• Ingen resultater fundet

Som nævnt bygger de afklarende bearbejdende samtaler i forhold til uddannelse og erhverv på flere teorier. Her har jeg, som en af de vægtige teorier, sammen med medarbejderne valgt at fremlægge dele af Rogers teori om aktiv lytning.

Aktiv lytning – om at være i kontakt

Mennesker er afhængige af omverdens oplevelse af dem. Ifølge Rogers er det afgørende for, hvordan man bliver i stand til at opleve sig selv. Derfor har man, som Rogers udtrykker det, brug for, at nogle andre oplever èn som man er, så man kan opleve sig selv og derved genkende sig selv. Carl Rogers beskriver i den klientcentrerede rådgivning og terapi de 6 nødvendige og tilstrækkelige betingelser for en personlighedsforandring15:

15 Præsentationen af Rogers bygger her på undervisningsmateriale udleveret under terapiuddannelse på Institut for Gestaltanalyse.

1. At 2 personer er i kontakt.

Kontakt defineres som: ”To mennesker er i en vis grad af kontakt, når hver af dem udgør en opfattet forskel i det oplevelsesmæssige felt hos den anden”

2. At den første person, klienten, befinder sig i en tilstand af inkongruens, idet han er sårbar eller ængstelig.

Inkongruens betyder, at der er en uoverensstemmelse mellem individets virkelige oplevelse og dets selvopfattelse (selvbillede). Hvis et individ oplever en sådan forskel, opstår der som regel en spændingstilstand, f.eks. angst, uhensigtsmæssig vrede, psykisk ubehag. Klienten må befinde sig i en tilstand, hvor han/hun er motiveret til at forandre sig, hvilket f.eks. kan være at klienten oplever, at hendes selvudfoldelse er blokeret på

væsentlige punkter.

Rådgiveren kan ikke forandre klienten, medmindre klienten selv vil det 3. At den anden person, rådgiveren er kongruent i forholdet til klienten.

Kongruent vil sige, at rådgiveren skal være en kongruent, ægte, integreret person indenfor grænserne af forholdet. Det vil sige, at rådgiver i kontakten til klienten er frit og dybt sig selv, med sine virkelige oplevelser nøjagtig repræsenteret i bevidstheden om sig selv.

Det er det modsatte af at vise en facade, enten bevidst eller ubevidst. Det er ikke målet, at rådgiveren skal give udtryk for eller meddele sine følelser, men først og fremmest skal rådgiveren ikke narre klienten med hensyn til sig selv. Han kan f.eks. ikke lade som om, han accepterer visse sider af klienten, hvis det ikke er sandt. Rådgiveren skal føle sig fri nok til at udtrykke negative, utålmodige eller angstfulde følelser og oplevelser, i det omfang disse står i vejen for rådgiverens hovedopgaver, at give ubetinget accept og indfølende forståelse. Rådgiveren skal agere som model for klienten.

4. At rådgiveren oplever ubetinget accept for klienten.

Ubetinget accept betyder her, at rådgiver ikke sætter nogen betingelser for at ville opleve klienten, sådan som han er. ”Jeg kan kun lide dig, hvis du er på en bestemt måde.” Det betyder, at terapeuten vil hjælpe klienten som en selvstændig person, som har tilladelse til at have sine egne følelser, sine egne oplevelser. Ifølge Rogers skyldes fejltilpasning, at der opstår en uoverensstemmelse mellem individets totale oplevelse og

selvbilledet/selvopfattelsen. Målet for rådgiveren er, at optræde på en sådan måde, at klienten oplever alle tanker, følelser og holdninger er lige værdifulde fra rådgiverens synspunkt. Efterhånden føler klienten sig i princippet accepteret som person. Klienten nærmer sig da en tilstand af betingelsesløs selvaccept.

5. At rådgiver oplever en indfølende forståelse for klientens indre referenceramme.

At rådgiver oplever en nøjagtig, indfølende forståelse af klientens bevidsthed om sin egen oplevelse. Det handler om at opleve klientens private verden, som om den var rådgiverens

for klienten. Teknikken går ud på at genspejle fra øjeblik til øjeblik klientens subjektive virkelighed indenfor den kontakt der er, den tryghed. Rådgiveren er mere effektiv, når han lægger vægt på følelser i stedet for tankeliv.

6. At klienten oplever – i det mindste i minimal grad: at betingelserne i 4 og 5 er til stede.

At betingelserne er nødvendige betyder i Rogers’ univers, at hvis betingelserne ikke er opfyldt, sker der ingen personlighedsforandring. At betingelserne er tilstrækkelige betyder, at der ikke behøver at blive gjort andet, for at en forandring kan ske.

Kompetencer

At være virkelig aktiv lyttende på den måde, Rogers beskriver, kræver selvindsigt hos rådgiveren. Man skal både stole på sin egen intuition og samtidig være åben og bevidst og kunne meddele sig overfor den unge kvinde, om det der rører sig.

Nogle af de kvalifikationer det kan kræve er:

1. At have lært at rumme egen usikkerhed og egne reaktionsmønstre

2. At kende sig selv i dybden og at turde være i stue med sine egne følelser 3. At have trænet i at arbejde med følelser – både personligt og professionelt

4. At have et erkendt, bevidst og fast grundsyn, i dette projekt i relation til vigtigheden af at arbejde ud fra kvindens egen motivation og ikke have ambitioner/faste mål på kvindens vegne.

En del af disse kompetencer relaterer sig til den professionelles formåen på det personlige plan. Denne del af kompetencerne kan man f.eks. skaffe sig gennem en terapeutisk

uddannelse. Herudover må der være fleksibilitet i forhold til tiden i rådgivningssystemet, da processerne for det afklarende arbejde i forhold til den enkelte kvinde tidsmæssigt kan variere meget.

Kapitel 8 - Uddannelses- og erhvervsvejledning

I Mødrehjælpen satser man på uddannelsesvejledning som et særligt praksisfelt.

Uddannelses- og erhvervsvejledning varetages både af projektmedarbejder og en frivillig studievejleder.

I projektet gennemføres uddannelsessamtaler almindeligvis på ét af to tidspunkter:

1. I forlængelse af de afklarende bearbejdende samtaler.

2. I forbindelse med første eller anden samtale med rådgiver eller projektmedarbejder.