• Ingen resultater fundet

ØKONOMISK - STATISTISK AFDELING

In document TIDSSKRIFT TILLIGE ORGAN (Sider 30-34)

VESTE R VOLDGADE 863 KØBENHAVN V • MI 2166

..

.. Anlæg og føring af skovregnskaber .. Regnskab- og drifts kritiske undersøgelser .. Udarbejdelse af driftsplaner

.. Ajourføringssystem for driftsplaner samt

Jt.. Servicearbejder :

Medhjælp ved afslutning af årsregnskaber, føring af driftskontrolbøger,

udhugningsmålinger m.m.

Afdelingen står altid til rådighed med vejledning, udarbejdelse af overslag, udførelse af arbejder efter regning.

221

Evt. etablering af et cen/ralsavværk for nåletræ.

Den stagnation, der i de seneste år uanset en rekordstor bygge-aktivitet har præget afsætningen af nåletræ til savværksbrug fra skovene på Sjælland og Lolland-Falster, har i skovkredsene i disse landsdele rejst det spørgsmål, om den allerede eksisterende nåletræindustri i disse egne ikke alene for så vidt angår simpel skærekapacitet, men også i henseende til struktur, teknisk ud-styr, salgsapparat, finansiel stilling m.m. i sin helhed er af en sådan beskaffenhed, at den vil være i stand til at optage det år for år i disse egne voksende udbud af nåletræ fra skovene og på konkurrencedygtig vis - der sigtes naturligvis her til den skarpe konkurrence fra sydsvensk trælast - opskære dette træ samt markedsføre de savskårne produkter og ikke mindst det uund-gåelige, men økonomisk betydningsfulde affald fra skæringen.

Ved drøftelserne af dette spørgsmål i skovkredsene har der været fremført stærke formodninger om, at tilstandene for så vidt angår nåletræindustrien er utilfredsstillende, og at en aktiv indgriben fra skovenes side er nærliggende eller ligefrem påkræ-vet. I konsekvens heraf har - uafhængigt af hinanden - Lolland-Falsters skovkreds samt 4 godser i 0stsjælland ladet udarbejde skitseprojekter til lokale, moderne savværker hver med en årlig skæringskapacitet på cå. 8000 m3 råtræ af nåletræ. Tillige har medlemmer af Vestsjællandske skovkreds ført forhandlinger til forskellig side 'Om savværksproblemet.

Endelig har Dansk Skovforening - som annonceret i skovkred-sene øst for Storebælt - gennem et af skovkredsformændene dannet særligt »savværksudvalg« med ,bistand af skovforeningens sekretariat taget problemerne op til overvejelse navnlig med hen-blik på muligheden af en evt. »helhedsløsning«, der kunne vise sig at tjene det samlede skovbrug øst for Storebælt bedst.

Udvalget foretog på forskellig vis en statistisk undersøgelse dels af den forventelige nåletræhugst i skovene i disse egne i de kommende 5 år og dels af den eksisterende nåletræindustris til-stand. Undersøgelsernes resultat tilskyndede uvalget til at lade udarbejde skitseprojekt til et »stort« centralsavværk med en årlig opskæring på 20-25.000 m3 råtræ.

En nærmere redegørelse for den foretagne undersøgelse samt ovennævnte skitseprojekt udsendtes af udvalget den 8. februar 1964 til skovkredsenes medlemmer i Vest-, 0st- og Sydsjælland samt på Lolland-Falster, idet man indbød medlemmer, der måtte være interesseret i deltagelse i et sådant savværks evt. etablering, til at anmelde dette for savværksudvalget med angivelse bl.a. af,

222

hvilket kvantum træ man i givet fald årligt kunne ønske at levere til savværket.

