• Ingen resultater fundet

BILAG

In document UNGES SOCIALE PROBLEMER (Sider 164-172)

164 B I L A G gennemført med følgende nøgleord: udsatte, belastede, svage, utilpasse-de, trueutilpasse-de, adfærdsvanskelige, sociale problemer, social arv, restgruppe, frafald, mønsterbrydere, mønsterbrud, ungdomsuddannelse, fuldføre eller mobning. Hermed er titler relateret til problemer vedrørende sociale forhold fundet. Herefter er søgningerne for unge og problemer vedrø-rende sociale forhold gennemført sammen, så de titler, der vedrører både unge og problemer vedrørende sociale forhold, er fundet. Søgningerne for de øvrige emner er gennemført efter samme model. Søgeordene er angivet i tekstboks 1.

Tekstboks 1

Søgeord for unge og emner.

I forhold til unge er litteratursøgningen sket med følgende ord:

ung?, børn? eller barn?

? angiver, at alle ord med de foran- eller bagvedstående bogstaver inkluderes i søgningen.

I forhold til problemer vedrørende sociale forhold er litteratursøgningen sket med følgende ord:

udsatte?, belastede?, svag?, utilpassede?, truede?, adfærdsvanskelige?, sociale problem?,

social arv?, restgruppe?, frafald, mønsterbryder?, mønsterbrud?, ungdomsuddannelse?, fuldføre? eller mobning?

I forhold til psykiske problemer er litteratursøgningen sket med følgende ord:

psykiske?, psykologiske?, selvmord?, selvskade?, social isolation?, marginalisering?, ensom? eller spiseforstyrrelse?

I forhold til misbrug er litteratursøgningen sket med følgende ord:

misbrug?, ?misbrug eller rusmid?

I forhold til kriminalitet er litteratursøgningen sket med følgende ord:

kriminalitet?, kriminelle?, vold?, overgreb?, voldtægt? eller bande?

I forhold til sundhed er litteratursøgningen sket med følgende ord:

gravid?, seksualitet?, kønssygdom?, seksualoplysning?, prævention?, abort?, fedme?, overvægt?

eller handicap?

Andre søgeord er følgende:

abort?, prostitution?, prostituere?, ungdomsarbejdsløshed? eller ghetto?

B I L A G 165 Efter søgningen blev titlerne screenet for irrelevante bøger såsom skøn-litteratur og børnebøger, udgivelser før 1995 og åbenlyst irrelevante tids-skriftartikler (eksempelvis ”Digital håndsrækning til udsatte børn” i Computerworld, årgang 25, nr. 16).

Herefter er søgningen gennemført inkluderende, dvs. at alle re-sterende titler blev taget med, selvom der kunne være tvivl om relevan-sen. Hensigten var at tage stilling til relevansen, når bogen eller artiklen forelå, og grundlaget for bedømmelsen hermed var sikrere.

Herefter er bøger og tidsskriftsartikler bedømt på baggrund af de syv inklusionskriterier, jf. afgrænsningen af forskningsoversigten i indlednin-gen, dvs. at der medtages:

• udelukkende litteratur, der fokuserer på unges sociale problemer.

Der skal med andre ord være en tydelig ”problem”-vinkel, før et bi-drag inkluderes i oversigten. Undersøgelser, der generelt analyserer ungdomsliv og almene aspekter ved unges livsstil mv., medtages ik-ke.

• udelukkende videnskabelige undersøgelser om emnet. I denne sam-menhæng defineres videnskabelig litteratur som produkter med en entydig kundskabsproducerende hensigt, som gør brug af veldefine-rede metodologiske strategier, der er velegnede til at belyse det på-gældende forskningsspørgsmål. Det vil sige, at det skal være under-søgelser, der er gennemført i overensstemmelse med gængse viden-skabelige metode- og teorikrav. Med ovenstående afgrænsning ude-lukkes bl.a. forsøgs- og udviklingsaktiviteter samt rent statistiske publikationer fra fx Det Kriminalpræventive Råd, Sundhedsstyrelsen etc.

