• Ingen resultater fundet

Forsknings- og udviklingspuljen

Via Forsknings- og udviklingspuljen (FoU-puljen) har Servicestyrelsen afsat midler, hvor-fra uddannelsesinstitutioner, der udbyder diplomuddannelsen på børne- og ungeområdet, kan søge tilskud til, at underviserne på uddannelsen kan deltage i forsknings- eller udvik-lingsaktiviteter i tilknytning til uddannelsen. Puljen skal bidrage til at sikre, at undervis-ningen på uddannelsen er baseret på et indgående kendskab til såvel forskundervis-ningen som udviklingen i kommunernes praksis på området.

Deltagelsen i forsknings- og udviklingsaktiviteterne skal således bidrage til generelt at opkvalificere underviserne i forhold til børne- og ungeområdet, og derved kvalificere un-dervisningen, ligesom de konkrete forsknings- og udviklingsaktiviteter skal danne ud-gangspunkt for valg af cases og eksempler på uddannelsen.

10.1 Ansøgninger til Forsknings- og Udviklingspuljen

Der kan søges om tilskud til frikøb af undervisere og afholdelse af udgifter i forbindelse med deltagelse i forskningsprogrammer eller –netværk. Dertil kan søges om midler til gennemførelse af og deltagelse på konferencer og seminarer, udarbejdelse af undersø-gelser og evalueringer eller til at gennemføre konkrete udviklingsaktiviteter i kommuner eller på institutioner.

Der kan søges om minimum kr. 100.000 og maksimalt kr. 500.000 om året i op til 3 år.14 I efteråret 2007 modtog Servicestyrelsen i alt fem ansøgninger til puljen. Alle fem er ble-vet vurderet til at være relevante i forhold til undervisningen på diplomuddannelsen, da de kan hjælpe til at oparbejde ny viden på området.

De fem projekter har derfor alle opnået støtte. Udover projekternes anvendelighed i for-hold til uddannelsen, har de væsentligste kriterier for tildelingen af midler fra puljen væ-ret, at:

• forsknings- og udviklingsaktiviteten inddrages aktivt i undervisningen på uddan-nelsen

• der i forskningsprojekterne indgår forskningsinstitutioner og i udviklingsprojekter indgår kommuner og / eller institutioner

• den eller de pågældende undervisere stiller sig til rådighed for formidling af den erhvervede viden til de øvrige undervisere på uddannelsen

• aktiviteterne gennemføres i et samarbejde mellem undervisere på tværs af ud-dannelsesinstitutionerne

• aktiviteterne bidrager til, at der udvikles forsknings- og udviklingsmiljøer på tværs af uddannelsesinstitutionerne og generelt.

14 Jf. www.boerneungediplom.dk

62

De kvalitative interviewdata peger på, at underviserne bliver meget inspirerede af forsk-nings- og udviklingsaktiviteterne, og at aktiviteterne er relevante for både undervisningen og for centrale aktuelle emner inden for børne- og ungeområdet, jf. eksemplet med forskningsprojekt om børnesamtale nedenfor. De fleste undervisere i de kvalitative inter-view svarer, at de kender til FoU-puljen og har overvejet at søge, men at de ikke har haft lejlighed til/tid til at ansøge om midler. Der er dog en underviser, der vurderer, at mulig-hederne for at søge om midler er for smalle, idet man blandt andet skal være ansat på undervisningsstedet – og ikke kun tilknyttet uddannelsen som underviser – for at søge om midler. Samme underviser gør opmærksom på, at Servicestyrelsen ikke overholder tidsfristerne for sagsbehandlingen af FoU-puljen.

I forlængelse af ovenstående viser spørgeskemaundersøgelsen, at samtlige fem undervi-sere, der har modtaget støtte, vurderer at forsknings- og udviklingspuljen får ’stor’ be-tydning i relation til at sikre, at undervisningen er baseret på viden om børne- og unge-området.

Eksempel på et projekt fra forsknings- og udviklingspuljen:

Den Sociale Højskole i København har i samarbejde med en række andre uddannel-ses- og forskningsinstitutioner igangsat et kombineret forsknings- og udviklingspro-jekt, der skal skabe et mere indgående kendskab til myndighedsudøvelsen i forhold til borgerne. Projektet gennemføres i perioden 2007-10 med et ansøgt budget på 1.302.000 kr.

Projektets centrale fokus er børnesamtaler, med særligt vægt på:

- Hvordan lovens regler virker

- Betydningen af sagsbehandleres kompetence - Kommunernes organisering.

Projektet vil specifikt undersøge kriterier for, hvem der tales med, hvad der tales om, og hvordan barnets udsagn indgår i beslutning om, hvad der skal ske. Projektet vil således bidrage med ny viden om, hvordan børnesamtaler i praksis gennemføres, og hvordan de bliver håndteret på daglig basis i forvaltningen.

Forskningsprojektet baseres på observation af 20-25 samtaler, interview med 20-25 børn og de sagsbehandlere, der har gennemført samtalerne baseret på 2-3 kommu-ner. Der vil blive gennemført opfølgende interview efter 6 måneder med sagsbehand-lere med henblik på at afdække samtalernes betydning for beslutningen i sagen. Ud-viklingsprojektet vil bestå i at sammenfatte forskningsresultaterne til beskrivelse i et undervisningsforløb.

Formidlingen af projektet vil være i form af dels en rapport med efterfølgende semi-nar for forskere, undervisere og praktikere. Dels et undervisningsmateriale forventeligt i form af en DVD med et hæfte. Endelig lægges op til en afsluttende konference for undervisere fra alle sociale højskoler og beslægtede uddannelsesmiljøer.

Projektets relevans i forhold til diplomuddannelsen på børne-ungeområdet er særligt rettet mod modul 3 om inddragelse af børn, unge og familier. Endvidere forventes projektet at have relevans for modul 5 om dokumentation og evaluering.

63

10.2 Evaluators vurdering

Forsknings- og udviklingspuljen blev implementeret i efteråret 2007 og Servicestyrelsen modtog i alt fem ansøgninger, som alle lever op til puljens formål, og derfor har modta-get støtte.

Det er således evaluators vurdering at puljen er blevet vel modtaget, og at ansøgninger har haft et sigte og et formål, der stemmer overens med FoU-puljens formål. Samtidig viser tentative resultater, at FoU-puljen styrker undervisningen, men der skal mere om-fattende datamateriale til, førend dette med sikkerhed kan fastslås.

Trods den positive start kunne der med fordel gøres en indsats for at modtage flere an-søgninger, ligesom det er vigtigt med en smidig sagsbehandlingsproces, der ikke belaster undervisernes ressourcer unødigt.

64

65

Kapitel 11. Sammenligning af modul