• Ingen resultater fundet

Anvendt regnskabspraksis

In document Halvårsrapport 2009 (Sider 45-49)

Halvårsrapporten for den selvstændi-ge offentliselvstændi-ge virksomhed Energinet.dk for perioden 1. januar - 30. juni 2009 er aflagt i overensstemmelse med årsregnskabslovens bestemmelser, gældende danske regnskabsvejled-ninger og lov om Energinet.dk.

Energinet.dk skal ifølge lovgivningen udarbejde halvårsrapport efter regler-ne i årsregnskabsloven, der gælder for statslige aktieselskaber. Halvårs-rapporten er således aflagt som klasse D-virksomhed.

Halvårsrapporten er aflagt efter sam-me regnskabspraksis som årsrappor-ten for 2008. Den i årsrapporårsrappor-ten om-talte ændring af praksis for den regn-skabsmæssige behandling af henlagte samkøringsindtægter er ligeledes til-rettet i sammenligningstallene i halv-årsrapporten.

Generelt om indregning og måling Aktiver indregnes i balancen, når det er sandsynligt, at fremtidige økonomi-ske fordele vil tilflyde koncernen, og aktivets værdi kan måles pålideligt.

Forpligtelser indregnes i balancen, når de er sandsynlige og kan måles på-lideligt. Ved første indregning måles aktiver og forpligtelser til kostpris. Ef-terfølgende måles aktiver og forplig-telser som beskrevet for hver enkelt regnskabspost nedenfor.

Visse finansielle aktiver og forpligtel-ser måles til amortiforpligtel-seret kostpris, hvorved der indregnes en konstant ef-fektiv rente over løbetiden. Amortise-ret kostpris opgøres som oprindelig kostpris med fradrag af eventuelle af-drag samt tillæg/fraaf-drag af den ak-kumulerede amortisering af forskellen mellem kostpris og nominelt beløb.

Ved indregningen og målingen tages hensyn til gevinster, tab og risici, der fremkommer, inden halvårsrapporten aflægges, og som be- eller afkræfter forhold, der eksisterede på balance-dagen.

Indtægter indregnes i resultatopgørel-sen i takt med, at de indtjenes, her-under indregnes værdireguleringer af finansielle aktiver og forpligtelser, der måles til dagsværdi eller amortiseret kostpris. Endvidere indregnes om-kostninger, der er afholdt for at opnå årets indtjening, herunder afskrivnin-ger, nedskrivninger og hensatte for-pligtelser samt tilbageførsler som føl-ge af ændrede regnskabsmæssiføl-ge skøn.

Koncernregnskabet

Koncernregnskabet omfatter moder-virksomheden Energinet.dk samt dat-tervirksomheder, hvori Energinet.dk råder over mere end 50 % af stem-merettighederne. Virksomheder, der ikke er dattervirksomheder, men i hvilke Energinet.dk besidder 20 % el-ler mere af stemmerettighederne og udøver en betydelig indflydelse på disse virksomheders driftsmæssige og finansielle ledelse, betragtes som as-socierede virksomheder.

Koncernregnskabet udarbejdes på grundlag af regnskaber for Energi-net.dk og dattervirksomhederne ved sammenlægning af regnskabsposter af ensartet karakter og ved elimine-ring af interne indtægter og omkost-ninger, interne mellemværender og udbytte samt fortjeneste og tab ved interne dispositioner.

Ved køb af nye virksomheder anven-des overtagelsesmetoden, hvorefter de nytilkøbte virksomheders identifi-cerede aktiver og forpligtelser måles til dagsværdi på erhvervelsestids-punktet. Der tages hensyn til skatte-effekten af de foretagne omvurderin-ger.

