• Ingen resultater fundet

SAMARBEJDE MELLEM NGO’ER OG PROJEKTKOMMUNER

BILAG 4 DEN KVALITATIVE DATAINDSAMLING

Der er gennemført kvalitative studier i forbindelse med både projektets forstudie, pilotstudie og afprøvningsfase. Da såvel for- som pilotstudie er blevet gennemgået i henholdsvis bilag 1 og 2, omhandler dette bilag ude-lukkende den kvalitative empiri, som er indsamlet i forbindelse med af-prøvningsfasen.

I afprøvningsfasen har vi interviewet følgende grupper:

x Projektledere (og eventuelle projektkoordinatorer)

x CTI-medarbejdere

x Borgere – nogle er interviewet ved opstart i deres CTI-forløb, mens andre blev interviewet ved afslutning

x Repræsentanter fra otte NGO’er.

Formålet med den kvalitative del af evalueringen har været at få dels vi-den om implementeringen og vi-den praktiske anvendelse af CTI-metovi-den i kommunerne, dels en dybere forståelse af de kvantitative resultater, målt på borgerniveau. Nedenfor ses en oversigt over, hvilke temaer der har været en del af det kvalitative studie i afprøvningsfasen, samt hvilke interviewmetoder der er anvendt.

BILAGSTABEL B4.1

Temaer og metoder, anvendt i det kvalitative studie.

Tema Metode Eksempler på spørgsmål

Implementering af forudsæt-ninger er centrale for at imple-mentere metoden?

Hvordan er projektgruppen sam-mensat?

Hvordan er projektet forankret i kommunen? anven-de metoanven-den? Er anven-der fx strukturel-le udfordringer, som har indvirk-ning på anvendelsen af metoden, såsom ventetidsproblematikker i forhold til tildeling af tilbud?

Hvilke faglige udfordringer oplever kompetenceudvik-ling er der behov for i forhold til at sikre det nødvendige kendskab til målgruppen? samarbejdspart-nere i andre dele af kommunen og i tilknyttede institutioner haft i etableringen af kontakt?

Hvilken rolle har andre aktører, fx KC og NGO’er, haft i etableringen af kontakt?

Hvilke udfordringer er der i forhold til at skabe samarbejdsrelationer på tværs af kommunale aktører og private aktører?

(Tabellen fortsættes)

196

BILAGSTABEL B4.1 FORTSAT

Temaer og metoder, anvendt i det kvalitative studie.

Tema Metode Eksempler på spørgsmål

Borgerens motivation for at indgå i CTI-forløbet og vurdering af

Hvad har været udslagsgivende i forhold til ønsket om at indgå i et CTI-forløb?

Hvad er de borgeroplevede resulta-ter af at indgå i CTI-forløbet? Op-lever borgerne eksempelvis, at forløbet tager udgangspunkt i de-res behov og de-ressourcer?

Hvordan oplever borgeren sin egen livssituation? Er der sket mar-kante ændringer i borgerens livs-situation undervejs i CTI-forløbet, som borgeren vurderer har haft en indvirkning på forløbet, fx æn-dringer i civilstatus?

Hvordan har borgeren oplevet samarbejdet med CTI-medarbej-deren?

Hvad er de afgørende faktorer for et succesfuldt forløb?

Alle de indsamlede interview er blevet analyseret ved hjælp af program-met NVivo, som er beregnet til at organisere og sortere kvalitative data for herved at undersøge sammenhænge i dataene og identificere tenden-ser.

INTERVIEW MED LEDERE (OG EVENTUELLE KOORDINATORER) I forbindelse med afprøvningsfasen er der blevet gennemført interview af ca. 90 minutters varighed med hver af de fire projektledere i de fire projektkommuner. I de tilfælde, hvor kommunen har haft en projektko-ordinator, har denne også deltaget i interviewet.

Interviewene har haft til hensigt at afdække implementeringen af projektet i kommunen, herunder hvilke organisatoriske forudsætninger der er centrale for at kunne implementere metoden. Herudover har in-terviewene haft til hensigt at belyse kommunernes arbejde med rekrutte-ring og samarbejdet med forskellige eksterne og interne aktører. Kom-munernes projektbeskrivelser og interviewene fra projektets pilotfase er

blevet anvendt som inspiration til udarbejdelsen af interviewguider med henblik på at sikre, at interviewene byggede oven på den allerede eksiste-rende viden.

