• Ingen resultater fundet

Den faglige netværker ser først og fremmest frem til at komme i gang med det faglige på studiet og ser ikke et særligt behov for rent sociale aktiviteter i for-bindelse med introforløb og studiestart.

3.3.1 Ser frem til at komme i gang med det faglige på studiet

Den faglige netværker lægger meget vægt på, at det primære formål med at være på studiet er fag-ligt. Før studiestarten giver den faglige netværker udtryk for ikke at forvente eller finde behov for at få nære venner. Hovedformålet med at deltage i det sociale fællesskab på studiet er for denne type at danne relationer, som kan bruges til at understøtte det faglige engagement og på sigt at opnå et fagligt netværk, som kan bruges, når studietiden er ovre. Ligesom den sociale netværker lægger den faglige netværker vægt på sit eget netværk uden for studiet. Hvor den sociale netværker læg-ger vægt på at udvide sit netværk med studiekammeraterne, så læglæg-ger den faglige netværker før studiestart vægt på sit allerede eksisterende netværk. Det nye netværk på studiet må helst ikke være på bekostning af dette. Derfor forventer den faglige netværker ikke at have så stort behov for at danne nye sociale relationer og få venner på studiet.

Et eksempel på en studerende, som lægger mere vægt på det faglige end nye nære venner, er Lars, som blandt andet siger:

Jeg kommer ikke for at lære nye mennesker at kende. Jeg kommer for at gå i skole.

Lars, sygeplejerskestuderende

Lars fortæller også, at han ikke vil deltage i rusture, hvis dette kommer på tale, men at han gerne deltager i gruppearbejde. Trine giver udtryk for, at det er fint med nogle sociale arrangementer i starten, men at hun samtidig håber, at de kommer hurtigt i gang med det faglige. Hun siger:

Jeg meldte mig ikke ind på et studie for at få nye venner, fordi dem har jeg rigeligt af. Men man får jo altid nogen, og det er selvfølgelig rigtig rart.

Trine, sygeplejerskestuderende

Formålet med at lære medstuderende at kende er for den faglige netværker som nævnt først og fremmest fagligt, fx for at danne netværk, som man kan trække på senere. Fx fortæller Lucas, at han har hørt, at i den branche, som han skal arbejde i, er det vigtigt at have et godt netværk. Han vil derfor bruge sine sociale evner og ressourcer til at skabe et netværk:

Jeg har da også tænkt mig at skabe nogle relationer igennem studiet. Det bliver man jo nødt til.

Det er jo også noget med, at man har brug for et netværk, man kan trække på. Det sociale er jo en stor del af det hele, og jeg er da også en meget social person, som kan snakke med alle.

Lucas, bygningskonstruktørstuderende

Thomas giver også udtryk for at lægge større vægt på det faglige end det sociale før studiestart.

Han beskriver også, at han har en et rigtig godt socialt liv med en kerne af venner, som han både arbejder med og ses med flere gange om ugen. Det betyder, at han er bekymret for, om det nye studie kommer til at fylde for meget ift. vennerne. Før han begynder på studiet, fortæller han:

Jeg har faktisk tænkt på, at jeg vil helst ikke have, at det nye studie påvirker mit sociale liv for meget. Men det er nok svært at undgå, for man bliver nok nødt til at være lidt socialt engageret i hvert fald i starten. For at være sikker på, at man får et godt socialt studiemiljø. Jeg kan godt forestille mig, at det bliver hårdt at komme igennem 3 ½ år, hvis man ikke snakker med en ene-ste. Så lige i starten tror jeg, det kommer til at påvirke det sociale liv, jeg har nu. Ikke nødven-digvis til det dårligere, men jeg bliver nok nødt til at lægge fokus på de nye studiekammerater i starten.

Thomas, sygeplejerskestuderende

Thomas siger senere i interviewet, at han forventer, at han vil deltage meget i starten, men at det så nok vil ebbe lidt ud for hans vedkommende.

I disse studerendes perspektiv skal der altså være noget særligt interessant ved det sociale på stu-diet, som kan konkurrere med deres øvrige aktiviteter, og de skal lige se det hele an, før de lægger ekstra energi i det sociale fællesskab. Fx forklarer Søren, at han umiddelbart gerne vil deltage, men at det ”kommer meget an på situationen” og ”kommer meget an på menneskene”.

3.3.2 Ser ikke frem til sociale studiestartsaktiviteter

Selve introforløbets sociale aktiviteter er ikke noget, som den faglige netværker ser særligt frem til.