Positive forskelsbeløb (goodwill) mel-lem anskaffelsesværdi og dagsværdi af overtagne, identificerede aktiver og forpligtelser indregnes under immate-rielle anlægsaktiver og afskrives sy-stematisk over resultatopgørelsen ef-ter en individuel vurdering af den økonomiske levetid, dog maksimalt 20 år. Negative forskelsbeløb (negativ

goodwill), der modsvarer en forventet ugunstig udvikling i de pågældende virksomheder, indregnes i balancen under ”Hensatte forpligtelser” og ind-regnes i resultatopgørelsen i takt med, at tabene eller omkostningerne realiseres eller overføres til ”Andre hensatte forpligtelser”, efterhånden som forpligtelserne bliver aktuelle og kan opgøres pålideligt.

Goodwill og negativ goodwill fra er-hvervede virksomheder kan reguleres indtil udgangen af året efter anskaf-felsen.

Energinet.dk's kapitalandel i virksomheder udlignes med datter-virksomhedens regnskabsmæssige in-dre værdi på anskaffelsestidspunktet (past equity-metoden). Dattervirk-somhedernes regnskaber, der anven-des til brug for konsolideringen, ud-arbejdes i overensstemmelse med koncernens regnskabspraksis.

Kapitalandele i associerede virksom-heder værdiansættes efter den indre værdis metode til den forholdsmæssigt ejede andel af virksomhedens egen-kapital. Interne fortjenester og tab elimineres forholdsmæssigt. Den for-holdsmæssigt ejede andel af de asso-cierede virksomheders resultater før skat medtages i resultatopgørelsen.

Nyerhvervede eller nystiftede virk-somheder medtages i koncernregn-skabet fra anskaffelsestidspunktet, og når Energinet.dk opnår bestem-mende indflydelse over virksomhe-den. Solgte virksomheder medtages indtil afhændelsestidspunktet.

Sammenligningstal korrigeres ikke for nyerhvervede, solgte og afviklede virksomheder eller aktiviteter.

Fortjeneste eller tab ved afhændelse eller afvikling af dattervirksomheder og associerede virksomheder opgøres som forskellen mellem salgssummen eller afviklingssummen og den regn-skabsmæssige værdi af nettoaktiver på salgstidspunktet inklusive

ikke-45

afskrevet goodwill samt forventede omkostninger til salg eller afvikling.

Omregning af fremmed valuta Transaktioner i fremmed valuta om-regnes ved første indregning til transaktionsdagens kurs. Valutakurs-forskelle, der opstår mellem transak-tionsdagens kurs og kursen på beta-lingsdagen, indregnes i resultatopgø-relsen under finansielle indtægter og omkostninger.

Tilgodehavender, gæld og andre mo-netære poster i fremmed valuta, som ikke er afregnet på balancedagen, omregnes til balancedagens valuta-kurs. Forskellen mellem balanceda-gens kurs og kursen på tidspunktet for tilgodehavendets eller gældens opståen eller indregning i seneste halvårsrapport indregnes i resultat-opgørelsen under finansielle indtæg-ter og omkostninger.

Ved indregning af udenlandske dat-ter- og associerede virksomheder be-tragtes disse som selvstændige en-heder, hvor resultatopgørelsen om-regnes til en gennemsnitlig valuta-kurs, og balanceposterne omregnes til balancedagens valutakurs. Kurs-forskelle, opstået ved omregning af udenlandske dattervirksomheders egenkapital ved årets begyndelse til balancedagens valutakurser samt ved omregning af resultatopgørelser fra gennemsnitskurser til balancedagens valutakurser, indregnes direkte på egenkapitalen.

Afledte finansielle instrumenter Afledte finansielle instrumenter ind-regnes første gang i balancen til kost-pris og måles efterfølgende til dags-værdi. Positive og negative dagsvær-dier af afledte finansielle instrumenter indgår i ”Andre tilgodehavender” hen-holdsvis ”Anden gæld”.

Ændringer i dagsværdi af afledte fi-nansielle instrumenter, der er klassifi-ceret som og opfylder kriterierne for sikring af dagsværdien af et indregnet aktiv eller en indregnet forpligtelse, indregnes i resultatopgørelsen sam-men med ændringer i værdien af det sikrede aktiv eller den sikrede forplig-telse.

