• Ingen resultater fundet

ERFARINGER MED IMPLEMENTERING AF LA2

In document MANUAL LA2 (Sider 100-103)

LA2 har arbejdet frem til udgivelsen af manualen været et

udviklingsprojekt, hvor materialer er udviklet i dialog med praksis.

Erfaringerne med implementering er dermed hentet i udviklingsprojektet og ikke i et egentlig implementeringsprojekt, hvor en færdigudviklet metode er implementeret og integreret i eksisterende professionel praksis.

Erfaringerne med implementering af LA2 er hentet fra projekter i dels de tre botilbud, som har deltaget i projekt forebyggelse af

magtanvendelse i socialpsykiatrien under Socialstyrelsen, og dels fra de samarbejdspartnere, som har taget metoden til sig og har valgt at gå i gang med at implementere denne.

LA2 i de tre botilbud

På de tre botilbud i projektet er LA2 implementeret samtidig med og i sammenhæng med FIT (Feedback Informed Treatment), som beskrevet i indledningen. Udgangspunktet var, at de to metoder supplerede hinanden, så der var mulighed for synergieffekter.

Projektet evalueres af Socialstyrelsen, og resultaterne af slutevalueringen er endnu ikke tilgængelige, da projektet først afsluttes i slutningen af 2017. Socialstyrelsen forventes at have en færdig evaluering af projektet primo 2018, som vil være tilgængelig på Socialstyrelsens hjemmeside.

Implementeringen af arbejdet med metoden har i botilbuddene været forankret i en lokal styregruppe: Triader bestående af ledelse, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant. Derudover har vi erfaring med at involvere centrale aktører som supervisor,

udviklingskonsulent, sikkerhedsrepræsentant, afdelings- og teamledere, dokumentationsnøglepersoner og andre centrale aktører og kulturbærere i organisationen.

På hvert botilbud har der været en pilotafdeling, som først har arbejdet med udviklingen og implementeringen af LA2. Pilotafdelingerne har modtaget undervisning i metoden og supervision på anvendelse af metoden i praksis.

Hver pilotafdeling har bestået af ca. 20-25 fagprofessionelle og et antal borgere. Der har været tilrettelagt separat undervisning i LA2.

Undervisningen i LA2 var planlagt til og delvist gennemført som fællesundervisning for fagprofessionelle og borgere i afdelingen.

Et af de mest markante og opløftende resultater i udviklingsprojektet, har været muligheden for at borgere deltog i undervisningen, hvilket har gjort en afgørende positiv forskel, hvor dette har været muligt og har modvirket dem-og-os oplevelsen hos både borgere og fagprofessionelle. De borgere som har involveret sig, lidt eller meget, har overrasket med deres

involvering og indsigter i egne tegn, strategier, belastninger og responser på god og mindre god støtte. I projektet har borgerne været inviteret ind i al undervisningen. De har fået lov til at gå til og fra, og de er blevet lønnet med 20 kr. i timen, som blev doblet op, hvis de deltog hele dagen. På det ene botilbud havde vi gennemsnitligt 6-8 borgere med hele tiden. På et botilbud deltog én borger i undervisningen, og her var der en praktisk barriere for deltagelse ved at borgerne ikke selv kunne komme til og fra bygningen med undervisningslokalet. På det tredje sted er borgerne gået til og fra undervisningen, og gennemsnitligt har der hele tiden været en til to borgere tilstede i undervisningen, men ingen borgere har været med i hele undervisningen.

Undervisningen blev gennemført som 3+2 undervisningsdage med 3-4 måneders mellemrum. Første undervisningsgang havde fokus på Trivselsplanen, anden undervisningsgang havde fokus på Tryghedsplanen.

Pilotafdelingerne har efterfølgende fået supervision på deres implementering af metoden i praksis. Supervisionen er planlagt til og gennemført som supervision for borgere og fagprofessionelle sammen. Her har det vist sig, at det sted hvor mange borgere deltog i undervisningen, har deltagerantallet været helt oppe på 10-12 borgere på supervisionen, mens der på de to andre botilbud, hvor kun få borgere har deltaget i undervisningen, har der været sporadisk deltagelse i supervisionen.

LA2 i andre organisationer

Parallelt med at LA2 er udviklet og taget i brug i projektorganisationerne, har vi oplevet en stor interesse for materialet og efterspørgsel fra andre organisationer, der har været nysgerrige i forhold til metoden og derfor har haft undervisningsforløb strækkende sig fra én til fem dage.