• kun publikationer fra afsluttede undersøgelser. Det betyder, at fore-løbige arbejdspapirer, offentliggørelse af delresultater, konference-papirer mv. ikke indgår i oversigten. Der medtages derfor afsluttede, videnskabelige undersøgelser publicerede i afhandlinger, monografi-er, rapportserimonografi-er, artikler eller som bidrag til antologier. Populære, formidlende artikler om samme undersøgelser medtages ikke.

• kun primærstudier. Det betyder, at reproduktioner af tidligere resul-tater, fx i bidrag til antologier, konferenceoplæg, artikler mv. ikke medtages, idet første udgivelse i givet fald benyttes som kilde.

• multidisciplinær forskning, idet litteratursøgningen er foretaget på tværs af videnskabelige disciplinære grænser. Det betyder, at der i

166 B I L A G oversigten findes undersøgelser af såvel samfundsvidenskabelig, kriminologisk, sundhedsvidenskabelig (herunder psykiatrisk) som pædagogisk og humanistisk art.

• kun litteratur med undersøgelsespopulationer i alderen 12-18 år, som er definitionen for unge. I oversigten indgår således udelukken-de unudelukken-dersøgelser, hvor hele eller udelukken-dele af unudelukken-dersøgelsespopulationer- undersøgelsespopulationer-ne falder inden for dette aldersspænd.

• tidsmæssigt udelukkende forskning produceret i perioden 1995-2005.

Under hensynstagen til tidsfristen for udarbejdelse af forskningsoversig-ten er kun litteratur, der er modtaget på Socialforskningsinstituttet før den 1. november 2005, behandlet. Fjorten dage før den 1. november 2005 var der endnu ca. 100 titler, der ikke var modtaget på Socialforsk-ningsinstituttet. Disse titler blev vurderet under hensyn til den erhverve-de erfaring om relevante forskere og forskningsmiljøer. Herved kunne ca. 70 titler, primært tidsskriftsartikler, sorteres fra, fordi forfatter og miljø var af populærvidenskabelig karakter. De resterende 30 titler blev der gjort endnu et forsøgt på at bestille, typisk ved andre biblioteker, og med nogle undtagelser nåede titlerne at komme hjem inden den 1. no-vember 2005.

I alt resulterede søgningen i 801 titler. På baggrund af de syv in-klusionskriterier blev 653 titler sorteret fra, mens 125 er fundet relevante og kvalificerede. De resterende 23 titler er enten kommet hjem efter tidsfristen eller har ikke kunnet skaffes hjem.

Mange af studierne viste sig at være irrelevante, da de ikke er primærstudier. Det gælder mange lærebøger, antologier og i særdeleshed tidsskriftartikler. Offentlige betænkninger er sorteret fra, hvis de ikke har haft forskningskarakter, og en del mindre private, kommunale og amtsli-ge evaluerinamtsli-ger er sorteret fra, fordi metode eller analyse af data var mangelfuldt beskrevet.

Nedenfor præsenteres de institutioner, der er fundet relevant litteratur om unges sociale problemer ved. Ved de institutioner, der fremstår i kursiv nedenfor, er publikationsoversigten på institutionernes hjemmesi-der gennemgået for relevant litteratur. De øvrige institutioner er fundet gennem litteratursøgningen i de nationale biblioteksdatabaser gennem Danbib.

B I L A G 167 Oversigt 1

Center for Alternativ Samfundsanalyse Roskilde Universitet

Center for Registerforskning Center for Ungdomsforskning Center for Forebyggende og Socialt

arbejde med Kvindelige og Mandlige prostituerede, PRO-centret

Syddansk Universitet

Teori og Metodecentret Dansk Institut for Gymnasiepædagogik Formidlingscentret for Social Arbejde Aalborg Universitet

Udviklingscentret for folkeoplysning &

voksenundervisning

Sociologisk Laboratorium Amternes og Kommunernes

Forsknings-institut

Forskningsgruppen Arbejds- og Levemil-jøer

Center for Forskning i Socialt Arbejde Københavns Kommunes Sundhedstjeneste Center for Selvmordsforskning Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen,

