• Ingen resultater fundet

Basistilstand for jordbund

Biodiversitet – flora og fauna

3.6.2 Basistilstand for jordbund

3.6.2.1 Vindmølleparken på havet og ilandføringen af elkabler

På baggrund af Miljøstyrelsens overvågning af det marine miljø i Danmark, findes der en række målinger af ind-holdet af miljøfarlige stoffer i havbunden. Disse vil granskes i forbindelse med beskrivelse af basistilstanden for havbunden.

Havbunden i undersøgelsesområdet forventes at bestå af sand, fint sand, moræne og klippebund.

3.6.2.2 Elkabler og stationsanlæg på land

På de landarealer hvor der planlægges etablering af kabler i jorden og mulig etablering af en kabelstation er der registreret V2 jordforureninger.

3.6.3 Kriterier for mulig påvirkninger og effekt

Nedenfor i Tabel 3.5 oplistes de kriterier, som forventes at kunne påvirke jordbund i tilknytning til anlægget på havet og i nærområdet til elkabel trace og stationsanlæg på land for nettilslutningen. Påvirkningen i anlægs- og demonteringsfasen er forbigående og vil typisk foregå i kortere perioder hen over en samlet anlægsperiode på op til 2 år. Påvirkninger under drift baseres på en forventet levetid for anlægget på 30 år.

Tabel 3.5: Jordbund. Beskrivelse af forskellige potentielle påvirkningers effekt på det overordnede miljøemne i henholdsvis anlægs-, drifts- og afviklingsfase.

Jordbund

Kriterie Mulig påvirkning og effekt Datagrundlag og metode for miljøkonsekvensvurderingen

Komprimering af jordbund (traktose)

I forbindelse med anlægsarbejderne på land kan der ske komprimering af jorden

Anlægs- og afviklingsfase – på land – kabler og stationsanlæg mv.

7. I forbindelse med anlægsarbejderne på land kan der ske kom-primering af jorden, hvor dette efterfølgende kan medføre ge-ner i forhold til nedsivning af overfladevand og efterfølgende anvendelse af jorden. Normalt vil anvendelse af maskinel med lavt tryk og anvendelse af køreplader hindre en væsentligt komprimering af jorden. Eventuel efterfølgende grubning og retablering vil også afhjælpe komprimeringen. Det er usand-synligt, at der vil være virkninger på kraftværkshalvøen, Ama-gerværket, der overvejende består af befæstede arealer, men endelige placering af anlægget vil have betydning for sand-synligheden.

Anlægsfase – på land – kabler og stationsanlæg mv.

Ad 1: Vurderingen foretages på baggrund af projektbeskrivelsen, kendskab til jordbundens beskaffenhed samt erfaringer og viden fra tilsvarende projekter.

Driftsfasen – på land

8. Aktiviteter i driftsfasen vil ikke kunne medføre komprimering af jordbunden.

Driftsfasen – på land Ad 2: Ikke relevant

I forbindelse med anlægsarbejdet vil der særligt på land sandsynligvis ske anlægsarbejder i områder hvor der er konstateret jordforureninger. Mobiliserin-gen og håndterinMobiliserin-gen af de forurenede jorde kan medføre virkninger på jordbund andre steder.

Jordbund

Kriterie Mulig påvirkning og effekt Datagrundlag og metode for miljøkonsekvensvurderingen

Mobilisering af jordforurenin-ger (land)

Anlægs- og afviklingsfase – på land – kabler og stationsanlæg mv.

1. Afhængigt af den konkrete placering af kablet, skal disse om-råder muligvis gennemgraves. Jord, der ikke kan genplaceres i udgravningen på samme matrikel, og som skal bortskaffes, skal håndteres iht. jordhåndteringsbekendtgørelsen. Ved be-hov for grundvandssænkning kan oppumpet vand fra forure-nede arealer være påvirket med forureningskomponenter.

Grundvandssænkning i graveområder i nærheden af forure-nede arealer kan potentielt mobilisere forureningen med risiko for spredning af forureningen og forurening af det oppumpede vand. De foreslåede stationsplaceringer ligger ikke i kortlagte arealer, men dog i områdeklassificerede arealer. Det kan ikke udelukkes at dette kan medføre virkninger og dette undersø-ges derfor nærmere om disse kan være væsentlige.

Anlægs- og afviklingsfase – på land – kabler og stationsanlæg mv.

Ad 1: Danmarks Arealinformation lægges til grund for afdækningen af forurenede arealer. Karakteren af de konkrete jordforureningerne er kendte, idet arealerne er kortlagte på vidensniveau 2. Med udgangspunkt i kortlægningsrapporterne vurderes den faktiske mulige påvirkning som følge af anlægsarbejdernes elemen-ter.

Driftsfasen – på land

2. Aktiviteter i driftsfasen vil ikke kunne medføre mobiliseringer af jordforureninger.

Driftsfasen – på land Ad 2: ikke relevant

Forurening af havbunden

Kabler og havmøllefundamenter kan potentielt indeholde metaller eller miljøfarlige stoffer, der kan medføre forurening af havbunden. Ligeledes kan spred-ning af eventuelt forurenet sediment medføre en påvirkspred-ning af havbunden.

Anlægs- og afviklingsfase – på havet – vindmølleparken og ilandfø-ringskabler

1. Havbunden kan potentielt indeholde en række miljøfarlige stoffer, der frigives til vandfasen og kan spredes til et større

Anlægsfase – på havet – vindmølleparken og ilandføringskabler

Ad 1: Projektets potentielle konsekvenser for havbunden vurderes blandt andet på baggrund af sedimentmodelleringen.

Jordbund

Kriterie Mulig påvirkning og effekt Datagrundlag og metode for miljøkonsekvensvurderingen område af havbunden, når sedimentet hvirvles op i vandet

som følge af anlægsarbejderne i havbunden.

Der er ingen grund til at tro, at der skulle være betydende koncentrationer af tungmetaller eller andre miljøfarlige stoffer i sedimentet, da området ikke er i umiddelbar nærhed af potentielle punktkilder. Kraftig strøm og bølger betyder desuden, at eventuelle miljøfarlige stoffer vil fortyndes hurtigt og spredes over et stort område. Der forventes som udgangspunkt ikke at være behov for at prøve-tage sedimentet for indhold af miljøfremmede stoffer og metaller. Niveauet for sedimentets indhold af næringsstoffer og miljøfarlige stoffer estimeres på bag-grund af eksisterende data andre projekter og Miljøstyrelsens overvågning af ma-rine områder.

Hvis myndighederne kræver prøvetagning af sedimentet vil analyser kunne udfø-res på sedimentprøver, der er indsamlet i forbindelse med havbundsundersøgel-serne.

Driftsfasen – på havet

2. Kabler og havmøllefundamenter kan potentielt indeholde me-taller eller miljøfarlige stoffer, der kan medføre forurening af havbunden.

Driftsfasen – på havet

Ad 2: I projektbeskrivelsen vil opbygningen af kabler og havmøllefundamenter blive gennemgået. Vurderingen af påvirkninger vil blive foretaget på baggrund af viden om de komponenter, der er indeholdt i kabler og havmøllefundamenter.