• Ingen resultater fundet

Afløbssystem .1 Generelt

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 115-119)

8 Anbefalede områder for standardise- standardise-ring af krav til olieoplag

8.2.6 Afløbssystem .1 Generelt

Som overordnet princip bør afledte spildevandsmængder reduceres mest mu-ligt. Dette kan eksempelvis ske ved nedsivning af rent regnvand i det omfang det er muligt. Afledning til spildevandssystem kan begrænses til de områder i tankgårde og transferområder, hvor operationelle spild kan forekomme. Den hydrauliske belastning af såvel den interne som den eksterne spildevandsrens-ning minimeres herved, hvorved effektiviteten af rensspildevandsrens-ningen optimeres.

Regnvandssystem og spildevandssystem bør have separate inspektionsbrønde og separate tankgårdsventiler.

Afløbsledninger, bassiner og brønde, herunder også samlinger og ventiler bør konstrueres som et system, der er tæt, robust overfor sætninger og resistent overfor olie.

Sandfangsbrønde og olieudskillerbrønde skal etableres som typegodkendte konstruktioner. Tilsvarende bør inspektionsbrønde og andre oliebelastede brønde udføres som tætte konstruktioner. Den hydrauliske kapacitet af afløbs-systemet bør ikke overstige olieudskilleranlægget.

115 8.2.6.2 Afvanding af tanktage

Nedbør på tanke med fast tag bør som udgangspunkt udledes til tankgårdens regnvandssystem. Hvis åbninger i tanktag for overfyldning indebærer risici for direkte udledning af produkt til afvandingssystem bør afvanding ske til spilde-vandssystem. Hvis åbninger i tanktag for overfyldning er indrettet sådan, at produkt i overløb ledes kontrolleret til bassin eller tankgårdens befæstede om-råde, kan nedbør på lagertanke med fast tag ledes i separat rørsystem ud af tankgården og til offentlig regnvandssystem eller recipient udenom olieudskil-leranlæg.

Nedbør på tanke med flydetag bør som udgangspunkt udledes til tankgårdens spildevandssystem. For lagertanke med flydetag er der fra den centrale del af tanktaget et afløbsrør, der er ført gennem lagertanken og ud gennem tanksvø-bet. I konstruktionsnormer er der krav om en afspærringsventil på afløbsrøret udenfor tanksvøbet. Der er forskellig praksis for, hvorvidt denne ventil som udgangspunkt skal være åben eller lukket. Hensigten med ventilen er, at den skal kunne lukkes, hvis produkt i tank lækker ind i afløbsledningen.

Hvis ventilen som udgangspunkt er lukket, og der ikke i fornødent omfang sker afdræning af tagvand, vil flydetaget kunne synke. Dette indebærer dels skader på konstruktionen dels risiko for antændelse af produkt, eksempelvis i tilfælde af lynnedslag.

Hvis ventilen som udgangspunkt er åben, vil en lækage af produkt til afløbs-ledningen kunne strømme ud til afløbssystemet indtil lækagen afværges. Læ-kage af produkt bør dels give en alarm, dels give anledning til at produktet ved udledning til spildevandssystemet stuver tilbage fra den lukkede tankgårdsven-til tankgårdsven-til det befæstede område i tankgården. Afledningskapaciteten bør være så balanceret, at der kan ske en tilstrækkelig afvanding af tanktaget og samtidig en så lille afledning fra tankgårdens befæstede område, at den under det vær-ste scenarium med fyldt lagertank vil kunne rumme den udledte produkt-mængde i den tid det tager for beredskabet at reagere på en alarm.

8.2.6.3 Afvanding af tankgårde

Befæstede områder, hvor operationelt spild kan forekomme, bør afvandes til spildevandssystem med inspektionsbrønd i tankgården.

