• Ingen resultater fundet

D e enkelte tyre og deres afkomsprøvehold

In document Afkomsprøver med tyre (Sider 80-139)

Af Jerseyholdene fik holdet efter Skærup Prins et usædvanlig fint malk- malk-barhedstal, men der opnåedes også smukke malkbarhedsresultater for holdet

L. D e enkelte tyre og deres afkomsprøvehold

1. R Ø D D A N S K M A L K E R A C E Haslev Lex, s. 2 8 1 1 4 , f. 3 1 . juli 1960

hos Svend Andersen, Viegård, Saltofte, Stenlille.

Afkomspr. 1. kl. 2. gr. 1966 v. De s. sj. Ldf.

Ejer: Præstø Amts Kvægavlsforening.

Fader: Holbæk Frøy, s. 4832. Ff. Buster, s. 4294. Fm. Nr. 49, s. 20647.

Moder: Nr. 94, e.s. 27097. Mf. Toke Sams, s. 4433. Mm. Nr. 58, s. 22785.

Gns. af 18 døtre på Gyldenager gård:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein

6148 4,80 295 3,70 228 Holdet kom på fløjpladsen ved 50 dages opgørelsen, og det bevarede denne placering ved de følgende opgørelser. Mælkeydelsen var usædvanlig høj, og da fedtprocenterne var høje, opnåedes en usædvanlig høj smørydelse.

Proteinprocenterne var gode, og holdet opnåede den højeste ydelse af mælke-protein. 4 kvier ydede over 400 kg smør, men der var stor variation i ydelsen, og holdet havde den største spredning i smørfedtydelsen af årets afkoms-prøvehold. Der var ligeledes meget stor variation i ydelsestallene for mælk

Variationsarsag Mellem hold

Afstand fra patteansats Friheds-

Middel-til g u l v : grader kvadrat

Forpatterne 9 113,67 Bagpatterne 9 96,00

og mælkeprotein samt i fedtprocenterne, medens spredningen kun var knap middelstor for proteinprocenten. Udholdenheden i ydelsen var meget fin i vinterperioden, medens den kun var jævnt god i sommerperioden. Flere af kvierne var langsomme og besværlige at malke, hvorfor malkbarhedsresul-taterne blev dårlige. Enkelte af kvierne var hårdmælkede, og der blev be-handlet 5 patter på to af kvierne. For enkelte kneb det også med nedlæg-ningen af mælken, og en af kvierne kom ikke med i malkbarhedsundersøgel-sen, da den blev håndmalket i en stor del af prøvetiden. Ædelysten var sær-deles god, og kvierne havde et roligt temperament. Alle kvier var erklæret drægtige ved hjemsendelsen, men kun 5 blev drægtige efter 1. inseminering, og der medgik 2,7 ins. pr. drægtighed.

En del nærmest store, flertallet godt middelhøje, alle dybe, brede og gennem-gående velbyggede og tunge dyr af en kraftig og muskuløs type. Enkelte knap faste nok fortil; ryggen stærk eller velbåre-t, hos enkelte en smule ujævn, gennem-gående godt lændeparti, bredt, regelmæssigt firsidet, velformet, muskuløst og stærktbygget kryds, flere dog med en smule kraftig korsbenskam eller lidt til-rundet bagover og et par med lidt højt sædebens- eller halerodsparti, dybe, fyldige og velformede lår, ren has og velstillede lemmer. Veludviklet, velformet og vel-båret yver med velstillede patter, et par med godt middellange og enkelte med en smule vidtstillede forpatter.

Holdet tilkendt mg-f- for eksteriør.

Holme Øst, s, 2 8 1 1 9 , f. 2 3 . december 1960 hos Chr. Sørensen, H o l m e , H a v b r o .

Ejer: Præstø Amts Kvægavlsforening.

Fader: Rudme Ideal, e.A 4864. Ff. Sortemose, s. 4680. Fm. Nr. 69, s. 23264.

Moder: Nr. 105, e.s. 27522. Mf. Sverre, s. 4759. Mm. Nr. 35, s. 25294.

