• Ingen resultater fundet

UU-centrenes samarbejde med produktionsskolerne

4 Ungdommens Uddannelses- Uddannelses-vejledning

4.3 Sammenhæng og samarbejde

4.3.4 UU-centrenes samarbejde med produktionsskolerne

UU-centrene skal målgruppevurdere alle unge der ønsker at begynde på en produktionsskole.

Målgruppen for produktionsskolerne er i henhold til produktionsskoleloven unge der ikke umid-delbart vil være i stand til at påbegynde en ungdomsuddannelse. Ofte er disse unge faldet fra en ungdomsuddannelse og har behov for et mere praktisk og produktionsrettet forløb i en periode inden de eventuelt begynder på en ungdomsuddannelse igen.

Evalueringsgruppens interview med vejledere fra produktionsskolerne viser at nogle produktions-skolevejledere sætter spørgsmålstegn ved om UU-vejledernes målgruppevurderinger er kvalifice-rede nok i forhold til at vejlede de unge om et forløb på en produktionsskole. De giver udtryk for at vurderingerne kan være afhængige af UU-vejlederens personlige kendskab til den enkelte pro-duktionsskole, og at dette kendskab i nogle tilfælde er meget spinkelt. Derfor har mange tionsskoler holdt introduktionsarrangementer for UU-vejlederne i skolernes område hvor produk-tionsskolen præsenterer de forskellige værksteder og den særlige tilgang der kendetegner et produktionsskoleforløb.

I de større byer får hver produktionsskole henvist elever fra en lang række forskellige UU-centre.

Det er fx tilfældet i København hvor man har benyttet sig af modellen med at holde informati-onsmøder. I mindre byer hvor produktionsskolerne typisk kun får elever fra ét UU-center, har nogle af skolerne inviteret de enkelte vejledere fra det nærliggende UU-center til et orienterende besøg på skolen.

64 Danmarks Evalueringsinstitut

I evalueringsgruppens interview gav UU-vejlederne udtryk for at de via målgruppevurderingerne har fået større indsigt i hvad de unge kan bruge et produktionsskoleforløb til i en afklaringspro-ces. For mange vejledere er det blevet tydeligt at de svageste unge har en mulighed for på læn-gere sigt at blive sluset ind i en ungdomsuddannelse efter et forløb på en produktionsskole. Dog kræver det ofte en ekstra indsats af UU-vejlederen at støtte den unge i at begynde et produkti-onsskoleforløb.

Flere centre har gode erfaringer med at gøre en lignende ekstra indsats. UU Lolland-Falster har flere gange hentet de unge hjemme og kørt dem over på produktionsskolen for at vise hvilken mulighed der kunne være i at påbegynde et afklarende og vejledende forløb på skolen. UU Århus følger ofte de nye elever over på produktionsskolen den første dag. UU i Tårnby besøger eleverne når de er startet på produktionsskolen, for at følge op på om det var det rigtige valg for den un-ge. UU Vendsyssel tilbyder de unge at deltage i deres første møde med produktionsskolen.

Fokusgruppeinterviewet med vejledere fra produktionsskoler viser at omfanget og indholdet af produktionsskolevejledernes kontakt- og samarbejdsflade med UU-vejlederne varierer fra skole til skole. Én produktionsskole har stort set ikke kontakt til et UU-center. På en anden skole begræn-ser samarbejdet med UU-centeret om den enkelte unge sig til telefonisk kontakt, mens de øvrige skoler har et mere udbredt personligt samarbejde. På de skoler hvor der er et mere udbredt sam-arbejde, er der typisk etableret en mødestruktur med årlige eller kvartalsvise møder. Der er desu-den en forholdsvis tæt kontakt mellem UU-vejlederen og produktionsskolen ved optagelse af desu-den enkelte elev på skolen.

Fokusgruppeinterviewet viser at de fleste produktionsskoler har en formel skriftlig samarbejdsaf-tale med et eller flere UU-centre. Det er dog ofte uklart for vejlederne på produktionsskolerne hvad formålet med aftalen er. De mener alligevel at der er en fælles forståelse for samarbejdets mål, nemlig at hjælpe de unge videre i uddannelse eller fast arbejde. Selvevalueringsrapporterne fra UU-centrene bekræfter oplevelsen af denne fælles forståelse for samarbejdet.