Befæstede områder og områder med eller uden tæt barriere bør afvandes til regnvandssystem, hvis der ikke kan påregnes operationelle spild i de pågæl-dende områder. Tankgårde uden tæt barriere kan afvandes ved nedsivning i det omfang underliggende lag er drænende. Det bør sikres, at nedbør, der overstiger infiltrationskapaciteten i tankgården, afvandes til regnvandssystem eller fælles system, således at der ikke er risiko for indsivning af nedbør i fun-deringen under tanken.

Eksempler på hældning af befæstelser, overflade af sand- eller gruspudefunde-ringer og terræn væk fra tanken er vist i bilag 1 – 3. Ud over krav til dræning af hensyn til fundamenters bæreevne, bør det sikres, at sand- eller gruspuden holdes drænet, således at højeste vandstand er 0,6 m under tankbunden.

Etablering af en tæt tankgård indebærer, at membraner og belægninger skal etableres med fald og afvandes via afløbsdræn eller afløbsledninger til en in-spektionsbrønd i tankgården.

116

8.2.6.4 Inspektionsbrønde og tankgårdsventiler

Separate inspektionsbrønde for spildevandsystem og regnvandssystem bør placeres i tankgården umiddelbart før udløb under tankgårdsvæg eller -vold.

Inspektionsbrønde kan hensigtsmæssigt indrettes, så indførte drænrør og led-ninger kan identificeres fra terræn. Hvis der strømmer olie til inspektions-brønden vil det tilhørende opland herved let kunne identificeres. Vand i in-spektionsbrønd bortledes via tankgårdsventil til olieudskilleranlæg, således at fri olie frit kan løbe til olieudskilleranlægget.

Tankgårdsventiler bør placeres udenfor tankgårdsvæggen eller –volden.

Ventiler for udledning af vand bør sikres, så de er lukkede, når lagertankene er i drift. Dette kan eksempelvis ske ved:

• Motordrevet eller manuel ventil, der kun kan åbnes ved en manuel betje-ning ved tankgården i kombination med en alarm for åbentstående ventil (forudsætter overvågningssystem).

• Montering af membranventiler med elektrisk eller pneumatisk aktuator som tankgårdsventiler og eventuelle tagvandsventiler. Denne ventiltype er elektrisk styret eller trykluftstyret og kan installeres så den lukket når strømmen er afbrudt (dvs. sikret mod strømsvigt) eller trykløs for pneu-matiske anlæg. Dette muliggør aktivering fra en central position på oliela-geret (eksempelvis ved inspektionsbrønd), men forudsætter elektricitet el-ler trykluft ført frem til ventil.

• Alternativt til tankgårdsventiler kan nedbør i tankgården og spildevand pumpes ud ved en manuelt betjent pumpe. Pumperne må kun kunne kø-re ved en manuel betjening ved tankgården eller en fejlsikkø-ret sensor, der sikrer at kun vand pumpes ud.

For store tankgårde med nedgravede membraner kan det forekomme at af-dræning af vand tager meget lang tid. Under sådanne særlige omstændigheder kan det overvejes at etablere en automatisk behovsstyret åbning af ventil med oliedetektor. Ventilen må kun kunne være åben under høj vandstand og skal lukke hvis der detekteres olie.

Med mindre der etableres forsinkelsesbassin før olieudskilleranlæg, må den hydrauliske kapacitet af tankgårdsventiler under normal drift og eventuelle tilhørende pumper højst svare til den hydrauliske kapacitet på olieudskilleran-lægget.

8.2.6.5 Områder udenfor tankgård

Befæstede områder, herunder sump under pumpestation og manifold, læsse-plads og andre områder, hvor oliespild kan forekomme, bør afvandes til olie-udskilleranlæg med afledning til spildevandssystem. Så vidt muligt bør afvan-ding baseres på en separat kloakering.

Sump under pumpestation og manifold kan eventuelt indrettes som et beton-bassin uden afløb, men med overdækning mod nedbør. Ved overløb på beton-bassin bør vand og olie ledes til olieudskilleranlæg.

