• Ingen resultater fundet

EUD – uddannelsesplaner for voksne

Dette kapitel bygger på skolernes besvarelser af en række spørgsmål, som EVA har stillet dem vedrørende EUD-uddannelsesplaner (ikke GVU), de har lavet for personer på 25 år og ældre.

Skolerne blev bedt om at besvare en række spørgsmål om de sidste fem uddannelsesplaner, de havde lavet (før primo oktober 2012). Der er således i alt analyseret 232 uddannelsesplaner. Hvis man antager, at der er lavet det samme antal EUD-planer i 2012 som i 2011, svarer det til, at stikprøven dækker 1,4 % af årets 16.672 uddannelsesplaner. Der er således tale om en lille stik-prøve, om end den er systematisk udvalgt og har fokus på de nyeste planer.

Spørgsmålene om EUD-uddannelsesplanerne for personer på 25 år og ældre handlede om navnet på og den normerede ordinære varighed af uddannelsen. Hvor mange uger planen strakte sig over, om den omfattede grundforløbet, og hvis den gjorde, hvor mange uger dette evt. var for-kortet. Desuden blev skolerne spurgt om, med hvor mange uger skoledelen på hovedforløbet, praktikdelen på hovedforløbet samt uddannelsen alt i alt var blevet forkortet. Endelig blev der spurgt, om der var tale om et særligt tilrettelagt voksenforløb, en ordinær uddannelsesaftale eller en voksenuddannelsesaftale indgået med en virksomhed, eller om der var tale om en aftale med skolepraktik.

8.1 Indholdselementer i planerne

Ud fra de uddannelsesplaner, som skolerne har undersøgt (de sidste fem pr. skole), svarer 31 %, at der har været tale om særligt tilrettelagte voksenforløb, mens 84 % svarer, at der har været indgået en ordinær uddannelsesaftale med en eller flere virksomheder. 56 % svarer desuden, at der har været tale om en voksenuddannelsesaftale, mens 5 % svarer, at der har indgået skole-praktik. Nogle skoler svarer således, at der er planer der både indeholder en ordinær uddannel-sesaftale og en voksenuddanneluddannel-sesaftale.

8.2 Varighed og afkortning

Skolerne har opgjort, hvor mange personer på 25 år og derover med en uddannelsesaftale der har fået et afkortet uddannelsesforløb i 2011, uanset hvilke dele af uddannelsen der er blevet af-kortet. Tallene fremgår af den følgende tabel.

Det skal dog bemærkes, at det samlede omfang af alle former for afkortning er større, end talle-ne angiver. Det skyldes, dels at svarprocenten fra skolertalle-ne ikke er 100 %, dels at nogle former for afkortning, der skyldes bestemte uddannelsesforudsætninger, ikke er medregnet i tallene. Såle-des er SOSU-skolerne blevet bedt om ikke at medregne de elever, der er startet direkte på hoved-forløbet, fordi de har mindst et års uddannelse eller et års arbejdserfaring, der er erhvervet efter undervisningspligtens ophør efter folkeskoleloven (henholdsvis den pædagogiske assistentud-dannelse og social- og sundhedsudassistentud-dannelsen). Tilsvarende er personer med fx en HHX, der er op-taget direkte på hovedforløb på merkantile uddannelser, ikke i alle tilfælde talt med. Med dette in mente viser tallene følgende omfang og fordeling på uddannelsesområder (hovedindgange).

Tabel 35

Antal personer på 25 år og derover med en uddannelsesaftale, der har fået afkortet de-res uddannelse i 2011

Kilde: Indsendte oplysninger fra skolerne (runde 1). Bemærk, at kun personer med en uddannelsesaftale er talt med.

Som det ses af tabellen, har skolerne oplyst, at de har afkortet i alt 2.974 uddannelsesforløb for personer på 25 år og derover i 2011. Det svarer til 17 % af de uddannelsesplaner, der i 2011 blev lavet for personer på 25 år og derover. Selvom tallet formentlig til en vis grad underdriver det fak-tiske omfang af afkortede forløb, fordi ikke alle skoler har svaret, og fordi der kan være usikker-hed forbundet med optællingerne, står det resultat tilbage, at langt de fleste uddannelsesforløb, der finder sted for personer på 25 år og derover, ikke afkortes.

Området sundhed, omsorg og pædagogik tegner sig for 44 % af alle afkortede forløb, men da samme område tegner sig for 43 % af alle uddannelsesplaner på EUD for personer på 25 år og derover, bliver andelen af afkortede forløb inden for området på samme niveau (17 %) som for alle områder under et.

Omfanget af afkortning af uddannelsesforløb svinger meget fra uddannelsesområde til uddannel-sesområde: fra 3 % inden for medieproduktion og 4 % af forløbene på det merkantile område til 25 % inden for bygge og anlæg, 33 % inden for transport og logistik, 39 % inden for bygnings- og brugerservice og 70 % inden for bil, fly og andre transportmidler. Undersøgelsen giver ikke mulighed for at forklare, hvorfor der er så store forskelle uddannelsesområderne imellem.

Skolerne har hver især undersøgt de sidste fem uddannelsesplaner, de har lavet for personer på 25 år og derover. 29 % af disse planer omfattede også grundforløbet, og i gennemsnit er dette blevet forkortet med 4 uger. Skoledelen på hovedforløbet er også i gennemsnit blevet forkortet med 4 uger, mens praktikdelen i gennemsnit er blevet forkortet med 31 uger. Alt i alt melder skolerne, at der i gennemsnit er sket en afkortning på 40 uger. Disse tal skal dog tages med et vist forbehold, fordi ikke alle skoler har svaret på de enkelte spørgsmål, hvilket kan påvirke gen-nemsnittet. Desuden skal man også her være opmærksom på, at gennemsnittene er baseret på uddannelser af forskellige længder. Den følgende tabel viser, hvilke 10 skoler der har lavet flest

Tabel 36

Topti for skoler, der har lavet flest afkortede EUD-forløb for personer på 25 år og der-over med uddannelsesaftale i 2011

2011

SOPU Sundhed, omsorg, pædagogik København og Nordsjælland 250

Social- og Sundhedsskolen Fyn 247

TEC Teknisk Erhvervsskole Center 237

AMU Nordjylland 173

SOSU C Social- og Sundhedsuddannelsescentret 164

Social- og Sundhedsskolen Syd 148

Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle 144

CELF – Center for erhvervsrettede uddannelser Lolland-Falster 123

EUC Lillebælt 115

Social & Sundhedsskolen, Herning 112

I alt 1.713

Procent af alle afkortede forløb 60 %

Antal skoler i alt, der har lavet afkortede forløb 47

Kilde: Indsendte oplysninger fra skolerne (runde 1).

Tabellen viser, at 10 skoler står for 60 % af alle afkortede forløb. I lyset af, at SOSU-skolerne ge-nerelt står for en stor del af de uddannelsesplaner, der laves, og da de i gennemsnit afkorter i samme omfang som alle skolerne under et, er det ikke overraskende, at SOSU-skolerne også fyl-der meget på listen over de skoler, fyl-der afkorter flest forløb.

Lidt overraskende er det til gengæld, at det kun er omkring halvdelen (47 ud af 94) af alle skoler, der overhovedet afkorter forløb for personer på 25 år og derover.