Videndeling om den unge

Både fokusgruppeinterviewet og evalueringsgruppens interview med produktionsskolevejlederne viser at de ikke finder skolernes viden om den enkelte unge ved produktionsskoleforløbets start tilstrækkelig på trods af samarbejdet mellem UU-centrene og skolerne. Flere produktionsskolevej-ledere mener at de får for få informationer fra UU-vejproduktionsskolevej-lederen om de svageste unge. Den hand-lingsplan som mange unge i et produktionsskoleforløb har med fra UU-centeret, bruges af den enkelte vejleder som et redskab til at orientere sig med. Den opleves dog ikke altid som tilstræk-kelig i forhold til produktionsskolernes behov for viden om den unge da der ofte er tale om unge med både særlige faglige, personlige og sociale behov. Samtidig er det den unges ansvar at brin-ge handlingsplanen med sig hvilket ikke altid sker. På den anden side gør nogle UU-vejledere

Vejledning om valg af uddannelse og erhverv 65

opmærksom på at flere produktionsskolevejledere spørger til oplysninger der fremgår af den un-ges handlingsplan, fordi produktionsskolevejlederne gerne vil opleve den unge ”forfra”.

Men UU-centrene er enige i at samarbejdet ikke automatisk giver den unge den nødvendige støt-te i overgangen til produktionsskolen. Derfor har nogle UU-centre som nævnt den praksis at de følger den unge til det første møde på skolen. Her er UU-vejlederen med til at sikre at den viden som produktionsskolerne efterspørger, kan blive videregivet. Evalueringsgruppens interview med produktionsskolevejlederne viser at de mener at det har en positiv effekt og giver en god start for den unge der fx ikke altid selv magter at fortælle sin historie endnu en gang.

Evalueringsgruppens interview med produktionsskolerne peger desuden på at UU-centrene ikke får den fornødne viden til at overtage vejledningen af den unge efter produktionsskoleopholdet.

På det tidspunkt skal den unge videre i systemet, og det er helt centralt at vejlederen har kend-skab til den unges udvikling på produktionsskolen for at kunne vejlede om videre uddannelse.

Den ofte manglende viden om den unges udvikling opstår fordi UU-vejlederen ikke altid får eller indhenter tilbagemeldinger fra produktionsskolerne under og efter produktionsskoleforløbet.

Behov for systematisk videndeling

Videndelingen om den unge mellem UU-vejlederne og produktionsskolerne er hverken tilstrække-lig eller systematisk. Nogle centres erfaringer viser at UU-vejlederen med fordel kan deltage i vens første samtale med produktionsskolen. På den måde inddrages relevant information om ele-vens sociale, faglige og individuelle kompetencer bedst muligt i tilrettelæggelsen af det afklaren-de forløb på produktionsskolen. Desuafklaren-den bør handlingsplanerne fra UU-vejleafklaren-deren automatisk overføres til den enkelte produktionsskole og indeholde de oplysninger som skolerne har behov for om den unge. Disse oplysninger kan med fordel indarbejdes i de handlingsplaner som pro-duktionsskolerne udarbejder sammen med den unge.

Produktionsskolen bør sørge for at orientere den enkelte UU-vejleder om den unges kompeten-ceudvikling på skolen så det efterfølgende forløb bedre kan tage udgangspunkt i den unges sam-lede kompetencer og behov. Dette kan fx ske på et afsluttende møde mellem den unge, produk-tionsskolen og UU-vejlederen. Herefter er det muligt for UU-vejlederen at kvalificere vejledningen af den unge ved overgangen til en ungdomsuddannelse.

De samarbejdsaftaler som UU-centrene og produktionsskolerne indgår, bør indeholde dels ret-ningslinjer for UU-vejlederens tilstedeværelse når den unge begynder og afslutter et produktions-skoleforløb, dels retningslinjer for hvilke informationer der skal indgå i den unges handlingsplan.

66 Danmarks Evalueringsinstitut

Samtidig er der behov for at UU-vejlederne i højere grad arbejder systematisk med kompetence-udvikling i forhold til at være tilstrækkeligt informeret om produktionsskolernes tilbud om afkla-rende og vejledende forløb.

Evalueringsgruppen anbefaler

- at UU-vejlederne og produktionsskolerne i samarbejde udbygger de handlingsplaner der følger med den unge så relevant information videregives til produktionsskolerne. Desuden kan vidende-lingen udbygges ved at UU-vejlederen deltager i den unges første samtale med produktionssko-len, og UU-vejlederen og produktionsskolen kan holde endnu et overleveringsmøde når eleven afslutter sit produktionsskoleforløb og skal videre i anden uddannelse.