8.2.6.6 Olieudskilleranlæg

Hvis offentligt afløbssystem er et separatsystem, anbefales som udgangspunkt separate olieudskilleranlæg til spildevandssystem og regnvandssystem. Hvis

117 offentligt afløbssystem er et fælles system, eller hvis der er udledning direkte til overfladerecipient, kan der etableres et fælles olieudskilleranlæg.

Olieudskilleranlæg skal omfatte sandfang, olieudskillerbrønd og målebrønd.

Ved dimensioneringen af olieudskilleranlæg bør der tages hensyn til den hy-drauliske belastning (maksimalt vandflow under normal drift), vægtfylden af olieproduktet for den tungeste oplagrede olietype samt kravet til udledte olie-koncentrationer. Ved anlæg med forsinkelsesbassin vil sandfang hensigtsmæs-sigt kunne placeres før forsinkelsesbassinet.

Som udgangspunkt bør områder udenfor tankgården have eget olieudskiller-anlæg. For olieudskilleranlæg, der afvander tankgården, anbefales nedenstå-ende retningslinier fulgt.

Olieudskilleranlæg bør være uden omløb og have automatisk flydelukke, der er tareret efter tungeste oplagrede produkt. Afhængig af krav til udledte oliekon-centrationer kan olieudskilleren være en klasse 1- eller klasse 2-olieudskiller.

Krav til udledning fastsættes som vilkår i anlæggets udledningstilladelse.

Ved krav om klasse 1-olieudskillere på spildevandssystemet anbefales som udgangspunkt anvendt koalescensolieudskillere, idet der i reglen anvendes højtryksspuling ved rensning af tanke, hvorved emulgeret olie kan forekomme i spildevandet (selvom olieaffald fra tankrensning bortskaffes med slamsuger).

Anvendelsen af en koalescensolieudskiller vil imidlertid indebære, at eventuel udledning af flydeslam hurtigt kan tilstoppe koalescenselementerne, hvorved renseeffektiviteten nedsættes betydeligt. En alternativ anvendelse af lamelud-skillere hindrer imidlertid ikke udledning af olieslam, der svæver i vandfasen.

En effektiv forrensning for eventuel flydeslam bør derfor ske i en olieseparator i tankgården før udledning til spildevandssystemet.

Ved krav om klasse 1-olieudskillere på regnvandssystemet anbefales som ud-gangspunkt anvendt lamelolieudskillere. Den hydrauliske kapacitet bør være så stor, at lameludskilleren virker som en klasse 1-udskiller ved den maksimale hydrauliske belastning under normal drift, dvs. svarende til kapaciteten af op-strøms ledningsnet.

Den hydrauliske kapacitet af lameludskillere kan, afhængig af krav til udledte koncentrationer, eventuelt dimensioneres således, at en hydraulisk overbelast-ning kan tillades (når der ikke forinden er observeret oliefilm i inspektions-brønden), hvorved lameludskilleren fungerer som en klasse 2-olieudskiller.

Den myndighed, som meddeler tilslutnings- eller udledningstilladelsen, tager stilling hertil.

Ved etablering af nye afvandingssystemer og olieudskilleranlæg anbefales disse konstrueret, så vand og olie stuves tilbage i systemet og ind i tankgården – for spildevand i første omgang til det befæstede område – hvis oliemængden i olieudskilleren lukker det automatiske flydelukke.

Såfremt adgangsforhold under drift og vedligeholdelse tillader det, anbefales det, at nye olieudskillere, sandfangsbrønde og eventuelle andre opstrøms brønde etableres med en overkant i et niveau, der er over tankgårdsbunden, således at minimum 10% af tankgårdskapaciteten vil være intakt ved en hæn-delse med lukket flydelukke i olieudskilleren og samtidig åben tankgårdsventil på afløbssystemet. Dette kan sikre en vis tilbageholdelseskapacitet i tankgår-den, selvom en tankgårdsventil skulle være åben.

118

8.2.7 Alarm- og sikringsudstyr

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 115-119)