Køben-havns Kommune Dansk Center for Migration og Etniske

Studier

Fyns Amt

Socialforskningsinstituttet Århus Amt

Sundhedsstyrelsen H:S

Statens Institut for Folkesundhed Amtssygehuset i Glostrup

Danmarks Pædagogiske Universitet Børnepsykiatrisk Ambulatorium Learning Lab Denmark Psykiatrisk Afdeling A

Århus Universitet Odense Universitetshospital

Center for Rusmiddelforskning Klinisk Psykologisk Afdeling

Institut for Psykologi Ungdomspædagogisk Forsknings- og Udviklings-center, Center for Videregående Uddannelse Fyn Institut for Epidemiologi og

Socialmedicin

Den Sociale Ankestyrelse Københavns Universitet Ankestyrelsens Analysekontor

Det Juridiske Fakultet Justitsministeriets Forskningsenhed Institut for

Folkesundhedsvi-denskab

Det Kriminalpræventive Råd Institut for Psykologi Danmarks Lærerhøjskole Institut for

Sygdomsforebyg-gelse

Afdelingen for Socialpsykologi Roskilde Universitet Danmarks Erhvervspædagogiske

Læreruddan-nelse

Center for Ungdomsforskning Rockwool Fondens Forskningsenhed

168 B I L A G

Handelshøjskolen i Århus

De 125 relevante og kvalificerede studier af unges sociale problemer er herefter læst og registreret i overensstemmelse med opdraget fra Styrel-sen for Social Service. To medarbejdere ved Socialforskningsinstituttet har forestået dette arbejde. Ensretning og kvalitetssikring af registrerin-gerne er tilstræbt ved definitioner af nøgleord og udarbejdelse af registre-ringsskema med de ønskede oplysninger: titel, forfatter, udgivelsesår, publikationssted, -art og -sprog, emne, kategorisering, tværgående aspek-ter, væsentligste forskningsspørgsmål, hovedresultaaspek-ter, metode, data-grundlag, andre kommentarer og aldersgruppe. Medarbejderne har i forbindelse med hver enkelt registrering forholdt sig til alle førnævnte oplysninger. Endelig er enkelte tilfældigt udvalgte registreringer gennem-gået af projektlederen for yderligere kvalitetssikring.

Med registreringsskemaet er svarkategorierne også defineret. Nogle har været åbne eksempelvis de(t) centrale forskningsspørgsmål, undersøgel-sens hovedresultater, metode og datagrundlag. De resterende kategorier er udfyldt med foruddefinerede kategorier. Eksempelvis ja eller nej til, om et studie behandler et tværgående aspekt.

Registreringen er sket i Reference Manager, et program til opret-telse af databaser med referencer til litteratur, film, musik mv. Databasen med registreringer om de ønskede forhold om de 125 studier om unges sociale problemer har gjort det muligt at skabe et overblik over alt mate-rialet i de fem emner26 og kvalitetssikre registreringerne, at alle oplysnin-ger er udfyldt mv.

Studierne er læst ekstensivt en enkelt gang. Tidsmæssigt har det ikke været muligt at læse studierne intensivt side for side. Den ekstensive læsning har været grundigere i forbindelse med læsning af resume, ind-ledning, metodeafsnit og sammenfatning/konklusion.

Opdelingen af studierne på emnekreds har været afsættet for ar-bejdsdelingen mellem medarbejderne. De har hver især læst og registreret alle publikationer inden for de enkelte emner. Herved har det været mu-ligt for den enkelte medarbejder at få et overblik over materialet og

vur-26. Som siden er opdelt på 13 emner. For uddybelse heraf se fodnote på bilagets første side.

B I L A G 169 dere publikationernes kvalitet med fokus på metode. Ud fra dette over-blik er strukturen for de enkelte afsnit i den indholdsmæssige del herefter beskrevet.

In document UNGES SOCIALE PROBLEMER (Sider 164-172)