• Ingen resultater fundet

så føles det som et ekstra privilegium at have sin daglige gang i et hus som dette – præget af gode materialer og godt håndværk,

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 35-38)

med smukke detaljer og velproportionerede rum.”

Thomas Martinsen

direktør, Bygningskultur Danmark

i sidste øjeblik, for porten blev kort tid efter sprængt, og der blev åbnet ild udefra. Under heftig skydning trængte tyskerne ind på kaser-nen, hvor de skød ind gennem dørene i stueeta-gen. Det var dunkelt, for lyset i vestibulen var gået ud, og i gymnastiksalen brændte kun en mørklægningslampe. Midt i skydningen i gym-nastiksalen lød der pludselig skrig fra en lille pige og to kvinder, der blev hjulpet i sikkerhed på 1. sal. Efter ca. 15 minutter standsede skyd-ningen, der kostede to danskere livet og sårede fem.

Efter angrebet var bygningen vagtbygning for udrykningshold fra det fælles dansk-tyske politi indtil 19. september 1944. I foråret 1945 blev bygningen brugt til tyske flygtninge. 5. maj 1945 overtog Marineministeriet igen bygningen, som fra juni til oktober 1945 blev anvendt til indkvar-tering af engelske tropper.

Fra oktober 1945 og et år frem stod bygningen tom, og der var planer om at indrette den til orlogsmuseum. Disse planer blev dog opgivet, og fra oktober 1946 blev gymnastiksalen og nogle værelser udlånt til ‘Kvindelige Marinere’.

Fra maj 1947 benyttede også hjemmeværnsfor-eningerne nogle lokaler.

Tegninger fra 1948 viser projekter til indretning for Marinestaben med ny situationsplan, indret-ning af vagtstue med luge mod vestibulen, loka-ler til radiosektionen på loftsetagen, telefonbokse og fjernskriverrum, diverse møblement og endda gardinstoffer med maritimt mønster.

Der blev også tegnet skitser til en gitterlåge til vestibulen. I april 1949 blev bygningen taget i brug af Marinestaben efter ombygning, og i oktober 1950 rykkede Søværnskommandoen ind. Pladsen må have været for trang, for i 1952 Til venstre:

I stueetagen blev der indret-tet en vagtstue ved siden af vestibulen, og der blev lavet et hul i muren, så vagtha-vende igennem en luge kunne holde øje med, hvem der kom og gik.

I midten:

Detaljerne i bygningens ind-retning var vigtige. Der blev bl.a. tegnet særlige møbler og som her gardinstoffer.

Til højre:

I vestibulen har der siddet en låge, og måske har den set ud som på denne tegning.

Modsatte side:

I forgården var der både skil-derhus og bom i 1950’erne.

1992, de gule længer i 1918, de nærmest liggen-de etageejendomme i Borgergaliggen-de i 1978 og 1984 og de ‘Grå Stokke’ i 2006. Trods de for-skellige ændringer ser hovedbygningen i alt væsentligt ud, som da den blev opført. En beskrivelse af bygningen i dag er derfor næsten som den kunne have lydt i 1859. Tiden ændrer alt, men Borgergade 111 har heldigvis modstået de værste ødelæggende ændringer og er i dag en lige så smuk, særegen og markant bygning, som da den blev bygget. Og der kan ikke være tvivl om, at såvel pigebørn som ‘padder’, kadetter som kokkepiger, søofficerer som sanglærere og admiraler som advokater har følt sig lige så pri-vilegerede som de nuværende brugere af huset.

blev der lavet forslag til en stor og meget moder-ne tilbygning til den gamle skolebygning. Forsla-get blev ikke realiseret. Det blev et forslag fra 1966 heller ikke. Det gik ud på at rive ventila-tionstårnet ned og at overdække lysgården og derved få 3 nye, indskudte etager, den øverste med ovenlys.

I 1972 blev skolen for en kort bemærkning igen til Kadetskole’ i anledning af en højtidelighed ved Frederik IX’s død. Marinestaben samledes mandag morgen efter kongens død til parole, og det skete i den tidligere Kadetskole, hvor Frede-rik havde været kadet, og i den samme sal, hvor han havde gjort gymnastik. Her havde han også hørt skolens morgenbønner hver dag i sin kadettid, og derfor blev der læst en af Münters bønner – den bøn, der var bestemt for fredagen, kongens dødsdag.

Fra 1973 til 1990 var bygningen sæde for en afdeling af Geodætisk Institut. Her må frokosten i længden have været temmelig kedelig, for et ansøgt ‘marketenderi’ blev tilladt under forud-sætning af, at der ikke måtte serveres mad udover brød med ost!

I 1991 overgik bygningen til private hænder med salget til advokatfirmaet Lett & Co.

Bygningen blev i 2003 købt af Realea A/S og indrettet til hovedsæde for Bygningskultur Dan-mark, og den ejes og administreres i dag af Rea-lea A/S. Dens nyere adresse er Borgergade 111.

Området har i dag store kvaliteter såvel histo-risk som by- og bygningsmæssigt, og bygninger-ne lige omkring den tidligere skole er for en stor dels vedkommende også fredede: skolen selv i Til venstre: balkonen på 1. sal.

»

Morgenbønner for Søofficersskolen af Dr. Theol. B. Münter: Fredag Morgen

Den danske Sømand har altid frygtet Dig, o Gud! O, hjælp den yngre Slægt til i denne Henseende at ligne den ældre! Aabn mit Hjærte for de Opvækkelser til at frygte dig, som Du saa rigeligen giver mig i det skønne Kald, til hvilket Du værdiger at bruge mig! At ville grygte Dig være mit fornyede Forsæt, naar jeg hist ude paa Havet i dunkle Nat løfter Øjet opad mod den tindrende Stjærnevrimmel, og da af disse tavse Vidner mindes om Din Almagt og Storhed, mindes om de bedre Egne hisset, i hvilke der og engang skal være Plads for mig! At ville frygte Dig være mit fornyede Forsæt, naar det Skib, paa hvilket jeg sattes, i det ene Nu løftes himmelhøjt af de mægtige Bølger og i det andet synes at synke i Afgrunden, der aabner sig under mig! At ville frygte dig være mit fornye-de Forsæt, naar Stormvejret som Du udsenfornye-der, raser med ubetvingelig Vælde, og jeg og de Planker, der bære mig, ere given i dets Vold. Ja, plant Din frygt tidligt ind i mit Hjærte og lad den forøges med Aarene! Ved den skal Sømanden ikke skamme sig; den behøver han bestandigt; den er hans bedste Styrke, og kun ved den kan han være glad og frejdig i sit Kald.” Bønnerne fulgtes herefter af Fader vor.

«

Der kom tidligt kritik af nogle af de utraditionel-le materiautraditionel-levalg, arkitekt Seidelin havde truffet.

Der gik således kun få år, før der blev forbedret på toilet- og ventilations-forholdene. Og senere blev også lærerboligernes bræddelofter forskallet og pudset.

Pigeskolens største ændring skete i 1882-83, hvor den bageste mellembygning blev opført.

I tiden derefter blev de oprindelige støbejerns-vinduer erstattet af de nuværende, opsprossede trævinduer.

Da den gamle pigeskole i Borgergade 111 nær-mer sig sin 150 årsdag, er det naturligt, at der har været foretaget mange vedligeholdelses- og repa-rationsarbejder gennem tiden. Men på trods af fle-re ombygninger og skiftende brug af bygningerne er meget af den oprindelige indretning bevaret.

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 35-38)