• Ingen resultater fundet

Anshoffs vækstmatrice

Den nye system er implementeret på tværs af organisationen, hvor hovedkontor, Egne butikker og Associerede butikker samles på en fælles IT-platform. Selskabet har fornylig gennemført en 3 årige investeringsprogram, hvor selskabet har styrket webshoppen betydeligt. Ved hjælpe af den nye software, får Matas mulighed at registrere, identificere og organisere kundedata, som er en unik mulighed.

- Matas er allerede i gang med, at udvide deres produktsortiment og deres distributionskanaler. De har i 2008 åbnet op for muligheden for at handle deres produkter via nettet. Webshoppen er i en rivende udvikling og står nu for 1 % af deres omsætning.

- Matas vil med ”Stylebox”10, udvide deres produktsortiment. De vil her konkurrere imod frisører og stylister da man både skal kunne få klippet sit hår og få ordnet negle samtidigt med man får rådgivning og tips om, hvilke produkter man kan købe. Man kan i Stylebox få en total make-over. Matas træder på denne måde også ind i servicebranchen.

- Det forventes at Matas vil indtage apoteksmarkedet, når det muligvis gives frit11. Der stemmes om dette i foråret 2014. Det må forventes at kunne tiltrække en del ekstra omsætning til Matas, hvis markedet gives frit. Matas er en oplagt distributionskanal for produkterne da kendskabet til dem allerede er stort, og da de allerede sælger diverse kosttilskud og helseprodukter12. Matas har allerede et samarbejde om udlevering af receptpligtig medicin i 50 af deres butikker. Leverandøren af medicinen er Uldum apotek i Jylland13. Dog må det også kunne forventes, at andre aktører muligvis vil kigge på apoteksmarkedet og dette kan blive en trussel for Matas.

Når dette summeres op, er Matas primære vækststrategi deres webshop, hvorfor Matas vil øge onlinesalget. Da Matas startede webshoppen i 2008 var det med 800 varenumre, det tal er nu oppe på 15.000 varenumre. Endvidere forventes det at Matas med opkøbet af Esthetique 9 butikker i Danmark vil begynde at konkurrere på servicebranchen, og samtidigt lave krydssalg med eksisterende produkter og dermed øge deres markedsandel, dog kun marginalt, da det er et fåtal af butikker og det må forventes at en butik, som kan stå for en total make-over ikke vil have samme kundestrøm som de almindelige Matas butikker. Slutteligt forventer Matas, at indtage apotekermarkedet med apoteker i butikker, når dette gives frit.

Indtil nu har afhandlingen fokuseret på ikke finansielle vækstdrivere i form af PEST, Five Forces, Porters værdikæde samt Anshoffs Vækstmatrice.

10 http://www.matas.dk/matas-aabner-nyt-butikskoncept-ved-navn-stylebox

11 http://www.matas.dk/ophaev-apotekermonopol

12 http://www.matas.dk/helse-sport

13 http://www.matas.dk/oversigt-over-de-50-butikker

I dette afsnit vil de ovenstående analyser blive opsummeret i en SWOT analyse med henblik på at kortlægge Matas strategiske position i forhold til branchens og selskabets fremtidige vækstmuligheder. Formålet er heriblandt, at vurderer om Matas strategi er fit. Det vil sige om valgte strategi er sammenhængende med selskabets stærke og svage sider samt de muligheder og trusler, der befinder sig i omverdenen.

Figur 8: Viser SWOT analysen for Matas.

Styrker Svagheder

- Markedsledende dansk kæde inden for detailsalg af skønheds- og

sundhedsprodukter med et landsdækkende butiksnetværk - Et stærkt og unikt butikskoncept - Et anerkendt varemærke med en loyal

og aktiv kundebase

- En markedsføringsplatform baseret på flere kanaler, der underbygger

markedspositionen og brandkendskabet - Attraktivt slutmarked med gode

væksttendenser

- Gode finansielle resultater og høj cash conversion

- Veletableret og veldokumenteret eksekveringsplatform

- Bredt varesortiment

- Uddannelse af egne medarbejdere - Stærk logistisk

- Ingen B2b

- Ingen store erhvervskunder < 10 % af omsætningen

- Kun et markedet -

Muligheder Trusler

- Udvikling af webshoppen - Stort markedskendskab - Andre målgrupper f.eks. B2b - Andre markeder/lande

- Loyale kunder (delvist pga. manglende konkurrence)

- Nye aktører på markedet, da der på nuværende tidspunkt ikke er mange direkte konkurrenter

- Billige substituerende produkter fra udlandet

-

Som det fremgår af SWOT-analysen er konkurrencen på nuværende tidspunkt ikke så stor for Matas i Danmark, da Matas er den absolut største aktør på High End Beauty i Danmark med en markedsandel på over 60 %, og et kendskab på 98 % blandt de danske kvinder. De har masser af muligheder for, at udvikle sig på internetmarkedet i Danmark. På nuværende tidspunkt er det 1 % af Matas salg, som foregår via webshoppen. Ud over det, har Matas også mulighed for at udvikle sig på det globale markedet, deres produkter bør ikke have de store politiske begrænsninger. Matas har dog ikke selv interesse i, at udvikle sig globalt.

Matas udnytter også uddannelsesmuligheder for, at beholde deres medarbejdere. De har også de sidste 3 regnskabsår brugt store ressourcer på at afdrage gæld og der er mange positive regnskabstal der indikere, at Matas er i vækst selvom de allerede har størstedelen af markedet.

Matas største trussel er, at store aktører gennembryder det Danske Markedet. Dette ville også illustrere en af Matas store svagheder, som er kun at være eksponeret på et markedet. Hvis det Danske marked stopper med, at købe High end Beauty eller, hvis en anden stor aktør får held med at penetrere markedet, vil Matas omsætning højst sandsynligt falde betragteligt i værdi.

Det er tydeligt at Matas er i den luksus situation, at de sidder på størstedelen af markedet og derfor ikke behøver, at vækste så meget i Danmark, men derimod skal de ”bare” sørge for, at holde konkurrenterne væk og bibeholde deres stærke markedssituation. Det vil derfor være relativt let for Matas at vælge en strategi, som kan skabe overnormal profit, da markedet i Danmark er tilpasset dem.

Del B

Første del af afhandlingen Del A omhandlede en præsentation af virksomheden Matas samt en strategisk analyse, som alt sammen skal være med til at danne grundlag for en budgettering senere i afhandlingen. Næste afsnit er regnskabsanalysen.