Gns. af 20 døtre på Grønhøjgård:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein 5955 4,62 275 3,59 214 Mælkeydelsen var meget høj, og der var gode fedtprocenter, medens proteinprocenterne var knap middelhøje. Der var meget stor variation i fedt- og proteinprocenterne, medens spredningen i mælkeydelsen var godt middelstor, og der var kun knap middelstor spredning i ydelsestallene for smørfedt og mælkeprotein. Udholdenheden i ydelsen var ret normal. Kvi-erne var hurtige og lette at malke^ og flere af kviKvi-erne opnåede fantastisk høje malkbarhedstal, hvorved der blev stor spredning for denne egenskab.

Samtlige 20 kvier gennemførte prøven, og de brugsmæssige egenskaber var særdeles gode. Ædelysten var god, og da kvierne havde et roligt tempera-ment, var de gode at arbejde med. Kvierne havde let ved at kælve. 11 kvier blev drægtige efter 1. inseminering, og der medgik kun 1,5 ins. pr. drægtig-hed, men to kvier var ikke erklæret drægtige ved hjemsendelsen.

6

82

Over middelhøje, store og middelhøje, ret velbyggede, nogenlunde ensartede kvier. De fleste med velstillet bov, overvejende god dybde af midstykke, fler-tallet med velbåret, hos nogle dog en smule ujævn ryg; krydset af god eller ret god bredde, men noget forskellig af form og hos temmelig mange lidt tilrundet eller med ujævn overfladeform, velformede lår og gennemgående velstillede lem-mer. Velformet og velbåret, hos enkelte dog en smule kløftet eller lidt skævt yver, velformede og overvejende velstillede patter, flere dog med en smule vidtstillede forpatter.

Holdet tilkendt g for eksteriør.

Kolding Top 6 9 , s, 2 8 0 8 0 , f. 2 3 . april 1961

hos M a r t i n Hansen, Gudbjerg Skov, Gudbjerg Sydfyn.

Afkomspr. 1. kl. 2. gr. 1966 v. F . a. j . Ldf.

Ejer: Koldingkredsens Kvægavlsforening.

Fader: Sortemose, s. 4680. Ff. Loke, s. 4323. Fm. Nr. 145, s. 19464.

Moder: Nr. 69, s. 23264. Mf. Ulvsager, s. 4268. Mm. Nr. 57, s. 21840.

Gns. af 20 døtre på Gelballegård:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein

5976 4,60 275 3,66 219 Fedtprocenterne var gode, og proteinprocenterne middelhøje, og da mælkeydelsen var meget høj, opnåedes meget høje ydelsesresultater med hensyn til smør og mælkeprotein. Der var ikke ret stor variation i fedtpro-centerne, medens der var normal variation i de øvrige ydelsestal. Udholden-heden i ydelsen var god, og der opnåedes særdeles gode resultater ved malk-barhedsundersøgelsen. To af kvierne opnåede meget høje malkbarhedstal, og der var nogen variation i malkbarhedstallet. Kvierne havde et normalt tempe-rament, men en af dem var dog meget urolig under malkningen. Alle 20 kvier gennemførte prøven, og sundhedstilstanden var tilfredsstillende, men to kvier var ikke erklæret drægtige ved hjemsendelsen. Der medgik 2,3 ins.

pr. drægtighed.

Ensartede, passende store, jævnt anselige til anselige, pænt muskuløse, meget velprægede, mellemrøde dyr af god bredde og dybde samt tiltalende type. Pænt hoved, velansat hals, enkelte lidt fremskudt, i øvrigt velstillet bov, enkelte noget vigende, men oftest fast overlinie, gennemgående ret bredt, velformet og velbåret kryds, en del lidt lave omdrejere, på et par nær velformede lår og sunde, velstillede lemmer. Udmærkede malkeorganer.

Holdet tilkendt mg-f- for eksteriør.

Samsø Ulf, s. 2 8 3 0 2 , f. 19. august 1961

hos Søren A . Larsen, Frederiksminde, Vidstrup, Hjørring.