Ændringer i dagsværdi af afledte fi-nansielle instrumenter, der er klassifi-ceret som og opfylder betingelserne for sikring af fremtidige aktiver eller forpligtelser, indregnes direkte på egenkapitalen. Indtægter og omkost-ninger vedrørende sådanne sikrings-transaktioner overføres fra egenkapi-talen ved realisation af det sikrede og indregnes i samme regnskabspost som det sikrede.

For afledte finansielle instrumenter, som ikke opfylder betingelserne for behandling som sikringsinstrumenter, indregnes ændringerne i dagsværdi i resultatopgørelsen løbende.

Resultatopgørelsen Omsætning

Bruttoomsætning omfatter transmis-sion af elektricitet og naturgas og re-laterede serviceydelser. Der foretages indregning i resultatopgørelsen, så-fremt levering og risikoovergang til køber har fundet sted inden årets ud-gang, og såfremt indtægten kan op-gøres pålideligt og forventes modta-get.

I bruttoomsætningen indgår betalin-ger fra virksomhedens kunder, som virksomheden i henhold til lovgivnin-gen skal opkræve, og som skal vide-resendes til producenterne af miljø-venlig elektricitet. Bruttoomsætningen viser således det samlede omfang af de aktiviteter, virksomheden admini-strerer.

Nettoomsætning vises i resultatopgø-relsen som bruttoomsætningen med fradrag af afgifter og betaling til pro-ducenterne af miljøvenlig elektricitet m.v.

Arbejde udført for egen regning og opført under aktiver

Arbejde udført for egen regning og opført under aktiver indeholder perso-naleomkostninger samt indirekte om-kostninger afholdt i forbindelse med egenfremstilling af anlægsaktiver.

Andre driftsindtægter

Andre driftsindtægter indeholder regnskabsposter af sekundær karak-ter i forhold til transmissions- og sy-stemaktiviteter vedrørende el og gas.

Andre eksterne omkostninger Andre eksterne omkostninger omfat-ter omkostninger af primær karakomfat-ter i forhold til transmissions- og system-aktiviteterne vedrørende el og gas.

Personaleomkostninger Personaleomkostninger indeholder gager og lønninger, vederlag, pensi-onsbidrag og øvrige personaleudgifter til virksomhedens ansatte, herunder direktionen og bestyrelsen.

Af- og nedskrivninger

Af- og nedskrivninger indeholder årets af- og nedskrivninger af immaterielle og materielle anlægsaktiver.

Resultat i associerede virksomhe-der

I resultatopgørelsen indregnes den forholdsmæssige andel af de associe-rede virksomheders resultat før skat efter eliminering af intern avance/tab og fradrag af afskrivning på goodwill.

Andel i de associerede virksomheders skat og ekstraordinære poster indreg-nes under skat af ordinært resultat, henholdsvis ekstraordinært resultat efter skat.

Finansielle indtægter og omkostninger

Finansielle indtægter og omkostninger indeholder renteindtægter og -omkostninger, kursgevinster og -tab vedrørende værdipapirer, gæld og transaktioner i fremmed valuta samt amortisering af finansielle aktiver og forpligtelser. Finansielle indtægter og omkostninger indregnes med de be-løb, der vedrører regnskabsåret.

Skat af årets resultat

Energinet.dk er sambeskattet med danske koncernforbundne virksomhe-der. Selskabet fungerer som admini-strationsselskab, hvorved den samle-de danske skat for alle koncernfor-bundne virksomheder betales til Ener-ginet.dk.

Den aktuelle danske selskabsskat for-deles fortsat mellem de sambeskatte-de virksomhesambeskatte-der i forhold til disses skattepligtige indkomster (fuld forde-ling).

46

Årets skat, der består af årets aktuelle skat og forskydning i udskudt skat, indregnes i resultatopgørelsen med den del, der kan henføres til årets re-sultat og direkte på egenkapitalen med den del, der kan henføres til po-steringer direkte på egenkapitalen.

