• Ingen resultater fundet

65

66 2. Hvilke assosiasjoner har du til MDG?

3. Hva står MDG for?

4. På hvilken måte har MDG vært i stand til å sende et helhetlig og konsistent bilde av seg selv.

Evt ikke vært i stand til

5. Hvordan har MDG klart å posisjonere seg i det politiske landskapet?

6. Hvordan reflektere politikerne i MDG visjonen og politikken MDG står for?

7. Hvordan har politikernes livsstil vært i tråd med MDGs budskap?

8. Hva er MDGs verdiforslag?

9. På hvilken måte differensierer MDG seg fra de andre politiske partier?

10. Hvordan assosiasjoner tror du MDG har blant velgermassene?

11. Hvordan har MDG klart å ha en konsistent og sammenhengende inntrykk blant velgerne over tid?

c. Interview guide- follow up questions for external stakeholders

Hvordan synes du den helhetlige kommunikasjonen til MDG er på det visuelle plan?

- Navn - Logo

- Sosiale medier og på nett

«Et navn, symbol, tegn, mønster eller kombinasjon av disse skapt med hensikt den hensikt å identifisere en vare eller tjeneste, og skille dem fra hverandre»

Hvordan har MDG lykkes i å posisjonere seg i forhold til dette?

Har MDG klart å skape en stor «brand awareness» blant det norske folk?

Partiet har vært en flittig bruker av sosiale medier. Hvordan syns du de har klart å få en stor synlighet her?

Tror du de har en solid posisjon i Norge som et politisk brand?

67 Tror du velgerne i Norge får sterke og solide assosiasjoner til merkevaren MDG? Når de ser logoen eller hører navnet

Kjenner den jevne velger igjen MDG?

d. Map of nodes used for analyzing the data

68 e. Green Party rectangular logo

f. Green Party square logo

69 g. Talking bubble

70 h. MDG website, Instagram and Facebook

71 i. Interview transcripts- Internal stakeholder groups

Laurie:

1. Hva er din oppfattelse av branding og kommunikasjon?

Branding er oppgaven om å sikre at en mottaker av et budskap mottar det budskapet og at vi etterlater et ønsket inntrykk av det budskapet hos mottakeren. Rett og slett at vi blir enige om hvilket budskap eller inntrykk vi ønsker at mannen på gata skal få av oss og hvordan det inntrykket skal være. Og kommunikasjon handle om hvordan vi går frem i alle kanalene våre for å kommunisere på en måte som skaper dette ønskede inntrykket hos budskapsmottakeren.

2. Hva er viktig for deg når det gjelder kommunikasjon?

Veldig klart og tydelig språk. Språket skal være bra, enkelt, lett opp fattelig, vi skal unngå å bruke vanskelige ord, fremmedord, doble ledd setninger og andre ting som kan distrahere og svekke lesbarheten til en tekst. Hvis budskapet er viktigs så skal det ikke måtte ødelegges av en dårlig eller forvirrende tekst.

3. Hva tenker du på hvis du tenker på MDG som en merkevare?

En grønn, ungdommelig, sprek, fresh, friskt pust i poltikken. Leken til tider. Men også styringsdyktige i et ellers ganske grått politisk landskap.

4. Hva er tanken bak hvordan MDG uttrykker seg visuellt? For eksempel logoen

Logoen vår er grønn. Det sier seg selv. Logoen vår er utformet som et blad. Det har kanskje ikke alle fått med seg. Men når du ser på den etter jeg har fortalt deg det så vil man plutselig se det at, jo den ser ut som et blad. Og det er en logo vi kan bruke i forskjellige settinger. Den er avlang. Det er en tradisjonell logo i den forstand at den fungerer bra på toppen av et brev, et nyhetsbrev, på toppen av en nettside, i hjørnet på en konvolutt i den grad vi sender ut ting i post. Det gjør vi nesten aldri. Den er riktig format for visittkort (som vi heller ikke har), klistremerker osv. Den avlange formen er veldig fleksibel å bruke i mange sammenhenger. Hvit tekst på grønn bakgrunn understøtter vårt ønske om en enkel fargepallett. Den kan vi komme tilbake til om du ønsker å vite mer om fargepaletten vår.