Ejer: Samsø Kvægavlsforening.

Fader: Hjørring Munkdrup, e.A 4906. Ff. Sortemose, s. 4680. Fm.

Nr. 43, s. 24522.

Moder: Nr. 7 1 , e.s. 27451. Mf. Ørnsvig 136, s. 4158. Mm. Nr. 57, f. 18. oktober 1948 hos Chr. J. Christensen, Frederiksminde, Vidstrup.

Gns. af 17 døtre på Samsø:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein 5847 4,61 269 3,66 214 Det var den fine udholdenhed i ydelsen, som medvirkede til, at holdet nåede det fine ydelsesresultat ved prøvens slutning. Mælkeydelsen var høj, og der var gode fedtprocenter samt middelhøje proteinprocenter. Der var en del variation i ydelsestallene, og der var især stor spredning i smørfedtydel-sen og ydelsmørfedtydel-sen af mælkeprotein. Der opnåedes kun jævnt tilfredsstillende resultater ved malkbarhedsundersøgelsen, og en af kvierne blev tillige hånd-malket i en stor part af prøvetiden. Gennemsnitsalderen ved kælvning var mindre end for noget andet rødt hold gennem de 21 år, afkomsprøverne har eksisteret. Tilvæksten var meget stor, og kvierne vejede i gennemsnit 596 kg ved prøvens afslutning. Ædelysten var særdeles god, og kvierne havde et roligt temperament og var gode at arbejde med. En kvie blev hjemsendt, da den ville kælve for sent, men de øvrige 17 kvier gennemførte prøven, og de var alle erklæret drægtige ved hjemsendelsen. Drægtighedsforholdene var usædvanlig fine, idet 13 kvier blev drægtige efter 1. inseminering, og der medgik kun 1,2 ins. pr. drægtighed.

Ensartede, middelstore til velvoksne, kraftige, anselige til betydelige, musku-løse, velbyggede og triveligt prægede, mellemrøde dyr af god bredde og dybde.

Pænt hoved, velformet hals, fast bov, på et par nær stærk og jævn ryg, enkelte lidt tynd kam, middelbredt til bredt, velbåret kryds, enkelte noget snævre omdrejere og lidt høj, men fin korsbenskam, velformede lår, pæn benstilling. På et par nær rummeligt, velophængt og regelmæssigt yver med godt pattesæt.

Holdet tilkendt mg for eksteriør.

Dybbøl Ideal, s. 2 8 3 2 8 , f. 3. december 1960 hos Aksel Nielsen, Nordskov, Guldbjerg.

Ejer: Graasten-Sønderborg Kvægavlsforening.

Fader: Rudme Ideal, e.A 4864. Ff. Sortemose, s. 4680. Fm. Nr. 69, s. 23264.

Moder: Nr. 76, e s . 27007. Mf. Guldbjerg Ulvsager, s. 4703. Mm. Nr. 60, s. 24775.

Gns. af 19 døtre på Veesbæk:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein 6075 4,42 268 3,66 223 Mælkeydelsen var usædvanlig høj for dette hold, og selv om middelfedt-procenten knap nåede racens gennemsnit, opnåedes en høj gennemsnitlig smørydelse. Proteinprocenterne var middelhøje, og holdet fik den

næsthøje-6*

84

ste ydelse af mælkeprotein af årets afkomsprøvehold. Ydelsen var meget høj i den første del af prøvetiden, men der var kun jævnt god udholdenhed i ydelsen. Der var intet særligt at bemærke med hensyn til spredningen i ydel-sestallene. Flere af kvierne var langsomme at malke i den første del af prøvetiden, og der opnåedes dårlige malkbarhedsresultater. To kvier fik hver to patter blokket op. Ædelysten var særdeles god, og kvierne havde et roligt temperament. Sundhedstilstanden var god, og der var gode drægtig-hedsresultater. Der medgik 1,7 ins. pr. drægtighed. Adskillige af kvierne fødte ret små kalve, og gennemsnitsvægten blev kun 36 kg.

