• Ingen resultater fundet

Dominerende forestillinger om unges seksualitet

7 UNGES SEKSUELLE PRAKSIS

7.2 Dominerende forestillinger om unges seksualitet

For ikke selv at producere de normer, som vi gerne vil udforske, forsøgte vi i fokusgruppeinter-viewene at udforske de unges moralske landskab uden specifikt at spørge til kønsforskelle. I alle interview kom de unge, som følgende afsnit viser, selv ind på, at de oplevede forskellige normer for piger og drenge.

7.2.1 Dobbeltmoral om seksuelt aktive piger og drenge

Der er en stor forskel mellem drenge og piger. Når drenge har været sammen med mange, så får de street credit. Når piger har været sammen med mange, så er hun bare

en luder eller en ho. Men i princippet burde der jo ikke være nogen forskel. For det er jo lige meget. (David, drengegruppe)

Selvom unge oplever, at normer for seksuel aktivitet varierer mellem vennegrupper og skoleklasser og afhænger af den enkeltes personlighed, er den dominerende oplevelse, som ovenstående citat illustrerer, at piger er underlagt strengere normer end drenge. Disse normer har ikke nødvendigvis betydning for, om og hvor tit piger og drenge dyrker sex med skiftende partnere, men når de gør, oplever de unge, at drengene i højere grad praler og råber højt om det, mens piger er mere diskrete:

Jeg tror bare, der er flere drenge, som synes det er pissecool og ville kunne finde på at blære sig til deres venner. Vi har en dreng på gymnasiet, som kommer over og fortæller, at han har kysset med 17 på en aften og knaldet med 28 hele sit liv. Jeg har aldrig hørt en pige blære sig, men jeg har hørt masser af drenge gøre det. (Theodor, blandet gruppe) Når de unge skal forklare dobbeltmoralen, henviser de til klassiske idealer om mænd, der skal erobre, og kvinder, der skal værne deres grænser. De unge fortæller således, at drenge får positiv opmærksomhed, hvis de har været sammen med en ny seksualpartner, og at drenge kan bruge den seksuelle oplevelse til at øge deres selvtillid og popularitet. Omvendt fortæller de unge, at den do-minerende opfattelse af piger med skiftende seksuelle partnere er, at de er billige, urene, ensomme eller har svært ved at opnå anerkendelse:

Det er jo igen det der med, at hvis piger har været sammen med mange, så bliver der set ned på det, og hvis drenge har, så er det skidefedt. Generelt set. (Kamille, blandet gruppe)

Igen så er der det her med, at hun vil blive set som billig, og det synes jeg ikke, at drengen vil blive set som. Så der er også forskel. (Mira, pigegruppe)

Som ovenstående citater viser, er der en del af de unge, der er bevidste om dobbeltmoralen, sam-tidig med at de påpeger, at deres egne normer afviger fra det, de oplever som flertalsnormen. Andre unge udtrykker dog forståelse for de strengere normer for pigers seksualitet – enten på et personligt plan eller et generelt plan. Det følgende citat er fra Trille, der fortæller, hvordan hun selv ville have det, hvis hun var sammen med en ny seksuel partner hver weekend:

Så har man brug for andres anerkendelse, men i virkeligheden er man måske helt vildt ensom og tænker, at der bliver set lidt ned på det. Jeg vil måske føle mig lidt ulækker, hvis jeg var sammen med nogen hver weekend. (Trille, pigegruppe)

Trille nøjes altså ikke med at referere til flertallet og den dominerende opfattelse, men viser, hvordan hun personligt har internaliseret normerne og på egne vegne kobler en hypotetisk seksuel adfærd med negative personlighedstræk.

Andre, som Jesper i følgende udsagn, begrunder sin accept af dobbeltmoralen ved at henvise til en blanding af førnævnte idealer om erobrende mænd og forsvarende kvinder og en for ham naturlig forskel på kvinder og mænd:

Det er, hvis man har en nøgle, der kan åbne mange låse, så er det en god nøgle. Men hvis det er en lås, der kan åbnes af mange nøgler, så er det en lortelås. [De andre med-giver og griner lidt] […] Jeg synes, det er et kongeudsagn. (Jesper, drengegruppe) Interviewer: Okay. Så man kan ikke blive slutshamet, hvis man er en fyr? Alle: Nej. (Dren-gegruppe)

Den overvejende negative opfattelse af piger og overvejende positive opfattelse af drenge, der har skiftende sexpartnere, forklarer især drengene med pigers og drenges forskellige muligheder for at dyrke sex med det modsatte køn. Drengene mener således, at piger har lettere ved at opnå sex, mens de oplever, at de som drenge skal kunne og være noget særligt for at score en pige. Julius i følgende citat forklarer således, hvordan seksuelle erfaringer har forskellig værdi for piger og drenge:

Og vi […] blev faktisk enige om, at det også generelt er nemmere for piger at score. Og have rigtig mange. […] generelt set kan det være sværere for mænd at score rigtig mange […] Og du kan være en måske ikke særlig attraktiv pige, men stadigvæk score meget, fordi der er desperate mænd derude, som ikke scorer særlig meget. Men det tror jeg lidt, har været med til at skabe, at man siger ”nice” til mænd og ”ikke nice” til kvinder. (Julius, vennegruppe)

Den negative bedømmelse af piger, der er mere seksuelt aktive, kommer fra både piger og drenge.

