alle leasingkontrakter bidrager derfor til, at leverandører kan skabe sig et bedre overblik over selskabernes forpligtelser og evne til at betale sin modydelse.

75 Finansiel rapportering – teori og regulering 3. udgave – Side 222

76 Finansiel rapportering – teori og regulering 3. udgave – Side 222

Side 39 af 92 2.6.3 Kunder

Kunders anvendelse af et selskabs regnskab vil variere afhængig af kunden. I et selskab som Pandora A/S, som både handler B2B og B2C, vil der være forskel på den enkelte kunde. En kunde, som handler B2B med Pandora, vil have en interesse i, at selskabet løbende er i stand til at levere varer og dermed have en interesse i, at selskabet kan forsætte driften. B2B kunderne vil have særlig fokus på de kortfristede aktiver77. Dette er ikke tilfældet ved en kunde efter B2C, da de ikke har længerevarende aftaler med selskabet.

For B2B kunder vil indregning af leasingkontrakter efter IFRS 16 ikke have den store påvirkning, da deres fokus vil være på kortfristede aktiver og årets resultat.

2.6.4 Medarbejdere

Medarbejdere ansat i et firma har også en interesse i et selskabs årsrapport, da de er interesserede i deres arbejdsgivers stabilitet og lønsomhed78. Medarbejdere har dermed en interesse i, at selskabet har en høj soliditet, således af driften kan forsætte.

Indregning af leasingkontrakterne efter IFRS 16 har dermed i de fleste tilfælde ikke en væsentlig påvirkning på medarbejdernes brug af årsrapporten, da de berørte regnskabsposter ikke i væsentlig grad påvirker medarbejdernes syn på selskabets finansielle stilling.

2.6.5 Aktionærer

For en ekstern aktionær, som ikke indgår i den daglige drift og som udelukkende deltager i selskabets årlige generelforsamling, vil et regnskab være en særlig vigtig informationskilde. I regnskabet vil man som aktionær finde en masse information omkring selskabets aktivitet i løbet af året, samt selskabets forventninger til det nye år. Årsregnskabet anvendes til at vurdere, om selskabets aktiver er blevet forvaltet tilfredsstillende, og om det stadig vil være fordelagtigt at opretholde sin investering i selskabet79.

77 Finansiel rapportering – teori og regulering 3. udgave – Side 222

78 Finansiel rapportering – teori og regulering 3. udgave – Side 222

79 Finansiel rapportering – teori og regulering 3. udgave – Side 222

Side 40 af 92 2.6.6 Aktieanalytiker

For en aktieanalytiker er fokuspunkterne det samme som hos en aktionær. Den væsentligste forskel er, at en aktieanalytiker har ikke mulighed for at deltage i selskabets generalforsamling.

En aktieanalytiker repræsentere investeringsfonde, kapitalfonde m.m. som står for en stor del af investeringer i private virksomheder. De vigtige i forbindelse med værdiansættelsen og prisfastsættelsen for en given virksomhed. Deres information behov er stort, og det er derfor vigtigt at årsregnskaberne er transparente og sammenlignelige. Efter IAS 17 var de nødsaget til, at foretage reformulering af balancen for at kunne skabe et sammenligningsgrundlag for virksomhederne.

Det forventes dermed at implementeringen af IFRS 16 vil påvirke aktionærerne og aktieanalytikerne da informationsniveauet i den nye standard er hævet i forhold til tidligere standard.

Delkonklusion

De forskellige regnskabsbrugere har hver især hver deres interesse i et regnskab. Det er kan konkluderes på baggrund af ovenstående at alle regnskabsbrugerne har det tilfældes, at de har en interesse i at der indregnes så meget så muligt, i selskabets balance og resultatopgørelse da det skaber større transparens og sammenlignelighed.

Side 41 af 92

In document IFRS 16 LEASING (Sider 38-42)