• Ingen resultater fundet

Bilag 3: Screeningsmodellen

Bilag 3 præsenterer screeningsmodellen, herunder udviklingen af og formålet med screeningsmodellen.

Efterfølgende uddybes de to trin i screeningsmodellen: Opsporing og visitation. Herefter følger de skemaer som deltagerkommunerne har benyttet i arbejdet med screeningsmodellen: Opsporingsskema, vejledning til opsporingsskema, dialogskema med dialogtemaer og vurderingsskema til visitationssamtalen samt vejledning til visitationssamtalen.

Omdrejningspunktet for nærværende projekt har været udvikling, implementering og test af en screeningsmodel, som dels understøtter frontpersonalets opsporing af borgere med funktionsnedsættelser, dels understøtter en bred og udvidet screening af den konkrete funktionsnedsættelses betydning for borgerens arbejdsevne og mulighederne på arbejdsmarkedet – givet:

borgerens kompetencer

efterspørgslen på arbejdsmarkedet

muligheden for at kompensere for skånebehov eller opkvalificere til andre arbejdsfunktioner

Screeningsværktøjet bygger på erfaringerne fra ”Et mere rummeligt arbejdsmarked for borgere med handicap I”

igennem følgende proces med afsæt i udvalgte kommuner fra 1. og 2. runde af projektet.

Gennemgang af eksisterende viden Analyse af eksisterende viden og

værktøjer Udvikling og pilottest af

screeningsværktøj

Litteraturgennemgang af screeningsmetoder og redskaber fra tilstødende fagområder

Ekspertinterviews med fokus på screening som redskab til opsporing og målretning af indsatser

Indsamlet data fra evaluering af erfaringer med screeningsværktøj i første runde

Udviklingsworkshop med repræsentanter fra igangværende projekter

Komparativ analyse af den indsamlede viden og erfaringer med at anvende screening til opsporing af funktionsnedsættelser

Fokus 1: Indhold og vurderingskriterier

Fokus 2: Implementerbarhed

Fokus 3: Udbytte af screening i form af data og grundlag for videre proces

Opstilling af anbefalinger til screeningsværktøj

Udvikling af screeningsværktøj med afsæt i viden og analyse

Screeningsværktøjet udvikles med følgende fokus: a) en tidlig opsporing, b) en uddybende screening, c) en målretning af indsats på baggrund af screening

Screeningsværktøjet pilottestes i 6 kommuner med forskellig erfaring, organisering og målgrupper

Kvalificeringsworkshop pba.

erfaringer fra testperioden

Uddybende lederinterviews Screeningsværktøj justeres og er

klar til anvendelse

Formålet med screeningsmodellen er tidligt i kontaktforløbet at opspore eventuelle helbredsmæssige udfordringer, der kan have betydning for den lediges job- og uddannelsesmuligheder og herigennem understøtte udarbejdelsen af en målrettet og realistisk beskæftigelses- eller uddannelsesplan, som skal understøtte at flere borgere med handicap integreres og fastholdes på arbejdsmarkedet.

Screeningsmodellen er udarbejdet som en to-trinsmodel, hvor den indledende screening foretages af sagsbehandleren, som herefter sender borgeren videre til en visitationssamtale, som gennemføres af en jobformidler i indsatsen. På baggrund af visitationssamtalen vurderes det, om borgeren skal deltage i projektet jf.

nedenstående figur. Opsporingen og visitationen sker gennem en systematisk screening, der kan indfange en bred målgruppe på tværs af handicap og ydelse.

Figur 13: Screeningsmodellen

Evaluering af Et mere rummeligt arbejdsmarked for borgere med handicap II. April 2021 69

l

i

i j jl

jl i

Borger Aktør Understøttende værktøjer

Opsporing

Visitation

Sagsbehand er

Jobformidler

D alogtemaer Opspor ngsværktø

SCREENINGSMODEL

1

2

Ve edning

Ve edning Vurder ngsskema

Opsporingen og visitationen sker gennem en systematisk screening, der kan indfange en bred målgruppe på tværs af handicap og ydelsesgrupper. I det følgende udfoldes screeningsmodellens form, indhold og vurderingskriterier i hver af de to screeningstrin.

