• Ingen resultater fundet

Euforiserende stoffer

In document SUNDHED OG TRIVSEL (Sider 67-70)

Eleverne er blevet spurgt om deres brug af euforise-rende stoffer. Der er spurgt ind til, om de nogensinde har prøvet stofferne. Det mere aktuelle brug af euforiserende stoffer er belyst ved andelene, som har taget eller røget stoffer inden for de seneste 30 dage.

Euforiserende stoffer – nogensinde prøvet at tage eller ryge

De stoffer, som den største andel af erhvervsskole-elever har prøvet at ryge eller tage, er hash, marihuana, pot og skunk, hvilket 44% af alle erhvervsskoleelever på et tidspunkt har prøvet at ryge eller tage (tabel 28).

Der er en større andel af elever, der nogensinde har prøvet lattergas, amfetamin, kokain eller MDMA/

Ecstasy (13-19%) sammenlignet med de resterende euforiserende stoffer (hash undtaget) (5-9%).

Blandt hovedområderne er de største andele af elever, som har prøvet euforiserende stoffer, på Teknologi- Byggeri-Transport, herefter kommer Kontor-Handel- Forretningsservice og Fødevarer- Jordbrug-Oplevelser.

Den mindste andel er på Omsorg-Sundhed- Pædagogik.

For samtlige euforiserende stoffer gælder, at der er en større andel af mandlige end kvindelige elever, som har prøvet dem.

Generelt er andelen, der på et tidspunkt har prøvet at ryge eller tage euforiserende stoffer, stigende med alderen. For hash, lattergas og ritalin er der dog en større andel blandt de 19-25-årige sammenholdt med de 26+-årige, der har prøvet at ryge eller tage

stofferne.

Har du nogensinde prøvet at tage eller ryge noget af følgende?

Alle

Hash, marihuana, pot eller skunk Lattergas Ritalin1 LSD Andre stoffer

Fødevarer, Jordbrug og Oplevelser Hash, marihuana, pot eller skunk Lattergas Ritalin1 LSD Andre stoffer

Kvinder

Tabel 28. Andel, der nogensinde har prøvet at tage eller ryge følgende euforiserende stoffer, opdelt på køn, alder og hovedområde.

KØN ALDER ALLE

Kontor, Handel og Forretningsservice Hash, marihuana, pot eller skunk Lattergas Ritalin1 LSD Andre stoffer

Omsorg, Sundhed og Pædagogik Hash, marihuana, pot eller skunk Lattergas Ritalin1 LSD Andre stoffer

Teknologi, Byggeri og Transport Hash, marihuana, pot eller skunk Lattergas Ritalin1 LSD

Andre stoffer

Kvinder

1 Elever, som har svaret, at de er diagnosticeret med ADHD, har ikke fået spørgsmålet vedrørende brug af Ritalin som et euforiserende stof.

KØN ALDER ALLE

Fortsat fra forrige side

Hash inden for de seneste 30 dage

I alt 11% erhvervsskoleelever har inden for de seneste 30 dage røget eller taget hash.

De største andele af elever, der inden for de seneste 30 dage har røget eller taget hash, er på hoved-områderne Teknologi-Byggeri-Transport (13%), Kontor-Handel-Forretningsservice (11%) og Fødevarer- Jordbrug-Oplevelser (10%), mens den mindste andel er på Omsorg-Sundhed-Pædagogik (5%).

Der er lige store andele af EUX- og EUD-elever, der inden for de seneste 30 dage har røget eller taget hash (11%).

Den største andel af elever, der inden for de seneste 30 dage har røget hash, er i Region Hovedstaden (16%), mens den mindste andel er i Region Nordjylland (4%). I de øvrige tre regioner gælder det for 10-11%.

Storforbrug af hash

Samlet set har 42% af de elever, som har røget hash inden for de seneste 30 dage, røget hash 10 eller flere gange inden for de seneste 30 dage.

De største andele af elever, som har røget hash 10 eller flere gange inden for de seneste 30 dage, er på hovedområderne Fødevarer-Jordbrug-Oplevelser (49%) og Teknologi-Byggeri-Transport (45%), hvorimod de mindste andele er på Kontor-Handel-Forretnings-service (32%) og Omsorg-Sundhed- Pædagogik (35%).

Ud af dem, der har røget hash inden for de seneste 30 dage, er der en markant mindre andel EUX-elever (28%), som har røget hash 10 eller flere gange sammenlignet med EUD-elever (46%).

Opdelt på regioner er der en væsentligt mindre andel erhvervsskoleelever i Region Nordjylland (29%), der har røget hash 10 eller flere gange inden for de seneste 30 dage, sammenlignet med Region Sjælland (49%), Region Syddanmark (46%), Region hovedstaden (42%) og Region Midtjylland (36%).

Debutalder - hash

I alt 41% af de erhvervsskoleelever, der har prøvet at ryge hash, røg det første gang, da de var under 16 år.

Den største andel af elever, der røg hash første gang, da de var under 16 år, er fra hovedområdet Teknologi- Byggeri-Transport (43%) efterfulgt af Kontor-Handel- Forretningsservice (40%), Fødevarer- Jordbrug-Oplevelser (38%) og Omsorg-Sundhed-Pædagogik (38%).

I alt 39% af de EUX-elever, der har prøvet at ryge hash, røg hash første gang, da de var under 16 år, mens det samme gør sig gældende for 42% EUD-elever.

Opdelt på regioner er den største andel af elever, der røg hash første gang, da de var under 16 år, i Region Hovedstaden (48%), mens den mindste andel er i Region Nordjylland (35%). Der er kun mindre forskelle mellem de tre andre regioner; Region Syddanmark (39%), Region Sjælland (41%) og Region Midtjylland (41%).

Minimum ét euforiserende stof, ud over hash, de seneste 30 dage

I alt 5% erhvervsskoleelever, har inden for de seneste 30 dage taget minimum ét af de euforiserende stoffer, som er angivet i tabel 28, ud over hash.

Den største andel af elever, der inden for de seneste 30 dage, har taget minimum ét euforiserende stof udover hash, er på hovedområdet Teknologi-Byggeri- Transport (7%). På de øvrige hovedområder er de tilsvarende andele på Kontor-Handel-Forretnings-service (5%), på Fødevarer-Jordbrug- Oplevelser (4%) og på Omsorg-Sundhed-Pædagogik (3%).

Der er en mindre andel af EUX-elever (4%), der inden for de seneste 30 dage har taget minimum ét euforiserende stof udover hash, end EUD-elever (6%).

På regionsniveau er andelene af elever, der inden for de seneste 30 dage har taget minimum ét euforiserende stof udover hash som følgende: Region Hovedstaden (7%), Region Sjælland (6%), Region Midtjylland (6%), Region Syddanmark (5%) og Region Nordjylland (3%).

In document SUNDHED OG TRIVSEL (Sider 67-70)