Hvilke vi bruker og hvorfor. Vi vil gjerne holde ting så enkelt som mulig. Akkurat som poltikken vår, vi er på jakt etter mindre forvirring og mer forenkling i mange ting. Branding handler også om å

symbolisere det du står for i den måten du fremstår visuelt. Så det er litt om logoen vår. Det logoen vår ikke er er kvadratisk. Så det er derfor vi også har en kvadratisk variant med bokstavene våre M,D og G. Det er veldig viktig hvis vi skal ha profiler i digitale flater som f.eks. Twitter, Facebook eller Instagram. Der må vi ha en kvadratisk variant. Grunnen til at navnet er skrevet helt ut det er at den logoen ble utviklet i en periode hvor vi måtte bygge opp «brand awareness», kunnskapen om merkevaren vår i Norge. Alle hadde ikke hørt om oss for fire-fem år siden. Det har de nå. Men den gangen var de ikke vant med å se logoen vår på meningsmålinger og lurte på hvem disse MDG var hvis vi ikke skrev navnet våres helt ut. Derfor står det som det er. I fremtiden kan vi redusere logoen til MDG, men vi må vente noen år før alle forstår det. Vi har en veldig sterk merkevare slik den er nå.

5. Hvordan dere uttrykker dere på sosiale medier?

72 Ikke bare sosiale medier, men i alle digitale kanaler liker jeg å si. Fordi i prøver å fremstå så enhetlig som mulig i alle våre digitale og analoge kanaler også. Jeg jobber veldig hardt som digital ansvarlig i partiet med å sørge for at uansett hvor en velger eller interessent møter oss. Det være seg på gatehjørnet, på Instagram, på facebook, på nettsidene våre, på Twitter, andre steder, at den

velgeren, interessenten, får en helhetlig opplevelse av oss, får det samme inntrykket av oss hvor enn man måtte komme i kontakt med oss. Et hver t kontaktpunkt i partiet skaper det samme visuelle, emosjonelle inntrykket slik at vedkommende ikke behøver å huske tilbake til hvilke kanal det var jeg leste sånn og sånn om de grønne på for å finne tilbake til den informasjonen. Men at man bare skal huske at det var De Grønne så uansett hvilke dupeditt, om det er en iPhone, en laptop at man kan søke seg fort frem til oss i digitale kanaler og bli møtt nesten uansett hvor du ramler inn, å bli møtt med den samme oppfatningen av partiet som stemmer over ens med sist gang du møtte oss. At man skal fort kjenne seg igjen og fort vite at det er det riktige stedet, at man skal se at uansett hvor du møter oss så ser du omtrent den samme informasjonen. Vi jobber selvfølgelig med å tilpasse den informasjonen per kanal.

6. «Men temaet er likt på de fleste?»

Temaet er for det meste likt. Jeg kan gi et eksempel. I dag har vi kommet med en økonomisk rapport som skal danne grunnlag for en del arbeid opp mot partiprogrammet i 2017. Den er fortsatt bare en liste med forslag, men den er publisert som bakgrunn for debatt i partiet. Hva vil vi ha som poltikken vår i 2017? Så den rapporten finner vi på Twitter, på Facebook og på nettsidene våre som toppsak.

Med den samme visuelle fremstillingen. Og der, hvis du er interessert i branding, har jeg utviklet et visuelt utrykk for hele den der utarbeidelsesprosessen som er basert på debatt. Da har i et visuelt uttrykk som tar i bruk logo formen og gjør om logoens ytterkant til en snakkeboble. Den vil vi møte uansett hvor vi trykker oss rundt. På sidene som handler om programprosessen. Dette var den grønne økonomiske rapporten som vi lanserte i dag, men du finner også dette grafiske uttrykket andre steder også. Og den kommer også etter hvert på Instagram og blir dagens toppsak på Facebook. Så dette med den grafiske helheten er veldig viktig for oss.

10. «Det reflekterer essensen av hva dere er? Dette helhetlige enkle, visuelle uttrykket?»