9.1: Trin 1: Opsporing

I screeningsmodellens første trin: opsporing, har sagsbehandlerne følgende understøttende screeningsværktøjer til rådighed: op sporingsskema og vejledning.

Opsporingsskemaet er blevet anvendt af sagsbehandler i samtalen med ledige borgere uanset ydelsesgrundlag20 og har haft til formål at understøtte, at en eventuel funktionsnedsættelse, m ed betydning for borgers job-/uddannelsesmuligheder, o pspores tidligst muligt i borgers ledighedsforløb og dermed kvalificere

sagsbehandlernes vurdering af, om borger skal videregives til en visitationssamtale m ed jobformidler eller ej.

Opsporingsskemaet har således hjulpet sagsbehandler med at afgøre, h vilke borgere der skal henvises til en uddybende og afklarende visitationssamtale med jobformidler i relation til projekt ”Et mere rummeligt

arbejdsmarked for borgere med handicap 2018-2020”. Det er jobformidleren, d er har foretaget vurderingen af, om borgeren er i målgruppen for indsatsen.

Skemaet udfyldes i fællesskab med borgeren, hvis det ikke har været udfyldt på forhånd og har fokus på at afdække nedenstående forhold, m ed henblik på at vurdere om borger skal henvises videre til en

visitationssamtale ved jobformidler.

20 Hvis der indgår borgere, som har været igennem en grundig forudgående screening i forbindelse med rehabiliteringsteamet (fx borgere på ledighedsydelse eller i

Vurderingskriterier

borger har en funktionsnedsættelse med betydning for borgers job/uddannelsesmuligheder

borger ønsker – dvs. er motiveret for – at deltage i en visitationssamtale

Derudover kan borgers tidligere brug af handicapkompenserende ordninger og borgers oplevelse af, hvorvidt funktionsnedsættelsen tidligere har begrænset deres job- og uddannelsesmuligheder også indgå i afdækningen.

Sagsbehandlerne har fået udleveret en vejledning med formål og baggrund for opsporingsskemaet, samt vejledning til anvendelse og vurdering af om borgeren skal henvises til jobformidler.

9.2: Trin 2: Visitation

I screeningsmodellen andet trin: visitation, har jobformidlerne følgende understøttende værktøjer til rådighed:

dialogtemaer, vurderingsskema og vejledning (se bilag x). Dialogværktøjerne på dette trin skal give anledning til en mere udfoldende og omfattende vurdering end i screeningsmodellens trin 1.

Visitationssamtalen har fokus på fem temaer som skal understøtte en dialog mellem den ledige og jobformidleren med fokus på kompetencer, jobmuligheder og relevante hensyn og opstartsvilkår. Nedenstående er et overblik over de konkrete temaer og det tilhørende samtaleflow, der er lagt op til i visitationssamtalen.

Dialogtemaer

CV/erhvervserfaring: der indledes med en afdækning af de erfaringer, som borger har fra sit CV. Såfremt borger ikke har et CV, startes der med at opliste de erfaringer borgeren har fra fx tidligere jobs, uddannelse, dagligdagen, fritidsinteresser eller eventuelle tidligere virksomhedspraktikker. Der er således tale om det brede kompetencebegreb.

Jobfunktioner: efterfølgende oversættes borgerens CV/erfaringer til konkrete arbejdsopgaver, borgeren har erfaring med at udføre.

Funktionsnedsættelse: når ressourcerne er afdækket, indledes en dialog om eventuelle funktionsnedsættelser eller andre helbredsbarrierer hos borger.

Støtte og opstartsvilkår: efterfølgende oversættes borgerens funktionsnedsættelse ift., hvilke skånehensyn der vil kunne imødegå/mindske funktionsnedsættelsens betydning for borgers job- og uddannelsesmål.