Den andel af den resultatførte skat, der knytter sig til årets ekstraordinæ-re ekstraordinæ-resultat, henføekstraordinæ-res hertil, mens den resterende del henføres til årets ordi-nære resultat.

De sambeskattede virksomheder ind-går i acontoskatteordningen. Tillæg, fradrag og godtgørelser vedrørende skattebetalingen indgår i finansielle poster.

Balancen

Immaterielle anlægsaktiver Immaterielle anlægsaktiver omfatter goodwill, rettigheder, udviklingspro-jekter og software.

Rettigheder omfatter opkrævningsret-tigheder vedrørende systemtjenester, transitaftaler og havvindmølletilslut-ninger m.v.

Aktiverede immaterielle anlægsaktiver måles til kostpris med fradrag af ak-kumulerede afskrivninger eller til gen-indvindingsværdi, såfremt denne er lavere. Herudover indregnes omkost-ninger til reetablering som en del af kostprisen.

Der foretages lineære afskrivninger over den forventede brugstid baseret på følgende vurdering af aktivernes forventede brugstider:

Goodwill 20 år

Rettigheder 10-20 år

Software 3-5 år

Anskaffelser i regnskabsåret afskrives forholdsmæssigt fra tidspunktet for ibrugtagning.

Immaterielle anlægsaktiver nedskri-ves til genindvindingsværdien, så-fremt denne er lavere end den regn-skabsmæssige værdi.

Fortjeneste og tab ved afhændelse opgøres som forskellen mellem

salgs-prisen med fradrag af salgsomkost-ninger og den regnskabsmæssige værdi på salgstidspunktet.

Fortjeneste eller tab indregnes i resul-tatopgørelsen under ”Andre driftsind-tægter” eller ”Andre eksterne om-kostninger”.

Materielle anlægsaktiver Materielle anlægsaktiver måles til kostpris med fradrag af akkumulerede af- og nedskrivninger.

Materielle anlægsaktiver under udfø-relse måles til kostpris. Omfattende værdiforøgende forandringer og for-bedringer på materielle anlægsaktiver indregnes som aktiv.

Kostprisen omfatter anskaffelsespri-sen samt omkostninger direkte til-knyttet anskaffelsen indtil det tids-punkt, hvor aktivet er klar til brug.

For egne fremstillede aktiver omfatter kostprisen direkte og indirekte om-kostninger til materialer, komponen-ter, underleverandører og lønforbrug.

Endvidere indregnes finansieringsom-kostninger, der kan henføres til kost-prisen. Herudover indregnes omkost-ninger til reetablering som en del af kostprisen.

Der foretages lineære afskrivninger over den forventede brugstid baseret på følgende vurdering af aktivernes forventede brugstider:

Grunde Afskrives ikke

Bygninger 20-50 år

Tekniske anlæg 10-50 år Anlægsgas Afskrives ikke Andre anlæg,

driftsmateriel og inventar 3-10 år

Nyanskaffelser med en anskaffelses-sum under 100.000 DKK omkost-ningsføres i anskaffelsesåret.

Anskaffelser i regnskabsåret afskrives forholdsmæssigt efter tidspunktet for ibrugtagning. Udgifter til større vedli-geholdelseseftersyn indregnes i an-skaffelsesværdien af tekniske anlæg som et separat anlægsaktiv, der af-skrives over brugstiden, dvs. perioden frem til næste eftersyn. Ved den op-rindelige anskaffelse af det materielle

anlægsaktiv tages ligeledes hensyn til den kortere brugstid af en del af akti-vet, hvorfor denne del allerede på an-skaffelsestidspunktet regnskabsmæs-sigt behandles som et separat aktiv med en kortere brugstid og derved af-skrivningsperiode.

Materielle anlægsaktiver nedskrives til genindvindingsværdien, såfremt den-ne er lavere end den regnskabsmæs-sige værdi.

Forudbetaling på ikke-leverede mate-rielle anlægsaktiver aktiveres.