En del av sjelen til MDG handler om og tilgjengelig gjøre poltikken for flere mennesker? Vi har flere unge velgere, førstegangs velgere, vi har mange sofa velgere. Med vilje appellerer vi til folk som ikke har vært så politisk aktive før. Våre folkevalgte rundt i landet er i det store og hele folk som har jobbet i kommunen, på biblioteket, rengjørings etaten, med vann og avløp og som har følt seg frustrert med dagens politiske system og kommer til de grønne for å bli politiker for første gang.

Fordi de ønsker forandring, fordi de ønsker å se noe nytt. Og dette handler om å appellere til nye mennesker og det handler om å involvere folk som ikke føler de har kunnet involvere seg før. Og den involveringen av nye grupper må skje gjennom at vi tilgjengelig gjør, transparency i alle ledd, og at vi jobber med å ikke gjemme oss bak, igjen komplisert språk, fag ord, begrep som Dok 8 forslag som brukes mye på stortinget og er et forslag på stortinget, ikke et dok 8 forslag! Vi jobber veldig med språket og vi visualiserer de politiske tingene vi jobber med for å kunne vise innholdet vårt, ikke fortelle om det nettopp for å senke terskelen for forståelse og terskelen for da videre involvering.

11. «Du snakket om sjelen til MDG. Hvem er MDG?»

73 Å! MDG er et parti som fortsatt er i støpeskjeen og MDG støpes på nytt hvert år. Nesten. Vi er et litt annet parti enn det vi var i fjor og i fjor er vi et litt annet parti enn det vi var før der igjen. Så det er veldig vanskelig å løfte frem eller beskrive en spesifikk sjel. Felles for partiet før å nå er å skape et samfunn i økologisk balanse, ikke sant, det er jo poltikken vår. Og vi ønsker å gjøre det på en ny måte, på en måte som ingen andre partier vil gjøre

12. «Men hvordan har dere vært i stand til å sende et helhetlig eller konsistent inntrykk av dere selv i forhold til at dere forandrer dere hvert år?»

Nå må vi skille mellom innhold i de enkelte, i sammensetning av ledelsen, i hvor mange kommuner vi er representert i, i hva slags type saker vi har krefter og kunnskap til å engasjere oss i, men vår overordnede visjon har ikke forandret seg. Den står like sterkt i dag som før. Og hvis den overordnede visjonen handler om å forandre samfunnet, og redde kloden.

«Ambisiøst»

Jo, men vi har det mest ambisiøse målet av de alle, vi skal slutte med olje liksom. Det skal ikke vi legge noe skjul på. Men også dette med økt involvering. De tingene står vi fast ved og har stått fast ved siden partiet ble skapt i 1985. Og jeg ser ingen… Antallet kommuner og hvem som leder oss har ingenting med uttrykket vårt å gjøre. Målgruppen vår er og vil alltid være de som sympatiserer med oss i våre overordnede visjoner og ønsker å delta.

13. «Hvordan reflekterer de ansatte og politikerne visjonen og poltikken MDG står for?»

Hvordan vi reflekterer visjonen? I de tingene vi gjør og måten vi lever på mener du? Ja jeg kjører bil og spiser kjøtt. Men jeg har også hest og er mye i skogen. Jeg tror vi ansatte og politikere er

sammensatte mennesker som alle andre er. Vi er ikke spesielle mennesker. Vi skiller oss ikke ut på noen måte ved å gå foran som moralske mennesker. Rasmus Hanson tok fly for noen uker siden til Trondheim og fikk enormt mye kjeft for det av pressen. Kjemperart! Klart vi flyr. Det er ikke fly som er problemet. Det er jo prisen på fly som er problemet. Og det er den prisen vi jobber mer å øke. Det er vårt oppdrag, ikke å fremstå som moralistiske eller som uber-etiske vesner, men forandre de grunnleggende rammene i samfunnet for å gjøre det lettere for alle de som ikke jobber i MDG og alle de som ikke er spesielt interesserte skal oppleve at det ikke bare er relevant, men også mest

økonomisk å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Og for å gjøre det må vi forandre på noen av de grunnleggende rammevilkårene i samfunnet. For eksempel prisen på flybillett vs. Prisen på tog billett, ant. Tog avganger mellom Oslo- Trondheim vs antall flyavganger. Antall sove kupeer og prisen på en sove kupe sånn at folk føler de kan reise om natta, sove i en seng og har råd til det. Og dermed velge bort flyet. Jeg vil ikke si at vi lever det spesielle grønne liv. Når det er sagt så kan vi se oss rundt.