FOKUSGRUPPEINTERVIEW MED MEDARBEJDERE

Alle CTI-medarbejdere har deltaget i fokusgruppeinterview. Fokusgrup-perne blev sammensat på tværs af de fire projektkommuner og har haft til hensigt at belyse generelle erfaringer med projektet, herunder erfarin-ger med anvendelsen af metoden over for projektets målgruppe. Forud for fokusgrupperne indsamlede SFI skriftligt materiale fra CTI-med-arbejderne i alle fire projektkommuner, hvori medCTI-med-arbejderne, enten alene eller i deres teams, var blevet bedt om at forholde sig til spørgsmål, der fremgår af bilagstabel 4.2.

BILAGSTABEL B4.2

Forberedende materiale til fokusgruppeinterview.

Spørgsmål Eventuel hjælpetekst

Hvad er din/jeres samlede vurdering af CTI-metodens anvendelighed i forhold til det so-ciale arbejde med projektets målgruppe?

Tænk fx på din/jeres rolle over for borgeren, antallet af borgere pr.

medarbej-der/caseload, samt metodens faseopdeling.

Hvad er særlig vigtigt i forhold til at kunne gennemføre et CTI-forløb efter din/jeres vurdering?

Fx relationsarbejde, borgermotivation, pro-jektorganisering, samarbejde med eksterne parter såsom misbrugstilbud mv.

Hvilke faktorer oplever du/I, at borgerne læg-ger vægt på som afgørende for et godt for-løb?

-

Hvordan vil du/I beskrive samarbejdet med NGO’er i forbindelse med CTI-forløbene?

Tænk fx på, om – og i så fald hvilken – rolle NGO’erne har spillet i de CTI-forløb, som du/I har været en del af.

Hvordan vil du/I beskrive samarbejdet med andre parter (ikke NGO’er)?

Tænk fx på samarbejdet med misbrugscentre, jobcentre, psykiatri mv. og beskriv eventuelt, hvis der er nogle sociale eller sundhedsfag-lige tilbud, som I har samarbejdet meget med.

Det forberedende materiale har bl.a. dannet baggrund for udarbejdelsen af spørgeguiden til fokusgrupperne. Der blev gennemført to fokusgrup-per af 2½-3 timers varighed.

198

INTERVIEW MED MEDARBEJDERE OM NGO-SAMARBEJDET I undersøgelsen af NGO-samarbejdet er i alt seks medarbejdere fra de fire projektkommuner blevet interviewet om deres oplevelse af samar-bejdet med NGO’erne i Exit-projektet.

Interviewene har til formål at afdække, hvordan medarbejderne har oplevet samarbejdet med NGO’erne. Interviewene har bl.a. fokus på, hvordan medarbejderne har oplevet NGO’ernes rolle i forhold til at henvise borgere til projektet og/eller levere aktiviteter til projektets mål-gruppe, og hvordan de har oplevet det løbende samarbejde i forhold til borgere i Exit-projektet.

INTERVIEW MED NGO-REPRÆSENTANTER

I forbindelse med undersøgelsen af NGO-samarbejdet har vi interviewet repræsentanter fra otte NGO’er, der har samarbejdet med Exit-projektet.

Interviewene har haft til hensigt at afdække, hvordan NGO’erne har oplevet at være en del af Exit-projektet. Herunder hvilke aktiviteter NGO’erne har bidraget med til projektets målgruppe, og hvordan de har oplevet samarbejdet med CTI-medarbejderne og projektet som helhed.

BORGERINTERVIEW

Der er blevet gennemført interview med 20 forskellige borgere. Inter-viewene har været af 45-90 minutters varighed og har fundet sted på en lokation valgt af borgeren, fx hjemme hos borgeren, på café eller i lokaler stillet til rådighed af kommunens Exit-team. 6 borgere er interviewet ved opstart af deres CTI-forløb (ca. 1 måned inde i forløbet), og 15 er inter-viewet ved afslutningen. I et tilfælde er den samme borger interinter-viewet ved både opstart og afslutning. I to tilfælde har der deltaget to borgere i interviewet. Endelig har CTI-medarbejderen, hvis borgeren har ønsket det, deltaget i enkelte tilfælde i enten dele af eller i hele interviewet med det formål at gøre borgeren tryg ved interviewsituationen.

Interviewene, der er gennemført ved opstarten i forløbet, har haft særligt fokus på borgerens motivation for at indgå i forløbet, hvad der ligger til grund for borgerens beslutning om at søge støtte, hvordan kontakten er blevet etableret, og hvilke overvejelser borgeren har gjort sig forud for opstart. Derudover har der i opstartsinterviewene været fokus på borgerens ønsker for forløbet, hvilke aktiviteter der er lavet i opstarten af forløbet og den indledende kontakt med