Den faglige netværker bryder sig især ikke om lege og aktiviteter, som kun har til formål, at stude-rende skal lære hinanden at kende. Derimod har den faglige netværker forventninger om, at aktivi-teter som fx gruppearbejde, som kan kombinere det sociale med den faglige dimension, er en god måde at lære sine medstuderende at kende på.

Et eksempel på dette perspektiv kommer fra Søren, som er sidst i 20’erne, der bl.a. har nogle forbe-hold over for nogle af de aktiviteter, som han forestiller sig bliver en del af introforløbet:

Så skal vi lege navneleg, og så skal vi lave teambuildingaktiviteter. Forstå mig ret. Teambuil-ding er jo fint nok, men der er grænser for, hvad man har lyst til at være med til, når man ram-mer en vis alder.

Søren, multimediedesignstuderende

Oliver er ligeledes lidt urolig for, hvilke aktiviteter der kan være planlagt som del af introforløbet.

Han fortæller:

Når man starter et eller andet sted, på en skole eller lignende, så skal man lave alle mulige mærkelige teambuildingaktiviteter og sådan noget. Det orker jeg ikke. Det gider jeg sgu ikke.

Det er det, jeg frygter ved studiestarten.

Oliver, design-/produktionsteknologistuderende

Selvom Oliver synes, at det kan være spændende at møde nye mennesker, betragter han de soci-ale studiestartsaktiviteter, som nogle der skal overstås, så man bagefter kan åbne sig lidt mere op.

En anden studerende, Lars, fortæller, at han ikke ønsker at deltage i en rustur, men at han meget gerne vil være med i gruppearbejde på studiet.

3.4 Initiativtageren

Initiativtageren er karakteriseret ved at være meget socialt udadvendt og motiveret for at lære sine nye medstuderende at kende og ved at tage initiativ til aktiviteter, som kan være med til at opbygge det sociale fællesskab på studiet

3.4.1 Har store forventninger til det sociale fællesskab

Initiativtageren har et rigt socialt liv, men glæder sig til at få et endnu rigere socialt liv igennem stu-diet, hvor initiativtageren forventer at deltage meget engageret i det sociale. Det sociale fællesskab er altså noget, som initiativtageren har store forventninger til og ser meget frem til – måske mere end til det faglige på studiet. Initiativtageren forventer før studiestart hurtigt at komme godt ind i det sociale fællesskab og håber på en hverdag med kontakt til mange forskellige medstuderende.

Betina fortæller fx, hvordan hun glæder sig til at møde de andre, og hvordan det er rigtig vigtigt for hende at få nye venner. Hun glæder sig til at få en hverdag, hvor hun er i kontakt med mange men-nesker:

Jeg ser frem til at få sådan en hverdag, som man havde på gymnasiet, hvor man møder op og er sammen med en masse mennesker. Og så ser jeg bare frem til at se, hvordan det hele kommer til at foregå, og hvordan undervisningen bliver. Jeg glæder mig bare til at se, hvad det er for no-get, og møde de andre.

Betina, design-/produktionsteknologistuderende

I modsætning til nogle af de eftertænksomme studerende, som er bekymrede for, om der bliver for mange mennesker, de skal forholde sig til, er Betina spændt på, hvordan det bliver kun at være en lille klasse på ca. 10 personer.

3.4.2 Forventer at tage initiativ til sociale aktiviteter

Initiativtageren er også kendetegnet ved gerne at ville være med til at præge det sociale liv på stu-diet og gerne at ville tage initiativ til at sætte sociale arrangementer i gang. Initiativtageren forven-ter, at der vil være nogle medstuderende, som gerne vil deltage i sociale aktiviteforven-ter, men som ikke nødvendigvis har lyst til at sætte dem i gang og stå for planlægning og organisering af dem. Derfor vil initiativtageren gerne bidrage til det sociale fællesskab ved at sætte aktiviteter i gang, som min-dre initiativrige medstuderende kan deltage i.

Troels er et eksempel på en studerende, som giver udtryk for at være meget socialt orienteret, og han forventer før studiestart, at han vil prøve at skabe opbakning til sociale aktiviteter. Da vi spør-ger ham, om han kunne forestille sig at være en drivkraft for sociale aktiviteter, bekræfter han:

Det kunne jeg sagtens. Det kan jeg godt lide. Der sidder altid mange, som rigtig gerne vil være med til noget, men helst bare kun vil deltage.

Troels, design-/produktionsteknologistuderende

Troels vil altså også gerne tage initiativet for at give andre mulighed for at deltage i noget socialt.

4 De studerendes første oplevelser på