Nogenlunde ensartede, middelstore til godt middelstore, anselige, dybe, gen-nemgående brede, ret muskuløse, overvejende mellemrøde, enkelte mørkrøde dyr af ganske godt slag, men jævnligt med noget usikre linier og kun nogenlunde til-fredsstillende rammer. Almindeligt hoved, velansat hals, adskillige fremskudt bov, velrundet rib, en ret stor part vigende til lav ryg, velbåret, enkelte knap middel-bredt, i øvrigt ret bredt til bredt kryds, adskillige lave omdrejere og høj halerod, velformede lår, enkelte stærktbøjet has, ellers pæn benstilling. Velformet og vel-ophængt yver, en del lidt uregelmæssigt pattesæt.

Holdet tilkendt g + for eksteriør.

Hornshøj Ideal, s. 2 8 0 5 7 , f. 2 2 . februar 1961 hos N . Hvirvelkær, Valdal, H a v n d a l .

Ejer: Holstebroegnens Kvægavlsforening.

Fader: Rudme Ideal, e.A 4864. Ff. Sortemose, s. 4680. Fm. Nr. 69, s. 23264.

Moder: Nr. 32, Alba IX, e s . 27414. Mf. Valdal, s. 4826. Mm. Nr. 2, Alba VII, s. 26675.

Gns. af 16 døtre på Lægård:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein

5553 4,73 262 3,95 220 Udholdenheden i ydelsen var særdeles god, hvorved holdet avancerede til en fin placering ved prøvens slutning. Mælkeydelsen var god, fedtprocen-terne særdeles gode, og proteinprocenfedtprocen-terne var udpræget høje, hvorfor der opnåedes en høj ydelse af mælkeprotein. Fedtprocenterne var usædvanlig ensartede, hvorimod der var normal variation i de øvrige ydelsestal. Der opnåedes kun jævnt tilfredsstillende malkbarhedsresultater, men kvierne var også noget langsomme at malke i den første tid efter kælvningen. Det kneb med sundhedstilstanden i den første del af vinterperioden, enkelte af kvierne fik meget hævede haser, og det blev nødvendigt at udsætte to kvier på grund af benlidelser, og to andre blev udsat på grund af yverlidelser. Ædelysten var god, og kvierne var rolige at arbejde med. Alle kvier var erklæret drægtige ved hjemsendelsen, og der medgik 2,0 ins. pr. drægtighed. Kvierne fødte gennemgående store kalve, de vejede 41 kg i gennemsnit.

Ret ensartede, gennemgående velvoksne, anselige, jævnt brede og dybe,

nogen-lunde muskuløse, malkeprægede, mellemrøde dyr med jævnt gode linier og ram-mer. Pænt hoved, velansat hals, gennemgående velstillet bov, en del noget blød, men flertallet velbåret ryg, middelbredt, velbåret, overvejende finknoglet kryds med jævnt gode rammer, enkelte lidt usikker hasestilling, ellers pæn lårbygning og benstilling. Gode mialkeorganer.

Holdet tilkendt g-j- for eksteriør.

Horsens Borg, s. 2 8 0 5 1 , f. 7. december 1960

hos Peter H a n s e n , Borggård, N a k k e , Nykøbing Sjælland.

Ejer: Horsensegnens Kvægavlsforening.

Fader: Hadsten Wahl, e.A 4940. Ff. Aalborg Wahl, s. 4344. Fm. Nr. 84, s. 23610.

Moder: Nr. 60, e.s. 28530. Mf. Buster, s. 4294. Mm. Nr. 46, s. 26376.

Gns. af 19 døtre på Østerhåb:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein 5805 4,52 262 3,54 205 Fedtprocenterne grupperede sig omkring racens gennemsnit, og da mælkeydelsen var høj, opnåedes en høj smørydelse. Middelproteinproeenten var lav, hvorfor ydelsen af mælkeprotein ikke blev overvældende høj. Der var ret stor variation i ydelsestallene for mælk og smørfedt, medens spred-ningen var middelstor for de øvrige ydelsestal. Der var en normal udhol-denhed i ydelsen. Kvierne var gode at malke, og der opnåedes pæne malk-barhedsresultater. Sundhedstilstanden var god, ædelysten særdeles god, og

alle kvierne havde et roligt temperament. Der medgik 2,1 ins. pr. dræg-tighed.