Vi prøver å gjøre vårt. Vi har et veldig lavt forbruk her på parti kontoret. Vi har arvet nesten hvert eneste stykke møbel vi eier som gir et veldig kaotisk inntrykk, men det funker for oss. Og vi har ikke hatt papir på kontoret siden forrige uke, det er ingen som har bestilt nytt. Vi har ikke måttet printe noe ut, det var veldig fint. Vi spiser kun vegetar mat når vi har landsmøte. Vi gjør vårt. Vi er også miljø fyrtårn kvalifisert. Vi prøver å gjøre det vi kan innenfor samfunnets grunnleggende rammeverk. Men oppdraget vårt er egentlig å forandre de rammene sånn at ikke bare vi som brenner for det, men også de som ikke brenner for det også kan gjøre disse tingene uten å føle seg flinke.

14. «Så det er lov med litt mellom liv og lære hvis man kan bruke det uttrykket?»

74 Ingen av oss skal prøve å stå frem som helgener eller bedre mennesker enn noen av de andre. Vi er vanlige mennesker som alle andre og vi prøver og ikke å fremstå som noe annet. Det gjør vi ikke.

Men vi går i grønne t skjorter, og de grønne t skjortene er jo rettferdige og laget av økologisk bomull så det blir litt av hvert.

15. «Hvor står dere i det politiske landskapet?»

Vi finnes ikke på venstre/høyre aksen i det hele tatt. Vi finnes på en annen akse. Og den aksen går mellom bærekraftig og ikke bærekraftig, ikke sant. Og vi mener du kan kjøre både venstre og høyre politikk på den bærekraftige aksen. Akkurat nå føres det en ikke-bærekraftig høyre politikk, men for fire år siden eller når det sist var stortingsvalg, nei seks år siden, så vi slutten på åtte år med ikke-bærekraftig venstreside poltikk. Så vi kan samarbeide med både venstre og høyre, men vi ønsker å være på den bærekraftige enden av skalaen og det er en Y-akse, venstre og høyre er X-aksen. Og den som ikke har skjønt det posisjonerer oss som sentrumsparti. Vi er egentlig ikke noe sentrums parti fordi det er elementer av poltikken vår som finnes ett stykke ut til Høyre, lenger ut på Høyre siden enn veldig mange vil tro om man leser kun avisene som skriver at vi har en politikk som ligger langt ute på venstre siden.

16. «Er det litt tilbake til det du sa i sted om at dere forandrer program fra år til år, men dere har et kjerne budskap?»

Ikke program fra år til år. Program går i fire års sykluser og som vi blir større trekker vi til oss mer fagkunnskap i form av medlemmer som kan noe om bio-økonomi eller hva det måtte være, la oss si hav vind. Vi lar kunnskap og politisk bredde bli breiere for hvert år som går.

17. «Dere forandrer poltikk, men holder fast ved kjerne prinsippene?»

Med kjerneprinsippene helt klart. Og det handler om den Y-aksen som går fra ikke-bærekraftig til bærekraftig. Det finnes ingen fremtid hvis ikke alt vi bygger opp er basert på bærekraftige normer.

18. «Hvordan assosiasjoner tror du MDG har blant velgermassene?»

Akkurat nå så tenker folk på diesel bil forbud.

«Og gjerne i forhold til kommunevalget, hvor dere gjorde det veldig bra?

Under kommunevalget så var vi nykommeren. Vi var til valg for første gang så vi var underdoggen. Vi var den nye friske, ukjente alternativ, vi var optimister, vi var på en måte rent fysisk de yngste. Vi hadde også veldig mange kvinner som var helt tilfeldig, men gjenspeiler også den nye generasjonen.

Så jeg tror folk oppfattet oss som, på de stedene vi stilte til valg for første gang, en joker, vi var ofte på vippen .Vi påstår å være blokkuavhengig, men det hadde vi ikke prøvd på før, så det var en litt sånn «hva kommer de til å gjøre nå?» oppfatning som jeg tror var litt spennende for folk. Og vi har understøttet det tydeligvis, ellers hadde vi ikke fått folks stemmer. Vi understøttet det med å skape et inntrykk av at det vi snakker om resonerer med folk. Den beskrivelsen av virkeligheten som vi legger frem skaper gjenklang i velgerens egne virkelighets beskrivelser. Vi klarer å skildre et samfunn som velgerne kjenner seg igjen i og ønsker å gjøre noe med. Og de ønsker å gjøre noe med det, på den måten som vi presenterer løsningene. Det var et langt svar på et kort spørsmål.