Job/uddannelsesmål: afslutningsvis opstilles tre job-/uddannelsesmål for borgeren med afsæt i borgerens kompetencer, ønsker og støttebehov samt arbejdsmarkedets arbejdskraftbehov.

De fem dialogtemaer har dannet baggrund for en helhedsvurdering af om borger er I målgruppen for indsatsen.

På baggrund af dialogen har jobformidler udfyldt et vurderingsskema, som har hjulpet til en mere grundig afdækning af, hvad funktionsnedsættelsen betyder for borgers job-/uddannelsesmuligheder, og har således haft til formål at understøtte jobformidlers vurdering af, om borgeren er i målgruppen for indsatsen, og hvilken konkret indsats eller særlige hensyn, der bør tages. Jobformidlerens vurdering af om borger er i målgruppen for indsatsen baserer sig på en helhedsvurdering ud fra følgende kriterier:

Eksisterende funktionsnedsættelse: Borger skal have en funktionsnedsættelse for at være i målgruppen for indsatsen.

Der opereres med et bredt handicapbegreb med funktionsnedsættelser af både fysisk, psykisk, kognitiv og sensorisk karakter med afsæt i SFI og ICD-10. Borger kan godt have flere funktionsnedsættelser på én gang, og det er vigtigt, at der skelnes mellem primære og sekundære funktionsnedsættelser.

Funktionsnedsættelsens betydning for job/uddannelse: Borger skal have en funktionsnedsættelse med betydning for, hvorvidt han/hun kan påbegynde job/uddannelse – uanset om betydningen er lille, mellem eller stor, for at være i målgruppen for indsatsen. Betydningen måles i to dimensioner: 1) en bagudrettet dimension, der kortlægger, hvilken betydning funktionsnedsættelsen tidligere h ar haft for borgers job/uddannelse, og 2) en fremadrettet dimension, der vurderer, hvilken betydning funktionsnedsættelsen har for borgers fremadrettede job-/uddannelsesplan.

Behov for handicapkompenserende ordning: Borger skal ikke nødvendigvis have behov for en handicapkompenserende ordning for at være i målgruppen, men er pr. definition i målgruppen, hvis der er et behov. Der er tale om følgende handicapkompenserende ordninger: 1) personlig assistance, 2) hjælpemidler, 3) fortrinsadgang, 4) isbryderordning og 5) mentor (LAB).

Borgers job- og uddannelsesmuligheder: Borgers vurdering af egne job-/uddannelsesmuligheder kan i visse tilfælde indikere, om der er andre faktorer, som gør at borger er i risiko for langtidsledighed. Dimensionen kan ikke stå alene som visitationskriterie, men skal ses som supplement til de andre dimensioner og helhedsvurderingen. Det samme gør sig gældende for jobformidlers vurdering, der i modsætning til borgers egen vurdering, skal basere sig på en faglig vurdering med afsæt i den dialog, der har været.

Borgers motivation for deltagelse: Hvis det med afsæt i ovenstående dimensioner vurderes, at borger er i målgruppen for projektet, så er sidste skridt at vurdere borgers motivation for deltagelse. Borger skal være motiveret for at deltage for at være i målgruppen for indsatsen. Er borger ikke aktuelt motiveret for deltagelse, har jobformidleren vurderet, om borger bør indkaldes til en visitationssamtale på et senere tidspunkt.

Med udgangspunkt i ovenstående kriterier har det været jobformidlers opgave at foretage en faglig vurdering af, hvorvidt borger skal visiteres til indsatsen.

Jobformidlerne har fået udleveret en vejledning med formål og baggrund for visitationsværktøjet samt vejledning til anvendelse og vurdering af visitationsværktøjet, som skal understøtte en systematisk og ensartet praksis på tværs af deltagerkommuner.

Evaluering af Et mere rummeligt arbejdsmarked for borgere med handicap II. April 2021 71

9.3: Opsporingsskema