• Ingen resultater fundet

ESALGs lokale rapport for indkomståret 2014 – scenarie 1

6. Case omhandlende Enzym koncernen

6.5. ESALGs lokale rapport for indkomståret 2014 – scenarie 1

52 / 78

6.5. ESALGs lokale rapport for indkomståret 2014 – scenarie 1

53 / 78 6.5.2. De koncerninterne salgsydelser (TP 3)

Dette afsnit dokumenterer, at Enzym Mors salg af færdigvarer til ESALG er foretaget på armslængdevilkår. De koncerninterne leveringer af salgsydelser er vist som ”TP 3” i figuren nedenfor:

Figur 15 De koncerninterne leveringer af salgsydelser (scenarie 1)

6.5.2.1. Identificering af et sammenligneligt grundlag for TP 3

ESALG markedsfører, promoverer og sælger kun Enzym Mors produkter ved anvendelse af materiale og procedurer, som specifikt er udarbejdet med henblik på at sælge Enzym koncernens produkter. Salgsmaterialet og procedurerne kan således ikke umiddelbart anvendes i anden salgsmæssig sammenhæng.

Kontraktens betingelser, der regulerer TP 3, afspejler fordelingen af funktioner, aktiver og risici, som fremgår af nedenstående funktions- og risikoanalyse, herunder bl.a. at Enzym Mor til enhver tid betaler og sørger for levering af de ordrer, som ESALG indgår med kunder.

6.5.2.1.1. Funktions- og risikoanalysen

Enzym Mor har siden etableringen i 2000 udviklet en unik metode for selskabets salgsaktiviteter. Dette indebærer følgende procedurer og materiale, som er direkte anvendelige for ESALG, hvorfor Enzym Mor har nedskrevet og indgået aftale med ESALG om, at enheden skal følge disse retningslinjer:

- Enzym Mor har udviklet en tilgang til markedsføring og opbygning af kunderelationer, som er rettet særligt mod selskabets kundetype. Tilgangen har effektiviseret markedsføringen og indebærer primært kundebesøg – idet kunderne er btb – som afholdes på bestemte tidspunkter og efter bestemte procedurer.

- Enzym Mors erfaring i branchen har desuden medført, at selskabet har formået at reducere risikoen for tab på debitorer gennem udarbejdelse af procedurer for kreditvurdering af kunder, fakturering og eventuelle rykkere for manglende betaling.

- Enzym Mors juridiske afdeling har endvidere udviklet præcist formulerede salgsbetingelser, der tilfredsstiller kundernes behov uden at forpligte Enzym Mor mere, end hvad man forventer at kunne levere. Kunderne har derfor en god forståelse for betingelserne, hvilket har medført, at selskabet har været forskånet for stridigheder om produktgaranti og erstatningskrav.

54 / 78 - Enzym Mor har også udviklet faste procedurer for prissætning. Rabatter gives ved mængdekøb, og såfremt kunden er villig til at påtage sig større risici ved forsendelse, hvor udgangspunktet er, at Enzym Mor har risikoen for varens undergang, indtil varen stilles til købers disposition på et aftalt sted (Exworks109).

ESALG’s opgave består således i at følge ovenstående procedurer og retningslinjer - som Enzym Mor har udarbejdet – inden for det detaljerede budget, som Enzym Mor har udarbejdet. Såfremt ESALG ønsker at afvige fra de fastsatte procedurer og budget, skal ESALG anmode om tilladelse hertil fra Enzym Mor.

De procedurer og retningslinjer, som Enzym Mor har udarbejdet, har indebåret væsentlige omkostninger, ligesom Enzym Mor havde store omkostninger ved etableringen af ESALG.

Ovenstående viser, at det er Enzym Mor, som besidder kompetencerne til at kunne varetage de beslutninger, som salgsaktiviteterne indebærer, og som har tilført den fornødne finansiering til at kunne etablere ESALG, hvorfor Enzym Mor er bedst til at kontrollere og håndtere de risici, der er forbundet med salgsaktiviteterne, herunder særligt risikoen for tab på debitorer og omkostninger ved fejlslagne markedsføringsinvesteringer.

Enzym Mor varetager de risici, der er forbundet med salgsenhedens aktiviteter ved at kræve, at salgsenheden indsender et regnskab (der er blevet revideret), at ESALG’s ansatte løbende uddannes af Enzym Mor om koncernens produkter, samt at kontrolbesøg kontrollerer, om retningslinjerne efterleves. Desuden kræver Enzym Mor, at enheden løbende rapporterer til Enzym Mor om ændringer i efterspørgslen efter Enzym Mors produkter, således at Enzym Mor kan opdatere sine procedurer og retningslinjer for salgsaktiviteterne, og kan tilpasse koncernens aktiviteter inden for forskning og fremstilling.

Nedenstående tabel opsummerer de funktioner, som varetages af ESALG:

Tabel 10 Funktions- og risikoanalyse af ESALG (scenarie 1) A. Funktioner

Regnskab/revision og administration af enheden, herunder rapportering til Enzym Mor.

Rapportering om ændringer i kundernes efterspørgsel til Enzym Mor.