Flere af de interviewede finder endda, at piger er hårdere end drenge i deres domme over andre piger, mens drenge omvendt i højere grad hylder hinanden for en seksuel præstation:

Men tilbage til hvem det er, som kalder piger for sluts, og hvem der bakker drenge op.

Det er typisk det samme køn. Det har jeg også lagt mærke til ved piger. Altså nogle gange så handler det også meget om misundelse. (Thor, vennegruppe)

Jeg synes, det er pissegrineren at gå over til drengene og sige det. Hvis man er gode venner. Men piger kan godt være sådan lidt: ”Ej okay, er det ikke nummer …?” (Sara, blandet gruppe)

At piger nogle gange går foran i fordømmelsen af andre piger med en aktiv seksualitet genfindes i et lidt ældre amerikansk studie. Forfatterne til disse studier nævner, ligesom Kasper i interviewet, misundelse som en af årsagerne til dette, men nævner også, at de piger, der fordømmer andre pigers seksuelle opførsel, måske er mere bevidste om dobbeltmoralen og ikke oplever, at der reelt er alternative normpositioner, som de kan retfærdiggøre en mere aktiv seksualitet ud fra (Eder, Evans & Parker, 1995).

7.2.2 Pres i nogen vennegrupper for at opnå erfaring

I fokusgruppeinterviewene fortæller nogle unge, at de selv eller deres bekendte har oplevet et pres for at opnå seksuelle erfaringer. De unge er dog velreflekterede om, at disse sociale forventninger varierer fra vennegruppe til vennegruppe og nogle gange var stærkere, da de var lidt yngre og havde mindre konkret kendskab til de andres erfaringer. Der er eksempler på både piger og drenge, der har oplevet et pres for at debutere seksuelt, men de fleste er enige om, at presset er lidt større, hvis man er dreng. I en ren drengegruppe er drengene således indledningsvist meget enige om svaret, da de af intervieweren bliver spurgt:

Interviewer: Er drenge attraktive, hvis de ikke har mistet deres mødom. Alle: Nej. (Dren-gegruppe)

Efterfølgende åbner drengene i gruppen dog op for forskellige holdninger, idet de på den ene side giver plads til, at man som dreng kan udsætte sin seksuelle debut, uden at det har konsekvenser, og på den anden side fortæller, at det kan være nødvendigt at lyve om seksuelle erfaringer for at være attraktiv hos piger:

Det kommer selvfølgelig an på, hvilken omgangskreds man omgås i, men personligt tror jeg ikke, der er så mange forventninger til, hvor engageret man er i sex […]. (Mohammed, drengegruppe)

Det kan godt blive for sent, fordi kvinder mister ligesom interesse, hvis man ikke har prøvet noget. Hvis man ikke har erfaring [med sex]. (Mohammed, drengegruppe) Man kan også bare lade være med at sige, at man er jomfru. (Kaleem, drengegruppe)

I en ren pigegruppe fortæller en pige om sin tidligere folkeskoleklasse, hvor hun oplevede drenge, der følte sig pressede til at lyve og overdrive deres erfaringer for at blive anerkendt af de andre drenge:

Der var nogle af drengene, hvor man godt kunne føle, at de følte sig presset. Så sagde de bare alt muligt, hvor det ikke var sandt nødvendigvis. […] Blandt pigerne var det mere sjovt, hvis der skete noget, men der var ikke noget pres for nogen. (Anika, pigegruppe)

I andre venskabskredse er det ikke nødvendigvis forbundet med pres ikke at være debuteret som dreng, men, som drengen i det følgende citat fortæller, forbundet med respekt og anerkendelse, når man første gang har været sammen med én:

Der er på en måde lidt respekt fra folk, hvis man har mistet sin mødom. Sådan var det i hvert fald i min klasse. […] Det er heller ikke fordi, alle vores samtaler handlede om det, men det var lidt sejt. (Anton, drengegruppe)

I fokusgruppeinterviewene fortæller enkelte piger også, at de som yngre har oplevet, at seksuel debut har været væsentlig for at føle sig inkluderet blandt kammeraterne. Det var dog mere udbredt i interviewene med pigerne at omtale dette pres som en hypotetisk situation, der findes i særlige venskabskredse:

Jeg tænker, at hvis man er i en omgangskreds, hvor der er mange, som har prøvet det.

Så tror jeg, man føler sig lidt mere presset. […]” (Malou, pigegruppe)

Især hvis det er et emne, som der bliver snakket meget om. (Trille, pigegruppe)

Specielt hvis resten af vennegruppen har været sammen med flere, så tror jeg godt, at man kan tænke: ”Ej, det har jeg ikke.” (Karla, pigegruppe)