Pænt ensartede, middelstore og godt middelstore, anselige, knap middelbrede til brede, dybe, jævnt muskuløse, velprægede, mellemrøde dyr med ganske til-talende linier og rammer. Typisk hoved og hals, nogle få lidt fremskudt, ellers velstillet bov, enkelte noget flad gjord og tynd kam, i øvrigt velbåret ryg, lige, gennemgående bredt kryds, enkelte lave omdrejere og noget fremtrædende kors-benskam, et par lidt tynd skank og tætstillet has, ellers velformede lår og sunde, velstillede lemmer. Gode mialkeorganer.

Holdet tilkendt mg-=- for eksteriør.

Ribe Ulf, s. 2 8 0 8 3 , f. 7. januar 1961

hos Niels Jensen, Høj agergård, Taastrup, Haarlev.

Ejer: Kvægavlsforeningen Vestjyden.

Fader: Rudme Ideal, e.A 4864. Ff. Sortemose, s. 4680. Fm. Nr. 69, s. 23264.

Moder: Nr. 11, s. 24951. Mf. Faaborg Elg, s. 4583. Mm. Nr. 2, s. 24242.

Gns. af 20 døtre på Skølvad:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein 5626 4,64 261 3,55 200'

Kvierne på dette hold startede med høje dagsydelser efter kælvningen, men de gik lidt for stærkt ned i ydelse gennem det meste af prøvetiden.

Mælkeydelsen blev særdeles god, og fedtprocenterne var godt middelhøje, hvorfor smørydelsen blev høj. Proteinprocenterne var lave, og ydelsen af mælkeprotein blev lavere end for de øvrige hold på samme niveau i smør-ydelse. Flere af kvierne havde for lang malketid, og der opnåedes ikke helt tilfredsstillende resultater ved malkbarhedsundersøgelsen. Sundhedstilstan-den var god, og alle 20 kvier gennemførte prøven. Ædelysten var særdeles god, og selv om der var lidt forskel med hensyn til temperamentet, var kvi-erne gennemgående gode at arbejde med. Alle kvier var erklæret drægtige ved hjemsendelsen, men kun 4 kvier blev drægtige efter 1. inseminering.

12 kvier blev dog drægtige efter 2. inseminering, og i gennemsnit for alle kvier medgik 2,1 ins. pr. drægtighed.

Pænt ensartede, middelstore, ret anselige, noget fintbyggede, jævnt muskuløse, velprægede, mellemrøde dyr af pæn bredde og god dybde og med ret gode linier og rammer. Almindeligt hoved, velansat hals, på et par nær velstillet bov, gennem-gående velbåret ryg, nogenlunde bredt, velbåret kryds, adskillige noget lave om-drejere og en smule fremtrædende korsbenskam, jævnt gode lår, lidt klejne, men overvejende velstillede lemmer, enkelte lidt ukorrekt hasestilling. Enkelte noget dybt og løst ophængt yver, ellers gode malkeorganer.

Holdet tilkendt g + for eksteriør.

Drat Østlolland, r. 2 7 6 9 4 , f. 2 8 . juni 1960 hos Søren H a n s e n , R u d m e .

Ejer: Maribo Amts Kvægavlsforening.

Fader: Rudme Ideal, e.A 4864. Ff. Sortemose, s. 4680. Fm. Nr. 69, s. 23264.

Moder: Nr. 88, Roma XXXVIII, s. 19562. Mf. Rudme Flax, s. 3990.

Mm. Nr. 72, Roma XXVII, s. 14442.