Efterfølgende er en håndfuld steder begyndt at implementere metoden i deres praksis. Ikke alle har ønsket at arbejde med borgerinddragelse, og fokus har derfor været på at implementere den fagprofessionelle version af LA2. Der har det givet mening for de fagprofessionelle at få borgerens tegn, strategier og belastninger i centrum for en fælles faglig tilgang og derigennem ændre deres praksis. Det har imidlertid været tydeligt, at potentialet i at være fælles med borgerne om at forebygge, håndtere og lære af kritiske episoder er gået tabt, når man har valgt at starte med den fagprofessionelle version af LA2. Når disse steder på et senere tidspunkt går i gang med borgerinddragelsen og borgerversionen af LA2, er det med det udgangspunkt, at de fagprofessionelle er de vidende og borgeren den uvidende (om metoden). Muligheden for at have to ekspertpositioner og to novicepositioner i samarbejdet er dermed ikke længere tilstede, hvilket dog ikke skal forhindre, at man går i gang med borgerinddragelsen alligevel. Det er blot vigtigt at være klar over, inden man går i gang med den traditionelle fagprofessionelle tilgang, at der med LA2 i hånden er mulighed for at skabe et nyt og fælles udgangspunkt for at samarbejde, borgere og fagprofessionelle imellem om at skabe trivsel i hverdagen for både borgere og fagprofessionelle og dermed reducere vold og magtanvendelser.

I en stor udrulning af LA2 på et større botilbud er forløbet tilrettelagt med først to dages undervisning af alle fagprofessionelle, teamkoordinatorer, mellemledere, stabsfunktion og ledelse. På de to undervisningsdage arbejder de fagprofessionelle med både Trivselsplaner, Tryghedsplaner og Læringsplaner. Undervisningen finder sted som en blanding af undervisning og gruppearbejde om at udarbejde én Trivselsplan, Tryghedsplan og Læringsplan på en konkret borger, som de

fagprofessionelle selv vælger. Denne vekselvirkning mellem undervisning og praksisnært gruppearbejde fremmer læringsprocessen hos de fagprofessionelle. Undervisningen afsluttes med, at de fagprofessionelle får til opgave at lave Trivselsplaner på alle borgere i tilbuddet inden opfølgningsdagen 3 mdr. senere. Dette bakkes op af en intern superbruger i LA2, som støtter de enkelte teams i udarbejdelsen af Trivselsplanerne på teammøderne, samt den lokale supervisor der yder supervision på udarbejdelsen af Trivselsplanerne på en ekstra supervision. Det er tydeligt, at superbrugeren og supervisoren yder forskellige former for støtte til de fagprofessionelle i læringsprocessen.

Superbrugeren støtter de fagprofessionelle i anvendelsen af LA2 som metode i sig selv med viden om, hvordan LA2 anvendes og tilpasses til stedets borgergruppe. Supervisoren støtter dels i læring af metoden dels i sammenhængskraften med stedets andre metoder. De fagprofessionelle

på stedet bliver på den måde fortrolige med LA2 i sig selv, hvordan LA2 kan anvendes i forhold til stedets borgergruppe, og hvordan LA2 knytter an til stedets andre metoder.

På den 1. opfølgningsdag samles der op på arbejdet med Trivselsplanen.

Her er der fokus på forståelse af tvivl og dilemmaer samt implementering.

Efterfølgende foldes undervisningen i Tryghedsplanen yderligere ud.

Mellem 1. og 2. opfølgningsdag laves de relevante Tryghedsplaner, dvs.

Tryghedsplaner for borgere med risiko for kritiske episoder. Dette bakkes igen op af den interne superbruger i LA2, som støtter de enkelte teams i udarbejdelsen af Tryghedsplanerne på teammøderne samt den lokale supervisor, der yder supervision på udarbejdelsen af Tryghedsplanerne på en ekstra supervision. 2. opfølgningsdag er opfølgning på Tryghedsplan og intro til Læringsplanen. Dette bakkes igen op af den interne superbruger i LA2, som støtter de enkelte teams i udarbejdelsen af Læringsplanerne på teammøderne samt den lokale supervisor, der yder supervision på udarbejdelsen af Læringsplanerne på en ekstra supervision. Samtidig er stedet i gang med en tilpasning af de organisatoriske rammer i og med, at man definerer, hvilke elementer i LA2 som skal anvendes ift. alle borgere, og hvilke der skal anvendes, når det er relevant.

In document MANUAL LA2 (Sider 100-103)