Markedsføring og kundepleje efter instruks fra Enzym Mor

Indgåelse af salgsordre med kunder efter de procedurer for salget (herunder procedurer for prissætning, kredittid og for risikoens overgang ved levering) og ved anvendelse af de salgskontrakter, som er udarbejdet af Enzym Mor. Efterfulgt af videresendelse af ordren til Enzym Mor.

Udførelse af kreditvurdering og fakturering af kunder efter instruks fra Enzym Mor.

B. Aktiver Salgslokaler C. Risici

Bærer en lille andel af de risici som Enzym Mor er den primære bærer af.

Kilde: Egen tilvirkning 6.5.2.2. Valg af prisfastsættelsesmetode for TP 3

Færdigvarerne, som salgsenheden sælger, er ikke direkte sammenlignelige med andre selskabers produkter, idet fremstillingen foretages med koncerninternt udviklet udstyr og bakteriestammer. Analysen har imidlertid også illustreret, at ESALG er den mest simple af de to kontrollerede parter involveret i TP3, idet ESALG primært

109 En standard (Incoterms) handelsklausul udarbejdet af Det Internationale Handelskammer ICC

55 / 78 varetager operationelle aktiviteter. På baggrund heraf samt fordi salgsenheden kun udfører aktiviteter for Enzym Mor, og fordi det har været muligt at finde pålidelige data på uafhængige salgsenheder, der udfører de samme funktioner, bruger de samme aktiver og påtager sig de samme risici under tilsvarende omstændigheder, er TNMM-metoden den bedst anvendelige prisfastsættelsesmetode.

Den værdi, som ESALG skaber, reflekteres bedst i den omsætning, som salgsenheden opnår gennem sine salgsaktiviteter, hvorfor salgsenhedens EBIT anvendes som PLI. I TNMM EBIT-salg metoden opgøres ESALGs overskudsgrad som en procentandel af ESALGs årlige salgsindtægter.

6.5.2.3. Identificering af sammenlignelige uafhængige parter for TP 3

En benchmarkundersøgelse foretaget i databasen ”Amadeus” har identificeret 13 sammenlignelige lav-risiko salgsenheder, hvorfra en median – der anses for at være armslængdeindtjeningen for ESALG – er opgjort (se data fra undersøgelsen i tabellen nedenfor).

Tabel 11 Gns. nettoavance for sammenlignelige uafhængige salgsenheder, 2011-2014

Firmaer Det laveste Laveste kvartil Median Øverste kvartil Det højeste

Population 13 0,3% 1,8% 3,0% 4,5% 5,9%

Kilde: Egen tilvirkning

På baggrund af undersøgelsen anses en EBIT på 3% for at være armslængdeindtjeningen for ESALG. De 3%

beregnes af omsætningen på DKK 2.508 mio. i 2014 og er svarende til DKK 75 mio., hvormed ESALGs samlede omkostninger er på DKK 2.433 mio. EBIT resultatet på DKK 75 mio. inkl. en ”year end adjustment”, der reducerer ESALGs samlede risiko. Det er ledelsens vurdering, at dette svarer til armslængdevilkår.

Enzym koncernen har hverken indgået aftaler med de danske eller belgiske myndigheder vedr. TP 3. I casen er der ikke nok specifikationer til at beregne tallene for samhandlen med Enzym Mor. Det antages således at de kontrollerede transaktioner med Enzym Mor i 2014 har sikret ESALG et EBIT resultat på DKK 75 mio.

56 / 78 6.5.3. ESALGs finansielle oplysninger for indkomståret 2014

ESALG har kalenderårsregnskab 1. januar – 31. december. Nedenfor er vist et udsnit af ESALGs årsregnskab for 2014. Tabellen indeholder sammenligningstal fra de 4 forrige perioder. Dette er anset for nødvendigt for at vise den aktivitetsstigning, der har været i ESALG, som følge af en væsentlig stigning i de salgsydelser, som enheden varetager for Enzym Mor.

Tabel 12 Finansielle oplysninger for ESALG, regnskabsår 2014 (scenarie 1)

Beløb i DKK mio. 2010 2011 2012 2013 2014 Est. 2015

Omsætning 1.080 1.248 1.626 1.854 2.508 3.200

Omkostninger 1.048 1.211 1.577 1.798 2.433 3.104

Omkostninger til køb af enzymer 985 1.138 1.483 1.690 2.287 2.918

Resultat før finansielle poster (EBIT) 32 37 49 56 75 96

Balancesum 300 390 450 504 648 700

Gns. antal ansatte 108 138 174 216 264 300

EBIT-salg 3,00% 3,00% 3,00% 3,00% 3,00% 3,00%

Kilde: Egen tilvirkning

ESALGs omsætning er steget med 132% (fra 2010-14). Omsætningen indeholder salget af færdigvarer udviklet, fremstillet og leveret af Enzym koncernen.

Den anvendte prisfastsættelsesmetode TNMM EBIT-salg indebærer, at ESALG modtager et EBIT-salg i overensstemmelse med dets risiko/afkast-profil. Det stabile EBIT-salg på 3,0% illustrerer således, at der ikke er sket væsentlige omstruktureringer, eller at der er sket ændringer på indtjeningen hos sammenlignelige salgsenheder, der har ændret på ESALGs EBIT-salg i perioden 2010-14.

57 / 78