Gns. af 15 døtre på Bellinge:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein 5581 4,67 261 3,69 206 Udsætterprocenten var meget stor for dette hold, hvor der måtte udsæt-tes 6 kvier i prøvetiden. To kvier blev udsat på grund af for tidlig kælvning, medens de øvrige blev udsat af forskellige årsager. Mælkeydelsen var god, og da fedtprocenterne var særdeles gode, opnåedes en høj smørydelse i prøve-tiden. Udholdenheden i ydelsen var god gennem hele prøveprøve-tiden. Der var usædvanlig stor variation i fedtprocenterne, medens spredningen var knap middelstor for de øvrige ydelsestal. Alle kvierne var lette og hurtige at malke, og der opnåedes meget smukke resultater ved malkbarhedsundersø-gelsen. Hovedparten af kvierne var rolige at arbejde med, men enkelte var lidt nervøse. Det kneb med drægtighedsresultaterne, idet kun 4 kvier blev drægtige efter 1. inseminering, og der medgik 3,0 ins. pr. drægtighed.

Ensartede, middelstore, dybe og rummelige, overvejende velbyggede og vel-prægede dyr. Faste og velstillede bove, gode af bryst og midtstykke, stærke og lige af ryg, middelbrede, de fleste velformede kryds, enkelte med lidt rigelig korsbens-kam, overvejende ret gode lår og velstillede lemmer. Meget velformede og vel-ansatte yvere med passende store, velvel-ansatte patter.

Holdet tilkendt mg-h for eksteriør.

Skærup Uffe, s. 2 8 0 3 8 , f. 1. august 1960 hos Folmer Pedersen, Bøgeskov, O d d e r .

Ejer: Vejle- og Fredericiaegnens Sædcentral.

Fader: Horsens Vang, e.A 4944. Ff. Ejlekær, s. 4416. F m . Nr. 181, s. 25948.

Moder: Nr. 54, s. 22441. Mf. Høvding, s. 4046. Mm. Nr. 27, f. 12. fe-bruar 1942 hos P. Ravn Pedersen, Bøgeskov, Odder.

Gns. af 18 døtre på Skovgård:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein 5824 4,45 259 3,78 220 Fedtprocenterne tangerede racens gennemsnit, men da mælkeydelsen var høj, opnåedes en høj smørydelse. Proteinprocenterne var høje, hvorfor ydel-sen af mælkeprotein blev meget høj. Fedtprocenterne var meget ensartede, medens der var normal variation i de øvrige ydelsestal. Udholdenheden i ydelsen var meget normal. Kvierne var meget lette og hurtige at malke, hvorfor der opnåedes meget fine malkbarhedsresultater. Der var nogen va-riation i malkbarhedstallet, men alle kvierne var gode at malke, og ved malkbarhedsundersøgelsen havde 8 af kvierne en gennemsnitlig malketid, som var under 3 minutter. Sundhedstilstanden var som helhed god, men der var dog nogle kvier, som havde yverbetændelse ved kælvning, og flere af dem blev derfor skæve i yveret. Kvierne havde en god ædelyst og var gode at arbejde med. Drægtighedsforholdene var gennemgående gode, idet 11 kvier blev drægtige efter 1. inseminering, og der medgik kun 1,8 ins. pr.

drægtighed.

Jævnt ensartede, overvejende knap middelstore, ret anselige, oftest lidt muskel-fattige, malkeprægedle, enkelte lysmellemrøde, i øvrigt mellemrøde dyr af ret god bredde og dybde og jævnt god type. Pæne af hoved og hals, på enkelte nær vel-stillet bov, flertallet noget vigende ryg, velbåret, ret bredit kryds, en del noget fremtrædende korsbenskam, ret gode lår, sunde, velstUlede lemmer. Rummeligt og velophængt yver med godt væv, enkelte lidt lange eller lidt tilspidsede patter ellers pænt pattesæt.

Holdet tilkendt g for eksteriør.

Skive Ideal, s. 2 8 0 9 6 , f. 7. september 1960

hos Holger Moritz Hansen, Toftegård, Tvinde, Rynkeby.