Der viste sig at være en betydelig interesse for tanken om til-vejebringelse af et centralsavværk, idet der uforbindende blev tegnet over 30.000 m3 råtræ til det evI. savværk. Ved et af sav-værksudvalget formidlet møde den 3. april i Næstved mellem de mange interessenter i savværket nedsattes et udvalg, der fik til opgave hurtigt at arbejde videre med savværkssagen med henblik på tilvejebringelse af detailprojekt til et stort centralsavværk, sub-sidiært flere mindre med tilsammen samme skærekapacitet som det store savværk, d.v.s. egnet til opskæring af årligt mindst 30.000 m3 råtræ af nåletræ.

U dvalget, hvis formand er kurator for Vallø Stift, greve Einar Reventlow, har suppleret sig med professor P. Moltesen, og får sine sekretariatsforretninger varetaget af Dansk Skov forenings sekretariat. Udgifterne vedr. udvalgets arbejde dækkes af inter-essenterne i det evt. savværk i forhold til deres foreløbige råtræ-tegning.

Konkurrence om nye møbler udført i bøgetræ.

I maj 1963 nedsatte bestyrelsen et udvalg bestående af kammer-herre, lensgreve ehr. Moltke (formand), skovrider Aa. Bavn-gaard, statsskovdirektør H. Frølund og skovrider N. P. Tulstrup, der fik til opgave at undersøge den evI. betimelighed af en kon-kurrence blandt møbelarkitekter om nye møbler udført i bøgetræ samt, såfremt undersøgelsens udfald måtte tale derfor, at udskri-ve på bedst mulig måde en sådan konkurrence. Bestyrelsens be-slutning må ses i fortsættelse af den i skovforeningens årsberet-ning for 1961/62 omtalte rundbordskonference om bøgetræ i møbelfabrikationen. Udvalget aflagde efter indbydelse i august besøg hos den svenske bøgepropagandainstitution »PRO BOK«, som i 1963 under meget stor deltagelse havde ladet afholde en bøgemøbelkonkurrence. Fra svensk side stillede man beredvilligt mange interessante erfaringer fra den svenske konkurrence til rådighed for udvalget. I samarbejde med »Landsforeningen Dansk Kunsthåndværk« og i forståelse med »PRO BOK« har ud-valget herefter udarbejdet og i maj 1904 udsendt indbydelse til en konkurrence om nye møbler udført i bøgetræ.

Konkurrencen omfalter enkelt-møbler eller møbelgrupper til hjemmet, enkelt-møbler eller møbelgrupper til restaurant, kantine eller forsamlingslokale. TeknO'logisk Instituts træafdeling har ydet uundværlig bistand ved indbydelsens udformning og

kon-S.GEAR 7.GEAR

G.GEAR ',53 • • • • 5

5.GEAR 4.GEAR 3.GEAR 2.GEAR

',05 • • • • •

0,161 1 3,21

1.

GEAR

, . ' , 4

km/t km/t· km!t

Vej hastigheder ved motoromdrejninger mellem

19.950,-MjUAFHÆNGIG KRAFTOVERFØRING

53HK

AIS LANTRACO, ROSKILDE

I

SE HVAD DE FAR MED 12 GEAR:

• 12 fremad- og 4 bak-gear,

• 4 gear med hastigheder under 1.1 kmft

• 24 kørehastigheder med 540 omdr på kraftudtaget .

• 5 kørehastigheder under 2 kmft med 540 omdr, på kraftudtaget.

Laveste kørehastighed 0.4 km/t på dækstørrelse 11 x36.

3 »krybe«-gear under de normale • gearvalg.

HERUDOVER ER FØLGENDE STANDARDUDSTYR:

Flere hastigheder på kraftudtaget. dybde-og højdekontrol. TCU vægtoverføring. differen-tialspærring, universaltrækarme og trækbom,luksussæde. håndbremse. komplet lysudstyr.

SAlGSINSPEKT0REA: s .... Christoffersen. Aalborg, telefon (081) 35123 • Jørn Olsen, Silkeborg. teleion 1068·1) 26 32 -W. Grønnegaard Ha.nsen, HiU'erød, tele/on (03) 263244 -bk Fredc,ikscn, GloStrup, telefon D62408

~ = ~~~~~

In document TIDSSKRIFT TILLIGE ORGAN (Sider 30-34)