Rente- og låneomkostninger i relation til lån optaget til finansiering af forud-betalinger på ikke-leverede materielle anlægsaktiver indregnes som en del af anskaffelsessummen på de materi-elle anlægsaktiver.

Fortjeneste eller tab ved afhændelse eller skrotning af et materielt anlægs-aktiv opgøres som forskellen mellem salgspris, med fradrag af nedtagelses-, salgs-nedtagelses-, og reetableringsomkostning-er, og den regnskabsmæssige værdi på salgs- eller skrotningstidspunktet.

Fortjeneste eller tab indregnes i resul-tatopgørelsen under ”Andre driftsind-tægter” eller ”Andre eksterne om-kostninger”.

Finansielle anlægsaktiver Kapitalandele i associerede virksom-heder måles efter den indre værdis metode.

Andre kapitalandele og øvrige finan-sielle anlægsaktiver måles til dags-værdi, såfremt aktivet forventes af-hændet inden udløb. Holdes aktivet til udløb, måles det til amortiseret kost-pris. Alle dagsværdireguleringer (bort-set fra afdrag) indregnes i resultatop-gørelsen.

Kapitalandele i associerede virksom-heder måles i balancen til den for-holdsmæssige andel af virksomhedens regnskabsmæssige indre værdi op-gjort efter modervirksomhedens regn-skabspraksis med fradrag eller tillæg af urealiserede koncerninterne avan-cer og tab.

47

Nettoopskrivning af kapitalandele i associerede virksomheder overføres under egenkapitalen til "Over-/underdækninger" efter den indre værdis metode i det omfang, den regnskabsmæssige værdi overstiger kostprisen.

Lagerbeholdninger

Lagerbeholdninger består af naturgas, der befinder sig i naturgastransmissi-onssystemet og på lagerfaciliteter samt komponenter og øvrige tekniske reservedele på lager.

Lagerbeholdninger måles til kostpris eller netto-realisationsværdien, hvor denne er lavere.

Netto-realisationsværdien for lagerbe-holdninger opgøres som salgssum med fradrag af færdiggørelsesom-kostninger og omfærdiggørelsesom-kostninger, der af-holdes for at effektuere salget og fastsættes under hensyntagen til om-sættelighed, ukurans og udvikling i forventet salgspris.

Tilgodehavender

Tilgodehavender måles til amortiseret kostpris. Der nedskrives til imødegå-else af forventede tab.

Periodeafgrænsningsposter (ak-tiv)

Periodeafgrænsningsposter omfatter afholdte forudbetalte omkostninger, herunder betalinger vedrørende brugsret til den tyske del af Kontek.

Værdipapirer

Værdipapirer indregnet under omsæt-ningsaktiver måles til dagsværdi på balancedagen. Alle dagsværdiregule-ringer (bortset fra afdrag) indregnes i resultatopgørelsen.

Egenkapital

Udbytte

I henhold til lov om Energinet.dk § 13 må Energinet.dk ikke udlodde over-skud eller egenkapital ved udbytteud-lodning eller på anden måde til staten.

Grundkapital

Grundkapital er udtryk for nettovær-dien af indskudte aktiver og passiver i forbindelse med virksomhedens

stif-telse. Grundkapitalen realværdisikres med en årlig kapitalisering fastsat af Energitilsynet.

Over-/underdækning

Positive og negative differencer mel-lem realiserede indtægter og summen af nødvendige omkostninger og for-rentning vedrørende net- og system-aktiviteterne for el og gas samt hen-lagte samkøringsindtægter indregnes som en særskilt post

"Over-/underdækning" under egenkapitalen.

Herudover indeholder posten resulta-ter fra datresulta-terselskaber, reguleringer i udskudte skatteforpligtelser og dags-værdireguleringer af de sikringsin-strumenter, som regnskabsmæssigt føres direkte på egenkapitalen.

