• Ingen resultater fundet

I spørgeskemaundersøgelsen har hver fjerde kunde opsøgt prostituerede på gaden. Dette er et relativt højt tal, når det sammenlignes med, at ”kun” cirka 10 procent af de prostituerede i Danmark sælger sex på gaden. En mulig forklaring på forskellen mellem de to tal kan være, at relativt flere mænd, der har opsøgt prostituerede på gaden, har købt sex på kortere rejser i udlandet, eller har købt sex både i udlandet og i Danmark. Gadeprostitution er, som tidligere nævnt, ofte er langt mere udbredt i udlandet end i Danmark (TAMPEP 1999).

både i udlandet og Danmark

Under længere ophold i udlandet Ja

Kun på kortere rejser i udlandet

Kun i Danmark

80

0 20 40 60 100

Nej

Figur 11. Gadeprostitution i Danmark og udlandet. Figuren er opgjort i procent. N= 887.

χ2=21,494 med tilhørende signifikans p=0,0 procent.

20 procent af de kunder, der kun har købt sex i Danmark, har opsøgt de prostituerede på gaden. Tilsvarende andele er 27 procent for dem, der kun har købt sex på kortere rejser, og 33 procent for dem der har købt sex både i udlandet og i Danmark.

Hos de interviewede mænd fortæller to, at de har købt sex hos gadeprostituerede. De øvrige udtrykker samstemmende en misbilligelse af andre kunders sexkøb hos stofmisbrugende prostituerede.

En informant har købt sex hos gadeprostituerede to gange:

”Jeg har været hos gadeprostituerede to gange. Men jeg gør det aldrig mere.

Jeg føler, at jeg finansierer hendes død … Hos den første rullede jeg vinduet ned og spurgte, hvad det kostede. Hun svarede, at hun ville gøre alt for 300 kr.

Det er jo herligt at høre, når man er liderlig, men bagefter tænkte jeg, at det ikke var mig. Det var sgu for koldt” (6).

Den interviewede forklarer, at det der fik ham til at gå til en gadeprostitueret var, at han var ude at køre og tilfældigt kom forbi, hvor de prostituerede stod. Han tænkte, at nu ville han prøve det. Forklaringen kan være en måde at neutralisere en bevidst eller velovervejet handling, som han forventer negative reaktioner på. Omvendt kan O’Connell Davidsons ræsonnementer omkring situationelle kunder (2000b), som køber sex, fordi muligheden opstår, også være en forklaring på, at sexkøbene hos gadeprostituerede blev en realitet.

Den anden informant, som også har købt sex af gadeprostituerede, fortæller om sine erfaringer:

”Jeg køber sex i Skelbækgade, hvor jeg har mødt en pige, som jeg har haft sex med 5-6 gange. Som regel kører vi ned i Sydhavnen. Hun er meget sød, sådan én jeg gerne ville være kærester med … Hun ryger måske lidt hash en gang imellem og ser lidt hærget ud, men hun er ikke junkie … Når jeg samler pigerne op i Skelbækgade, er det fordi, at jeg er for genert til at gå ind på en massageklinik” (18).

Når informanten understreger, at de prostituerede, han samler op på gaden, ikke er stofmisbrugere, kan dette være i overensstemmelse med virkeligheden. Det er også muligt, at han er bevidst om de uskrevne regler for god kundeadfærd og derfor forsøger at afdramatisere sin handling ved at understrege, at den prostituerede ikke er junkie.

16 Omgivelsernes kendskab

I spørgeskemaundersøgelsen svarer hver tiende kunde, at han har – eller har haft – behov for at tale med andre om at købe sex. 62 procent har talt med andre om at købe sex, mens 38 procent holder deres erfaringer for sig selv.

Jo yngre mændene er, jo større en tilbøjelighed er der til, at de taler med andre om deres kundeerfaringer.

60 år +

50-59 år

Ja 40-49 år

30-39 år

18-29 år

0 10 20 30 40 50 60 70 80

Nej

Figur 12. Omgivelsernes kendskab til mænds køb af sex på tværs af generationer. Figuren er opgjort i procent. N= 888. χ2=27,580 med tilhørende signifikans p=0,0 procent.

70 procent af de 18-39-årige har talt med andre om deres erfaringer med at købe sex, mens den tilsvarende andel er på 58 procent blandt de 40-49-årige, 49 procent blandt de 50-59-årige og 59 procent blandt de over 60-årige.

Der er en tendens til, at mænd, der er samlevende eller bor alene, oftere end gifte mænd taler om deres prostitutionskøb med andre. Dette kan hænge sammen med forskellige strategier og behov for at hemmeligholde sider af deres liv. Samtidig kan normer omkring ægteskabet som noget ”helligt”

muligvis have indflydelse på, at gifte mænd i højere grad end samlevende mænd holder deres erfaringer om prostitutionskøb for sig selv. At samme tendens er tilfældet for de enlige mænd kan muligvis forklares med den udbredte holdning i befolkningen, hvor 60 procent var helt eller delvis enige i, at det at være prostitutionskunde er umoralsk (Lautrup 2002). Den anden udbredte opfattelse i befolkningen om, at sexkunder er mænd, der har svært ved at skaffe sig seksuelle kontakter, kan måske også delvist forklare, hvorfor nogle mænd, der bor alene, ikke deler deres erfaringer med

prostitutionskøb. Det er sandsynligt, at nogle af dem oplever større skam ved at købe sex, fordi det af andre kan blive tolket som deres eneste mulighed for at købe sex. Derfor tier de herom. Endnu en forklaring kan være, at de ikke oplever, at de har nogen, de kan fortælle det til:

”Jeg bor i [Bagsværd] og det er for småt til, at man kan fortælle det til nogen.

Pludselig løber sladderen. Måske er folk ligeglade, måske er de ikke. Jeg gider ikke tage chancen for, at folk måske synes, at jeg er et røvhul. Så det holder jeg for mig selv” (12).

Det er også muligt, at nogle sexkunder holder deres erfaringer med købesex for sig selv, fordi de oplever det som pirrende, at de lever en form for dobbeltliv, hvor ingen kender til denne hemmelige side af deres seksualitet (Kippe 2004, Prieur og Taksdal 1989):

”Det er en enspænderverden at gå til prostituerede … jeg har købt sex i 12 år, hvor jeg har haft min hemmelighed. Det er jo kicket at bygge det op og en verden, som er ens egen” (10).

Et par af de interviewede kender andre mænd, som også køber sex:

”Ja, jeg har da kammerater, hvor vi snakker om pigerne og hvad vi får. Vi havde en meget sjov leg, mig og en kammerat, hvor vi sad og nævnte adresser og så skulle den anden gætte, hvilken klinik det var.