75 19. «Hvordan har MDG klart å ha en konsistent og sammenhengende inntrykk blant velgerne?

Hovedsakelig fra kommunevalget og frem til i dag»

Vi har en kommunikasjons strategi som dreier seg om hvilke saker vi som dreier seg om helt klart hvilke saker vi vil bruke mest til og energi på. Hvilke saker som vi ikke trenger og gjør oss tjent med ikke å bruke tid og energi på og noen sentrale linjer som går igjen og det handler om klima og miljø, naturvern, dyrevern, saker vi vet vi har veldig sterk støtte og saker vi vet engasjerer folk og vi har vært gode til ikke å la oss vippe av pinnen av FrP eller andre, til å komme med kommentarer på ditt og datt. Vi har holdt fast på kjernebudskapene våre og kjører på med dem.

Sindre

1. «Hva er din oppfattelse av branding og kommunikasjon?»

Kommunikasjon er jo et verktøy tenker jeg. Og det er et utrolig viktig verktøy for en hver bedrift eller organisasjon som vil nå ut og gå i dialog med sin målgruppe. Da tenker jeg strategisk kommunikasjon og det er klart at branding er jo merkevaren eller folks oppfattelse av organisasjonen og det vi representerer, verdiene våre, og for et politisk parti spesifikt også politikken og jeg vil tro at hvilke personer som fronter politikken og verdiene også utgjør en del av brandingen ganske tydelig.

2. «Hva er viktig for deg å tenke på når det gjelder kommunikasjon?»

Det er jo en haug med ting. Men det er klart at det er jo utrolig viktig å ha en strategisk tilnærmelse til det når man jobber som vi gjør. Og det jo spesielt viktig for et lite parti selvfølgelig. Det er viktig for alle, men kanskje enda viktigere. Man må ha en god strategi på bunn. Det er viktig at den

harmonerer med…in under det at det er en strategi da så er det en haug med andre ting…men en tydelig definert målgruppe, man har noen kommunikasjons mål man ønsker å oppnå og ofte er det tydelig tilknyttet en tydelig visuell profil og det er viktig at man tenker flere kanaler og at man tenker visuelt og at det er i overenstemmelse med verdigrunnlaget man kommuniserer. Og det opplever jeg at vi har. Kommunikasjon for oss som parti det er noen veldig spesifikke målsettinger som jeg tenker er viktig. For eksempel at vi er positive. At vi skal være inkluderende. Og at vi skal være tydelige. Og litt uformelle. Og det er sånne verdier som jeg tenker det er viktig for oss å formidle kommunikativt.

Der har jeg på mange måter en check-list jeg prøver å gå gjennom i hodet av kommunikasjonen vår.

Så sånn for de grønne er det viktig at vi etterspør e de verdiene. Jeg tror det oppsummerer mye av det.

3. «Når det gjelder hvordan MDG uttrykker seg visuelt. Dere har spesielt design. Kan du fortelle litt om det? Formålet rundt det?»

Jeg var jo involvert i hele den prosessen som vi har vært igjennom med tanke på å stramme opp og bytte ut den visuelle profilen. Da jeg ble aktiv i partiet i 2009 så hadde vi en løvetann- aktig logo som var helt annerledes enn den vi har nå. Noe av det første jeg gjorde så kommunikasjons menneske i dette partiet var å begynne å stramme opp den visuelle profilen vår og få utviklet mer tydelig og moderne visuell profil. Hvor man gjennomgikk alt fra fargebruk til typgrafi og selvfølgelig også logo.

Men den visuelle profilen er jo mer enn bare en logo egentlig. Vi har vært veldig tydelige på å ha en visuell profil som er veldig enkel for andre å bruke, andre lag og personer i partiet. Vi har for

In document Branding in the political marketplace (Sider 71-101)