Ejer: Skiveegnens Kvægavlsforening.

Fader: Rudme Ideal, e.A 4864. Ff. Sortemose, s. 4680. F m . Nr. 69, s. 23264.

88

Moder: Nr. 62, s. 26112. Mf. Anders II, r. 25686. Mm. Nr. 36, f. 13. ja-nuar 1952 hos Holger Moritz Hansen, Toftegård, Tvinde, Rynkeby.

Gns. af 19 døtre på Krarup Nygård:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein

5842 4,41 258 3,69 215 Mælkeydelsen var høj og proteinprocenterne normale, hvorimod fedt-procenterne knap nåede racens gennemsnit. Der var ikke ret stor variation i ydelsestallene. Udholdenheden i ydelsen var kun jævnt god, og holdet kunne ikke bevare den fine placering, som det havde ved de første korttids-opgørelser. Kvierne var langsomme og noget besværlige at malke i den første del af prøvetiden, og der var vanskelighed med at få nr. 4, 6, 9 og 17 til at lægge mælken ned den første tid efter kælvningen. Nr. 9 fik hormonind-sprøjtninger over en længere periode, og nr. 17 fik enkelte hormonindsprøjt-ninger. Der opnåedes kun ret tilfredsstillende malkbarhedsresultater, men kviernes malkbarhed forbedredes meget gennem prøvetiden, og de blev ret gode at malke i sommerperioden. Malkbarhedstallene var usædvanligt ens-artede. Kvierne var rolige at arbejde med og havde god ædelyst. Alle kvier var erklæret drægtige ved prøvens afslutning, og der medgik 1,9 ins. pr.

drægtighed.

Ret ensartede, middelstore til godt middelstore, anselige, pænt muskuløse, ret velprægede, mellemirøde dyr af god bredide og dybde og med ret gode linier og rammer. Almindelige af hoved og hals, på et par nær velstillet bov, enkelte vigen-de, ellers velbåret ryg, en del dog lidt høj eller ujævn kam, lige, ret bredt og ret velformet kryds, enkelte noget lave omdrejere, adskillige høj, men ikke grov kors-benskam, enkelte lidt tynd skank og tæt has, ellers gode lår og lemmer. Et par lidt løst ophængt yver og store patter, ellers pæne malkeorganer.

Holdet tilkendt g + for eksteriør.

Rudine Unik, s. 2 8 1 7 7 , f. 14. september 1960 hos H . P . Nielsen, Nørreby Mosegård, Bogense.

Afkomspr. 1. kl. 2. gr. 1966 v. D e s. f. Ldf.

Ejer: Sydøstfyns Kvægavlsforening.

Fader: Hadsten Wahl, e.A 4940. Ff. Aalborg Wahl, s. 4344. Fm. Nr. 84, s. 23610.

Moder: Nr. 77, e.s. 27023. Mf. Dan, s. 4470. Mm. Nr. 65, s. 24793.

Gns. af 19 døtre på Enemærket:

kg mælk % fedt kg smørfedt % protein kg mælkeprotein

5544 4,54 252 3,71 206 Fedt- og proteinprocenterne nåede begge en smule over racens gennem-snit, og da mælkeydelsen var særdeles god, opnåedes fine ydelsestal for smør og mælkeprotein. Der var almindelig variation i fedtprocenterne, medens

spredningen var godt middelstor for de øvrige ydelsestal. Der var en meget fin udholdenhed i ydelsen i hele vinterperioden, men ydelsen faldt lidt for meget i sommerperioden. En af kvierne havde en meget dårlig malkbarhed, og der opnåedes ikke helt tilfredsstillende resultater ved malkbarhedsunder-søgelsen. Nr. 10 fik forpatterne stukket op. Ædelysten var særdeles god.

Der medgik 1,9 ins. pr. drægtighed.

Store og middelhøje, dybe og rummelige, nogle lidt lange, meget velprægede og

Store og middelhøje, dybe og rummelige, nogle lidt lange, meget velprægede og

In document Afkomsprøver med tyre (Sider 80-139)