Hensatte forpligtelser

Hensatte forpligtelser indregnes, når Energinet.dk-koncernen som følge af en tidligere begivenhed har en retlig eller faktisk forpligtelse, og det er sandsynligt, at der må afgives øko-nomiske fordele for at indfri forpligtel-sen, forudsat at forpligtelsen kan op-gøres pålideligt. Posten består pri-mært af reetableringsforpligtelser, som følge af bortskaffelse af materiel-le anlægsaktiver.

Selskabsskat og udskudt skat Efter sambeskatningsreglerne overta-ger Energinet.dk som administrations-selskab hæftelsen for datterselska-bernes selskabsskatter over for skat-temyndighederne i takt med datter-selskabernes betaling af sambeskat-ningsbidrag.

Aktuelle skatteforpligtelser og tilgode-havende aktuel skat indregnes i ba-lancen som beregnet skat af årets skattepligtige indkomst, reguleret for skat af tidligere års skattepligtige ind-komster samt for betalte acontoskat-ter.

Udskudt skat måles efter den balan-ceorienterede gældsmetode af alle midlertidige forskelle mellem regn-skabsmæssig og skattemæssig værdi af aktiver og forpligtelser ud fra de på balancedagen vedtagne skattesats.

Der indregnes dog ikke udskudt skat

af midlertidige forskelle vedrørende skattemæssigt ikke afskrivningsberet-tiget goodwill og kontorejendomme samt andre poster, hvor midlertidige forskelle – bortset fra virksomheds-overtagelser – er opstået på anskaf-felsestidspunktet uden at have effekt på resultat eller skattepligtig ind-komst.

Gældsforpligtelser

Gæld til realkreditinstitutter og kredit-institutter indregnes ved låneoptagel-se til det modtagne provenu efter fra-drag af afholdte transaktionsomkost-ninger. I efterfølgende perioder ind-regnes de finansielle forpligtelser til amortiseret kostpris svarende til den kapitaliserede værdi ved anvendelse af den effektive rente, således at for-skellen mellem provenu og den nomi-nelle værdi indregnes i resultatopgø-relsen over låneperioden under finan-sielle poster.

Andre gældsforpligtelser, som omfat-ter gæld til leverandører, associerede virksomheder samt anden gæld måles til amortiseret kostpris.

Periodeafgrænsningsposter (pas-siv)

Periodeafgrænsningsposter består af forudbetaling fra salg af rettigheder på Kontek-forbindelsen.

Eventualforpligtelser og andre økonomiske forpligtelser Eventualforpligtelser og andre øko-nomiske forpligtelser omfatter forhold eller situationer, der eksisterer på ba-lancetidspunktet, men hvis regn-skabsmæssige virkning ikke kan op-gøres endeligt, før udfaldet af en eller flere usikre fremtidige begivenheder bliver kendt.

Pengestrømsopgørelse

Pengestrømsopgørelsen er opstillet ef-ter den indirekte metode med ud-gangspunkt i resultatet af primær drift. Pengestrømsopgørelsen viser pengestrømme for året samt likvider ved årets begyndelse og slutning.

Pengestrømme fra driftsaktivitet

Pengestrømme fra driftsaktiviteten opgøres som resultat af primær drift

48

reguleret for ikke-likvide driftsposter, finansielle indtægter og omkostninger, betalt selskabsskat og ændring i drift-kapitalen.

Pengestrømme fra investeringsaktiviteter

Pengestrømme fra investeringsaktivi-teter omfatter køb og salg af anlægs-aktiver samt modtagne udbytter.

Pengestrømme fra finansieringsaktiviteter

Pengestrømme fra finansieringsaktivi-teter omfatter afdrag og optagelse af kort- og langfristet gæld hos real- og kreditinstitutter.

Likvider

Likvider omfatter likvide beholdninger.

Segmentoplysninger

Segmentoplysninger afgives efter ta-rifpuljer for el og gas. Segmentoplys-ningerne følger koncernens regn-skabspraksis, risici og interne økono-mistyring.

In document Halvårsrapport 2009 (Sider 45-49)